Darius Hero

Câtă lume crede că Grigore Arsene de la Curtea Veche este jenant?

C

[au mai sunat: Andrei “zuzu-concept.com” Boar, Ionuț “Canalia” Foltea, Antidarius, Vlad “Lovingvama” Ilaș, Vlad “Justice for Poli” Simu – vedeți mai jos înregistrările; au sunat doar de obraz Marie-“Lămâie“-Jeane, Tatiana “ganduri.potrivite.ro” Neamțu, Florentin “blog.dubios.ro” – vedeți mai jos transcripturile]

Eu am o trebșoară mai personală cu un aspect al vieții cotidiene, numit colocvial “prostia crasă”. Să zicem că e un fel de răfuială mai lăuntrică mie, care, cu diverse ocazii nefericite, iese la iveală, alege pe cineva căruia îi este caracteristică această prostie crasă de care discutăm și-l spulberă.

Pe tura de azi, pătruns până în măruntaie de prostia crasă amintită, tronează abject Grigore Arsene. Acesta este președintele Asociației Editorilor din România și directorul editurii Curtea Veche. Poate unii dintre voi știți detaliile, dar pentru veșnica pomenire a lor, voi relua, rezumând:

Se duce un om care-a scris ceva, în acest caz Adrian Ciubotaru, la niște oameni care publică lucruri scrise, în acest caz Curtea Veche. Întocmește un contract, i se dă un avans, cartea-i intră la “macerat” și, specific românesc, șade vreo câteva luni de-a lela. La sfârșitul acestei perioade doar pregătitoare, editura a avut deja destul timp și pentru a-și băga proverbiala pulă. Presărată cu multe discuții învârtecoase, Adrian al nostru decide într-un moment de luciditate că a cam venit timpul să se ducă totuși să rezilieze contractul, fiindcă speranțele deșarte le avea deja la el, iar altceva nu-i mai trebuia de la colaboratorii săi de pe hârtie, mai puțin să dispară de acolo.

Se-ntâlnește cu imbecilul-șef, în acest caz Grigore Arsene. Da, mă, scârbă, ai vreo nelămurire? Poate crezi că te jignesc, da’ dacă e adevărat ce spun, nu-nseamnă că te atac, înseamnă că ești. Mai pe scurt, acesta-i spune prietenește lui Ciubotaru că “nu există nici un contract”, deoarece nu se poate dovedi că în sediul lor există așa ceva, or el, Ciubotarele, care vine acuma cu nemulțumiri, poate a adăugat rânduri pe contractul lui de acasă, nu? Că asta face el, bloggerul, de obicei, stă la mașina lui de scris și completează subpuncte după cum îi convine, pe care le lipește apoi cu scuipat pe original. Ciubotarele – să-i fugă bătătura Curții Vechi de subt picioare. Piftom?! Chiar așa cum ați lecturat: “o să râdă de tine toți”, dacă-ncerci să-ți faci dreptate.

După care imbecilul-șef izbutește să se ascundă-n spatele soției sale, care, chiar dacă nu ocupă funcția omoloagă de imbecilă-șefă, la rândul ei e capabilă să scoată următoarea imbecilitate-șefă a tuturor vice-imbecilităților și imbecilităților-adjuncte scoase până în prezent: Aolo!, că e criză, nu sunt bani în cont… văleleu! și alte astfel de tânguieli patetice.

Bun, nu vă zic mai mult, că se umple Internetu’ inutil de borală electronică. Puteți citi tot la Adrian Ciubotaru. Care, evident, ar trebui să-i dea în judecată până la nepoți, în caz că prospectivii lor bunici aleg să polueze lumea. Este decizia lui Adrian Ciubotaru exclusiv și-l privește personal.

Eu m-am gândit la altceva. Oamenii ăștia știu despre ei înșiși cine sunt. Doar că nu cred că le-a mai zis-o concret nimeni altcineva exterior lor. Altcineva decât ei în sinea lor, care știau din propria ființă. Așa că, în opinia mea, poate-i ajut să afle că îi mai cunosc și alții:

Am reușit să dau și de domnul în sine. Nu, nu s-a sinchisit să sune înapoi după cerința politicoasă de mai sus. Pesemne n-avea credit la caracter. Și nu știu dacă doamnele sau domnișoarele de acolo și-au făcut curaj să-i zică. Dar a aflat:

***

Andrei Boar, de la zuzu-concept.com, e de aceeași părere…

Ionuț Foltea, de la Canalia Însăși, consideră la fel.

