Darius Hero

Câtă lume crede că Grigore Arsene de la Curtea Veche este jenant?

C

[au mai sunat: Andrei “zuzu-concept.com” Boar, Ionuț “Canalia” Foltea, Antidarius, Vlad “Lovingvama” Ilaș, Vlad “Justice for Poli” Simu – vedeți mai jos înregistrările; au sunat doar de obraz Marie-“Lămâie“-Jeane, Tatiana “ganduri.potrivite.ro” Neamțu, Florentin “blog.dubios.ro” – vedeți mai jos transcripturile]

Eu am o trebșoară mai personală cu un aspect al vieții cotidiene, numit colocvial “prostia crasă”. Să zicem că e un fel de răfuială mai lăuntrică mie, care, cu diverse ocazii nefericite, iese la iveală, alege pe cineva căruia îi este caracteristică această prostie crasă de care discutăm și-l spulberă.

Pe tura de azi, pătruns până în măruntaie de prostia crasă amintită, tronează abject Grigore Arsene. Acesta este președintele Asociației Editorilor din România și directorul editurii Curtea Veche. Poate unii dintre voi știți detaliile, dar pentru veșnica pomenire a lor, voi relua, rezumând:

Se duce un om care-a scris ceva, în acest caz Adrian Ciubotaru, la niște oameni care publică lucruri scrise, în acest caz Curtea Veche. Întocmește un contract, i se dă un avans, cartea-i intră la “macerat” și, specific românesc, șade vreo câteva luni de-a lela. La sfârșitul acestei perioade doar pregătitoare, editura a avut deja destul timp și pentru a-și băga proverbiala pulă. Presărată cu multe discuții învârtecoase, Adrian al nostru decide într-un moment de luciditate că a cam venit timpul să se ducă totuși să rezilieze contractul, fiindcă speranțele deșarte le avea deja la el, iar altceva nu-i mai trebuia de la colaboratorii săi de pe hârtie, mai puțin să dispară de acolo.

Se-ntâlnește cu imbecilul-șef, în acest caz Grigore Arsene. Da, mă, scârbă, ai vreo nelămurire? Poate crezi că te jignesc, da’ dacă e adevărat ce spun, nu-nseamnă că te atac, înseamnă că ești. Mai pe scurt, acesta-i spune prietenește lui Ciubotaru că “nu există nici un contract”, deoarece nu se poate dovedi că în sediul lor există așa ceva, or el, Ciubotarele, care vine acuma cu nemulțumiri, poate a adăugat rânduri pe contractul lui de acasă, nu? Că asta face el, bloggerul, de obicei, stă la mașina lui de scris și completează subpuncte după cum îi convine, pe care le lipește apoi cu scuipat pe original. Ciubotarele – să-i fugă bătătura Curții Vechi de subt picioare. Piftom?! Chiar așa cum ați lecturat: “o să râdă de tine toți”, dacă-ncerci să-ți faci dreptate.

După care imbecilul-șef izbutește să se ascundă-n spatele soției sale, care, chiar dacă nu ocupă funcția omoloagă de imbecilă-șefă, la rândul ei e capabilă să scoată următoarea imbecilitate-șefă a tuturor vice-imbecilităților și imbecilităților-adjuncte scoase până în prezent: Aolo!, că e criză, nu sunt bani în cont… văleleu! și alte astfel de tânguieli patetice.

Bun, nu vă zic mai mult, că se umple Internetu’ inutil de borală electronică. Puteți citi tot la Adrian Ciubotaru. Care, evident, ar trebui să-i dea în judecată până la nepoți, în caz că prospectivii lor bunici aleg să polueze lumea. Este decizia lui Adrian Ciubotaru exclusiv și-l privește personal.

Eu m-am gândit la altceva. Oamenii ăștia știu despre ei înșiși cine sunt. Doar că nu cred că le-a mai zis-o concret nimeni altcineva exterior lor. Altcineva decât ei în sinea lor, care știau din propria ființă. Așa că, în opinia mea, poate-i ajut să afle că îi mai cunosc și alții:

Am reușit să dau și de domnul în sine. Nu, nu s-a sinchisit să sune înapoi după cerința politicoasă de mai sus. Pesemne n-avea credit la caracter. Și nu știu dacă doamnele sau domnișoarele de acolo și-au făcut curaj să-i zică. Dar a aflat:

***

Andrei Boar, de la zuzu-concept.com, e de aceeași părere…

Ionuț Foltea, de la Canalia Însăși, consideră la fel.

