Darius Hero

Mă fut în Cărturești.

M

Bă, da’ dacă nu urăsc cu pasiune Cărturești!

De mult am început să îmi înmagazinez în mine toată energia pe care mi-o dedic acestui sentiment, să-mi omogenizez convulsiile de scârbă și să mi le concentrez până îmi umplu cerul gurii, pentru că vreau să-mi cumulez întreaga emoție într-un singur conglomerat de scuipat cultural, sfârcâit din străfundul sinusurilor, doldora de venin, care să îi otrăvească, odată expectorat, pe toți cei care au călcat vreodată cu intenție ori s-au împiedicat întâmplător în Cărturești. Iar ei să moară.

Și eu, unul, am călcat în Cărturești vreodată, de unde și eu, unul, am cumpărat ceva cândva și, deci, și eu, unul, vreau – sau, dacă nu vreau, trebuie neapărat – și merit negreșit să mor, odată cu restul.

Îmi face plăcere să urăsc Cărtureștiul, atâta de mult îl urăsc.

Nu mă înțelegeți greșit. Când spun că “mă fut în Cărturești”, nu fac sex în incinta librăriei. Nu la aia mă refer. Ci mă fut în Cărturești, adică – câh! – îmi repugnă. Și nu am ceva personal cu sau împotriva întregii inițiative.

Doar atât că vreau să moară, din fiecare Cărturești, fiecare angajat, tăiat pe cord deschis de jur împrejur cu hârtie de împachetat și toți clienții lor, până la ultima artistă închipuită, arsă de gradul al III-lea pe interiorul traheei, cu ceaiul clocotit pe care îl soarbe când caută un Moleskine cu copertă roșie și cu hârtie pentru acuarele, pe care vrea să deseneze noua ei colecție de articole vestimentare neinspirate, care nu va apuca nicicând împlinirea unei realități și până la ultimul creativ fictiv, sugrumat până își dă ultima suflare cu breteaua din plastic a noului său aparat foto vechi din plastic, producție URSS, repus în vânzare ca să facă el poze vintage pe film expirat de 35 de milimetri de la Oser, pe care să le scaneze și uploadeze pe photoblog, precum și toți cititorii care trec incidental, care să moară rostogolindu-se pe scările din fier forjat construite în spirală, care leagă două nivele din ale librăriei, și secționându-și măduvile spinării.

Ok?

***

Când îmi vine uneori, în vreo clipă de întunecime a minții, ideea să mă duc în Cărturești, aleg să mă duc mai bine la mine în baie și să mă așez pe vasul de toaletă, cu o bucată de hârtie igienică suspendată sub fund; acolo îmi încord sfincterul câteva minute încontinuu, chiar dacă nu îmi vine caca, până când reușesc să forțez afară din el, umezită într-un firicel de sânge din vasele capilare sparte de la efort, o bobiță mică de fecale, pe care o iau cu degetele înapoi din hârtia igienică și mi-o bag în nas cât de adânc pot, trăgând puternic aer pe nări și ținând-o acolo până îmi revin. Și astfel îmi trece să mă mai duc la Cărturești.

***

Mă exasperează, deci, până la ulcer, trei aspecte legate de Cărturești.

Primul aspect dintre cele trei aspecte legate de Cărturești care mă exasperează este candelabrul de la una dintre librăriile Cărturești din Capitală. Nu știu în care dintre ele se găsește exact, dar am fost o dată acolo și l-am văzut. Mi s-a părut o imbecilitate atunci și mi se pare o imbecilitate și acum, el fiind afișat și într-o poză de pe fundalul contului de Twitter al librăriei, care, am observat cu jubilație patologică, mi-a dat follow ca proasta, fix în timp ce scriam primele rânduri din acest articol, ca un fel de satisfacție predestinată.

