Sunt diferenţa fină dintre complex şi complexat

sari la comentarii

V-aţi uitat vreodată la oameni cât de ciudat umblă? Să vă uitaţi.
Foarte ciudat. Da’ ce urâţi îs!

Mie nu-mi place de lumea care e proastă şi care trebuie să strâng eu după ea. Fie că este vorba de un context profesional, fie că este cadrul emoţional. Fie că este doar de prin casă. Îmi place, aşa:

– de lumea deşteaptă şi curată şi ordonată şi după care nu e cazul să strâng deloc;
– de lumea care e proastă, mizerabilă şi cum pofteşte dânsa, dar după care tot nu trebuie să strâng eu, după ea – zic, da’ nimica – şi e exclusiv treaba dânşii;
– de lumea care strânge după mine, când trebuie şi când sunt eu prost, care e voie să fiu; da, de ea-mi place; îmi place de ea cel mai mult dintre toate lumile enumerate;

Însă nu îmi place deloc – cum vă şi explicam mai sus – de lumea care e proastă şi trebuie să strâng eu după ea. Înţelegeţi? Sau cel puţin Roxana şi Simona de la Bucureşti şi respectiv Dacian, că pă aia cu emoţionalul nici măcar n-o amintesc? Sper că da. (Nu, mă, nu ea!) De ce nu-mi plac mie aceste lumi, atunci când ele sunt proaste şi trebuie să strâng eu după ele, fie că e profesional, emoţional sau prin casă? Fără motiv.

femeiadeservitciu

Şi dintre lume, în general, nu-mi mai place nici aceea care “are nervi”. Şi aia care “n-are chef”. Sau cea care are nevoie “să facă înainte ochi”; în fiecare zi. Şi aia pentru care “e târziu la ora asta”. Nu-mi displace că sunt aşa, ci că trebuie eu să aflu sau că se consideră că ar fi problema mea.

***

Mă, io am încetat să mai ascult. Până acuma era nevoie de această activitate, o dată pentru muzică; dar asta nu mă prea pasionează. Am câteva melodii, iar pe alea oricum le ştiu pe de rost, aşa că de ce să le ascult? Şi, a doua oară, pentru când îmi zicea cineva ceva. Referitor la acest al doilea aspect – înainte eram curios şi vroiam să ştiu, să “ce-ce-ce?”, să aflu. Dar, ne mai intrigându-mă (nemaiintrigându-mă), ce? Deci acum nu mai e nevoie de această activitate.

Şi am probleme cu auzul. Deci în ureche. Nu merge bine, nu ştiu de ce. Nu ştiu nici măcar care ureche, ambele?

Aşa că puteam să încerc să-l reglez pe auz, să merg la doctor, să fiu atent cât de tare dau căştile, poate e ceva minor. Cât să ştiu ce-mi spune lumea, când vorbeşte. Sau mai puteam să nu mă mai intereseze. Pentru că, din puţinul cât îl mai aud, nu prea mult m-a şi interesat, mi-am dat eu seama.

Pe cale de consecinţă, nu mai urmăresc ce mi se comunică. Sunt un băiat simţit şi înţeleg nevoia celorlalţi de a-mi vorbi şi chiar încerc să par foarte atent, fiindcă n-aş vrea să-i văd încurcaţi sau confuji, să-i inoportunez în cel mai mic fel cu ignoranţa mea. Dar în realitate m-am regăsit senin, chiar şi după multe zeci de minute de neparticipat la o conversaţie, fără să reţin sau regret nimic.

Devine mai complicat când se fac referinţe la ceva ce s-a mai zis, despre care eu evident că nu am habar. Ş-atunci intervine celălalt aspect al interacţiunii mele: vorbitul cât mai puţin. Fiindcă, am uitat să menţionez, nu prea mai vreau nici să mai zic la nimenea ceva, că-mi consumă timp. Ş-atunci vorbesc puţin, improvizez. Sunt aproape convins că de câteva ori, când am inventat înapoi către cineva ce credeam eu că mi-au povestit ei, au luat-o de bună, de parcă de la mine venise de la început. Da’ probabil era mult mai antrenantă varianta mea, pe care mi-am dat silinţa, decât ce păţiseră ei de-adevăratelea, încât m-au crezut pe cuvânt.