Antidarius, vice-redactor-șef-ajunct la antijeg.blogspot.com, anti-crede că Grigore Arsene este jenant.

Vlad Ilaș, de la LovingVama.eu, spune așijderea.

Vlad Simu, de la “Justice for Poli“, urlă de departă că așa-i.

Tatiana Neamțu, de la ganduri.potrivite.ro, a zis și dumneaei cum căci într-adevăr.

Tanti: Alo, da? Editura Curtea Veche, spuneți vă rog.
Tatiana Neamțu: – Bună ziua. Cu dl. Grigore Arsene, vă rog.
Tanti: Dar nu esteee, este la o ședință în afara editurii.
Tatiana: – Îmi puteți face, vă rog, legătura la Departamentul PiaR?
Tanti: Sigur că da, un moment.

[… zinghi-linghi…]

Tatiana: Bună ziua. Departamentul PiaR?
Altă tanti: Da, spuneți vă rog, cu ce vă putem ajuta?
Tatiana: Numele meu este Tatiana Neamțu. Întrucât am înțeles că dl. Grigore Arsene este la o ședință în afara editurii, vă rog să-i transmiteți că este jenant în chestiunea Adrian Ciubotaru.
Altă tanti, amabilă: Am Înțeles.
Tatiana: Mulțumesc. La revedere
Altă tanti: La revedere.

Florentin, de la blog.dubios.ro, consideră așijderea.

Tanti: Bună ziua. Editura Curtea Veche. Cu ce vă pot ajuta?
Flo: Editura Curtea Veche ?
Tanti: Editura Curtea Veche. Cu ce va pot ajuta?
Flo: Bună ziua, mă numesc Florentin și țin să vă spun că sunteți niște je…
Tanti:Doar o secundă, să o chem pe colega.
Flo: …
Altă tanti: Bună ziua, Xuleasca ma numesc. Cu ce va pot ajuta?
Flo: Sunteți niște jenanți pentru ce-ați făcut cu Adrian Ciubotaru.
Altă tanti: Bine, multumim.
Flo: Cu plăcere, o zi bună.

***

Nu voi face publice numerele personale ale diverșilor la urechile cărora trebuie să ajungă telefoanele noastre. Fiindcă nu despre asta e vorba. Grigore Arsene reprezintă biznisul său. Iar contactele gheșeftului se găsesc publice, pe Internet. Dar dacă cineva vrea să participe la ce-ncerc să-adun aici, să-mi scrie la darius[at]jeg[punct]ro cu înregistrarea atașată sau să-l instruiesc personal și cu alte detalii, dacă nu se descurcă. Sau să se exprime explicit la comentarii, sunt convins că va citi, că-i place. De publicat, nu prea publică. Pe sine sau pe alții.

Sunt la fel de mulțumit și dacă i-o spun doar eu. Nu am pretenția să vorbim direct cu tot mai micul Grigore, cum nici el n-ar trebui să aibă pretenția că mai merită. Ci cu angajații companiei, care vor fi mai la-ndemână să răspundă. În principiu, se poate înregistra simplu cu un telefon cu recorder sau unul cu speaker și un mp3 cu recorder.

Asociația Editorilor din România este o organizație cu vechime, cu intenții aparent constructive. Curtea Veche este o afacere, unde, ca în orice afacere, nu există doar “Direcțiunea”, ci și oameni pasionați și capabili. Poate un student. Poate o fătucă ochelaristă căreia-i place să citească. Poate niște profesioniști. Acest articol nu este despre ei. Acest articol nu este despre Google bombing sau bolduit părțile importante, SEO și rezultate în căutări. Nici despre împlinirile poate lăudabile chiar și ale celui despre care, de fapt, scriu: Grigore Arsene. Orice succes al lui nu-i validează oportunitatea de a fi un imbecil. Ba din contră.

