Darius Hero

Mai mult decât suficient e destul de puțin

M

FIREA-MI COTROPITOARE CONDUCE TEMPORAR ȘI AICI!

Stimați cititori, vă rog insistent să mă lăsați în pula mea în pace cu legea puricatului sms-urilor, respectiv verificării pornoșagurilor la care mă uit pe net și mai ales să mă lăsați în pula mea în pace cu biocipurile cu cod de bare 666, deoarece chiar nu mă interesează, da’ absolut deloc. Nu am biznisuri de furat și nici pre’ multe alte cele intimități de ascuns, iar tot ce ar fi, e bine tupilat pe Jeg, în văzul public. Altfel, voi aveți grijă că ce mass-mess-uri trimiteți, că ochiul ascultă. Și, nu în ultimul rând, doresc să reiterez expresia vulgară cu pula mea și referitor la petiții…

Între alte anunțuri administrative, Dacian a ajuns la un total nou nivel de somn-vorbire: deja nu tace până nu-i răspund; urlă la mine până ne-nțelegem omenește o treabă, eu treaz, iar el dormind, firește. Și ține colocvii la nimeni din vis o noapte-ntreagă.

***

Poftim ce coduri de control de zici că-s pentru autiști au obsedații ăștia de securitate de la MySpace. Asta era când să trimit și io un mesaj, atât…

codurimyspaceautisti

***

De când a descoperit tatăl meu Internetul și s-a măiestrit în tainele mânuirii unui mouse cu o singură mână, se tot preumblă cu încântare pe blogurile de mâncăi (ele se numesc pe sine “gourme”, deși posesorii lor sunt niște bile al de Andrei Crivăț, Cetin Ametcea și Cristi Roman). Și cum se uită așa la ele (exceptând intervențiile barbare în bucătărie ale lui Arhi, tot așteptând de la el cu speranță să și scoată ceva care se poate numi mâncare), crește pipota-n el că mai e și altcineva pasionat. Și tot vede aceste fețe tinere și durdulii croșetând hrană.

Recent și-a procurat un aparat foto, pentru că are obsesia să tot facă poze la tot ce pregătește, după care să copieze pozele pe catraliarde de CD-uri, pe care oricum tre’ să vie la noi să i le arătăm, nu înainte de-a i le mai copia în încă un exemplar.

Mai nou, însă, îi și cheamă (tot la noi), să se uite în ședință la ele și să le explice “ciolomanda” sau cum îs tăiate ouăle fierte de prepeliță, “da’ au așa și niște urechiușe”. Și se zgâiesc ei la poze, le tăt rotesc, beau pălincă, își explică între ei cum tre’ să facă poze pe geam, că lumina de bec le îngălbenește mâncarea în chip, or mâncarea lor nu are acel pigment, ci o culoare foarte bine definită, mai dau înapoi să mai vadă o dată, exclamă cum îi compoziția “ca de sarmale, da’ orezu’ fiert separat”. Iar când chiar nu le vine să creadă vreo rețetă, o filmează, că io n-am altă treabă numa’ să arz CD-uri.

La fiecare mă întreabă dacă am mâncat când mi-o trimis și că așa-i ce bun o fost, ca eu să confirm, cum am mințit, de altfel, și la momentul trimiterii. Apropo, pentru purcel la proțap să se noteze că trebuie un metru cub de jar. Plus că, sinceramente, e un moft, susțin specialiștii. În percepția lor distorsionată despre viață, mâncarea este – citez – sexy.

***

Vorbeam ieri cu o jumătate de mandarină cu cârlionți, dezbătând problematica diferențelor dintre a face duș și a face baie. Pentru mine, un candid, era până în prezent îndeajuns de clar: când stai în picioare, utilizând obiectul duș, se cheamă duș. Când stai șezut, cu apă și clăbuci în jurul tău până la buza vănii (nu, nu cadă, că nu suntem la abator), se cheamă că faci baie. Ei bine, amețita susține că nu. Cică, zicea ea, printre hăhăilelile mele compătimitoare, că duș se cheamă când te speli doar pe corp, iar baie când te speli și pe cap. Piftom?! Vă dați seama, sper, ce inepție. Dacă ar fi așa, atunci care-i diferența ramificată între a face baie (în vană) pe corp sau și pe cap sau a face duș (în picioare, cu dușul) doar pe corp sau și pe cap? Mă-nțelegeți?

