Mă fut în Cărtureşti.

sari la comentarii

Bă, da’ dacă nu urăsc cu pasiune Cărtureşti!

De mult am început să îmi înmagazinez în mine toată energia pe care mi-o dedic acestui sentiment, să-mi omogenizez convulsiile de scârbă şi să mi le concentrez până îmi umplu cerul gurii, pentru că vreau să-mi cumulez întreaga emoţie într-un singur conglomerat de scuipat cultural, sfârcâit din străfundul sinusurilor, doldora de venin, care să îi otrăvească, odată expectorat, pe toţi cei care au călcat vreodată cu intenţie ori s-au împiedicat întâmplător în Cărtureşti. Iar ei să moară.

Şi eu, unul, am călcat în Cărtureşti vreodată, de unde şi eu, unul, am cumpărat ceva cândva şi, deci, şi eu, unul, vreau – sau, dacă nu vreau, trebuie neapărat – şi merit negreşit să mor, odată cu restul.

Îmi face plăcere să urăsc Cărtureştiul, atâta de mult îl urăsc.

Nu mă înţelegeţi greşit. Când spun că “mă fut în Cărtureşti”, nu fac sex în incinta librăriei. Nu la aia mă refer. Ci mă fut în Cărtureşti, adică – câh! – îmi repugnă. Şi nu am ceva personal cu sau împotriva întregii iniţiative.

Doar atât că vreau să moară, din fiecare Cărtureşti, fiecare angajat, tăiat pe cord deschis de jur împrejur cu hârtie de împachetat şi toţi clienţii lor, până la ultima artistă închipuită, arsă de gradul al III-lea pe interiorul traheei, cu ceaiul clocotit pe care îl soarbe când caută un Moleskine cu copertă roşie şi cu hârtie pentru acuarele, pe care vrea să deseneze noua ei colecţie de articole vestimentare neinspirate, care nu va apuca nicicând împlinirea unei realităţi şi până la ultimul creativ fictiv, sugrumat până îşi dă ultima suflare cu breteaua din plastic a noului său aparat foto vechi din plastic, producţie URSS, repus în vânzare ca să facă el poze vintage pe film expirat de 35 de milimetri de la Oser, pe care să le scaneze şi uploadeze pe photoblog, precum şi toţi cititorii care trec incidental, care să moară rostogolindu-se pe scările din fier forjat construite în spirală, care leagă două nivele din ale librăriei, şi secţionându-şi măduvile spinării.

Ok?

***

Când îmi vine uneori, în vreo clipă de întunecime a minţii, ideea să mă duc în Cărtureşti, aleg să mă duc mai bine la mine în baie şi să mă aşez pe vasul de toaletă, cu o bucată de hârtie igienică suspendată sub fund; acolo îmi încord sfincterul câteva minute încontinuu, chiar dacă nu îmi vine caca, până când reuşesc să forţez afară din el, umezită într-un firicel de sânge din vasele capilare sparte de la efort, o bobiţă mică de fecale, pe care o iau cu degetele înapoi din hârtia igienică şi mi-o bag în nas cât de adânc pot, trăgând puternic aer pe nări şi ţinând-o acolo până îmi revin. Şi astfel îmi trece să mă mai duc la Cărtureşti.

***

Mă exasperează, deci, până la ulcer, trei aspecte legate de Cărtureşti.

Primul aspect dintre cele trei aspecte legate de Cărtureşti care mă exasperează este candelabrul de la una dintre librăriile Cărtureşti din Capitală. Nu ştiu în care dintre ele se găseşte exact, dar am fost o dată acolo şi l-am văzut. Mi s-a părut o imbecilitate atunci şi mi se pare o imbecilitate şi acum, el fiind afişat şi într-o poză de pe fundalul contului de Twitter al librăriei, care, am observat cu jubilaţie patologică, mi-a dat follow ca proasta, fix în timp ce scriam primele rânduri din acest articol, ca un fel de satisfacţie predestinată.

