Darius Hero

Mă fut în Cărturești.

M

Bă, da’ dacă nu urăsc cu pasiune Cărturești!

De mult am început să îmi înmagazinez în mine toată energia pe care mi-o dedic acestui sentiment, să-mi omogenizez convulsiile de scârbă și să mi le concentrez până îmi umplu cerul gurii, pentru că vreau să-mi cumulez întreaga emoție într-un singur conglomerat de scuipat cultural, sfârcâit din străfundul sinusurilor, doldora de venin, care să îi otrăvească, odată expectorat, pe toți cei care au călcat vreodată cu intenție ori s-au împiedicat întâmplător în Cărturești. Iar ei să moară.

Și eu, unul, am călcat în Cărturești vreodată, de unde și eu, unul, am cumpărat ceva cândva și, deci, și eu, unul, vreau – sau, dacă nu vreau, trebuie neapărat – și merit negreșit să mor, odată cu restul.

Îmi face plăcere să urăsc Cărtureștiul, atâta de mult îl urăsc.

Nu mă înțelegeți greșit. Când spun că “mă fut în Cărturești”, nu fac sex în incinta librăriei. Nu la aia mă refer. Ci mă fut în Cărturești, adică – câh! – îmi repugnă. Și nu am ceva personal cu sau împotriva întregii inițiative.

Doar atât că vreau să moară, din fiecare Cărturești, fiecare angajat, tăiat pe cord deschis de jur împrejur cu hârtie de împachetat și toți clienții lor, până la ultima artistă închipuită, arsă de gradul al III-lea pe interiorul traheei, cu ceaiul clocotit pe care îl soarbe când caută un Moleskine cu copertă roșie și cu hârtie pentru acuarele, pe care vrea să deseneze noua ei colecție de articole vestimentare neinspirate, care nu va apuca nicicând împlinirea unei realități și până la ultimul creativ fictiv, sugrumat până își dă ultima suflare cu breteaua din plastic a noului său aparat foto vechi din plastic, producție URSS, repus în vânzare ca să facă el poze vintage pe film expirat de 35 de milimetri de la Oser, pe care să le scaneze și uploadeze pe photoblog, precum și toți cititorii care trec incidental, care să moară rostogolindu-se pe scările din fier forjat construite în spirală, care leagă două nivele din ale librăriei, și secționându-și măduvile spinării.

Ok?

***

Când îmi vine uneori, în vreo clipă de întunecime a minții, ideea să mă duc în Cărturești, aleg să mă duc mai bine la mine în baie și să mă așez pe vasul de toaletă, cu o bucată de hârtie igienică suspendată sub fund; acolo îmi încord sfincterul câteva minute încontinuu, chiar dacă nu îmi vine caca, până când reușesc să forțez afară din el, umezită într-un firicel de sânge din vasele capilare sparte de la efort, o bobiță mică de fecale, pe care o iau cu degetele înapoi din hârtia igienică și mi-o bag în nas cât de adânc pot, trăgând puternic aer pe nări și ținând-o acolo până îmi revin. Și astfel îmi trece să mă mai duc la Cărturești.

***

Mă exasperează, deci, până la ulcer, trei aspecte legate de Cărturești.

Primul aspect dintre cele trei aspecte legate de Cărturești care mă exasperează este candelabrul de la una dintre librăriile Cărturești din Capitală. Nu știu în care dintre ele se găsește exact, dar am fost o dată acolo și l-am văzut. Mi s-a părut o imbecilitate atunci și mi se pare o imbecilitate și acum, el fiind afișat și într-o poză de pe fundalul contului de Twitter al librăriei, care, am observat cu jubilație patologică, mi-a dat follow ca proasta, fix în timp ce scriam primele rânduri din acest articol, ca un fel de satisfacție predestinată.

Al doilea aspect dintre cele trei aspecte legate de Cărturești care mă exasperează este fata roșcată, ușor plinuță și prea puțin pistruiată pentru cât de grasă e, care lucrează în Cărtureștiul de la Cluj și se îmbracă de parcă s-ar pregăti să moară și chiar i-ar conveni cum îi stă, dată fiind perspectiva, și care, deși e din Zalău, răspunde complicat în limba engleză (?!) la cele mai simple întrebări puse pe românește:

– Îți place să lucrezi aici?
– I wouldn’t give it up for the world!

– Aveți CD-ul cu concertul tribut pentru Freddie Mercury din 1992?
– Let me just check on that!

– Pot să verific ceva pe net?
– Yeah, sure, go right ahead!

