Vând asigurări de viaţă în caz de Apocalipsă.

sari la comentarii

[Ulterior] Live blogging de la sfârşitul lumii:

10:08 Încă nu.

La doar două zile după Sfânta sărbătorire a Naşterii Maicii Domnului (o ştiţi), aflăm deznădăjduiţi că vine sfârşitul lumei. Care descoperiţi asta cu surprindere, îmi pare rău că v-am anunţat atât de târziu, împachetam. Pe când veţi citi acest articol, să ştiţi că finele despre care vă spui va fi venit deja.

Raţiunea este destul de simplă, nişte oameni de ştiinţă au construit o gaură, iar în ea doresc să recreeze începutul. Or precum există deja o lume în desfăşurare şi aşa destul de aglomerată, se pare că va trebui să o încheiem, să facem loc experimentului. Zice la ştiri, ilustrat expresiv cu Pământuri explodânde şi tot felul de alte scenarii la fel de atrăgătoare.

În orice caz, am luat la serviciu toate deadline-urile de joi încolo şi am trimis tuturor clienţilor lucrări cu obscenităţi. Să apuce măcar mâine să se bucure de ele. Azi voi serba încheierea curei de slăbire băgând în mine tot ce-mi pică la mână, iar mai pe seară, prin zona complexului studenţesc Haşdeu şi pe dimineaţă, Observator-Zorilor cu revenire, voi agresa sexual din întuneric cât mai multe fete care îmi ies în cale.

Apoi voi merge direct la lucru, ca să ajung la timp, pentru probabilitatea în care experimentul nu va avea succes. Fiindcă aud că a fost demarat acum câţiva ani buni şi e foarte posibil să fi apucat să-şi procure ţeavă sudată elicoidal de la Silcotub, înainte să cumpere italienii fabrica şi pe când lucra mătuşa Nina acolo. Mă-nţelegeţi. Şi… mna,  din câte văz, pe lângă asta au şi câţiva români în proiect. Iar la cum or fi înşurubat ăia p-acolo, ca să ducă acasă tot a doua piuliţă… cât de rău poate să se-ntâmple?

[Ulterior: Măcar îs oameni normali la cap… Eu le acord întreaga-mi încredere, dacă or făcut asta.]

***

Am decis singur, fiindcă nimănui altcuiva nu pare să-i pese cu adevărat, ca opusele antonimelor să se numească de acum înainte tonime. Iar echivalentele sinonimelor să fie onime.

Bun. Mai departe am descoperit cu deznădejde că, din lipsă crasă de interes, s-a permis să existe tonime care în realitate nu înseamnă nimic, dar – culmea! – au antonime cu sens, ceea ce mi se pare imposibil de tolerat.

Spre exemplu, inaugurare. Ştim ce e aia. Adică deschidere. Început. Totuşi, nu a auzit cineva vreodată de augurare. De ce asta? OBSCEN! Prin deducţie logică, ar trebui să reprezinte închidere sau sfârşit.

La fel, o ţială ar trebui să desemneze litera cu care se termină un cuvânt. Terior trebuie să fie ceva din afară, un onim al cuvântului exterior, care-i sinonim înapoi cu el.

Totodată, terior înseamnă şi ceva ce urmează, când acesta este tonimul lui anterior, deci onim sinonimul său, posterior.

Ş.a.m.d. Şi apropo, de ce există abrevieri şi prescurtări de cuvinte sau sintagme şi nu şi opusele lor? Burtozare (sau brevierea, lungirea cuvintelor) şi lălăire (supralungire).