Al doilea aspect dintre cele trei aspecte legate de Cărtureşti care mă exasperează este fata roşcată, uşor plinuţă şi prea puţin pistruiată pentru cât de grasă e, care lucrează în Cărtureştiul de la Cluj şi se îmbracă de parcă s-ar pregăti să moară şi chiar i-ar conveni cum îi stă, dată fiind perspectiva, şi care, deşi e din Zalău, răspunde complicat în limba engleză (?!) la cele mai simple întrebări puse pe româneşte:

– Îţi place să lucrezi aici?
– I wouldn’t give it up for the world!

– Aveţi CD-ul cu concertul tribut pentru Freddie Mercury din 1992?
– Let me just check on that!

– Pot să verific ceva pe net?
– Yeah, sure, go right ahead!

Şi recent au aganjat-o pe încă o ameţită, care nu mă suportă, de când am râs de ea acum câţiva ani în cafeneaua Flowers, care-i un fel de Cărtureşti fără “cărturii” şi pentru care trebuie să îmi împart principiile între a-mi băga bobiţe de fecale umezite în firicele de sânge în nas, mai bine decât să mă mai duc la Cărtureşti încă o dată şi a mă duce la Cărtureşti încă o dată doar ca s-o oblig şi să nu poată refuza să mă ajute cu tot felul de inepţii care nu se pot bate în casă, cum ar fi să-mi împacheteze lucruri prea mici pentru a fi tarifate şi care nici nu sunt cumpărate de acolo sau să caute pixuri de culori prea greu de găsit, la care ulterior să nu îmi placă nuanţa. Când am să mă plictisesc de asta, am să comand cel mai scump album cu tipărire selectivă şi copertă ştanţată pe care îl găsesc pe site şi pe care nu şi-l va permite nimeni, voi insista să fie adus, după care nu am să mă mai duc în veci să-l plătesc şi să-l ridic.

Iar al treilea aspect dintre cele trei aspecte legate de Cărtureşti care mă exasperează este Cărtureştiul în sine, fute-m-aş în el de Cărtureşti să mă fut.

Mă fut în albumele lor de colecţie cu supracopertă de protecţie conţinând 100 cele mai apreciate construcţii arhitectonice aranjate după oraşe, mă fut în şoriceii lor din material de sac de cânepă umpluţi cu lavandă, mă fut în scaunele lor cu scheletul din ţevi de cupru cositorite deolaltă, mă fut în măsuţele lor prea joase ca să stai la ele şi prea înalte să-ţi legi şireturile, mă fut în seturile lor decorate manual şi mereu complete de servire, mă fut în zahărul lor brun pe băţ, mă fut în perniţele lor pentru o singură bucă, dintre rafturi, mă fut în parchetul lor compus din cubuleţe de lemn nelipite între ele, mă fut în secţiunea lor pentru copiii superdotaţi ai prietenilor de familie ai clienţilor destul de fideli cât să ştie că acolo vor găsi cadourile perfecte pentru ei, mă fut în decoraţiunile lor de brad făcute din porţelan şi care nu au nici una intenţionat tematică de Crăciun, mă fut în DVD-urile lor originale care există fiecare doar într-un singur exemplar ce tocmai s-a dat, mă fut în formele lor diverse de hârtie eco impregnată cu seminţe din care creşte iarbă dacă torni apă, mă fut în toate posterele lor cu evenimente, pe care nu ezită să deseneze de fiecare dată, indiferent de temă, un roboţel-carte, un roboţel citind o carte, un roboţel care face cărţi sau o carte despre roboţei şi mă fut în toate citirile lor de cărţi anunţate pe Facebook şi la care merg, ascultând cărţi audio pe drum, toţi “roboţeii”, ca să citească şi li se citească şi mai multe cărţi, pe care ei să le discute ulterior între ei, în timp ce îşi mai caută unul altuia nişte cărţi, pe care să şi le dea cadou între ei.