Io-nțeleg că voi, fetele, vă spălați pe segmente, în funcție de ce aveți nevoie. Nu vă folosiți capul prea frecvent, deci de ce să fie curat? Cam în aceeași gândire cu noi, băieții, spălându-ne pe penis după fiecare utilizare renală. Fiindcă trebuie să dispunem în permanență de acesta, da’-de, da’-de. Dar aceste probleme de igienă nu influențează clasificarea spălatului între duș și baie ca fiind altceva decât ce am explicat eu.

După ce terminăm de lămurit această complexă problematică, începe să-mi propovăduiască mp3-urile lu’ Manu Chao. Parcă deja-mi pierd mințile cu ăsta. Numa’ Parov Stelar ce-l întrece în istericalele prietenelor. Toate eșarfele și căciulițele fes din oraș purtate pe spate, menite să țină buchet cârnații ăia de coafură făcuți din păr lipit într-un stil specific ce nu are nici în clin nici în mânecă cu orice aspect al culturii noastre pe rază de câteva mii de kilometri, adună sub ele căpșoare ce duduie a muzica lu’ ăsta. Emanuel, zic, că Parov îi încă delicatesă, nu or apucat să și-l downloadeze toate.

Mă, și când nu s-apucă odată jumătatea de mandarină să zvârle cu linkuri după mine, că să-mi arate ea ce și cum îi cu arta sunetului… până ce recunosc zdrăngăneala aia deranjantă cu “mama was queen of the pongo, papa was queer of the mango”, de fâșâia zilnic la Radio Unison Zalău, că n-aveau licențe pe altceva (asta pe vremea când încă nu rulau program religios non-stop, că a fost “achiziționat” de pocăiți) și la tăte Balurile Bobocilor, proba de dans. Și eu m-apuc să mă hăhăi de ea, că melodia aia ce mi-o dăduse suna fix ca melodia cea cretină, deși era totuși alta. Ca să aflu că tăt Manu Chao o făcuse și pe aia, dar e o promovare mai nefericită a muncii sale, că el de fapt e altfel. Păi, cum altfel, să-l văd altfel! Păi, live. Ah, live, să-l văz life – ni! – dă să-l văz. Și mă uit la o adunătură de oameni, dintre care unu’ mai pirpirel așa, el, alb, în tricou alb, totul angelic… cu un puternic accent jamaican. Haoleo! Unde-o stat, mă, ăsta, sub umbrela palmierului, toată viața, pe insulă? Caut “pe Internet”, ca să aflu că artistul născut în Franța, da’ de origine spaniolă, că câr, că mâr. Mă, și mi se ofuscă fata, că nu-l înțeleg pe Manu, că ei nu-i plac oamenii ce nu-l pricep pe Manu, că Manu, mă!

***

Nu, nu despre cea de mai sus e vorba, în cea de mai jos.

pictezmaintelegi

179 comentarii

 • pofta mare va urez. poti absenta cat iti pofteste inima. oricum nu are nici o importanta. nici macar de despartit cu e nevoie. desigur, in cazul in care te deranjeaza faptul ca ma partajezi cu o alta gramada de cititoare jeg poti sa iti faci cunoscuta nemultumirea. eu nu ma supar.

 • citez : darius a scris : “Poţi face duş şi în vană, fie în picioare, fie în cur, cât timp nu e plină. Fie şi pe spate. DAR INVERS NU! Nu poţi face baie fără vană! Ceea ce demonstrează teoria mea!”

  si eu tocmai asta zic. ca nu are cum intelege. chestie de varsta. eh. si poti sa ii transmiti.

 • ia sa mai citeasca si singur, ca d-aia e ditamai mastodontu’, ca sta ca bleandra sa-i faca altii treaba.