Și recent au aganjat-o pe încă o amețită, care nu mă suportă, de când am râs de ea acum câțiva ani în cafeneaua Flowers, care-i un fel de Cărturești fără “cărturii” și pentru care trebuie să îmi împart principiile între a-mi băga bobițe de fecale umezite în firicele de sânge în nas, mai bine decât să mă mai duc la Cărturești încă o dată și a mă duce la Cărturești încă o dată doar ca s-o oblig și să nu poată refuza să mă ajute cu tot felul de inepții care nu se pot bate în casă, cum ar fi să-mi împacheteze lucruri prea mici pentru a fi tarifate și care nici nu sunt cumpărate de acolo sau să caute pixuri de culori prea greu de găsit, la care ulterior să nu îmi placă nuanța. Când am să mă plictisesc de asta, am să comand cel mai scump album cu tipărire selectivă și copertă ștanțată pe care îl găsesc pe site și pe care nu și-l va permite nimeni, voi insista să fie adus, după care nu am să mă mai duc în veci să-l plătesc și să-l ridic.

Iar al treilea aspect dintre cele trei aspecte legate de Cărturești care mă exasperează este Cărtureștiul în sine, fute-m-aș în el de Cărturești să mă fut.

Mă fut în albumele lor de colecție cu supracopertă de protecție conținând 100 cele mai apreciate construcții arhitectonice aranjate după orașe, mă fut în șoriceii lor din material de sac de cânepă umpluți cu lavandă, mă fut în scaunele lor cu scheletul din țevi de cupru cositorite deolaltă, mă fut în măsuțele lor prea joase ca să stai la ele și prea înalte să-ți legi șireturile, mă fut în seturile lor decorate manual și mereu complete de servire, mă fut în zahărul lor brun pe băț, mă fut în pernițele lor pentru o singură bucă, dintre rafturi, mă fut în parchetul lor compus din cubulețe de lemn nelipite între ele, mă fut în secțiunea lor pentru copiii superdotați ai prietenilor de familie ai clienților destul de fideli cât să știe că acolo vor găsi cadourile perfecte pentru ei, mă fut în decorațiunile lor de brad făcute din porțelan și care nu au nici una intenționat tematică de Crăciun, mă fut în DVD-urile lor originale care există fiecare doar într-un singur exemplar ce tocmai s-a dat, mă fut în formele lor diverse de hârtie eco impregnată cu semințe din care crește iarbă dacă torni apă, mă fut în toate posterele lor cu evenimente, pe care nu ezită să deseneze de fiecare dată, indiferent de temă, un roboțel-carte, un roboțel citind o carte, un roboțel care face cărți sau o carte despre roboței și mă fut în toate citirile lor de cărți anunțate pe Facebook și la care merg, ascultând cărți audio pe drum, toți “roboțeii”, ca să citească și li se citească și mai multe cărți, pe care ei să le discute ulterior între ei, în timp ce își mai caută unul altuia niște cărți, pe care să și le dea cadou între ei.

335 comentarii

  • Darius, zi-i sincer.Îţi place de ea, aşa că ai încercat să-i atragi atenţia. O iubeşti aşa cum şi ea, la rândul ei, te iubeşte. Sunteţi meniţi să fiţi împreună. Frumoasa şi bestialitatea. Va fi o iubire ca-n poveşti. Intră în locaşu’ ei de cultură şi posedă-i intelectualitatea cu obiectul muncii tale mintea, desigur, metaforic.

  • Io-aş zice că de roşcată m-am legat mai mult.

    Aşadar, care-i teoria: am fost subtil, pentru asta, sau am fost evident, pentru cealaltă?

    Mă, Rembert, draghe, cum te-o fi chemând, io te bănui de-o uşoară homofobie. Ca-cum-virgulă te-ai simţi ameninţat, cumva…

  • “pai ce sa zic.. daca vrei neaparat sa crezi ca nu te suport.. cu totate ca nu e asa! erai tip misto, scriai chestii INTERESATE pe blog (cand te-am cunoscut).. ”

    asa scrie si acuma, articole interesate. uneori mai cere si bani…

  • Io propun sa intrebe de triciclu’ doar fraierii care i-au dat bani, nu si ailalti 🙂

  • a zis tuinea sa speli chilotii si sa i-i returnezi. si cica cravata verde la costumul meu negru merge ca berea fara carturesti. deci sa ma fut in cravata ta.
    care te fac o bere sub candelabru?

  • Ma Jimi, tu vrei sa bei bere neaparat la Carturesti sau asa, in general. Ca-n general rezolvam.