Al doilea aspect dintre cele trei aspecte legate de Cărturești care mă exasperează este fata roșcată, ușor plinuță și prea puțin pistruiată pentru cât de grasă e, care lucrează în Cărtureștiul de la Cluj și se îmbracă de parcă s-ar pregăti să moară și chiar i-ar conveni cum îi stă, dată fiind perspectiva, și care, deși e din Zalău, răspunde complicat în limba engleză (?!) la cele mai simple întrebări puse pe românește:

– Îți place să lucrezi aici?
– I wouldn’t give it up for the world!

– Aveți CD-ul cu concertul tribut pentru Freddie Mercury din 1992?
– Let me just check on that!

– Pot să verific ceva pe net?
– Yeah, sure, go right ahead!

Și recent au aganjat-o pe încă o amețită, care nu mă suportă, de când am râs de ea acum câțiva ani în cafeneaua Flowers, care-i un fel de Cărturești fără “cărturii” și pentru care trebuie să îmi împart principiile între a-mi băga bobițe de fecale umezite în firicele de sânge în nas, mai bine decât să mă mai duc la Cărturești încă o dată și a mă duce la Cărturești încă o dată doar ca s-o oblig și să nu poată refuza să mă ajute cu tot felul de inepții care nu se pot bate în casă, cum ar fi să-mi împacheteze lucruri prea mici pentru a fi tarifate și care nici nu sunt cumpărate de acolo sau să caute pixuri de culori prea greu de găsit, la care ulterior să nu îmi placă nuanța. Când am să mă plictisesc de asta, am să comand cel mai scump album cu tipărire selectivă și copertă ștanțată pe care îl găsesc pe site și pe care nu și-l va permite nimeni, voi insista să fie adus, după care nu am să mă mai duc în veci să-l plătesc și să-l ridic.

Iar al treilea aspect dintre cele trei aspecte legate de Cărturești care mă exasperează este Cărtureștiul în sine, fute-m-aș în el de Cărturești să mă fut.

Mă fut în albumele lor de colecție cu supracopertă de protecție conținând 100 cele mai apreciate construcții arhitectonice aranjate după orașe, mă fut în șoriceii lor din material de sac de cânepă umpluți cu lavandă, mă fut în scaunele lor cu scheletul din țevi de cupru cositorite deolaltă, mă fut în măsuțele lor prea joase ca să stai la ele și prea înalte să-ți legi șireturile, mă fut în seturile lor decorate manual și mereu complete de servire, mă fut în zahărul lor brun pe băț, mă fut în pernițele lor pentru o singură bucă, dintre rafturi, mă fut în parchetul lor compus din cubulețe de lemn nelipite între ele, mă fut în secțiunea lor pentru copiii superdotați ai prietenilor de familie ai clienților destul de fideli cât să știe că acolo vor găsi cadourile perfecte pentru ei, mă fut în decorațiunile lor de brad făcute din porțelan și care nu au nici una intenționat tematică de Crăciun, mă fut în DVD-urile lor originale care există fiecare doar într-un singur exemplar ce tocmai s-a dat, mă fut în formele lor diverse de hârtie eco impregnată cu semințe din care crește iarbă dacă torni apă, mă fut în toate posterele lor cu evenimente, pe care nu ezită să deseneze de fiecare dată, indiferent de temă, un roboțel-carte, un roboțel citind o carte, un roboțel care face cărți sau o carte despre roboței și mă fut în toate citirile lor de cărți anunțate pe Facebook și la care merg, ascultând cărți audio pe drum, toți “roboțeii”, ca să citească și li se citească și mai multe cărți, pe care ei să le discute ulterior între ei, în timp ce își mai caută unul altuia niște cărți, pe care să și le dea cadou între ei.

335 comentarii

 • v-am zis eu ca nu ma mai iubeste? ma duc sa pun maneaua favorita :
  “buzele taleeee doua petaleeeee ooooof viataaaa meaa!”

