Darius Hero

Pilda mașinii de spălat la care n-ai voie să rotești butonul de programare în sens invers acelor de ceasornic, că se strică definitiv, și a vecinului pe care l-ai cunoscut pe messenger, dar nu-l mai găsești în listă, ca să mergi la el cu rufele

P
[dac-ai venit pentru înregistrarea emisiunii radio despre scandalul de la Jurnalism UBB, aici vrei să dai click]

Jeg 95, vers 1.

InitialaAcum câteva săptămâni mi s-a stricat mașina de spălat. Eu stau pe Traian Moșoiu. Acestea sunt două informații cheie, care vă vor fi utile în înțelegerea povestirii ce urmează să o parcurgeți. Veți afla, doar citind-o, că detaliile aparent fără de legătură sau însemnătate majoră ne pot influența decisiv viața (mea), într-un mod care nu vă interesează câtuși de puțin.

2. Locuind cu fratele meu, Moafle, noi utilizăm alternativ două mașini de spălat vechi, una aparținând proprietarilor apartamentului în care stăm cu chirie, iar cealaltă a noastră, de la Zalău. Ele se defectează prin rotație și le cărăm în sus și-n jos pe scări, o dată la câteva luni, ducându-le sau aducându-le la și de la “niște meșteri” care le repară. La fel ca orice mașină de spălat veche, reparația celei mai mici piese costă mai mult decât valoarea întregului și se apropie de prețul uneia noi. Totuși, tatăl meu este un om dubios, care cunoaște diverse persoane – mă-nțelegeți? – cum sunt și acești “meșteri”, capabili să le repună în funcțiune printr-un sistem într-ale cărui măruntaie îmi este teamă să mă cufund. Cât timp nu punem întrebări care nu ne privesc, mașinile vor funcționa, ele vor fi aburcate și îmburdate la și de la etaj și gata. S-a priceput?

3. Am putea, desigur, să procurăm o alta, pentru a evita acele perioade nebinevenite de câteva zile, acele cicluri în care așteptăm schimbul între mașini, care trebuie duse, respectiv aduse de departe, din tărâmul meșterilor, dar ce sens ar mai avea totul?

4. Ceea ce ne aduce la strada mea. În lista de messenger am, la periferie, în mahala, alături de leproși, surghiuniți și Iulian Duma, vreo 50 de nume ale căror posesori nu-i cunosc. Mi-au cerut prietenia în urma diverselor acțiuni de pe Jeg, iar eu i-am acceptat, notat și păstrat, fiindcă îmi creez un mic eșantion pentru diverse mass-message-uri stupide cu care mă îndeletnicesc în clipe de răscruce. În tot acest proces complicat, am aflat că una dintre persoanele necunoscute mie, deținătoare a uneia dintre identitățile listei, este domiciliată chiar pe Traian Moșoiu și dânsa, adică mi-e vecină. Rețin vag că e vorba de un tip la care, într-un anume punct din indiferența noastră reciprocă, trebuia să mă duc să mănânc, deoarece-i plăcea acest blog, iar mie îmi era foame.

5. Ei bine, ca să ajungem cât mai repede la morala și, practic, motivul pentru care încă sperați că a avut un infim rost să citiți, revenim la mașinile de spălat, ale căror cicluri au pus recent probleme. La ultima defectare ce o așteptam, lipiți de calendar, mașina de înlocuire nu era încă definitivată. Niște reglări de conturi între meșteri, nu știm, cert e că nu venea, ca s-o trimitem pe aia ce nu mai mergea.

6. Precum raportul nevoie de a spăla haine per distanță de parcurs în acest sens este dezavantajos din punctul de vedere al interesului meu față de igiena personală, dar și fiindcă îmi terminasem rezerva de prieteni de prin împrejurimi care-mi puteau rezolva problema, am decis să apelez la necunoscuți.