  • incep cu deci ca vreau sa concluzionez: is complet de acord cu tine. desi tre sa fiu sincer si sa marturisesc ca cacofonic fazele scatologice cred ca ar putea fi efectuate taman inlontrul lu libraria carturesti oriunde ar fi dinsa. scirbavnicii aia de patroni ai carturestilor is cei mai nesimtiti utilizatori si speculatori ai snobismului ciocanilor inchipuit intelectuali din tara asta mega fututa de psd si de mineri. ma intreb ce adaos comercial or fi practicind hotii aia ca pe mine ma doare sufletzelovici cind mai vine nivasta acasa cu cite vreun item cumparat de la carturesti si ma holbez tembel la pretul de pe eticheta lor intelecutala. iar “elitismul” sfincteral putrid al bolovanilor care merg si beau ceiutul in carturesti ar trebui pedespit macar cu zile de munca in folosul meu sau al tau sau al oricui e obligat sa simta stomacul incovoindu-se a scirba cind patrunde din varii motive in molozul cultural carurestian. amin si astept sa cint (ceva porcos) la prohodul carturestilor si al angajatilor lor fitzosi intelectuali snobi si inutili.

  • mai Darius, ai subtilizat vreodata ceva de la ei? totusi…daca tine o sa ai o dilema in plus, pe langa celelalte doua de care ai zis, daca sa mergi sau nu la Carturesti

  • Nu te-a obligat nimeni să lucrezi în Cărtureşti. Dar cred că la un moment dat în viaţă ţi-a plăcut, fără îndoială de ai ajuns acolo… iar ce nu ţi-a placut e de suprafaţă: o roşcată (găseşti multe ca aia), un candelabru (de ce nu l-ai spart când ai avut ocazia) şi mai ştiu eu ce. Nimicuri… N-ai reuşit să mă convingi.
    Poate eşti frustrat că te-au dat afară, îţi pare rău şi n-ai cui să te plângi. Las’ că pupă mamiţa şi trece!

  • Şi cam cum ai ajuns tu, aşa, la concluzia că eu aş fi lucrat în Cărtureşti?

    Ca să ne luăm doar de un aspect al întregii tale evaluări.

  • @ Darius Groza

    Auzi? Ştii ce cred eu? Că, odată, ai intrat să răsfoieşti şi tu o pizdă, ceva, pe-acolo. Poate chiar a „ameţitei” de „s”. Şi nu prea ţi-a mers. Atunci te-ai gândit să faci nişte valuri pe blog.

    Altfel, pe fond, ai dreptate.

    Şi încă ceva: snobilimea e foarte bine reprezentată şi pe-aici pe la tine.

  • Hudreo, consider ca astea sint eforturi haotice pentru a decide tu de care parte a baricadei esti: fraier care a dat bani sau … celalalt 😆

  • Băi, din cîte ştiu eu candelabru` e intr-o parte, Cluju` in alta.
    Nu de alta dar să nu ne confuzăm.
    Deci unde era aia roşcată ???

  • Ia mai bagati ba si voi o reducere, ceva de sezon. Ca plange Darius aici pe jeguri sfinte si nu il ajuta nimeni. Asta e tot o strangere de fonduri doar ca foarte subtila, el vrea redecorarea Bucurestiului, sa fie numai Carturesti-iiii oriunde te-ai duce in capitala si in lume in general.
    Hai, scoate-ti banii si futeti candelabrul, ca trebuie schimbare de decor…ceva cu frunze de ceai si capre pe pereti, poate si cate-o meduza p-ici pe colea prin punctele esentiale.
    Si sa se asorteze spatiul, sa se aseze cate o roscata, prin colturi, care sa afiseze un zambet larg si pregatit de primit blit-uri “culturale” din partea enoriasilor lacasului de cult-URA!!!
    Incep eu, donez un pachet de biscuiti. Sa fie primit cu ceai.

  • Nu mă întreba de unde ştiu, dar ştiu din surse sigure(!) că angajaţii din Cărtureşti sunt plătiţi să facă pe deştepţii. Le dau bonus în funcţie de numărul de clienţi pe care reuşesc să-i facă să vomeze în gură.

    Şi am auzit că trebuie să aibă toţi Mac dinăla dintr-o singură bucată, pe care-l ţin sub tejghea şi-l butonează în timp ce îşi bat pula de clienţi şi twităresc cît de L-A-M-E îs ăia care nu se uită la anime-uri.

    Iar faza cu ceaiul e aşa, un bulşit pentru că ceaiurile sunt făcute să le bei cînd ai probleme cu ficatul sau eşti răcit sau nu ţi se mai scoală.

    Bineînţeles că s-au pus în mall, hipsterii pulii mele. Adică Diverta şi Humanitas se pot mulţumi cu centrul Clujului, dar ei nu că Batman, Batman. Lasă-i să plătească de ţşpe ori chiria în Mall dacă e proşti. Că în centru e gol.

    Şi îţi zic eu, de-aia vorbesc cu toţii în englezisme crase, fiindcă sunt expuşi la porcăriile alea de cărţi în engleză. Noroc că în librăriile de pe centru suntem protejaţi de aşa ceva.

    Şi am mai auzit că angajează unguri. Cîh.

    Mersi Darius, că ai deschis un subiect care trebuia deschis de mult.
    Apropo, mi-o placut ce aţi făcut cu cutiile de Monor! Go go Vitrina!