 • @Darius…

  Ai zi sa mori tu….Ia fa un exit poll icisha sa vezi cat la suta stie de vana si cat de cada…Si nu inteleg ce treaba are cada cu vitele…

 • Hai să vă lămuresc eu (nu ştiu dacă susţin ceva ce a fost deja susţinut, nu am răbdare să citesc tot).

  De vreme ce poţi face baie în mare, în lac, în piscină, în cădiţă, în scăldătoare, în râu, în pârâu şi în izvoarele termale ale Bucureştilor… cu sau fără cască de baie, cu sau fără costum de scafandru… şi alte locuri şi modalităţi, mai mult sau mai puţin salubre, a face duş şi a face baie nu are nimic cu spălatul. Este relativ simplu. Baie este când corpul este scufundat în apa, duş atunci când este stropit, saună când stai în căldură şi/sau abur (obţinut tehnologic prin încălzirea apei, sau în propria transpiraţie).
  Nu ştiu cum să încadrez baia de mulţime…

 • @ Darius Groza
  Trec peste “băi de nămol” sau băi în ape sulfuroase (că omul se mai duce la băi), care arată clar că nu este nici o treabă cu spălatul, dar nu am spus eu mai sus “cu sau fără costum de scafandru”? Nu sunteţi deloc atent stimate domn.

 • @ Darius/Groza
  Trec peste “băi de nămol” sau băi în ape sulfuroase (că omul se mai duce la băi), care arată clar că nu este nici o treabă cu spălatul, dar nu am spus eu mai sus “cu sau fără costum de scafandru”? Nu sunteţi deloc atent stimate domn.

 • Bine, aşa există şi baie de nămol sau de soare. Da’ nu îi spălătură. Măgare! încep să cred că ai dreptate, da’ n-o să recunosc.

 • Da’ tu nu tre’ să mă ierţi, măgare, zic! Poate eu pe tine, c-ai îndrăznit să îmi subminezi autoritatea supremă. “Ai tu o poftă”…

 • baile alea in ape sulfuroase au legatura cu spalatul. cel al lui darius. zic si vecinii de la parter ca atunci cand face baie glad …

 • Darius Groza zice că:
  Ianuarie 21st, 2009 la 10:14 am
  Mariene – o venit la articolul precedent. Ai şi vorovit cu el, poate nu-ţi aminteşti.

  Da mai tovarase dar intre timp se suparase pe noi si a zis ca pleaca iar. Din fericire a revenit pe la ora 17. Dupa cite vad a inteles aluzia mea si s-a referit si la baile din Bucuresti.

  In ceea ce priveste dilema ta: cind am chef sa ma spal ma duc in CAMERA DE BAIE si ma bag in cada. CADA, ardelenii lu` tata, vana e de fapt un robinet !!! In CADA stau in apa cel putin vreo juma` de ora, deci fac baie cu spume sau stau in picioare si ma stropesc cu DUSUL. Pe cap oricum ma spal fiindca daca n-am chef sa ma spal pe capul de sus (foarte rar mi se intimpla asta) oricum ma spal pe capul de jos, infinit mai important.
  (Stim cu totii ca un cap in gura e dureros sau placut, depinde de cap).

  In concluzie: cind o sa reusesti tu sa faci baie sau dush intr-o VANA sa nu uiti sa faci un film ca sa ne minunam si noi.

  Bine ai re-revenit Bibli, promit sa nu te mai intreb despre turism. Vad ca ai sensibilitati in domeniu asa ca ma abtin.

 • Vezi ca iar am scris numele tau si m-am trezit moderat. Iar am dat cu mucii in fasole.
  In alta ordine de idei: bai, mi se pare mie sau gazul rusesc miroase altfel ?

 • VÁNĂ, vane, s.f. 1. Vas mare (de tablă, de lemn, de faianţă etc.) pentru îmbăiat sau (rar) pentru spălat rufe; cadă. 2. Dispozitiv montat pe traseul ori la capătul unei conducte, care serveşte la deschiderea, la întreruperea sau la reglarea circulaţiei unui fluid. – Din germ. Wanne.