Antidarius, vice-redactor-șef-ajunct la antijeg.blogspot.com, anti-crede că Grigore Arsene este jenant.

Vlad Ilaș, de la LovingVama.eu, spune așijderea.

Vlad Simu, de la “Justice for Poli“, urlă de departă că așa-i.

Tatiana Neamțu, de la ganduri.potrivite.ro, a zis și dumneaei cum căci într-adevăr.

Tanti: Alo, da? Editura Curtea Veche, spuneți vă rog.
Tatiana Neamțu: – Bună ziua. Cu dl. Grigore Arsene, vă rog.
Tanti: Dar nu esteee, este la o ședință în afara editurii.
Tatiana: – Îmi puteți face, vă rog, legătura la Departamentul PiaR?
Tanti: Sigur că da, un moment.

[… zinghi-linghi…]

Tatiana: Bună ziua. Departamentul PiaR?
Altă tanti: Da, spuneți vă rog, cu ce vă putem ajuta?
Tatiana: Numele meu este Tatiana Neamțu. Întrucât am înțeles că dl. Grigore Arsene este la o ședință în afara editurii, vă rog să-i transmiteți că este jenant în chestiunea Adrian Ciubotaru.
Altă tanti, amabilă: Am Înțeles.
Tatiana: Mulțumesc. La revedere
Altă tanti: La revedere.

Florentin, de la blog.dubios.ro, consideră așijderea.

Tanti: Bună ziua. Editura Curtea Veche. Cu ce vă pot ajuta?
Flo: Editura Curtea Veche ?
Tanti: Editura Curtea Veche. Cu ce va pot ajuta?
Flo: Bună ziua, mă numesc Florentin și țin să vă spun că sunteți niște je…
Tanti:Doar o secundă, să o chem pe colega.
Flo: …
Altă tanti: Bună ziua, Xuleasca ma numesc. Cu ce va pot ajuta?
Flo: Sunteți niște jenanți pentru ce-ați făcut cu Adrian Ciubotaru.
Altă tanti: Bine, multumim.
Flo: Cu plăcere, o zi bună.

***

Nu voi face publice numerele personale ale diverșilor la urechile cărora trebuie să ajungă telefoanele noastre. Fiindcă nu despre asta e vorba. Grigore Arsene reprezintă biznisul său. Iar contactele gheșeftului se găsesc publice, pe Internet. Dar dacă cineva vrea să participe la ce-ncerc să-adun aici, să-mi scrie la darius[at]jeg[punct]ro cu înregistrarea atașată sau să-l instruiesc personal și cu alte detalii, dacă nu se descurcă. Sau să se exprime explicit la comentarii, sunt convins că va citi, că-i place. De publicat, nu prea publică. Pe sine sau pe alții.

Sunt la fel de mulțumit și dacă i-o spun doar eu. Nu am pretenția să vorbim direct cu tot mai micul Grigore, cum nici el n-ar trebui să aibă pretenția că mai merită. Ci cu angajații companiei, care vor fi mai la-ndemână să răspundă. În principiu, se poate înregistra simplu cu un telefon cu recorder sau unul cu speaker și un mp3 cu recorder.

Asociația Editorilor din România este o organizație cu vechime, cu intenții aparent constructive. Curtea Veche este o afacere, unde, ca în orice afacere, nu există doar “Direcțiunea”, ci și oameni pasionați și capabili. Poate un student. Poate o fătucă ochelaristă căreia-i place să citească. Poate niște profesioniști. Acest articol nu este despre ei. Acest articol nu este despre Google bombing sau bolduit părțile importante, SEO și rezultate în căutări. Nici despre împlinirile poate lăudabile chiar și ale celui despre care, de fapt, scriu: Grigore Arsene. Orice succes al lui nu-i validează oportunitatea de a fi un imbecil. Ba din contră.

129 comentarii

  • Companie/editura ce merge pe sistem comunist. Pumnu-n gura la putere.
    Oricum, sa ne faca din mana domnul Grigore privindu-ne sincer in ochi din genunchi.

  • Darius,
    cu asemenea loaze nici nu merită să-ţi consumi timpul. Găina aia tremuricioasă era PR Manager? Bîlbîita aia?! Am citit toată boroboaţa la ciubotaru pe blog. E clar. I se trage de la eminentul Adrian Buz, acel nume mare în Noua Literatură. Şi cum dar, un aşa nume mare să fie corectorul unui bloggeraş? Cel puţin de porc.. Aplaud iniţiativa ta!