De ce zic că m-am săturat? Fiindcă atâta sunt toate de la fel, încât le pot râgâi eu direct, în rime, dacă-i necesar, încă de când se apropie doritorul-interlocutor, fără să fie nevoie să mai deschidă gura. “Să veeezi!” De aici le pot spune eu direct ce să văd, ca să n-o mai lungim. Sau, cel mai bine, să accept că bine, să văăăd, dar să mă lase să văăăd singur. Ş-apoi îi anunţ eu când termin.

Untitled-1

***

Azi călătoresc spre localitatea Bukkake, din inima patriei, fiindcă m-a invitat în ultima clipită domnul Nasty la lansarea cărţii sale, cu impresia greşită că n-o să apuc să ajung. Da, cartea aia, de-i zice fix ca la motoul de la Jeg… într-o absolut întâmplătoare coincidenţă, da? Sper!

Programul este în halul următor:

Descins pe la 09:00 în Capitală. Mărs la cheşt’e, de la 11:00 (Muzeul Naţional al Hărtilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti, str. Londra, nr. 39). Întâlnit cu Mana şi Ciutacu, pupat pe obrajii rumeni, zâmbit la bliţuri. Pus ruladele la poşetă.

Apoi, la 14:00, mă văz cu Rodica şi Garfa, la un Jenga. Acestora (fiindcă s-ar putea să şăd “dăcât” o ziuă, da’ nu doresc să lipsească) li se vor alătura: Artpi, Hudrea. Monicea şi Popescu. Vita de Gimel şi domnişoara mult prea delicată pentru el de prietenă-sa, Şmena. Zapa, deşi mă-ndoiesc. Bogdan Ciubotaru. Canalia. Maria Coman (Huo!). Aş dori din tot sufletul meu să vină şi Sepucele, da’-i un ţăran sclifosit care-o să zică “ooof, măi, da’ ştii că mie nu-mi place cu atâţia, eu te iubesc doar pe tine, Moafle vine?” Da’ mai rârâit, că el îi rârâit. Şi de restu’ mă doare-n cur, ca să nu se simtă nimeni exclus. Locul este Sport Spirit, Str. Caragea Vodă, nr. 8, la 5 minute de Romană (ales de Hudrel şi Gimel, pe răspunderea lor, au girat cu viaţa lu’ Şmena, că Hudrea n-are prietenă). Plecat pă la 19:30, ceau-pa.

Mai jos, la comentarii, este şi un reportaj al Realităţii TV, de la locul faptei.

36 comentarii

zi si tu ceva
 1. Mai 24, 2009 la 13:21
  link permanent
  dariuz zice ca:

  @monica.
  NU E ADEVARAT. Sunt eu, Darius! HAHA!

 2. Mai 24, 2009 la 13:22
  link permanent
  darius.groza zice ca:

  asa mai merge.

 3. Mai 24, 2009 la 15:00
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Da filmul ală când vine?

 4. Mai 24, 2009 la 15:46
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Mai durează. M-a aşteptat în gară. I-am dat chitara de pământ. A fost frig şi de căcat. Tu ce ştii, care nu ieşi din casă. Deci mai durează. MULT!

 5. Mai 24, 2009 la 15:51
  link permanent
  Zappy zice ca:

  Da, bine, eu tre sa aflu de pe blog ca ma inviti in oras?
  Oricum, te rog eu, vino cand nu am sesiune, sa nu mai zicem toti ca-s nesimtita ca nu vin. Ca nu-s. Da nu puteam sa-nvat Darstellung einer konzeptuellen Datenbank in sport spirit cu Gimel si Monicea.

  P.s. vezi ca are si Popescu blog da e secret.