***

Cică intru să pun un film pe Trilulilu, unde eu pun filmuleţe. Pe Trilulilu, zic, ce, v-aţi blocat?  După care dau să mă uit la el, acolo unde l-am pus. Pe Trilulilu, mă refer. Când hait!  Dau play şi se porneşte alt film… Mă zgâiesc eu ce mă holbez, sigur nu era al meu. Un spot publicitar. Fug repede de pe Internet pe desktop, ca să mă uit, am pus io reclame-n film din defect profesional şi nu-mi dau seama? Nu. Mă reped iar la Internet, acolo advertisingul agresiv zâmbeşte gratuit la mine. Şi, stupoare, e la calitate mai bună decât filmuleţul ce chiar io l-am pus, de nu-i mai venea rândul ca să mă uit la el. Mă, mă scarpin nedumerit în cap, în fund, iar în cap, iar în fund. Îmi vine o idee. Mă uit gâfâind în buzunarul de la spate, unde dacă aş avea ce pune în el ar exista un portofel: de la Biriş nici un ban. Fug la colţ să mă uit pe card, n-am sold nici cât să-mi tipărească chitanţa pe care să-mi spună.

Îl sun pe Biriş Sergiu Augustin, patron online. Biriş, salut, Darius sunt, mă ştii, un utilizator, am filme la tine pe Internetul ăla cu filme al tău. Să vezi, am pus un film şi când mă uit la el ca să îl văd se vede alt film. Îţi explici? A, n-auzi, eşti la nuntă. Bine. Scuză-mă, te distrezi. În regulă.

***

Iar ieri, când mă îndreptam spre locul de muncă, iată ce trec eu pe Bulevardul Eroilor, de la numărul 1 până hăt la departe, la ultima clădire. Probabil unii ştiţi, pe când restul aflaţi cu surprindere că strada cu pricina este mai mult un trotuar, destul de lăbărţat, cu 75% din el pietonal, după următoare împărţeală: un sfert pentru maşini, iar restul de şase optimi pentru oameni care umblă.

Înspre mine venea între jandarmi un sobor rutier, cu toţii end-userii după dânşul, însumând până într-o sută de suflete pierdute. Adică popi cântând la cruci, urmaţi de enoriaşi pioşi, într-o posibilă repetiţie pentru o înmormântare simulată, că n-am văzut lada. Şi mergeau ei aşa, cătinel.

În faţa lor, o maşină de poliţie, sfârtecând asfaltul la vreo 3 km/h, ca să nu rămână-n spate credincioşii, deja puţintel depăşiţi de propria vârstă. Din spate îi mâna molcom o alta. Pe laterală, cum ziceam, oameni de ordine, să nu se răstoarne câte unul şi să-l uite pe acolo. În dreapta lor magazine, în stânga 10 metri lăţime de spaţiul pietonal părăsit. În faţă eu, în spate 17 miliarde de maşini, în coloană. Ei, desigur, pe şosea.

Da’ las’, că şi Tudor a văzut un autobuz 35 şi un 50 făcând liniuţe între două staţii, noaptea…

*** Igiena101

[mulţumim Păduraru Mihai Augustin]

*** CutieDeCartonDeCuloareaCartonului

46 comentarii

zi si tu ceva
 1. Septembrie 17, 2008 la 16:45
  link permanent

  si io am fo’grav bolnava si iata-ma-s! nu mai vomit! ups

 2. Septembrie 17, 2008 la 17:00
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  FUFĂ! Dintre alea patru! Da, la tine mă refer! M-acuzi, jivină?! Sunt căzut la pat!!! Pleosc!

 3. Septembrie 17, 2008 la 17:13
  link permanent
  monica zice ca:

  Ne-am facut patru, intre timp? Adica e si toader printre noi sau…?

 4. Septembrie 17, 2008 la 17:56
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Mai Dariuse,
  Asta se întâmplă ca ai renunţat la Mirandolină şi nu te serveşte nici o “jivină” cu aspirina săracului.

 5. Septembrie 17, 2008 la 17:59
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  PS.
  Mirandolina este un personaj din piesa Hangiţa a lui Goldoni… Să nu avem vorbe la proces.

 6. Septembrie 17, 2008 la 18:19
  link permanent
  Basty zice ca:

  A, eu credeam că e instrumentul acela la care dăngăleşti şi cânţi supt lună.