  • Ce nu pricep eu. Dacă don’şoara-i de la departamentul de piar (cum ea zice), cum poate să se dea de gol şi să facă pe ea la telefon într-atât? Au pe-ăştia nu-i învaţă în şcoală ceva diplomaţie, ceva autocontrol, ceva despre cum să vorbeşti, măcar la telefon dacă nu pe viu, fără să afle şi ălălalt că tremură chiloţii pe tine de nervi? Parcă şi vedeam cum îi urcă sângele-n obraji şi scoate fum pe nări. Nu c-ar fi avut de ce.

    Ioi, şi, Darius, pe lângă secretara aia, tu ai voce de înger. Doar comparat cu ea, nu ţi-o lua în cap. Asta însemnând că nu înţeleg nici de ce cineva ar angaja o secretară care vorbeşte aşa.

    Ăştia de la Curtea Veche îs mişte mişei, de ce oare crezi că şi-or ales numele ăsta şi nu oricare altul? E ca şi cum ai pune o etichetă pe un produs “dacă mă cumperi, accepţi riscul să faci n boli după sau în timp de mă consumi/utilizezi”. În cazul acesta riscurile sunt durerile de cap şi febra musculară.

  • Bai, pe domnii scrie “Curtea Veche”. Le lipseste un spatiu. Da, la primul cuvint. Ei, daca te chemi “Cur tea Veche”, cam ce gen de piarizde vrei sa ai? De tip nou? Oh, noi vorbim de piarizde si astia n-au nici macar etica 😳 Promit sa nu mai fac. Confuzii d-astea, ma refer.

    Si totusi eu vreau sa-i ajut. De pilda, doresc sa facem un fund raising catre editura cu pricina [nu sa va ridicati curul, draga, e vorba de fonduri] si sa le cumparam si la amaritii aia O CENTRALA TELEFONICA!!!! Caci i-am putea scuti de momente jenante tip: – Imediat va fac legatura, o secunda [Getoooooo – patatranc-cîrc-cîrc- ia, ca-i pentru tine…!] + zgomot de receptor trecut din mina-n mina…

  • Ce bătaie de joc.

    Uitasem de zgomotul de fond, mestecatul de măr. Cineva mestecă acolo, “în spate”, că nu pot localiza clar sursa sunetelor, dar mestecă zdravăn, de parcă tocmai vine armata turcă să-i fure merele. Ori eu aud în plus. Ceea ce este o posibilitate. Iooi…

  • Toate editurile sunt aşa, Curtea Veche este chiar dintre cele de bun simţ. 🙂 Ştiu eu nenumărate cazuri cu mult mai grave, cu bani neplătiţi pentru colaboratori şi alte d’astea.
    Din păcate un proces înseamnă trei sau patru ani în care se adună peste măsură banii plătiţi la avocaţi şi, până la urmă, nu mai ai forţa să duci procesul până la capăt şi renunţi.
    Eu am remarcat că ţi s-a vorbit frumos. Ce ai fi vrut să ţi se răspundă?

  • Mărturisesc că ideea acestui articol n-a pornit de la mine (Darius e mai genial), însă o binecuvântez din plin:)

    Curtea Veche este o editură norocoasă: va afla cel mai repede că nesimţirea valorează multe puncte de PR şi nu numai. Şi nu neapărat în această ordine:)

  • Şi eu am remarcat că mi s-a vorbit frumos. Şi eu am vorbit frumos. Nu mă aşteptam să mă ia la-njurături. Doar vroiam să îi spun domnului ce cred.

    “Bogdan” – fireşte că sunt “mai genial”, deşi sintagma corectă e “mai genial din fire”. Da’ nu te acuză nime’, că nu furăm, Tibi, drag. 😛

  • Nu-i vorba de acuzat, doream doar să subliniez spontaneitatea stării sau actului (încă citesc cărţi pe tema asta) de-a fi “genial din fire” 🙂

  • Jenant, Grigore Arsene. Sper ca criza asta să dizolve Curtea Veche. Şi să ajungeţi să trăiţi din banii obţinuţi din publicarea cărţii conform contractului pe care l-aţi încheiat cu Adrian Ciubotaru. Şi mai ales, sper să fiţi înţeles ce-am scris aici, deşi am mari dubii.
    Tatiana Neamţu

  • “Oamenii ăştia ştiu despre ei înşişi cine sunt.” Sunt niste magari si atata timp cat au doza de iprocrize in ei n-o sa recunoasca nici macar in fata propriei lor constiinte.