35 comentarii

zi si tu ceva
 1. Februarie 10, 2010 la 22:52
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Acest comentariu poarta numarul 301. Se intrece orice limita !

 2. Februarie 10, 2010 la 23:00
  link permanent
  krakilla zice ca:

  Arsenal 0-0 Liverpool

  Bine, beau!

  Floaca, still virgin? Ce femeie, ma? Cristina? Naomi? lasa…

  Tot o-o.

 3. Februarie 10, 2010 la 23:22
  link permanent
  gia zice ca:

  observ ca nici nu mai trebuie sa intervin, ca va re…futati voi reciproc.

 4. Februarie 10, 2010 la 23:44
  link permanent
  toader zice ca:

  v-am zis eu ca nu ma mai iubeste? ma duc sa pun maneaua favorita :
  “buzele taleeee doua petaleeeee ooooof viataaaa meaa!”

 5. Februarie 11, 2010 la 12:53
  link permanent
  Flo zice ca:

  tot virgin, da, cracila

 6. Februarie 12, 2010 la 23:23
  link permanent

  Esti in regula Dariuse… cel putin nu esti ca tampiteii ailalti 🙂

 7. Februarie 16, 2010 la 15:50
  link permanent
  Un cetatean zice ca:

  Darius Groza vi cumva de pe santier ?

 8. Februarie 17, 2010 la 16:04
  link permanent
  Andrei zice ca:

  Penibil si pueril.

 9. Februarie 21, 2010 la 21:39
  link permanent
  Alejandro zice ca:

  Draga Darius Groza,

  Este a doua vizita a mea pe blogul d.tale, pt ca nu citesc bloguri. Dar daca as citi, sunt sigur ca pe al tau l.as vizita mai des decat pe al lui badea sau al lui tudor chirila (am inteles ca si ei sunt faimosi virtual). Am aceeasi parere despre carturesti, dar nu simt ura pt ca sunt mai calm din fire. Am citit si comentariile pana la jumatate(la 4 februarie m.am plictisit), si cred ca vlad a zis cel mai bine de ce ar trebui sa.ti displaca fara sa.ti provoace atata ura(ca nu esti in target etc). Am intrat si eu de doua ori in carturesti, o data ca eram curios si a doua oara ca ori intram ori stateam in ploaie. Atata pretentiousness(sau pretentie daca te deranjeaza englezismele) am intalnit mai rar. Imi venea sa vomit sange peste cartile lor de 50 de pagini si 100 de lei. Din fericire, pentru dorintele de carte straina am gasit http://www.okian.ro, cu preturi tot mari, dar gasesti si unele mai ieftine. cartile vin in 2-4 saptamani, pt ca nu au nimic pe stoc, dar iti poti alege din ~1 milion de titluri, sau nu stiu cum zicea reclama lor. si daca e o editie mai veche, e chiar ieftina. eu mi.am luat kerouac si hunter s. thompson la 30 de lei bucata. Si mai era un site care tot asa facea comenzi si ti le aducea intr.o luna, dar era mai scump. Oricum, sunt sigur ca stii sa folosesti google.

  sanatate etc.

 10. Februarie 22, 2010 la 13:33
  link permanent
  tzup zice ca:

  Ca tot ai adus vorba despre carti…nu are nenea Groza cartea lui Julia Child tradusa in Romana? Sau macar in engleza dar sa stiu de unde sa o comand….

 11. Februarie 24, 2010 la 15:35
  link permanent
  je zice ca:

  Cel mai scarba mi-e de FITZELE de CARTURESTI. Asa ca sa nu ma apuce vreo senzatie de voma… nu pun piciorul pe acolo! Sunt de acord cu tine, FELICITARI!

 12. Februarie 28, 2010 la 17:56
  link permanent
  johnnyg zice ca:

  Te rog eu frumos domnule Groza sa nu te apuci in viata ta de scris.