 7. Septembrie 17, 2008 la 22:03
  link permanent
  doina zice ca:

  foarte frumos scris articolul,chiar m-am amuzat…
  si felicitari pt blog

 8. Septembrie 18, 2008 la 00:14
  link permanent
  doina zice ca:

  insa apocalipsa nu va veni cum credem noi ,exact asa: http://beheader69.wordpress.com/2008/09/17/taraneincotro-alunecarea-spre-derizoriu/

  ne vom umple de asa ceva pana la moarte prin scaderea iq-ului pana sub 0

 9. Septembrie 18, 2008 la 10:17
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  L-am sunat adineauri. Jeg e bolnav. Nici nu se poate ridica din pat. Are o voce de TBC-ist. Stă să moară. Abia respiră. Cică îi duce Dacian oala la pat. În aia pişă, cacă, vomează, tăt. Bă, să nu şi mănânci. Deci e sfârşitul lumii, aşa jegoasă cum o ştiţi.

 10. Septembrie 18, 2008 la 10:43
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Şi totuşi scrie, degetele-i ard. De la febră şi de la scris.

 11. Septembrie 18, 2008 la 10:46
  link permanent
  jimerino zice ca:

  marianski, ti s-a dus premiul dupa doina badea, cu jeg cu tot.
  avem si dedicatie, cheesy dar….asta este:
  http://www.youtube.com/watch?v=RAUas08lGuE

 12. Septembrie 18, 2008 la 10:55
  link permanent
  je zice ca:

  Is IT still alive??? The Jegstar, I mean?? 🙂

 13. Septembrie 18, 2008 la 11:01
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Răsuflă.

 14. Septembrie 18, 2008 la 11:38
  link permanent
  krakilla zice ca:

  Pentru cei interesati, adica nimeni, mi-am refacut configuratia pentru PC si am ajuns la 3400 lei, da’ nu-i nici o problema, oricum momentan n-am nici un ban. Daca as castiga maine la loto, tot pe asta l-as cumpara… si peste doua zile mi-as lua unul de vreo 30000 lei. Cum oare merge un Intel Core 2 Extreme QX9775 BOX? Pentru cine nu stie, este un procesor, care costa doar vreo 5000 lei. As cumpara doua, unul i l-as dona lui Bibli si l-as invata la sa joace… jocuri… si i-as mai cumpara casa, masina, aparat de ras si un cearceaf cu cristale Swarovski, sa si-l puna pe cap. Doamne, ce suflet bun am!
  Batranu’ are un card cu vreo 6000, oare ii mai trebuie?

  S-a imbolnavit asta? Deci esti bine sanatos, da? Bun, v-ati cam lins pe degete de articol nou, da? Da, bun! Las’ ca ma gandesc eu la ceva…

 15. Septembrie 18, 2008 la 12:19
  link permanent

  S-a amanat sfarsitul lumii pentru 21 octombrie. Sa ne reauzim cu acelasi drag.
  O zi minunata iti doresc

 16. Septembrie 18, 2008 la 12:36
  link permanent
  krakilla zice ca:

  si eu care credeam ca a fost acum cateva zile… bine ca ne-ai spus, mai bine ma tarziu decat niciodata.

 17. Septembrie 18, 2008 la 12:45
  link permanent
  toader zice ca:

  insanatosire grabnica. in orice caz mai rapida decat receptia premiilor la concursurile jeg.

 18. Septembrie 18, 2008 la 13:44
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  @ krakilla
  Eu am altă soluţie. Te introduci în politică, cu mine consilier, şi ajungi în 15 ani preşedinte. Când intri în pâinea de politician, dai şi lu’ băiatul un salariu modic de 1000 de euro mensuali, nu-mi trebuie mai mult. Şi toată lumea e fericită. Ce spui?