  • da, sunt aia ce l-au publicat pe mandruta si “Razboiul de 30 de zile”, cred. nu am citit toate comentariile de acolo, dar nu cred ca se va schimba mare lucru in cazul editurilor si nu numai daca oamenii nu incep sa dea in judecata, chiar si pentru putin, d’apai pentru atat. Acuma asta poate fi mai dificil, cel mai fericit caz ar fi sa gaseasca autori in aceeasi situatie. In privinta conditiilor anexe stiu ca e posibil uneori sa nu ti se dea dreptate daca exista un semn la vedere sau chiar ceva mult mai evaziv cum ca ar fi conditii suplimentare sau generale, dupa caz. Oricum, asta nu e valabil daca cineva neaga contractul cu desavarsire. Ma cam indoiesc ca pot fi obligati sa publice, tot ce se poate e in sensul rupturii abuzive, inselaciune etc – deci daune Nu vreau sa vorbesc prostii, ca eu cunosc legea franceza, dar ar trebui sa fie macar in principiu asemanatoare legile.

    Scuze daca ai inceput deja sa te gandesti la datul in judecata( habar nu am) si succes! 🙂

  • Nojbert – tu vrei doar cu Moafle.

    Gieo – Adrian dă. Şi sper c-o face. Io-l susţiu, cred că ar trebui. Şi s-au uitat bine peste tot, cu cine l-a ajutat – e putred.

  • pai au gasit? daca da, au mai multe sanse impreuna in acelasi proces, in care sa ceara daune individuale, evident. ma gandesc eu. de obicei asa e. sau macar antecedente in justitie (= procese castigate).

  • de acord cu tine, insa n-ai venit cu un jeg klumea.. ma-ntreb.., ai sa-mi raspunzi al ultima-ntrebare?

  • am observat cu ocazia asta ca virgula comentului “giapadaia”..ei… l-ai sters…acela in care simpatiza cu mine :))… incepi sa semeni tot mai mult cu “inchizitia”… :)) mirmen wtf!? ma scuzati, sar’mana, nu ca nu v-ati fi educat fiul, nu este din vina d’vstra.. Darius, nu te credeam asa “evaziv”… >:) bwuhahaha…

  • Ce-am şters? N-am şters nimică.

    ŞI la ce să-ţi răspund, că m-am pierdut… Poate-ntre răspunsurile tale la tine însuţi. 😛

  • Acum doua sambete, am ajuns acasa la 05.00. Sambata trecuta la 04.00. In amandoua cazurile, nu-mi amintesc ce am facut inainte de ajunge acasa, doar ca eram intr-un bar. Din acest motiv incep sa cred ca am fost rapit de extraterestrii si imbatat, pentru ca m-am simtit rau in amandoua diminetile! Femeia este suparata si nu vorbeste cu mine dar comtinua sa faca mancare, motiv pentru care am impresia ca este suparata pe ea.

    Astept cu nerabdare o actiune a blogosferei in care hranim oameni fara adapost sau donam haine pentru copii, actiunea actuala ma lasa rece. Pe mine m-au batut niste militieni o noapte intreaga, pentru ca il cunosteam pe un baiat si acum nu am ce face, decat sa plang pentru drepturi de autor… cu alta ocazie. Daca vorbim despre nedreptate, cazul nostru ar fi pe la fundul listei.

    Concert rap in Ploiesti. La asta ajung si daca trebuie sa violez copilasi.

    In rest, astept extraterestrii…

  • Darius, felicitări!
    Ai ajuns precum colegii tăi blogării-ziarişti şi JEG-ul precum blogurile lor. Enunţi ceva împotriva cuiva şi pe urmă toţi repetă în transă, “să-i dăm la cap”. Uşor, uşor începi să înţelegi mesajul de tipul celui transmis de Traian Băsescu în ziua în care ţi-a adresat celebrele cuvinte “puiuţ de comunist”. Cum te simţi în această postură? Sesizezi atacul făcut de cultul personalităţii asupra ego-ului tău? Lider! Lider!

