Mna, atunci bine.

sari la comentarii

[pentru fascinaţi, am pus filmu’ cu prezentarea despre publicitate neconvenţională, de la Zilele Marketingului]

Compania la care lucrez eu cu râvnă şi dedicaţie profesională, Vitrina Felix Media Advertising Full Service (punct ro sleş index pehaşpe), şi-a găsit o cale să-şi sporească eficienţa angajaţilor (deci eu şi colegii) prin două manerve de-o simplitate de-a dreptul obscenă. (Ce scriu aici îi de bine, chiar dacă nu-mi convine, deci să nu fiu concediat şi din astea, da? Deci fără.)

1. au adus un scaun nou;

Context: Ne construim un sediu nou mare şi lat cam cât o pizdă, în sensul bun. Adică “ne”… Patronatul ne construim, mă refer. Că doară nu io, pă bonuri de masă. Aşa, şi el – sediul – este mai aproape de unde locuiesc, da’ nu cre’că ăsta-i gându’ din spatele construcţiei, iar acolo totul va fi ţais şi lux, ca într-un Merţan ultimul model. Deşi nouă ni-i oricum dragă Dacia asta papuc, în care şedem deja. Da’ bine. Şi cum lucrurile vor fi toate noi-nouţe, chiar acum se aleg nişte directoriale de alea de să stăm noi pe ele, cu roate să se mişte şi spătar să ne ţie coloana ergonomic şi să ne simtem ca-cum-virgulă suntem pielea.

Ş-au adus în acest sens, cum vă spusăi, un scaun (deci 1 exemplar, 1 buc. element) la sediul actual, ca să se hâţâne lumea-n el şi să spuie că îi place sau că are alte pretenţii. Deci constructivă şefa, să nu ne cumpere ce nu convine, iar noi să ne sclifosim când e prea târziu.

Cum a ajutat asta la randamentul firmei? Păi, toţi vrem să stăm pe scaunul cel nou, ca nişte prunci proşti. A fost aruncat între noi, nu s-a stabilit o ordine, doar s-a adus şi s-a pus acolo. Mă, n-a mai fost aşa bătaie intra-instituţională pe ceva, de când s-a ales tipul de făcător de cafea de la secretariat, dispută în care s-au băgat până şi ăia care nu consumă.

Ş-acuma, cu scaunul nou – care ajunge primu’, ăla stă pe el! Precum când eram mici şi locuiam la ţară şi aveam toţi doar o singură pereche de pantofi. Nu noi, că ăia mai necăjiţi, da’ pătrundeţi analogia. Dacă se ridică, stă ALTU’ pe el. Pe cale de consecinţă, cine ajunge primul nu se ridică. Nu se cacă, nu mănâncă, nu merge la ţigară, nu iese pe hol să se beşească, mai bine face ocluzie intestinală, nu trage căcaturi la imprimantă, NIMICA! Munceşte. “De când cu noul scaun” (fiindcă e o sintagmă aproape calendaristică deja), programul începe la 05:30. Aşa s-a ajuns.

Eu încă n-am stat, de exemplu, pe scaun. Eu nu mă pot trezi la 23:00, ca să ajung devreme la firmă, când crapă ziua şi să utilizez minunea. Aşa că deseară dorm în sediu. PE SCAUN! Aştept să plece Vasile de la DTP. Care mereu pleacă ultimul, că-i place pe scaun. O să trebuiască să meargă, la un moment dat, că are o familie, iar la el ţine cineva. Şi mă pun pe scaun ŞI NU MĂ MAI SCOL DE ACOLO!

2. ne-au scos messengeru’;

CEEE-au făcut?! Da. Messengerul. De fapt, mă exprim greşit şi dezinformez, daţi-mi voie să reiau: zicea în mail că nu să-l dezinstalăm, ci să nu-l folosim. Deci nu ni l-a scos, îi acolo, putem să ne uităm la el, doar să nu-l atingem. Şi asta ziceau că o lună va dura. Să verifice nu-ştiu-ce. Nu ne-au zis ce, că probabil şi-or fi închipuit după multă caznă că n-au ce să verifice, ideea de principiu e să nu ne conectăm. Că nu-i ca la gaz, să nu folosim cuptoru’, că se lucrează pe ţeavă. Doar să nu intrăm şi gata, atâta timp cât ne-au comunicat ei.