 19. Septembrie 18, 2008 la 13:55
  link permanent
  toader zice ca:

  pai 1000 de euro mexuali peste 15 ani e wax albina. nu ai auzit la televizor ca peste 15 ani are sa fie salariul mediu treij’de mii de coco pe luna, ca au sa bage autostrazi intre luncoiu de sus si luncoiu de jos, ca vom avea 7 doctori, 3 invatatoare, 5 educatoare si 6 stripteuze pe cap de mascul si 18 stripperi+43 de gigolo pe cap de fomeie, ca o sa avem- in loc de tancuri si avioane- crucisatoare galactice, ca in loc sa platim impozite vom primi subventii, ca o sa avem pibu’ cat americanii si sulele ca nigerienii? chiar nu ai auzit? tu nu te uiti deloc la televizor? niciunul dintre cei trei potentiali premieri nu m-a dezamagit in prognoze. sigur, sunt un pic dezamagit ca nu au propus si vacante in hawai si ca nu au promis sa faca recesiune in statele din jur ca sa crape toate caprele. da’ nu’i problema. la treijde’ mii de coco pe zi nu mai cer chestia asta de la stat.

 20. Septembrie 18, 2008 la 14:04
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  @ toader
  Stimate domn, am spus că peste 15 ani va fi preşedinte, nu că peste 15 ani să-mi dea 1000 de euro.
  Eu vorbeam de 1000 de euro la păşirea in politică. Pentru început va fi, peste 3 ani şi câteva luni, consilier municipal.

 21. Septembrie 18, 2008 la 14:05
  link permanent
  M@riansky zice ca:

  Măi jimerino şi tu toader, deci Darius îmi trimite premiile alea, dar nu chiar acum. Acum e puţin răcit dar îi trece şi de-ndată se prezintă la cel mai apropiat oficiu poştal şi mi le trimite. Mi-a tot promis el de mai demult. Şi încă îmi mai promite… Eu îl crez ce să fac… E normal, omul mai uită, se mai ia cu una, cu alta, o mai lasă pe una, se ia apoi cu două. În plus îi convine aşa, că la ce subiecte abordează în ultima vreme nu prea ai ce comenta. Păi dacă le-ar trimite (pe premii) vă daţi seama că ar rămâne fără vreo 10 comentarii de la M@riansky pe articol în care îl pisălogesc să trimită premiile odată. Nu-şi permite, preferă să fie oaie cu şorici decât să piardă preţioasele comentarii. Nu ştiţi voi cum s-a încuiat în baie ca să poată face dansul bucuriei când s-au făcut cele 777. :mrgreen:

  Închei: să te faci bine bă, auzi? că poate catadicseşti să-mi trimiţi şi mie premiile alea veacul ăsta să le pot astupa odată orificiile bucale la invidioşii ăştia…

 22. Septembrie 18, 2008 la 14:17
  link permanent
  krakilla zice ca:

  Bibli: accept, dar nu o fac pentru banii sau faima, ci pentru tara, pentru voi, ca meritati mai mult. sa ieftinesc medicamentele, sa se faca barbosul bine, sa ne sustina si el, da’ sa renunte la Nastase, ca altfel nu iau. Bibli, impreuna vom schimba lumea…

  imi iau calculator nou, imi iau calc… stai putin, da’ noi cand incepem sa castigam bani din chestia asta?

 23. Septembrie 18, 2008 la 14:19
  link permanent
  toader zice ca:

  intrebarea 1 : s-a inchis in baie?
  intrebarea 2 : care e numele stiintific al dansului respectiv?

  chestiune separata : nu avem nevoie de premiile tale. poti sa le folosesti la astuparea orificiilor tale in general. mai ales lanterna. ca lumineaza si poate sunt unele vietati care au nevoie de lumina.

 24. Septembrie 18, 2008 la 14:34
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  @ krakilla
  Abia peste 3 ani. Până atunci nu cer salariu.
  Peste 3 ani şi un pic vei fi consilier municipal, deşi vor veni şi banii.

 25. Septembrie 18, 2008 la 14:47
  link permanent
  krakilla zice ca:

  Pai… si calculatorul? Peste 3 ani? Ceva mai recent, n-ai? Peste vreo doua zile sa vina banii! Sa nu aiba legatura cu prostitutia sau donarea de organe… sau cu experimente de orice fel.

 26. Septembrie 18, 2008 la 14:49
  link permanent
  jimerino zice ca:

  da, ca prostitutia ii pute lu’ krakilla. alte chestii il atrag pe el…

 27. Septembrie 18, 2008 la 14:57
  link permanent
  monica zice ca:

  Am si eu o intrebare: cu ce ocazie a cistigat M@riansky premiile alea? Isi mai aduce aminte cineva?