    “nu-mi public nimic la editura asta”
    “Companie/editura ce merge pe sistem comunist”
    “cu asemenea loaze nici nu merită să-ţi consumi timpul”
    “Ăştia de la Curtea Veche îs mişte mişei”
    “Ei, daca te chemi Cur tea Veche”
    “Jenant, Grigore Arsene. Sper ca criza asta să dizolve Curtea Veche.”
    “Sunt niste magari”

    Domnule Darius, sunteţi lider de opinie. 😀

  • Păi, da, dragă. 🙂 Eşti tu să strici patternu’… Oi fi având vreo Mihă pe la Curtea Veche, te bănuiesc. 😛 Toate astea pentru că te-a-nvfrânt Giea la articolul precedent? Te-am crescut la ţâţa mea, ca pe-un şărpe! 🙂

    Oricum, cazul de faţă e justificat, nu e aşa de greu să deteşti ce-a făcut “nea Grigore”. Se aseamănă cu Iulian Duma şi naşul său, Breje Grigorescu, de la Mediafucks, de acum f’o doi ani. Mi se pare că-i în vechea arhivă articolul, da’ te poţi uita aici la detalii.

  • Şi dacă domnu’ Bibli ar vedea şi partea ironică din unele comentarii… S-ar schimba lumea. De parcă n-aş fi explicat şi care-s riscurile pe care le vede percepţia mea limitată, “durerile de cap şi febra musculară”. Oare de la ce or fi astea? Trebuie să precizez că de la gânditul în exces la strategii îmbârligate şi sigure de victorie, la fel de inutile ca şi alergăturile pentru a pune în aplicare mirobolantele strategii?

    Omul are un vis, de ce să i-l spulber tocmai eu? E ca şi cum i-ş spune unui copilaş că Moş Crăciun nu există, dar că Moşul o să-i aducă peste vreo doi ani jucăria preferată dacă se apucă să muncească la fabrică, 12 ore un schimb, două schimburi pe zi.

    Totuşi, acum oscilez între a fi oaie şi între a aştepta în banca mea o “ocazie” ca asta în care nimeni nu-mi va sări în ajutor, pentru că nu are cine.

  • Am incercat sa ma abtin da’ nu pot, daca tot a deschis Bibli subiectul. Asta e aceeasi faza ca in presa, unde exista un singur pacat capital. Violezi babute, furi copii, arunci cu cacat in oameni etc. Toate astea pot fi trecute cu vederea, dar sa te fereasca sfantul sa injuri sau sa bati un ziarist. GATA. Sfarsitul lumii! Libertatea de exprimare a fost suprimata. Plansete, bocete, executii in direct. Desigur ca presa e dumnezeu si datorita ei suntem cu totii mai buni… Aceeasi presa care ne baga cacaturi pe gat pe la 17.00 (continutul fiind unul educational si informtiv, desigur), aceeasi presa care sta cu limba in gaoaza unor persoane publice care au decartat pe la diversi patroni de trusturi (vezi Gigi cu pro tv), acceasi presa care are “opinii” in functie de stapani. Da’ nu cumva sa te iei de un ziarist, ca ai belit mancaru’. Esti comunist!

    Chestia tine pana cand au nevoie de cel pe care il executa in direct, moment in care, se intorc la linsul in cur pentru rating… (cazuri: Basescu, Gigi, Giovani)

    Eu sunt surprins de revolta nascuta pe bloguri. Nu ca nu ar fi un motiv de revolta, ceea ce au facut baietii aia de la editura, este de cacat, dar s-au petrecut faze cu mult mai de cacat zilele astea care nu au trezit nimic in nici o constiinta d-asta imaculata. Mda… Si lideri de opinie nu ar trebui sa existe, ar fi frumos ca oamenii sa fie capabili sa traga propriile concluzii.

    E.X.T.R.A.T.E.R.E.S.T.R.I.I. – tot sambata, daca se poate.