    Stimă,
    Cristi P.

  • Pacat ca e scris bine, dar in genul piticului gratis si a altor maestrii bloggeri. Un articol urat, atrage 300 de comentarii. In loc sa fii suparat si sa protestezi, tu scuipi cu flegma fetida si murdaresti. Esti tanar, da, dar asta vrei, sa fii un jeg 🙁

  • @ Razvan

    1. ‘Un maestru’, doi ce?
    2. ‘Un articol urat, atrage’ = ‘Un articol urat atrage’

    Sa mai postezi cand o sa te alfabetizezi!

  • Bă, era o metafora, da’ ii adevărat ca si apa de la Zalau era pana mai recent si ea o metafora.

    Da’ pentru altceva am căutat wireless (dacă va puteţi inchipui): Gimel, îţi dedic cu melancolie acest flatline. Pana îl galgai, surprinde-mă plăcut cu a afla ce este.

  • ‘A flatline is an electrical time sequence measurement that shows no activity and therefore when represented, shows a flat line instead of a moving one. It almost always refers to either a flatlined electrocardiogram, where the heart shows no electrical activity (asystole), or to a flat electroencephalogram, in which the brain shows no electrical activity (brain death). Both of these specific cases are involved in various definitions of death. Some consider one who has flatlined to have been clinically dead, regardless of their eventual resuscitation or lack thereof, whereas others insist that one is alive until the moment of brain-death. This is mostly used in the medical industry when a person’s pulse has stopped, indicating a flat line on the heart monitor.

    When a patient displays a cardiac flatline, the treatment of choice is an injection of vasopressin (epinephrine and atropine are also possibilities) [1] and chest compressions. Successful resuscitation is generally unlikely, and is inversely related to the length of time spent attempting resuscitation. Despite defibrillation commonly appearing on medical dramas as a remedy for asystole, it is usually not done when there is a total absence of electrical activity, as it could actually make it more difficult to restart the heart.’

    Da’ poate-i sora-sa, mai stii?!

  • Au trecut f’o doişpce ore de când îl gâlgâiam pe flatline şi ameţitu’ ăsta tăt “electrical time sequence” are senzaţia că îi ăla flatline…

    Ferească.

  • @ i.sygma: Stai bre linistit ca mai e unul care pune virgule cu nemiluita si pe urma zice ca e arogant si genial. Ma intreb daca “Razvan“ nu e chiar el.

  • dicta la asta grasuț! pai cand beam eu flatline tu inca erai in perioada in care-ti cacai chilotii, ca sa ai dupa aceea ce cersi. tu dedica-mi fara melancolie, muie-n muie, o juma’ de palinca. de fapt nu O juma’, ci jumaua care mi se cuvine.
    si apropos, daca-i facut cu sambuca injura-l pe barman.

  • D.arius intreaba pe 6 Februarie 2010 la 15:59. jimi nu raspunde pina azi.
    Jimi, fac eu oficiile, imi dai voie ?
    CU PRUNE BAAAAAA, CU PRUNE ! Palinka de Zalau adevarata. Singura ratiune de a exista a celor din Zalau si fo` 100 km primprejur. Ca d`aia ne esti drag, nu te flata ca ar fi alta cauza.

  • gata, hai pune articolul bun. comentariile de data asta au fost ok. conversatia pe messenger a fost ok dar comentariile slabute. hai sa vedem daca se poate si cu articol misto si cu comentarii meserie.

  • ma, pula, te-am vazut ieri noapte in janis. semanai cu mircea eliade cu ochelarii aia. si despre creata aia ce ai sa ne spui?

  • Este o domnişoară… cum să zic, respectabilă. De familie bună, nu-i aşa? O fată de caracter. Necăsătorită. Fire sensibilă. Vulnerabilă.

    Are nevoie de o prezenţă masculină, aşa cum, incidental, pot oferi chiar eu. Colaborăm social. Mă ştii un tip discret, care ţine la confidenţialitate… Nu mă pune într-o postură.

  • ba, nu stiu excat ce-i punea tovarasu’ de la mondy’s in loc de sambuca, da’ un lichior ceva. ca i-am zis ca de la sambuca ii boram pe bar si a inteles. si era incomparabil. deci muie sambuca.

  • să meargă cineva rapid, s-o intrebe de unde se trage… sa vedem cum traduce ‘Zalău’ ;]]

    -Că tuh fată, de unde iejti?
    -I’m from The-Low!

  • proasta rasa de gras imputinat mai esti. stiu, in familia ma-tii (scuze doamnei mirmen), ce sloboz sa te acopere contine in mod traditional. ziceam ca daca inlocuiesti muia aia de sambuca (care si suna extrem de gay, de la buca aia) cu ceva bun e mult mai bine. ghemotoc de floci ce esti!

De Darius Groza

Sociale