 28. Septembrie 18, 2008 la 14:58
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Cu ocazia concursului de concursuri.

  Ah, mă scuzaţi, muream.

 29. Septembrie 18, 2008 la 15:09
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  @ krakilla
  Până atunci, puteţi studia Republica lui Platon, urmată de Politica lui Aristotel.

 30. Septembrie 18, 2008 la 15:10
  link permanent
  toader zice ca:

  referitor la faza cu sulele cat nigerienii ma scuzati. darius are coite de lemn deja. deci nu cred ca a fost inclus in planul celor 3 premieri virtuali. si, in plus, este bolnav.

 31. Septembrie 18, 2008 la 15:10
  link permanent
  krakilla zice ca:

  jimerino: aha, tu vorbesti… ia zi tu, ce faceai in mijlocul lui noiembrie anul trecut…

 32. Septembrie 18, 2008 la 15:12
  link permanent
  krakilla zice ca:

  Bibli: am niste prieteni care au studiat Jilava cativa ani… tot la ei trebuie sa apelez…

 33. Septembrie 18, 2008 la 15:13
  link permanent
  krakilla zice ca:

  monica: care premii?

 34. Septembrie 18, 2008 la 15:19
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  @ Krakilla
  OK, caut atunci alt om politic care să mă întreţină. 😀

 35. Septembrie 18, 2008 la 15:35
  link permanent
  toader zice ca:

  ti-as recomanda eu pe unu’ cu reputatie de intretinator de baieti cu carte da’ imi e jena. 🙂

 36. Septembrie 18, 2008 la 15:35
  link permanent
  jimerino zice ca:

  mananci (…) ca e salcam si era acum mai multi ani. prin facultate. cred. ce bou eram la facultate si cum am reusit sa ma pastrez…

 37. Septembrie 18, 2008 la 16:13
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  Bă! Doar nu m-aţi crezut, ce dracu?! N-are nimic ăsta mic şi prostea. Era bine-merci, la job, căsca de zor. E PERFECT SĂNĂTOS. Adica na, înţelegeţi ce-am vrut să zic.

  Liviu Mihaiu va fi, de la 1 octombrie, noul guvernator al rezervaţiei naţionale Delta Dunării. How about that?

 38. Septembrie 18, 2008 la 16:53
  link permanent
  toader zice ca:

  deci liviu mihaiu e bolnav si darius va fi guvernator la slujba? *confused as hell*

 39. Septembrie 18, 2008 la 17:25
  link permanent
  monica zice ca:

  *yes, you are*

 40. Septembrie 18, 2008 la 18:16
  link permanent
  toader zice ca:

  e cu viol???

 41. Septembrie 18, 2008 la 19:15
  link permanent
  Basty zice ca:

  a zis cineva viol ? unde ? şi eu cu ce mă îmbrac ? doamne dumnezeule, ( cu D mare ) de ce n-aţi zis mai repede, făceam şi un eu duş !

 42. Septembrie 19, 2008 la 03:53
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Nu mai durează mult, vă spui! Revenirea e iminentă! Nu atât de efervescentă precum aţi vrea, da’ parol că viu. Am fost şi eu cu trebile cotidiene, nu vă tot daţi cu fundurile de pământ.

 43. Septembrie 19, 2008 la 09:26
  link permanent
  toader zice ca:

  nu te grabi. tocmai ce am descoperit blogurile monicai, zappei, hudrei, bastey … sunt actualizate frecvent, amuzante, interesante samd.

 44. Septembrie 19, 2008 la 16:52
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  toadere, pune-l si pe zoso pe lista, poate asa se enerveaza si scrie mai des.

 45. Septembrie 30, 2008 la 13:56
  link permanent
  antidarius zice ca:

  last

 46. Iunie 30, 2021 la 21:41
  link permanent
  Rod zice ca:

  Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty
  finding one? Thanks a lot!

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)