  • Pe mine “editurili” m-au ţepuit de peste 1000 de dolari, rodul muncii mele intensive de 3 luni. Nu este însă vorba de faptul că trei luni am muncit de dimineaţă până-n miez de noapte… Îmi trebuiau aceşti bani pentru a-mi tipări la rândul meu o carte şi deziluzia acestui plan m-a făcut să nu mai scriu deloc. Ar trebui să fiu primul care înjur. Ei uite că nu o fac. Tocmai pentru că ştiu ce se întâmplă acolo, ştiu care este practica, ştiu că manualele sunt mult mai importante decât un roman, pentru că ştiu că evenimentul cultural nu este o cale de câştig… Nu este de vină nici şeful editurii, nici soţia, nici fata de la PR, toţi au fost, până la urmă, eleganţi. Uneori însă aşa se întâmplă, romanele se întârzie, romanele nu se publică. Domnul Adrian Ciubotaru ar trebui să înţeleagă că peste tot e la fel, chiar şi în ţara contractelor, USA. Sigur, eu sunt primul care spun de ani de zile că editurile ar trebui să publice şi cărţi mai puţin comerciale: teatru, poezie, William Shakespeare, cărţi de la 1700 în latină şi greaca veche. Cărţile sunt un domeniu de patrimoniu, nu ar trebui lăsate numai la mâna comercialului. Dar nu poate fi ignorat nici comercialul pentru că altfel editurile dau faliment. Poate că statul ar trebui să subvenţioneze literatura, poate dacă ar face-o ar fi acuzat de partizanat şi risipire de fonduri, suntem doar ţara contestaţiilor. Eu cred că această parte de cultură, cartea, ar trebui promovată cu precădere. Cărţile de colecţie cărora li se face atâta reclamă în ziare şi pe la TV, se vând, deşi într-o ediţie îngrijită, între Vintilă Dumitru Corbul Economu Popescu şi o ediţie bilingvă William Butler Yeats, parcă aş alege-o pe a doua. Poate dacă s-ar promova cititul…

  • @ Andi
    În postarea trecută am fost foarte deziluzionat. Sincer mă aşteptam la mai mult de la nişte tineri ca cei ce se perindă pe aici şi care parcă au un parcurs spre statutul de intelectual. Dar, pentru prima dată în viaţa mea în legătură că o discuţie relativă la matematică, am discutat cu cineva care spune că “ce nu cunosc nu există”. O fi ironie, o fi necunoaştere… Nu m-am prins dacă a fost ironie. Dar dacă totuşi este necunoaştere, o mare parte din înţelegerea realităţii este amputată.

  • Jenant e putin spus. Sper sa se lase cu proces. Mult succes Adrian Ciubotaru.

    Darius, felicitari pt initiativa. Pacat ca nu ai dezvoltat putin subiectul cu nenea director. Mi-ar place sa-i spuna cineva ca ar trebui sa le crape obrazul de rusine. Hai ca as intelege ca nu vor sa plateasca daune ca doar exista instante pt asa ceva, dar atitudinea lor execrabila este extrem de deranjanta. Poate se gaseste un nene judecator sa-i invete cum sta treaba cu validitatea contractelor totusi.

  • Bibliotecaru, din păcate nu era nicio problemă dacă editura Curtea Veche nu putea publica (ups vine cacofonie) cartea. Şi motivele puteau fi oricare din lume: de la “proastă de n-o citesc nici găinile” până la “pretenţiile scriitorului sunt prea mari”. Atâta timp cât există un contract semnat şi parafat de ambele părţi, Grigore Arsene nu are niciun fel de justificare pentru care ar veni şi i-ar spune omului, scriitorului şi bloggerului Adrian Ciubotaru că ei vor afirma că (ups, iară cacofonie, precis e un blestem) contractul nu există la ei în editură, ci numai în mintea visătoare a lui Ciubotaru. Altfel, toleranţa în aceste cazuri este identică aceleia de a accepta să fi furat şi jefuit la drumul mare numai pentru că e criză. Păstrând proporţiile, citiţi metaforele 🙂 Plus de asta, există şi o problemă de demnitate aici. Pe care (demnitate) Grigore Arsene nu o are.
    Şi încă un plus de asta, faptul că “se întâmplă şi-n SUA” nu justifică defel o acceptare a situaţiei. Pentru că tot datorită acceptării tacite ca berbecul prost a tuturor prostiilor din SUA suntem cam pe unde suntem azi.

  • Oricum niciodată n-o să cunoaştem realitatea. Dar n-are nici un haz să ne dăm seama de asta şi să devenim posaci, că, oricum ar fi, nimic nu se schimbă. Se poate observa de aici că sunt într-o dispoziţie tinzând spre optimism, probabil că nu pentru mult timp.

    Nu m-am băgat în discuţia despre infiniţi pentru că mi s-a părut total inutil. Şi pentru că aş fi arătat din nou că nu ştiu nimic, iar ce ştiu nu se aplică acolo. Oricum nu sunt persoana potrivită pentru discuţii matematice. Ştiu însă pe cineva cam ca mine, chiar mai încăpăţânat, care s-ar fi avântat cu totul în asta. Dar n-o să-l corup.

    În primele momente evident c-a fost ironie, nu mă aşteptam să mi se ceară să particip la “mişcare”. Comentam şi eu acolo, că aşa am crescut. Comentând.