De asemenea, nu putem folosi servicii de corespondenţă personale. Fiindcă n-avem ce boscorodi în timpul lucrului cu nime’. Ceea ce-i corect, io-s de acord. Mă enervează, da’-s complet supus, mi se pare o politică de companie suportabilă.

Apropo, comentariile de pe Jeg mie-mi intră-n softu’ de mail, acelaşi pe care vin ălea de firmă, aşa că poziţia mea oficială raportat la această decizie şi situaţia generată este fâs. Şi nu, nu se mai acceptă amendamente. În circulara respectivă nu a fost nici o notă personală legată de mine, or blogu’ nu-i nici messenger (deşi aşa pare, dacă-i să ne uităm la Biblel), nici mail (deşi aşa pare, dacă-i să ne uităm la Biblel). E un blog (deşi nu aşa pare, dacă e să ne uităm la Biblel). Pentru cine nu ştie cine-i Biblel, unu la mână că sunteţi proşti şi, doi la mână, este Ţopescul blogosferei, când era încă tânăr şi vivace. Aşadar, dacă nu mi-a spus nimenea anume (iar acum am degetele-n urechi, la-la-la-la-la-a), consider că-i un răspuns explicit de tacit că am voie.

Însă tot ce sper e că partea cu messengerul nu e ceva fază pregătitoare pentru “nu-l mai băgăm în veci”. Altfel, accept experimentul, îl îmbrăţişez. Cred cu sinceritate că şefa vrea să se lămurească referitor la cum lucrăm fără chat. Ceea ce-i îngreunează vizibil evalurea, pentru că pe mine de obicei chiar acolo mă întreba ce am de făcut şi cum stau cu una-alta. Intra pe mine, iar eu îi ziceam. Acuma pe ce intră? Pe nimica.

Dar fie. Paradoxal e că nu ne-au tăiat vreun port, ca să nu dăm sign-in cu de-a sila. Deci putem, dacă vrem, numa’ că nu-i voie. Doar au spus să n-o facem, asta-i manerva coercitivă. Câteodată se mai aude un zbieret de arsură cu apă clocotită, dacă cineva dă click din greşeală pe iconiţă şi-ncepe să-i caute serveru’. Lumea e spărietă, dă reset de la buton, nu-i de şagă. Mie, preventiv, nu-mi merge messu’ nici acasă în perioada asta. Nu mă poci încrede şi să intru fără să-mi dau seama.

***

kispajtars

[clic aici ca să vezi mai mic]

***

Nu ştiu dacă aţi remarcat cum cele mai infime probleme de sănătate au nişte nume absolut înfiorătoare. O echimoză, de exemplu. Îţi iese o echimoză! Hait! UNDE?! Pe mână. Văleeeu, mi-o taie! O echimoză. Adică o vânătaie, că ne-am întors greşit cât ne futeam şi s-a ridicat canapeaua din două picioare şi ne-am vărsat pe jos din ea. Sau am un traumatism cranian. Adică am dat cu capu’ în raft, când încercam s-o ridic de şolduri ştiind că n-am forţă în braţe (nu, desigur că nu eu, zic generic; eu nu fac; nici n-am raft, că se ţin cărţi pe el, ce să fac eu cu alea?). Sau ruptură de tegument. Când mă agăţ într-o cracă cu spini şi mă zgâriu, pân’ pădure, trăgându-mi budigăii înapoi pe mine… Mă-nţelegeţi?

În schimb, SIDA/AIDS. Sună fain. O fostă prietenă avea porecla asta. Şi tot am fost cu ea. HIV. H1N1. Zici că-s formaţii. Cre’că şi ÎS formaţii deja. Cancer sigur îi formaţie. Şi astea-s toate cele la care se moare pe capete. Da’ ce pizdoase par şi majoritatea acolo şi sunt.