7. Am luat astfel lista la puricat, căutând misteriosul personaj vecin din messenger, despre care-mi aminteam în ceață că-mi este dator și căruia i-aș fi împrospătat tot eu memoria, că el cu siguranță nu știa acest fapt. Am trecut prin două duzini de ciudați, pe care i-am întrebat același lucru, încercând să nu dezvălui faptul că habar n-am cine erau, pentru ca apoi să nu le răspund, descoperind că nu sunt cel pe care îl căutam. Întreprindere ce a fost relativ dificilă, fiindcă, odată ce te-ntreb dacă pot veni la tine cu chiloții murdari, iar tu ești din alt oraș, o explicație rațională nu este cel mai facil lucru de confecționat. Tăcerea mormântală a fost răspunsul, bizuindu-mă și pe faptul că persoanele mă vor considera pe puțin psihopat și voi scăpa în acest fel și de corvoada de a mai trebui să le vorbesc vreodată. Nu aveau mașină de spălat în proximitatea utilă, ergo nu existau.

8. De ce toată această epopee? De asta: nu l-am găsit pe omul cu pricina, am puțit două săptămâni, a venit mașina de spălat dreasă și acum spălăm în tură dublă, fiindcă nu m-am putut bizui pe el. Dacă mă citește, totuși, doresc să-l bag în pizda mă-sii de trădător.

Trimiteri: cap. “Doamnă, vă pleznesc.“, tot despre mașina de spălat

***

Dumnezeu nu există:

SiteulDivin

Să știți că atât crucea, cât și smiley face-ul, precum săgeata și steagul – toate erau animate și se-nvârteau, colorau sau făceau oricum ceva divin; în afară de aparatele ălea, foto și de filmat, care stăteau ca proastele.

***

Ș-acum, din secțiunile “obesity epidemic”, sunați, că nu v-a duce nimeni dorul, respectiv “firmă serioasă, spălăm creiere”…

AnunturiPiataAdela

[nu, acolo, pe fundal, nu făceam reclamă mascată la Apple cu măru’ ăla; așa e captura din ziar; mulțămim cu plecăciuni Adelei]

Vă urez un sincer și călduros servus!

48 comentarii

 • @Christiana: draga, sa ma crezi cand iti zic ca e friteuza/friteusa si nu fripteuza. Poti să-i zici și frițiurniță, că tot îi mai corect decât fripteuza.

  @Jegstăr: deci nu mai vii la noi sa-ti spalam toalele ? Yupiiiii, da’ sa cauti ciorapu’ meu Hugo Boss, ca sigur ii la tine. Sa mi-l aduci, ca altfel de lingi pe bot de biftec tartar.

 • …aloo,băieţii din grupa mijlocie şi mare mîncă litere şi se iau de fetele strîngăreţe care pun,să fie(pă iarnă)…:)

 • nu stiam ce pute pe strada aia :> credeam ca mirosul vine de la unitatea militara sau de la opera… acum stiu ca e de la blocul construit de langa ala neconstruit

 • @Andrei Crivăţ: jeo se, jeo parlî franse. Da’ aşa grăit-a Zarathustra pe blogul lui Victor şi aşa va rămâne în vecii veci(ni)lor.

 • Eu zic sa-ti cumperi o masina de spalat. Daca e posibil una din aia care sa te si dezbrace cand simte ca esti murdar. Si felicitari pentru emisiunea de la radio, ai fost mai bun decat moderatorul care o mai si balbaia…

 • Hehe, vă mulţumesc, vă rog, podidiţi! 😀 Dacă-mi iau maşină de spălat funcţională şi merg toate cum tre’ în viaţă, nu mai aveţi Jeg cu care să vă mânjiţi creieraşele curăţele… 😀

 • 250-500g palinca de la carcea este taman ce trebe ca sa deschizi usi.

  mai ales ca ultima mostra a avut un succes nebun printre demintari.

