Darius Hero

Orice. Moft sau necesitate?

O

Am început să număr din ce în ce mai mulți copilandri care stau pe Internet, pe messenger, când ar trebui să fie la școală. Ca să aflu căci, când colo, surpriză: chiar sunt la școală! Vă dați seama? Valeriu are wireless la engleză, alta se plânge la status că vrea acasă, că s-o fi plictisind.

Noi trebuia să aducem apă rece la ora de chimie, ca să putem face un experiment semestrial. Unu’ punea un oxigen de la el, doi aduceau de la țară câte-un hidrogen, erau vremi grele. Asta în pofida faptului că Daniel fura, “din cămăruța” de la Simion Bărnuțiu, tot ce nu era prins în perete, până își construise un laborator deja destul de vast pe balcon.

Păi, “pe vremea mea”, aveam doar dial-up, doar la info, doar pe calculatorul profului, care era ferecat într-o gheretă separată, păzită cu gratii față de hapsâni. Și unde intram doar după ore (toate orele), când nu mergeam acasă că ne-am ostenit, ci furam cheia de la Măria (responsabilă de siguranța echipamentului), ca să intrăm să ne luăm și noi niște sample-uri de pornet pe dischete, în scurtul răgaz cât se schimba tura de femei de serviciu și erau libere coridoarele.

Păi, revenind în prezent, cre’că ăștia stau la școală doar cât timp – în funcție de conexiune – le vin torrentele. Ăștia nu cre’că prea cunosc ce-i aia pauza mare, că nu i-a prins vreodată ziua atât de târziu la școală.

***

BaMaLesiCiorexLa cam o lună după ce a apărut în străinătate, apare și la noi stapânulcuvintelor.ro, adică un site de pe care toți fraierii (deci inclusiv eu) își cumpără cuvinte (altfel, chiar gratis, dar aici 5 EUR) din dicționar, pe care să nu le caute nimenea niciodată, dar dacă le găsește, te trimit la site-ul fraierului respectiv. Spre exemplu, dacă cineva are atât de multe timp liber cât să caute pe dicționarul lor “jeg”, va avea dovada concretă că tre’ să-și găsească ceva mai bun de făcut, în momentul în care, dând click pe el, va ajunge aici. Desigur că primul cuvânt vreodată e cumpărat de Bobby Voicu și acesta este “blog“. Apoi Alin Fărcaș am remarcat că s-a hămesit la mai multe, printre care și “porno“. HEADidea au fost mai prompți la “advertising“, dar “vitrina” e liber, Călin. Să nu uităm de Cătălin Zorini, cu a sa “electroglostospectrografie“.

[cioara originală aparține domnului nea Dan] Și, ca orice idee bună și furată ce poate fi furată mai departe, invit oportunitatea cuiva cu mai puțin cost suplimentar să purceadă a cumpăra toate cuvintele care-ar putea fi mai populare pentru bloggeri, iar apoi să le vândă mai scump. (Sugestie “organizatorilor”: ia puneți domniile dumneavoastră “ultimele cuvinte cumpărate” imediat sub descriere și doar apoi cele luate aleatoriu. În rest, bravo.)

***

După multiplele incidente cu domnii șoferi de taximetre din orașul Cluj-Napoca, reședință de județ, situația delicată a transportului meu din loc în loc degenerează într-una tot mai îngrijorătoare. Dacă de ceva vreme scriam despre cum mă îmbie ei să nu port centura, fiindcă ar fi imuni la propria prostie rutieră, cât și a altora (după care, desigur, făceam frumusețe de accident), acum am ajuns să începem să ne împrietenim.

Se răzbună pe faptul că mă dau cu încetinitorul jos din mașină, ca să văd câte forme de salut scornesc până sunt afară.

S-au obișnuit să vină doar doi să mă ia de acasă, aceiași doi, prin rotație. Primul e chiar ăla cu care am făcut accident. Iar al doilea e un prieten de-al lui.

Au aflat că de obicei evit să mă bag în discuții de complezență independente. Așa că au clocit un plan, iar acuma poveștile se continuă de la o cursă la alta. Când mă mai întâlnesc cu ei, reiau de unde rămăseseră. Astfel, am aflat că în data în care am făcut accidentul era chiar 13 (“îți dai seama?!”), iar că al doilea a fost pictor în Spania, dar la portrete îi ia mai mult timp; la peisaje maritime doar făcea o schiță în creion, “pac-pac!”, pe care o făcea tablou în 3 ore, nu ca ăla de pe plajă, căruia-i lua o săptămână. Mă-nțelegeți?