În ordine, bolile incurabile sunt cele mai şmechere. Şi pe cale de consecinţă obţin cea mai multă atenţie, deşi lumea e conştientă că n-are rost să-ncerce. La fel ca-cu-virgulă femeia fatală. Că de aia-i fatală. Dup-aia urmează astea de la care poţi muri, da’ te poţi şi salva, deci ţi-o faci mai mult singur, dacă nu te ştii păzi. Ş-apoi îs piţipoancele astea de răceli, tusă, stare de vomă. Sferele fetelor şi a bolilor, dintr-această metaforă comparativă, se suprapun cam pe la boli venerice, p-acolo.

***

tudorgheorghemahalauamonamour

[fotografia e a Luizei; mi-a dat-o mie mai demult, că mă iubeşte; cre’că ăsta e linku’ ei]

[a, ş-apropo de asta: uită]

***

Am fost chemat la Zilele Marketingului în ultimu’ moment (în locu’ lu’ Naumovici, care avea altă treabă ş-atunci s-au gândit ei că eu aş face totul mult mai bine, mult mai repede şi mult mai gratis), să vorbesc despre publicitate neconvenţională. Ş-aşa că m-am dus ş-aşa c-am vorbit.

34 comentarii

zi si tu ceva
 1. Mai 18, 2009 la 22:12
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  Penal.

 2. Mai 18, 2009 la 23:01
  link permanent
  Marian S zice ca:

  A se remarca faptul ca nu mi-a zis ca rulez deci ramine cum am stabilit.

 3. Mai 18, 2009 la 23:40
  link permanent
  jimerino zice ca:

  in alta ordine de idei, toti prostii care si-au pierdut 50 de minute din viata uitandu-se la ce zice….well, jeg, mana sus. parca vad ca raman ca copos.

 4. Mai 19, 2009 la 03:37
  link permanent
  dan zice ca:

  cand incepi iarasi sa cutreieri prin lume?

 5. Mai 19, 2009 la 09:53
  link permanent
  shmeny zice ca:

  cu alte cuvinte, cand dracu’ pleci si nu ne mai naucesti cu povestile tale?

 6. Mai 19, 2009 la 10:19
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Dan – prin ţară, excursia cu ţoglete, la vară (iulie, aşa); detalii acilişea şi acolo-ni. Dan îi oare de fapt Şmenea, da’ i-o fo’ ruşine iniţial să zică prin propriile-i degete declarate?

 7. Mai 19, 2009 la 11:30
  link permanent
  jimerino zice ca:

  ba, cand vii, sa o iei pe DN1, astfel te putem lua cu oua si krakilla si eu. bine, mie pe DN1 imi place sa arunc cu cacat, ce-i drept, da’ stai linistit ca atasez si niste chiloti la el.

 8. Mai 19, 2009 la 12:30
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  Jim, nu eşti copos, le-am pierdut şi eu. Minutele. Singurul lucru oarecum de reţinut a fost chestia cu dalele. Care nici măcar aia nu-i vreo idee de-a Bâjelului.

 9. Mai 19, 2009 la 13:10
  link permanent
  jimerino zice ca:

  bun, pai pana acum tu esti ala ca copos. eu sunt de partea cealalta. a majoritatii, se pare. la nivel declarativ, suspectez eu. 😉

 10. Mai 19, 2009 la 22:42
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Şi când vine noul film?

 11. Mai 19, 2009 la 22:54
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  E în post-producţie. Da’ nu e anunţată data lansării, nici pe IMDb n-am văzut încă ciotu’ de articol. Mai ştii, poate îi moare ceva membru al castingului sau echipei în ceva accident, să fie bine primit…

 12. Mai 19, 2009 la 23:01
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  mno

 13. Mai 19, 2009 la 23:18
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Exact: mno!

 14. Mai 20, 2009 la 00:36
  link permanent
  Sebastiano zice ca:

  Ai 3 (trei) tzatze (sani, mameloane).

 15. Mai 20, 2009 la 10:07
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  4. Sfârcuri.

 16. Mai 20, 2009 la 12:19
  link permanent
  giapapadia zice ca:

  ma simt profund jignita de insinuarile de grup cu privire la papusa Aradeanca. eu nu sunt hudrea. nu, chiar nu sunt hudrea.

  jims: no=nah, da’ mai feng shui :)) ai inteles?

 17. Mai 20, 2009 la 12:25
  link permanent
  giapapadia zice ca:

  monico, acuma am vazut si io site-u :)) am primit si io una cand eram mica, curios, de la o olteanca.