  • @ Tatiana Neamţu
    Nimeni nu spune că un contract nu trebuie onorat, mai ales eu. Tocmai spuneam mai sus că tot prin contracte am fost şi eu pârlit de trei luni de muncă şi, indirect, de publicarea propriei mele cărţi (spre deosebire de alţii, eu vroiam să o scot pe banii mei şi să o ofer gratis în măsura posibilităţilor şi a unui tiraj de câteva sute de exemplare). Ceea ce spuneam eu este că în lumea editurilor un contract neonorat este o practic o situaţie de normalitate, nu numai o normalitate la Curtea Veche, ci la majoritatea covârşitoare a marilor edituri şi a micilor edituri. Un proces cu o editură poate curge 3, 5, 10 ani… şi ţine până când vezi că avocatul a mâncat mult mai mulţi bani decât ai putea câştiga, pentru că lumea proceselor nu este în România spre avantajul părţilor în proces, ci doar pentru avantajul avocaţilor care prelungesc nesfârşit procesele în scopul umplerii propriilor buzunare.
    Dacă demersul ar fi urmărit “mafia din edituri” (să folosesc şi eu o formă gen România Mare), ar fi fost altceva. Repet, comparativ cu alte edituri mari, Curtea Veche este relativ decentă. A condamna şi dezavantaja deci Curtea Veche, a-i crea probleme de imagine, nu ajută nici la eliminarea fenomenului şi nici la publicarea cărţii domnului Adrian Ciubotaru, dimpotrivă. Şi atunci singurul lucru rezolvat este “mamă ce i-a făcut!”. Şi la ce foloseşte asta?

    Un cetăţean preocupat ar fi trebuit să solicite celor doi parlamentari ai zonei sale, din colegiul său, o soluţie instituţională. Ar fi putut de-asemenea să ajute pe domnul Adrian Ciubotaru să-şi ceară dreptatea în instanţă sau ar fi trebuit să cerceteze de-aproape problema editurilor şi apoi să sugereze o soluţie. Eu unul nu pot să aplaud o situaţie fără finalitate, o situaţie care face mai mult rău decât bine dacă privim problema în ansamblu.

    Şi nu, nu cunosc pe nimeni la editura Curtea Veche, ştiu doar că domniile lor au scos nişte cărţi foarte bune (poate puţine ca procent) în format grafic deosebit, prezenţe notabile pe lângă tonele de maculatură gen Cum ieşim din impas – Transformă obstacolele în oportunităţi. Din păcate, ca să scoţi o carte bună care să nu aibă prea mulţi cititori pentru că cititorul român este superficial, o carte care îţi mănâncă bani pentru că nu scoţi profit din ea, trebuie să scoţi câteva manuale şi câteva cărţi de tip “How to…” care să finanţeze, de exemplu, o carte de poezie sau un roman greu vandabil.

    Şi, aş mai vrea să spun că marele păcat al editurilor, mai grav decât nerespectarea contractelor, este măcelărirea operei de autor pentru a o face “mai bună”.

  • deci? s-a dat verdictul? e jenant gascanu’? ca eu militam pentru alte chestii si a trebuit sa ma intrerup si vreau sa stiu cand pot sa-mi dau resume.

  • Bibliotecaru, oricum e o discuţie fără sfârşit, dar faptul că “spre deosebire de alţii, eu vroiam să o scot pe banii mei şi să o ofer gratis în măsura posibilităţilor şi a unui tiraj de câteva sute de exemplare” ţine numai de spiritul tău de Maica Tereza; nu are nimic de-a face în mod direct cu Adrian Ciubotaru.
    Pe de altă parte, tocmai asta este problema că în România nimeni nu-şi cere drepturile plecând din start de la premisa că procesele sunt tergiversate ani întregi, avocaţii costă etc. Ei bine, într-o situaţie paralelă, cunosc un traducător care a câştigat un proces cu o firmă de traduceri unde a fost angajat, reprezentându-se singur în instanţă. Firmă de traduceri de renume. Deci, se poate.
    Faptul că editura Curtea Veche este excepţională în comparaţie cu alte edituri, nu o face mai puţin jenantă vizavi de cazul oe care-l dezbatem noi aici. Ah şi e foarte bine să-i creăm editurii Curtea Veche probleme de imagine. În acest fel, în viitor, poate se va gândi de 2 ori înainte de se comporta în acest mod.
    În ceea ce priveşte cititorii români, poate ar fi bine să nu-i subestimăm totuşi. 🙂 Şi oricum, sunt binevenite demersurile de educare a cititorilor în pofida celor de publicare a cărţilor comerciale numai ca să iasă banu’.
    Totuşi, aici nimeni nu aplaudă nimic. Dimpotrivă, din câte văz, se blamează atitudinea directorului Arsene, care dincolo de funcţia la editură, mai suferă de păcatul de a fi şi preşedintele Asociaţiei Editurilor. Care va să zică, dacă preşedintele face din astea, asociaţia e varză călită.