***

Io nu-nțeleg asta cu furtul identității. Am tot văzut la televizor. Pe fosta mea prietenă – care s-a despărțit de mine pentru altul, curva!!!… mă scuzați – au sunat-o de la BRD să-i spună să vină să-și ridice cardul, pe care nu și-l comandase. Ea s-a apucat să se împretenească telefonic cu aia care-o chema; io mă duceam înainte măcar să văz dacă n-am ceva bănei pe el.

Mă rog… adică cum… furt de identitate?

– Bună ziua, datorați 10.000 de euro statului.
– Eu?
– Da.
– De când? Io n-am votat!
– V-a fost furată identitatea, noi știm asta, dar, ne pare rău, nu se poate face nimica, din partea noastră. Banu’, vă rog.
– Da’ stați, stați… de cine mi-a fost furată identitatea?
– Nu știm, doamnă, ce-ai? Cacă.
– Păi, păi, păi… și eu acuma cine sunt?
– Tot dumneavoastră. Plătiți cash sau cu… scuzați-mi ironia… card?

Io-aș fi fericit să-mi fure cineva identitatea. Mi-aș schimba prompt parolele pe mailuri și Jeg, în rest aș fi liniștit. Aș începe să mă împrumut cu de toate de pe unde apuc, aș ține toate becurile aprinse, aș fierbe pe aragazul dat la maxim apă de la robinetul pus pe fierbinte. Iar la scadență aș sugera binevoitor să fie căutat noul eu, cu care să se lămurească problema. Ah, și aș subînchiria apartamentul, cu copia mea de buletin.

***

PamfilSerial

[poza originală de Vlăduțul]

127 comentarii

 • nu e paralelogram. eu sunt deja in coltul lui carmen. care colt e de fapt centru. ailalti (adica mariansky, darius si talica, adica basty) se invart pe o orbita elipsoidala.

  si auzi ma judecatoare (adica basty), in viata mea nu am mai intalnit pe cineva facand legatura intre lanterna si simbol falic.

 • Asta in leg cu copii care au internet. Eu cred ca peste 10 ani o sa ne bage acces point-uri in licee, scoli, baruri, blocuri si in loc de ghiodane o sa avem notebookuri ultimu` “ragnet”. anyway ..deja a evlouat lumea :)) la 5 ani ii vezi pe copii cu telefon mobil iar in clasa I primesc iPohone cu touch-screen ca au luat premiu cu coronita. plus de asta uitati`va pe hai faiv la profilele de genu` “iubesc rozul ” ma nooomesk alexoootza jy am 15 anijori. Ioobesk moolt rozu` si baietzyy mumoji :X:X:X. Dk vrey sa aflyy mai moolte despre mn…ajtept un comm mik:* dau back ..si apoy un prv ..cu idu` tau de mess. Te pooopik doolcyk pe botyyyk :*:*:*
  Bleah !! pur si simplu …internetu` tampeste din toate pct de vedere..totul tre facut cu o limita ..si educatia copilului tinda sa scada in societatea de azi.ieri vedeam 2 baieti de cls a 3`a cred cum se scuipau ..si cum se injurau de mama focului. isi dadeau suturi intre picioare..si nici-un adult nu sarea sa`i opreasca. Tinerii din ziua de astazi sunt niste JEGuri :)))) glumeam… oricum ….lumea nu mai e ce-a fost candva !

 • toader grăi: “in viaţa mea nu am mai întâlnit pe cineva făcând legătura între lanternă şi simbol falic.”

  Dar acum că ţi-am deschis ochii, vei începe o nouă viaţă. Nu-i nevoie să-mi mulţumeşti din vorbe. Obrajii tăi plini cu lacrimi de fericire sunt îndeajuns.

  A, şi tu te dai la geometria mea ? Poate pun de-un tetraedru. La fel de amoros. Şi chiar trigonometric aş putea spune.

 • Ptiuu.. ati comentatara mai mult ca pe blogul lui Tim stirea aia cu spatiu de inchiriat pentru lunetisti cu vedere la casa popului. Si vorba ceea… asta stire a fost data si la TVR:). Ati dat-o ca mine in certuri cu persoane stupide si neinformate. Oricum, Darius, felicitari pentru articole. Le citesc frecvent (ca cica nu e frumos sa zici regulat).