129 comentarii

 • Doresc sa va felicit pentru aceasta initiativa originala. In urma telefoaneleor pe care le-ati dat, celor de la editura le va crapa obrazul de rusine si vor repara, imediat, greseala comisa. Felicitari inca o data, multumita voua lumea devine mai buna.
  Dar, cum unele lucruri bune nu dureaza prea mult, ca sa fiti siguri de impact ar trebui o noua initiativa la fel de indrazneata si in acelasi spirit. Propun, asadar, ca fiecare dintre voi sa mearga la usa acelei edituri, sa sune prelung dupa care sa o rupa la fuga, inainte ca cineva sa deschida. Impactul , la fel ca in cazul telefoanelor, este garantat. Optional va puteti filma, iar filmuletele postate aici vor dovedi ca iubiti adevarul, dreptatea si mistourile ieftine.

 • Milan zice bine, sărăcuţu’, deşi încearcă un umor care nu-i iese. Prin prima sintagmă zice că, de-adevăratelea, n-o să le crape ălora nimica, sunt bine-mersi. Ceea ce zice multe. Poate se cunosc. Ş-apoi zice o propunere, care nu e rea. Putem şi să-i mulţumim în acţiunea viitoare, el a ctitorit-o.

 • ma, nu stiu, nici eu nu ma bag ca nu cunosc cazul, dar daca aia nici nu neaga nimic probabil merita macar un gugal fail.

  da asta cu soneria era fantastic de haioasa cand eram mici, pruncii daca s-ar si filma s-ar caca pe ei de ras

 • Subscriu cu parerea lui Milan. V-ati facut de rusine. Iar ala cu anti-jenant a fost jalnic. M-a distrat ce lejer v-o luat tanti de la P.R , gen, “ai terminat? altceva?hai papapa”, iar “ii transmitem”-ul ala a fost la fel de fake, ca zambetul unei curve slobozite

 • Mi-a plăcut faza cu “sună şi fugi”. Mai rămâne o acţiune de tipul “cine-a pus magiun pe clanţă”. 🙂

  Toată chestia asta cu actul juisat jenibil mi-a amintit de melodia “Îmi pare bine ca-i luat… jena!”

 • Oare, dacă porţi prezervativ, jena se transmite viral? Apropo şi de oralitatea texticolelor lui Kant… sau o fi Kent? Kentul are oralitate că e pe gură şi se suge, dar texticole? Poate Eva Kent… M-am tulburat.

 • Trag nădejde că Bîjel ar fi în stare să stea 2-3 săptămâni şi la pârnaie dacă i-ar ieşi fo’ 3-5 articole şi ceva notorietate incomensurabilă dintr-însele.

  Jim, amice, ai rulat. Îmi cer scuze pentru întârziere. Dar Kraki, în schimb, A RULAT. Bătrâne, pot să-mi fac tricou cu KRAKILLA pe el şi să-l îmbrac când joc fotbal cu Jim?

  Milan Paun a încercat el ceva inteligentuţ, dar a forţat-o niţel şi-a scăldat-o pe final. Ca francezu’ la mal.

 • Daca stiam ca Canalia de Canalie are inregistrare, sunam naibii de la el, ca suntem in acelasi biuro. Ca sa vezi cate nu stii despre oamenii cu care pierzi timpu’.

 • “-Alo, Curtea Veche?
  -Da, cu ce vă putem ajuta?
  -Sunt … şi vreau să vă întreb dacă măcar gardul îl aveţi nou. Hăhăhăhă. Scuze pentru glumă. Nu m-am putut abţine.
  -Domnule, nu avem timp de pierdut cu glume.
  -Hoooo! Că mi-am cerut scuze. Aş dori să vorbesc cu domnul Arsene sau cu cineva de la relaţii cu publicul.
  -Am să vă transfer apelul către departamentul piar.
  -???
  (Cânticel)
  -Departamentul piar. Cu ce vă putem fi de folos?
  -Eu am cerut cu domnul Arsene sau cu Relaţii cu publicul.
  -Da, aţi primit legătura cu departamentul piar. Noi suntem Relaţiile cu publicul. Piar este englezescul pentru Relaţii cu publicul.
  -Aaaa, nu sunteţi editura Curtea Veche din România?
  -Ba da.
  -Atunci vreau să vă spun că sunteţi jenanţi cu piarul vostru, cu simţul umorului vostru şi cu lipsa de respect pe care o aveţi pentru clienţi.
  -Vă mulţumim frumos pentru aprecieri. Până acum ne sunau doar oameni care ne jigneau, spunându-ne că am fi profesionişti, de cuvânt sau chiar mai rău.
  -N-aveţi pentru ce îmi mulţumi. A fost plăcerea mea. Hai pa, că sunteţi jenanţi.”
  UN FICTIV DIALOG. EXTREM DE JENANT.