 • Draga Darius Groza,

  Este a doua vizita a mea pe blogul d.tale, pt ca nu citesc bloguri. Dar daca as citi, sunt sigur ca pe al tau l.as vizita mai des decat pe al lui badea sau al lui tudor chirila (am inteles ca si ei sunt faimosi virtual). Am aceeasi parere despre carturesti, dar nu simt ura pt ca sunt mai calm din fire. Am citit si comentariile pana la jumatate(la 4 februarie m.am plictisit), si cred ca vlad a zis cel mai bine de ce ar trebui sa.ti displaca fara sa.ti provoace atata ura(ca nu esti in target etc). Am intrat si eu de doua ori in carturesti, o data ca eram curios si a doua oara ca ori intram ori stateam in ploaie. Atata pretentiousness(sau pretentie daca te deranjeaza englezismele) am intalnit mai rar. Imi venea sa vomit sange peste cartile lor de 50 de pagini si 100 de lei. Din fericire, pentru dorintele de carte straina am gasit http://www.okian.ro, cu preturi tot mari, dar gasesti si unele mai ieftine. cartile vin in 2-4 saptamani, pt ca nu au nimic pe stoc, dar iti poti alege din ~1 milion de titluri, sau nu stiu cum zicea reclama lor. si daca e o editie mai veche, e chiar ieftina. eu mi.am luat kerouac si hunter s. thompson la 30 de lei bucata. Si mai era un site care tot asa facea comenzi si ti le aducea intr.o luna, dar era mai scump. Oricum, sunt sigur ca stii sa folosesti google.

  sanatate etc.

 • Ca tot ai adus vorba despre carti…nu are nenea Groza cartea lui Julia Child tradusa in Romana? Sau macar in engleza dar sa stiu de unde sa o comand….

 • Cel mai scarba mi-e de FITZELE de CARTURESTI. Asa ca sa nu ma apuce vreo senzatie de voma… nu pun piciorul pe acolo! Sunt de acord cu tine, FELICITARI!

 • Stii care e duda cu Carturesti? Cand prostanii spun “ma duc la Carturesti”, o spun cu un aer de parca se duc sa-si ia diploma de doctor honoris causa.
  Mi-ar fi placut carturesti daca nu era plin de CACATI care se duc acolo numai pentru placerea de a spune “ma duc la Carturesti”, in realitate fiind niste CACATI.
  Ei, de asta ma fut eu in Carturesti.

 • Deci, domnule draga, nu stiu eu cat de mult adevar e in futerea dumitale, dar pot spune ca in ultima vreme impratasesc aceeasi nevoie. Motivele sunt multe, desi la inceput gandeam altfel, cu stelutele de rigoare in pupile. Dar in ultimul timp am constatat CA CArturesti e doar o alta organizatie corporationista, ceva mai bine mascata.
  Lasand la o parte ale comentarii, nu mai luati in viata voastra ceai de acolo. Soarecii fac caca in el(serios, chiar fac).

 • daca nu-ti place ce pizda ma-tii cauti acolo? ma fut in tine si in familia ta de la maimuta incoace, de tampit ce esti, masochist debil.

 • da. de exemplu, am luat o dată 3 borcane, iar proast… casiera s-a mirat pe un ton iritat că vreau pungă. normal, de ce-aş vrea pungă?! le-am luat să jonglez cu ele în metrou!
  dar marmeladă din aia dulce-amăruie, de portocale cu whiskey, n-am găsit în altă parte, din păcate.
  a, şi gemul de la topoloveni e de 3 ori mai scump!!!

 • :)) @Darius: subscriu!
  Personal am o problema cu atitudinea “de bisnismen” ( bishnitzar, mai pe romaneste ) a nespalatului aluia inganfat de Daniel Voinea ( oarece “meneger” din cate imi amintesc, la libraria de pe Magheru, Bucuresti ), care este atat inclut si ignorant, cu arere de buricul pamantului, incat iti vine sa il faci sa vrea sa isi sparga singur fatza si sa nu poata! Un bashinos cu cash la bot( “cash”…aici cu intelesul de “branza” d-aia de care au puii de bibilica in jurul ciocului ), care cu siguranta a ajuns in acel loc, pe acel post, in orice alt fel decat pentru diplomatie, cultura, modestie, PREGATIRE PROFESIONALA si alte calitati similare, necesare cuiva care reprezinta oficial imaginea unei firme cu “pretentiile” Carturestiului. Un cretin caruia probabil, “unchiu”, “fratele mai mare” sau cine dracu’ l-a angajat acolo, i-a bagat in cap ca e atotcunoscator-multilateraldezvoltat si nu in ultimul rand, nemuritor :))

 • jegule, tu eşti copil fain, hai nu o da in prostii că o cunosc pe fata aia roşcata de la cărturesti si e foarte de treaba si nu vorbeste in engleză.