  În înţelesul meu particular, cada este de fontă sau acril, vana este din alte materiale, specificate mai sus, mai ales din tablă galvanizată, şi cu design vechi, de cel puţin o sută de ani.

  Baie, folosit ca “Merg la baie”, este o prescurtare, de la “camera de baie”. Să nu uităm că WC înseamnă de fapt Water Closet, adică camera cu apă şi de aici derivă şi românescul closet, dar, probabil, şi mai vechiul privată, venit pe filieră franceză. Forma budă, venită din rusă, înseamnă tot cămăruţă, sau pe acolo.

  Căcăstoare… nu ştiu de unde vine, poate încearcă cineva a mă dumiri.

 • Cel mai probabil că de la căcat, care vine din cur, da’ e o presupunere bezmetică.

  Toader – e moderat fiindcă să nu se dea lumea eu. 🙂 Deci orice “Darius” simplu s-ar putea să nu fie eu, decât dacă-s de undeva de la unde nu vreau să-mi bag parola ca să mă aprob singur. 🙂

 • deci ma pui cu majuscula. eu sunt un domn si nu reactionez cum imi clocoteste reactia in mine si iti atrag parinteste atentia ca esti magar.

 • Eram incantat de tine. Dar de cand vorbesti cu organe sexuale in gura mare si de cand spui ca un status in care scrie Pictez este snobism… ai decazut mult. Scuze… Stiu ca te doare in organul sexual ca am spus asta…vorba aia…cine ….mea este asta… dar m-am gandit sa ti-o spun…

 • Cre’că n-ai înţeles: mi se pare o ciocnire mult prea tâmpă a sta “pă mess” şi a-ţi sufla în cur despre cum eşti de înclinat spre frumos, ca să nu spun să-ţi sugi pula singur, că am înţeles că nu te farmecă exprimarea.

 • Nu trage cu disperare spre tine orice legat de eu. Cel mai posibil să fie o stivă de lucruri murdare. Fiindcă, da, în ciuda prognozelor, am continuat cu alergatu’ şi bazinu’. Aplauze. Deci voi fi cum tre’ să fiu şi merit – Adonis.

 • Ref La inclinatu catre frumos… Nu a spus daca picteaza urat/frumos/reusit sau nu:) Si poate era doar o exprimare. Nu stiu…nu as merge sa declar ca e snoaba exprimarea
  Nici persoana… fiecare cu suflatu fiecaruia… Plus ca tipa nu putea face ce ai zis tu si te-ai oprit ca nu mi-ar placea exprimarea… ca nu are cum (e tipa)

  Raman totusi la parerea mea:) Rgds

 • da’ tu cand lasi jeg pe jegul de pe toate jegurile de masini si te mai si filmezi? home made outdoor porn, gen. doar ca fara pizde. ca de unde…?

 • Ali Ahmad Said Asbar (Arabic: علي أحمد سعيد إسبر‎; transliterated: alî ahmadi s-sacîdi l-‘asbar or Ali Ahmad Sa’id) (born 1930), also known by the pseudonym Adonis or Adunis (Arabic: أدونيس), is a Syrian poet and essayist who has made his career largely in Lebanon and France. He has written more than twenty books in his native Arabic.

 • am cautat sa vad ce vrea sa zica monica cu adunis. raspunsul e mai sus. habar nu aveam ca exista un poet cu numele de adunis.

 • Discutam aici ieri că de unde vine WC şi ce văd în presa de azi? Un titlul fericit ales… Watergate şi Water Closet 🙂 E drept, de multe ori am descoperit că mi se potrivesc ideile cu domnul Cristian Tudor Popescu, poate ca aste incidenţe provin din faptul că suntem amândoi ingineri, dar aşa de apropiaţi ca moment nu am fost niciodată.

 • ma tu ai scrie bine daca n-ai mai folosi pula!hai ca daca in asta sta decaderea bijelui…plus ca duduia e gretos de snoaba!adica pot intelege nobletea “sufletului” ei da’ atunci cand o clameaza ea miroase a cacat ca orice infatuare!