  • Biblel – cum am zis, degeaba contribui cultural, nu a dreptul să devii mitocan. Cazul amicului Grigore. Şi dacă aşa e peste tot, noi dăm un exemplu. Nu poate fi decât constructiv. Finalitate? Multe lume ştie acum ce hram poartă. Se aliniază piaţa împotriva unor asemenea consecinţe, din timp. Mai mult respect impus. Problema lui Ciubotaru se rezolva pe de-o parte în instanţă, Exclusiv cea a cărţii. Iar exemplul previne alte astfel de situaţii. De unde ştii conceptul pro-activ de “studiu de caz”.

    Giea – bine amintit. Gimel – răbdare; îi număru’? 😛

  • Ah, şi o altă finalitate: celelalte edituri care vor afla tangenţial sau direct de acest demers se vor gândi de 2 ori înainte de a pune interesul propriu înaintea cuvântului dat. Sau semnat 🙂 Cu siguranţă nu va mai veni niciun director să spună că ei “vor spune că nu au contractul în editură”. Oricum, asta e de râsul curcilor de la grădiniţă, nici nu-mi imaginez că şi alte edituri se pretează la josnicii din astea :))

  • OK atunci, am să aştept ca editurile să se ruşineze să-şi respecte contractele.

  • Am răsfoit un pic cartea în cauză… Am ajuns până la pagina 18…

    Sexul oral este cel mai bun lucru care i se poate intampla unui
    barbat. Fotbalul, berea, masinile, o marire de salariu, toate sunt apa
    de ploaie in fata unei partide de sex oral. Big Bang-ul motivatiilor
    noastre. Puritatea sufletului, emotia estetica, mantuirea nu sunt
    decat incapacitatea masculina de a obtine un sanatos sex oral. Sa fim
    sinceri. Nu ai renunta la lectura celei mai geniale carti pentru chinul
    oferit de doua buze silitoare? Nu ai lasa balta orice indeletnicire
    academica pentrul senzatia oferita de o muie? In fata concretului
    mantuitor al acestui act cultura este doar o supa de morcovi.
    Nirvana, doar o frectie la un picior de lemn.
    Sexul oral. Epifania unei revolutii culturale.
    Daca Dante nu a primit un supt regal dupa ‘Divina Comedie’
    inseamna ca a fost un simplu papagal si a murit neinteles. Daca dupa
    scremetul metafizic din “Critica ratiunii pure”, ouale lui Kant au
    ramas la fel de vinete, ce folos?
    Sexul oral. Motorul istoriei, combustibilul imperiilor.

    Ieri am aflat la emisiunea lui Capatos cum un politician primar se masturba în timp ce o ziaristă îi lua un interviu, am mai aflat şi de un alt om politic, pe vremea aia parlamentar, care plătea pentru prezervativele altora pline de spermă pentru a bea acea spermă adunată. Recunosc că mă simt depăşit de prezent, cred că şi Freud s-ar simţi depăşit şi dezorientat într-o lume în care Totemul şi Tabuul s-a consumat lăsând în urmă dezinhibarea.

    Probabil că această carte va fi foarte bine primită atunci când va fi, în sfârşit, publicată. Aproape că nici nu mai observ cum această pasaj reduce rolul femeii în societate de la o prezenţă umană şi intelectuală la îngenuncherea în faţa bărbatului pentru a-l echilibra şi a face istoria feerică. În fiecare zi am prilejul de mă întreba ce caut eu în viaţa mea.

  • Vezi, scandalosule? Eşti la fel, un otevist, ca noi. Pac, cu sexul oral. 😛 Rică – eşti un divin… Dacă-registrezi, ştii unde să trimiţi.

  • tocmai ma miram de comentariul de o jumatate de rand :)) sigur nu e psihopatul ala pe care il stie toata lumea, Constantin Irimia de la Vaslui, ala pe integrare europeana? :)))

Sociale