 • m-ai lasat masca. io eram doar un pic surprins. cre’ ca mai bine era sa scrii asta pe situl basescului. ala sigur plangea daca puneai si un virgula puncte puncte draga stolo.

  tetraedru amoros? mama Doamneee… incet incet ajungem la neeuclidiana. ma dau batut.

 • Roaxă: Mulţămim.

  Andrei: Amu’ nu tâmpeşte din absolut TOATE punctele de vedere. Da’ dacă tot e net în şcoli, păi, să fie cu folos. Să aibă Jeg pe toate calculatoarele, setate la homepage.

 • Vazui acum dezbaterea pe marginea castigului si ma simt dator sa lamuresc oamenii mai nedumeriti, sa poata merge linistiti la culcare. EvZ, dupa cum bine a intuit Darius, a inteles gresit. 1,4 EUR este comisionul MobilPay (urias, stiu) iar restul nu este comisionul lor.

 • EvZ are crezul de a înţelege greşit. Am experimentat pe pelea mea când cu emoticoncertu’. Bine că n-ai mers la Antena1 Cluj, îţi puneau mii de euro în buzunar, din neant, dacă dădea bine ca fashion. Sunt nişte Cătălini Botezaţi ai numerelor şi cifrelor. În general, cu banii se fâstâcesc.

 • voi v-ati gandit sa faceti o revista care sa federeze autorii de bloguri amuzante? eu gasesc ca e un ceva la darius, mariansky si basty care nu e inferior cevaului monei tache sau morarului. bine, poate sunt ceva mai cititi si cu un scris mai slefuit cei de la catavencu ei avand si ceva litere in spinare dar nu cred ca ar fi o idee rea. la urma urmei hotnews concureaza cu succes pe net ziare de calibru. de ce nu ar exista writeforfun.ro ? 6-7-8 blogari cu nerv si ceva penitza cred ca ar transforma ideea in cauza intr-o alternativa. nu vad pe nimeni devenind bogat dintre voi fiindca, “n’asa?”, in presa se baga bani de catre cei cu bani pentru a face mai multi bani din ceea ce fac ei deja si nu e presa. v-ar mai trebui un redactor sef care sa cunoasca gramatica limbii romane la perfectie si asa oameni sunt mai rari decat va puteti inchipui.
  eu ma bazez pe bunul vostru simt pentru a ma improprietari cu un 1-2% dintr-o eventuala asociere.

 • Mă, tu tot bagi biznisuri aiurea, că dacă-mi vine mie mai târziu o idee, să zici că-i a ta de mult, de la un comentariu.

  Exista defunctul Zalău Times, de pe când eram eu caştoc şi redactor-şef ce crea zâzanie şi frică-n cadre didactice.

  Acum există Times.ro, deşi n-are TOŢI oamenii înclinaţi spre asta.

 • nu e asemenea. times e bazat pe fabulatie. nu este o nisa exploatabila la scara larga. exista o oaresice populatie care apreciaza genul. doar ca fabulatia e digerabila in cantitati mici chiar de catre cei mai inversunati amatori.
  si chiar nu are a face cu ce zic eu si care exista deja in varianta tiparita deci nici macar nu e o idee originala in continut ci in prezentare. adica academia catavencu (doar ca ei au si o parte consistenta de investigatie).

  despre zalau times nu cunosc nimic. pur si simplu nu am auzit de asa ceva.

  in fine. si tu cazi in pacatul francezului. frenchul crede ca daca are o idee si un savoir faire pe un subiect atunci a lui ii tot subiectu’ si tot ce ii samana pe deasupra. si nu exista in ruptu’ capului idei care par asemanatoare da’ in esenta is diferite. nu poa’ sa existe neam o idee mai buna decat a lui. nu exista decat un expert pe un subiect dat pe lumea asta si acela ii el. si uite-asa in loc sa fie perfectionist cade in manierism.

  nu te “egoistiza” ‘telectual fiindca nu totul trece prin alimentarea egoului. 🙂 asta ii bun sa faci un blog sau un slogan. ca sa ajungi insa sa coordonezi un proiect de anvergura trebuie sa inveti si ce inseamna compromisul. compromis neinsemnand sa te lasi calcat in picioare ci sa stii sa aloci resurse si oameni in functie de ce pot ei. etc. samd. bla bla bla filozofeala.

Sociale