 • Salutare la toata lumea, numai la Darius nu, ca pe el l-am salutat pe email. Incep printr-un offtopic: Daca dispari de pe radar… te cauta radarul pana te gaseste. Asa m-a gasit pe mine Darius, cautandu-ma prin email, messenger si mai stiu eu pe unde(hi5, matrimoniale, prietenie, jumatati de toate felurile). Daca omul si-a declansat, inconstient, dorul pentru persoana mea, am decis sa-i fac o vizita pe JEG, nu ca n-as mai fi facut de astea in timpul starii de “silentio stampa”(ca-mi era lene rau sa mai si scriu), cum altfel sa-l rasplatesc decat prin acumularea unui nou utilizator la counter-ul lui de trafic… de pe JEG.

  Na! bun!

  Ma! Darius! Vad ca te apostrofeaza lumea pentru folosirea cuvintelor din chilotii proprii, fara sa stie ca tu altfel nu existi, fara mentionarea motivului suprem pentru care noi, barbatii, existam pe pamant. Da… noah! Fiecare cu durerea lui. Sa te si intreb ceva, facand posibil dialogul dintre noi doi: Tu ai pornit discutia cu dus/baie din cauza trend-ului ECO spre care ne indreptam? sau doar din plictiseala?!
  De ce te intreb; ca eu, purtand o discutie inteligenta cu o prietena de-a mea, la un chef, ca atunci iti vin ideile marete, dupa o suta de cinzeaca, am adus vorba de ECO(becuri de alea de 15Watts, mersul pe jos, folosirea pungilor de hartie, dus in loc de baie, etc.) la care, distinsa doamna(ca-i maritata), dupa o nemaivazuta explozie de neuroni generatori de ganduri marete exclama: “DA CE MA!!! Sa faca cine n-are!!! Eu am bani sa-mi platesc facturile la gaz,apa, curent etc.”

  Am ajuns la concluzia ca planeta asta e la numaratoarea inversa, avand in vedere ca multi destepti au bani sa-si plateasca facutrile.

  Hai, sanatate!

 • @ AndyQ
  Stimate domn, nu este chiar aşa. Să luăm de exemplu una din vilele acelea sub formă de palat pe care le numesc unii milionari acasă la… (şi urmează localizarea pentru că aceşti oameni nu au o singură vilă-viloi sau palat-castel). Cum ar fi de exemplu ca doamna Columbeanu să aprindă în mica ei casă becuri ECO (care, apropo, nu am nici eu “că strică ochii”, dar pe de altă parte nu am maşină, ceea ce cred că m-a scos din punct de vedere ecologic).

 • M-am blocat ca nu stiu cum sa-ti zic, sa fie politicos, “Bibliotecarule” suna ciudat asa ca renunt la apelativ.

  Vilele alea sub forma de palat patesc tocmai ce-am spus eu. Adica personajele care locuiesc acolo o sa spuna ca ei au bani sa-si plateasca facturile. Apropo de madam Columbeanu, intr-o emisiune a fost pusa la colt cum ca Irinel nu si-a platit de vreo 4-5 luni angajatii. Ea a spus ca o sa-si primeasca banii, saptamana urmatoare, aia de ii si merita! Fiind intrebata de ultimul cadou facut de Iri, in valoare de multi bani, ea a raspuns: “E sotul meu si eu sotia lui(logica asta) si nu intereseaza pe nimeni ca-mi ia cadou de 10-20.000 euro. Ce face el cu plata salariilor nu ma intereseaza.”

  Ia ghici! de unde am dedus eu chestia cu desteptii cu bani!

  Nici eu n-am masina, sunt ECO. Oricum, trend-ul ECO e o chestie depasita in Romania. Noi suntem ECO de prin anii 70 incoace. Ma distreaza oricum comparatia: Acum 20-25 de ani injurai de mama focului ca mananci soia in loc de carne, paine graham in loc de aia alba, bei surogat de cafea in loc de “the real thing” s.a.m.d. dar acum, cu toata prostia asta ECO, daca nu bagi soia, graham sau altele… esti anti-terra…

De Darius Groza

Sociale