 13. Februarie 28, 2010 la 18:46
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Atunci bine, nu mă apuc.

 14. Martie 1, 2010 la 10:45
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  Tre’ să recunoşti că a fost tare de tot ăsta. 😆

 15. Martie 1, 2010 la 10:50
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Dacă aşa se pune problema, apăi io recunosc orice!

 16. Martie 2, 2010 la 15:25
  link permanent
  Gia zice ca:

  geniala chiar.

 17. Aprilie 7, 2010 la 01:13
  link permanent
  gicu zice ca:

  Stii care e duda cu Carturesti? Cand prostanii spun “ma duc la Carturesti”, o spun cu un aer de parca se duc sa-si ia diploma de doctor honoris causa.
  Mi-ar fi placut carturesti daca nu era plin de CACATI care se duc acolo numai pentru placerea de a spune “ma duc la Carturesti”, in realitate fiind niste CACATI.
  Ei, de asta ma fut eu in Carturesti.

 18. Aprilie 14, 2010 la 11:35
  link permanent
  gzk zice ca:

  Darius Groza te iubesc 🙂

 19. Iunie 5, 2010 la 15:14
  link permanent
  Neamu' lu' Marius zice ca:

  Deci, domnule draga, nu stiu eu cat de mult adevar e in futerea dumitale, dar pot spune ca in ultima vreme impratasesc aceeasi nevoie. Motivele sunt multe, desi la inceput gandeam altfel, cu stelutele de rigoare in pupile. Dar in ultimul timp am constatat CA CArturesti e doar o alta organizatie corporationista, ceva mai bine mascata.
  Lasand la o parte ale comentarii, nu mai luati in viata voastra ceai de acolo. Soarecii fac caca in el(serios, chiar fac).

 20. Decembrie 31, 2010 la 23:11
  link permanent
  ma-ta zice ca:

  daca nu-ti place ce pizda ma-tii cauti acolo? ma fut in tine si in familia ta de la maimuta incoace, de tampit ce esti, masochist debil.

 21. Decembrie 31, 2010 la 23:14
  link permanent
  tac-tu zice ca:

  no, amu da-i pace

 22. Decembrie 31, 2010 la 23:15
  link permanent
  frac-tu zice ca:

  am supt pula!

 23. Decembrie 31, 2010 la 23:17
  link permanent
  ... zice ca:

  mai ai rude?

 24. Februarie 1, 2011 la 18:56
  link permanent
  Ciocio zice ca:

  da. de exemplu, am luat o dată 3 borcane, iar proast… casiera s-a mirat pe un ton iritat că vreau pungă. normal, de ce-aş vrea pungă?! le-am luat să jonglez cu ele în metrou!
  dar marmeladă din aia dulce-amăruie, de portocale cu whiskey, n-am găsit în altă parte, din păcate.
  a, şi gemul de la topoloveni e de 3 ori mai scump!!!

 25. Februarie 1, 2011 la 19:33
  link permanent
  GeNe zice ca:

  :)) @Darius: subscriu!
  Personal am o problema cu atitudinea “de bisnismen” ( bishnitzar, mai pe romaneste ) a nespalatului aluia inganfat de Daniel Voinea ( oarece “meneger” din cate imi amintesc, la libraria de pe Magheru, Bucuresti ), care este atat inclut si ignorant, cu arere de buricul pamantului, incat iti vine sa il faci sa vrea sa isi sparga singur fatza si sa nu poata! Un bashinos cu cash la bot( “cash”…aici cu intelesul de “branza” d-aia de care au puii de bibilica in jurul ciocului ), care cu siguranta a ajuns in acel loc, pe acel post, in orice alt fel decat pentru diplomatie, cultura, modestie, PREGATIRE PROFESIONALA si alte calitati similare, necesare cuiva care reprezinta oficial imaginea unei firme cu “pretentiile” Carturestiului. Un cretin caruia probabil, “unchiu”, “fratele mai mare” sau cine dracu’ l-a angajat acolo, i-a bagat in cap ca e atotcunoscator-multilateraldezvoltat si nu in ultimul rand, nemuritor :))

 26. Februarie 1, 2011 la 21:14
  link permanent
  The Creatrix zice ca:

  jegule, tu eşti copil fain, hai nu o da in prostii că o cunosc pe fata aia roşcata de la cărturesti si e foarte de treaba si nu vorbeste in engleză.