 • servus si tie, tolomacule.
  nu trece nici un râu prin metropola unde vietuiti ? stii tu, ca-n cântecul ala soldatesc, “suflecata pân’la brâu..”
  creca ti-ar sta bine, haha

 • Prin Zalău, dragă, trece evidenta Vale a… cui crezi? Da: Zalăului. Cu menţiunea necesară că eu şăd în Cludge, deci Valea Zalăului era mult mai departe de strada mea de aici, iar Someşu, din nou, era-n direcţia agenţiei la care lucrez, deci cu atât mai puţin îmbucurător. Deşi m-aş putea duce cu săculeţu, pauza de masă s-o folosesc igienic, iar apoi să-mi înting boarfele p-acolo, pe cablurile de reţea ş.a.

 • Io tot sper ca o sa ne povestesti ce i-ai facut sutului de te ameninta cu mictionari pe fata-ti. Si asta via ditamai caonsilierul fostului prim-ministru.

 • @dr.b
  pînă apare dari, io l-am întrebat pe şuţu dacă trend-ul lui ambiţios îi “nici un post fără pişu”…da’ el numa’ atît a mişcat prin băltiţă cit să-mi şteargă comentariul \:)

 • Doftore, din câte cunosc eu, i-am pus lu’ individu’ un comentariu (aş zice constructiv), ca să-şi schimbe poza aia penibilă de jurnalist de liceu care a pus mâna pe aparatu’ firmei, ceea ce nu-i o înţepătură, e o realitate. Mi s-a părut astfel de mult, iar acum mi-a confirmat cineva fără să aduc eu vorba şi m-am decis să fiu mesageru’. Reacţia lui n-am văzut-o, da’ dacă tu zici c-a fost fiziologică, bine. Că acuma văz c-au dispărut subit comentarii de p-acolo, ceea ce mi se pare jegnibil.

  Vera: Da, ai remarcat corect, o să afişez programul complet, să veji de te-ncadreji.

  Oană: O să mă uit mintenaş despre ce-i vorba, în clipita în care îţi şi mere site-ul, deşi poa’ am şi eu ceva probleme de conexiune. Da’, din principiu, eşti tu de vină, până reuşim să ne dumirim.

 • @ Darius:

  Adevarat ai grait. Comentariul la adresa ta e (inca) la postarea care anunta blogul Ancai Alexandrescu. Si pana mai de curand era urmat de o replica e a mea in care ii sugeram ca daca asa stie el sa-si poarte razboaiele, atunci e clar dintre aceia care fac dus cu apa calda. Vad insa ca acest comentariu a disparut. Despre Sutu asta chiar am crezut ca are (vorba lui Ciutacu) cojones. Trebuia sa-mi dau seama dupa poza ca n-are.

 • Darius acum imi merge siteul, problema mea, nu a ta. Dar nu trebuie sa te uiti, iti explic eu. Ma gandeam ca poate vrei sa ii faci un blog lui Dobrin. Dar dupa ce m-am gandit eu mai bine, adica toata noaptea, cine scrie in el? Asa ca nu mai cred a fi o idee foarte buna.

 • Doftore, io nu găsesc remarca de care zici. Dă-mi un paste, ţinând prea mult la mine cât să-i chiar citesc blogu’ în căutarea misterului… 🙂

 • Ho, gata, am remarcat. Pot zice ceva? Dacă-l scapă dup-aia şi nu-s p-acolo, face ceva disfuncţie renală din cauza mea sau chiar o ocluzie intestinală.

 • @Darius:

  Nu le pune la suflet ca nu merita. S-o mai injurat oamenii pe blogurile astea, cumva au facut-o insa pana acum decent. Nu s-a mictionat, nu s-a aruncat cu fecale, nici macar in aia a ma-sii nu s-au (prea) bagat unii pe altii. Sutu asta a cam depasit niste limite. Iar din cauza asta o sa si-o ia el in freza. Sunt convins.

 • I beloved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. in poor health for sure come more beforehand again as exactly the same nearly a lot often inside case you defend this increase.

De Darius Groza

Sociale