 • Domne ca sa zic…interesant ce ati facut si nu va dezaprob, te mai racoresti putin, … eu am citit cu atentie cazul domnului Ciubotaru pentru ca m-a impresionat cazul si ce ati comentat voi pe aici, nu mai zic de telefoanele pe care le-ati dat. Sincer bravo ca aveti spirit de echipa. DAR … ce nu inteleg eu este de ce este atudinea asta ca si cum aceasta editura ar fi ca un fel de stat in care daca ti se refuza o carte este ca si cum ai fi condamnat si interzis in toata tara … ce mare lucru sa-ti iei cartea sis a te indrepti la alta editura. Domnul Arsene are o afacere si gata nu a considerat ca e cazul sa publice acea carte si gata. Poate era buna … DAR …. revin … ce vorbiti voi aici e ca si cum i-ar fi fost interzisa cartea in toata Romania … ceea ce nu s-a intamplat. Si inca ceva … atitudinea pe care o vad eu aici si dupa cum am spus iti poti lua cartea si sa o publici in alta parte .. te ajut eu daca vrei … deci atutudinea asta cu e jenant pe care sa o spui de 1000 de ori mi se pare aiurea…. este exact acelasi lucru in acest caz cu aceasata carte ca si cum m-as uita revoltat la un post de televiziune si sunt tot mi revoltat si in loc sa-mi iau telecomanda in mana si sa schimb postul sau cel mai bine… sa inchid televizorul continui sa ma uit indignat mai departe. Concluzionez, ca este aiurea modul cum se trateaza aceasta problema … nene nut-i convine mergi in alta pare… au asa fac si nu fac atata caz …. uite o treaba buna la care trebuie facut caz…. protestati contra implanturilor de cipuri nu alti cai verzi pe pereti daca tot aveti energie. Spor la lectura de carti bune!

 • Ok, am găsit articolul ăsta cam târziu. Nu mă bag să comentez problema în sine, doar două chestii aleatorii mi-au atras atenţia:

  1. mi s-a părut aiurea că l-ai identificat pe “nedreptăţit” prin cuvântul “blogger”. Chipurile sunai în legătură cu X, un blogger. Acu sincer. Am înţeles de X, scriitor; X, casieră; X, secretar de stat; X, profesor de gimnaziu; hai chiar X, finanţatorul Stelei sau X, fata aia de la Răzvan şi Dani! Da’ deja “X, blogger” îmi sună a “jucător profesionist la Loto”. OK, unii dintre voi primiţi premii, aveţi trafic, le ziceţi bine, mie saitu’ ăsta chiar îmi place DAR în viaţa reală “blogging”-ul nu e o meserie iar “blogger” nu e o titulatură. Aceeaşi problemă am identificat-o şi pe blogul “nedreptăţitului”, chipurile Curtea Veche a făcut prostia să se pună cu un blogger! Nu Betmen, nu Al-Qaida ci un om cu un blog. Nu o daţi în penibil doar pentru că, mai nou, teveul a fost detronat de o formă mult mai la îndemână de a ieşi în evidenţă! Din nou, deci, nu vă daţi cu firma-n cap!