 18. Mai 20, 2009 la 13:55
  link permanent
  jimerino zice ca:

  no=nah. da’ mno=no? aia de la olteanca era clar aluzie. zicea ca esti curva.

 19. Mai 20, 2009 la 15:02
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  Bă, mno nu există în ardeleneasca vorbită, l-aţi inventat voi la Bucureşti că nu-l pricepeaţi pe “no” (noh/nah).

  Aţi venit voi să ne spurcaţi nouă limba! Zât!

 20. Mai 20, 2009 la 15:58
  link permanent
  jimerino zice ca:

  deci esti bozgor.

 21. Mai 20, 2009 la 16:17
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Deci terminaţi cu prostiile că vine filmul şi vă prinde cu chiloţii la glezne… Deci există promo pe IMDB… sau aşa ceva.
  Deci am zis.

 22. Mai 20, 2009 la 16:17
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  Deci clar. Deci ăsta nu e Biblio.

 23. Mai 20, 2009 la 16:22
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Deci nici comentariile astea nu sunt comentariile de altă dată cu care JEG-ul ne îmbia intelectual.

 24. Mai 20, 2009 la 16:43
  link permanent
  jimerino zice ca:

  pe mine nu ma acuzati, eu mereu am zis de muie. sunt constant. krakilla e oscilant, ca ala se mai trezeste, se mai imbata, mai e confuz, mai nici el nu stie…

 25. Mai 20, 2009 la 16:51
  link permanent
  musai zice ca:

  cine stie ce crede Bibli ca e “imbierea intelectuala”

 26. Mai 20, 2009 la 17:04
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  “Rulat alert. Rulat alert! *Eeek, eeek!* Acesta nu este un exerciţiu.”

 27. Mai 20, 2009 la 17:24
  link permanent
  giapapadia zice ca:

  este un fel de mno numai ca m-ul il marai in gat si e sau cand zici ceva spurcat, ironic, amuzant sau cand te pregatesti de plecare si dai semne de plictiseala in conversatie. dar are mai multe sensuri. sa explice bibliotecarul in colaborare cu darius. ca ei scriu mult si cu rabdare.

  cum ma sa fie aluzie? eram la gradinita. dar daca imi amintesc bine, iar olteanca (care mi-a devenit ruda prin alianta) o primise de la o unguroaica. care sigur a primit-o de la altcineva ca era cam curva. si a vrut sa scape.

 28. Mai 20, 2009 la 17:24
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Dar totusi ce cadou ti-au dat? Nu s-au gandit ca ai nevoie de chiloti?
  Ala marketing, sa-i dai omului ce-i trebuie exact atunci cand e disperat si apuca orice. :))

 29. Mai 20, 2009 la 17:25
  link permanent
  giapapadia zice ca:

  fara “iar”

 30. Mai 20, 2009 la 18:42
  link permanent
  jimerino zice ca:

  deci mno e ca “coaie traiasca-ti fratele altuiva, daca nu zici ceva sa rad iti fut un colt de masa in gat si ma mut la bar sa vorbesc cu ala care de 2 ore pare ca vorbeste cu bunica-su desi are cel putin 80 de ani”.

 31. Mai 20, 2009 la 23:29
  link permanent
  giapapadia zice ca:

  uneori

 32. Mai 21, 2009 la 00:21
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Am o nelămurire. cu Mna la început nu ar fi trebuit să sune cam aşa?
  Mna,’tunci ghine…
  Căci ori că îi, ori că nu îi, dar îi sigur undeva căci mere-n plata lui şi nici ăl de n-are nume, ucigă-l toaca, nu-l ştie.

 33. Mai 21, 2009 la 20:57
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  S-a trecut la articolul viitor, ăsta a rămas o pată ruşinoasă a amintirilor, pe spatele chiloţilor. 🙂

 34. Mai 11, 2012 la 00:25
  link permanent

  An engrossing discourse is worth report. I opine that you should pen statesman about this issue, it power not certainly be a bias get better at but generally grouping aren’t sufficiency for you to speak upon specified topics. To another. Cheers such as your Khmer Karaoke Stars.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)