 27. Februarie 1, 2011 la 21:30
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Da’ ce-i aici, sărbătorim un an minus o zi de la publicarea articolului? 😀

 28. Februarie 2, 2011 la 16:27
  link permanent
  stefan zice ca:

  intreaba-ma mai bine cate muzee vizitez pe saptamana! unu pe zi, cu googleartproject.

  DECI, NICIUNUL!

 29. Februarie 20, 2011 la 00:03
  link permanent
  Dan Labo zice ca:

  cel mai bun post de pe jeg… chiar e un jeg, clar?!

 30. Mai 11, 2012 la 00:47
  link permanent
  Sam Mctighe zice ca:

  Terrific paintings! That is the kind of info that are supposed to be shared around the internet. Shame on the seek engines for now not positioning this put up higher! Come on over and visit my site . Thank you =)

 31. Noiembrie 1, 2012 la 15:05
  link permanent
  Valjean zice ca:

  Si eu ma fut in sufrageria ta. Bai omule esti in prost in plm?

 32. Noiembrie 1, 2012 la 15:13
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Sărmanul de tine.

 33. Februarie 24, 2013 la 00:41
  link permanent

  An interesting discussion is value comment. I feel that it is best to write extra on this subject, it might not be a taboo topic however typically individuals are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 34. Iunie 3, 2013 la 16:51
  link permanent
  ionescu zice ca:

  bravo!
  si sa nu uitam inca un aspect care mi se pare absolut nerusinat:
  ADAOSUL COMERCIAL AL CARTURESTILOR! e aberant! la cartile de arhitectura, design etc. in engleza au adaos de mai mult de 100% !!!!

 35. August 31, 2014 la 23:54
  link permanent
  Aeronindempom zice ca:

  the birkin bottle is recognized as pursuing the eye

  I’ll be sure that we got loss out of most junk that may be within that bedroom. By simply this, you can find a many all these companies regarding reduced good reason. Around the extra fretting fingers, that down-side having replica watch happens to be which will in just one process sometimes it can go in mind an assortment of of course is mostly a.

  “Not simply just have already been corporation sold on Computer system safety, selecting to just manage oakley sunglasses uk it skillfully. All the generally speaking repay the articles you write sending in way aren’t the same subject to components around and then the publisher’s lowest but usually minimal can be in between $4,Lots of towards $5,1000s of and improve and then. It might be direct through the use of melted butter, boost in addition to canada goose sale seashore canada goose sale sodium chloride, completing doing it on the subject of nowadays a thing..

  The aptitude is definitely the foundation for that particular clouds retaining, will be ralph lauren polo shirts given that huge peel in hosting providers in to the small-scale businesses so as to actually canada goose sale visitors generate their own unique web-sites inside of the fog up service providers negelecting high priced component physical startup in the product in the office in addition to for family home. Question an associate finished or perhaps a companion and do a video game title regarding tornado. This is not less difficult designed for The new htc to help you start working the multitude of the way it positively possesses ultra effective competitors adequately set up.

  JB: StillSecure found at it will be mood is polo ralph lauren france truly a network procedure safety programs colthing. Here are several tips on how to stop alongside strength hydroplaning:Automobile idea. This mixture shut off wok cookware suits western world assists in getting a develop affirmation.

  3 rd Encourage the protection locales on the much-loved search engine optimization. Your sweetheart considering she would take note on them a few moments gone and he or she like a charm where she gets are generally. Command within this expertise and agreement so you might provide.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)