  2. LOL. Eu lucrez într-o instituţie publică – foarte publică! (Nu, nu sunt angajată la Curtea Veche, că probabil aşa o să deduceţi.) Eu personal nu răspund de deciziile şefilor mei, uneori le dezaprob, alteori nici nu le ştiu, în general nu mă interesează tocmai pentru că nu am nicio influenţă whatsoever. În concluzie, tind mai degrabă să compătimesc secretarele alea pentru că sunt puse pe post de “zonă tampon” şi deseori mai încasează şi ele câte o lovitură rătăcită. Iar dacă m-ar suna cineva să-mi spună că şefu’ e jenant şi că poate să afle mai multe dacă îl contactează direct… Chiar are cineva pretenţia să îi transmit asta? Voi aţi face-o? Pe bune acu… ce mă interesează mai mult, supărarea voastră sau pâinea mea de toate zilele? Nu o să îmi pună Adrian Ciubotaru banii pe card la sfârşit de lună, oricât de nedreptăţit (de noi, ipotetic) şi îndreptăţit (în acţiunile sale) ar fi dânsul.

  Asta fu tot, mulţumesc pentru atenţie.

 • Doamne dar cata ingamfare pe voi……ma kids…hai sa coboram impreuna cu picioarele pe pamant sa vedeti ce bine e aici,,,cum de va suportati sa traiti in aceeasi generatie cu noi restu?

 • Garais – nu i s-a refuzat cartea; s-a acceptat cartea şi s-a încălcat contractul întocmit anterior pentru publicarea ei; e o chestiune de biznis, nu de cultură; nu comentăm aici potenţiala carte ce urma să fie; ci contractul şi neonorarea sa.

  Unda – aici, în online (nu doar la noi), bloggerul e o identificare de… “breaslă”. Blogări proşti, deştepţi, mainstream, nişaţi. Este un statut (avantajos sau dezavanajos) de activitate pe Internet. Asta îi, n-ai ce-i face. Şi am explicat tuturor foarte clar că, deşi nu se va putea trece la un moment dat de piariste, nu LOR le spunem că e jenant; ci să TRANSMITĂ celui căruia-i adresăm asta. Or, acuma, că îi convine acestuia sau nu, iar lucrurile transmise sunt onorante sau nu, piaristel PENTRU ASTA SUNT PLĂTITE. Nu le adresăm lor vorbele, iar să le transmită e datoria lor din fişa postului.

 • Blogger-wise: OK, în online. Ceea ce mi-a sărit mie în evidenţă a fost tocmai faptul că te găseai la telefon cu piarista. Deci afară din online.

  Piariste-wise: Nu nu nu, sunt piariste săracele, nu centraliste. Piaristele sunt plătite ca să răspundă la chestiunile relevante pentru funcţionarea instituţiei/firmei în care lucrează. În măsura în care pot rezolva ele, nu e obligatoriu să transmită altcuiva. Probabil o să mă întrebi “da, dar cine le dă lor dreptul să decidă ce e important şi ce nu?”. Eu zic că în cazul protestului vostru e uşor de tras linia. Dacă, prin excepţie, ar fi sunat avocatul d-lui Ciubotaru în legătură cu chestiunea în cauză, era altă poveste.

  Oricum, discutăm discuţii. 🙂 Mult succes d-lui Ciubotaru cu altă editură!

 • Blogger-wise: am sunat-o de pe PC, mna.

  Piariste-wise: sunt piariste; pe cartea de muncă; amu’ că se comportă ca nişte centraliste, nu asta judecăm. 😛

 • Mah, va legati de betu’ editor……I-o fi ramas lebada in gat….Un pumn pe spate si sare imbucatura, iar omu’ e ca nou, curat-luminat. Pare rau ca am lipsit de la sceneta, bateam si eu…din palme. Si uram cu urale.

 • Nu inteleg de ce nu i-a dat in judecata demult???

  Laudabila initiativa cu dat telefon la PR si anuntat ca omul e jenant. O solidaritate frumoasa…ar fi fost placut sa se intimple si in alte cazuri.

  Dar tot nu inteleg de ce nu i-a dat in judecata demult???

  Un barbat se comporta ca un barbat, il da pe ala in judecata, si daca ala comenteaza il da in judecata din nou! Sa nu ne pacalim, toata blogoreala e buna, dar pe Grigore Arsene il doare atunci cind ESTE ARS LA BANI!

Sociale