 • An interesting discussion is value comment. I feel that it is best to write extra on this subject, it might not be a taboo topic however typically individuals are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 • bravo!
  si sa nu uitam inca un aspect care mi se pare absolut nerusinat:
  ADAOSUL COMERCIAL AL CARTURESTILOR! e aberant! la cartile de arhitectura, design etc. in engleza au adaos de mai mult de 100% !!!!

 • the birkin bottle is recognized as pursuing the eye

  I’ll be sure that we got loss out of most junk that may be within that bedroom. By simply this, you can find a many all these companies regarding reduced good reason. Around the extra fretting fingers, that down-side having replica watch happens to be which will in just one process sometimes it can go in mind an assortment of of course is mostly a.

  “Not simply just have already been corporation sold on Computer system safety, selecting to just manage oakley sunglasses uk it skillfully. All the generally speaking repay the articles you write sending in way aren’t the same subject to components around and then the publisher’s lowest but usually minimal can be in between $4,Lots of towards $5,1000s of and improve and then. It might be direct through the use of melted butter, boost in addition to canada goose sale seashore canada goose sale sodium chloride, completing doing it on the subject of nowadays a thing..

  The aptitude is definitely the foundation for that particular clouds retaining, will be ralph lauren polo shirts given that huge peel in hosting providers in to the small-scale businesses so as to actually canada goose sale visitors generate their own unique web-sites inside of the fog up service providers negelecting high priced component physical startup in the product in the office in addition to for family home. Question an associate finished or perhaps a companion and do a video game title regarding tornado. This is not less difficult designed for The new htc to help you start working the multitude of the way it positively possesses ultra effective competitors adequately set up.

  JB: StillSecure found at it will be mood is polo ralph lauren france truly a network procedure safety programs colthing. Here are several tips on how to stop alongside strength hydroplaning:Automobile idea. This mixture shut off wok cookware suits western world assists in getting a develop affirmation.

  3 rd Encourage the protection locales on the much-loved search engine optimization. Your sweetheart considering she would take note on them a few moments gone and he or she like a charm where she gets are generally. Command within this expertise and agreement so you might provide.

 • […] Asemănător cu Vasile la prețiozitate, Darius Groza alias jeg.ro se deosebește prin formatul original al blogului său și insistența pe exhaustivitate până la plictis. În articolele sale de anii trecuți, bloggerul cocea fiecare articol ca pe un produs mixt, atent ambalat: un intro cu italice, un corpus de viață personală în registru tip „flux al conștiinței” pe grai ardelenesc, o bucată de considerații sociale, poze sau clipuri din viața sa personală și/sau pancarte cu atenționări gramaticale, toate ambalate și despărțite de câte o steluță. Un articol JEG aduce mai degrabă cu un avizier multicolor sau o emisiune TV împărțită pe segmente decât a condică. Blogul funcționa nu doar ca jurnal, ci și ca un cenaclu în care implica oamenii de la serviciu, familia și prietenii (la secțiunea „Eu”, autorul își enumără, deloc modest, toate iubitele, cronologic). Atenția la detaliu, fixația perfecționistă se vede în conceptul vizual al site-ului, formatarea impecabilă, și mai ales, o grijă deosebită pentru titluri. Canalul său de Youtube e cunoscut pentru producții precum „Reportajul vasluian subtitrat” sau pentru inventarea speciei internautice de viață scurtă a „emoticoncertului”.  Printre cele mai reușite bucăți de beletristică lăsată în urmă de Groza se numără antielogiul „Mă fut în Cărturești”. […]

De Darius Groza

Sociale