 6. Mai 24, 2009 la 15:53
  link permanent
  maria coman zice ca:

  auzi auzi auzi, de ce zici de mine cand eu te-am informat ca muncesc ca sclavii pe plantatie si prezint cu emotie stirea de la lansare?

 7. Mai 24, 2009 la 15:57
  link permanent
  monica zice ca:

  Bai Zapo, ia, liniste-n front acolo! Ce blog de pe care ai aflat ca esti invitata? Adica eu-s un jeg, nu? Nu te-am sunat cu propria ea mina, informindu-te cu propriul meu plisc cum caci? Si tu ce-ai zis? Ca-nveti!
  Sa nu te-aud. Da ca nu iei zece la examen, maninci din caserola o saptamina, auzitu-m-ai?

 8. Mai 24, 2009 la 16:11
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Mărio, zisăsem dă dânainte, Mărio. Evident că tre’ia să stai în faţă la sticlă, da’-de, da’-de tre’ să zici de mine. Da’ altfel te-mparţi cum poţi. Când te chem undeva, le zici că lucrezi pe teren. Că tăt a zis că vrei reporter, vrei reporter.

  Zapă, tu-ai mai zis la alţii şi nuntă şi alte invenţii. Deci nu-mi zice mie bazaconii, că mă prind. Nu vii, căci eşti o trăgătoare pe augustu-ţi cur. S-a determinat asta deja! Monica, de pildă, uită, este o drăguţă.

 9. Mai 24, 2009 la 16:26
  link permanent
  maria coman zice ca:

  trebuia sa aduci corecturile de rigoare. nu sa minti asa, cu usurinta

 10. Mai 24, 2009 la 16:49
  link permanent
  monica zice ca:

  Pai, de cind a slabit, toate alea i se par mai usoare…

  Dari, daca te mai incaieri cu Zapa, va-nchid pe amindoi. Te bucuri degeaba: in camere separate. Putina sconcsideratie, va rog.

 11. Mai 24, 2009 la 17:30
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Îi câcată! Altfel, bine, cum spui. Mărie – o să te tau de pă listă şi ocărăsc, bine? BUN?!

 12. Mai 24, 2009 la 17:55
  link permanent
  maria coman zice ca:

  foarte bine. asta meriti. tu, nu eu

 13. Mai 24, 2009 la 18:11
  link permanent
  musai zice ca:

  eu bănui că vreți a v-o trage între voi, că dacă era de certat zbura deja cu invective ireconciliabile.
  așa, numa ațâțându-vă, v-ați deconspirat.

 14. Mai 24, 2009 la 18:57
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Io cre’că vrei TU să te fuţi cu careva dintre noi şi o să bănui empiric că exact cu mine. E adevărat? Recunoaşte, că oricum o să se întâmple. Eşti băiat? Eşti fată? Ca să ştiu.

 15. Mai 24, 2009 la 19:24
  link permanent
  musai zice ca:

  deci nu. cred ca m-am exprimat negandit. retrag.

 16. Mai 24, 2009 la 19:49
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Reprezentarea conceptuală a unei baze de date? 🙂 WAW!

 17. Mai 24, 2009 la 21:11
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Incredibil. Hibernarea a trecut de ceva vreme si tu inca mai primesti invitatii sub birouri. Pai nu e corect!

 18. Mai 24, 2009 la 21:12
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Si nu e in direct vroiam sa scriu…:P

 19. Mai 24, 2009 la 23:58
  link permanent

  scrie, ba, tarane, c-ai fost la oras 🙂

 20. Mai 25, 2009 la 00:23
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Îi scris mai sus, boa, dacă ai citi cu ochii aceia calzi şi umeji şi ţi-ar fi legaţi cu maţ în cap. Am scris înainte să ştii tu c-o să-mi cânţi în deschidere… Drăguţă!

 21. Mai 25, 2009 la 00:48
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Iar a fost o întâlnire de blogări în care nu s-a vorbit de mine!

 22. Mai 25, 2009 la 01:03
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Despre acelaşi lucru e vorba, uăăă. Ţine pasu’!

 23. Mai 25, 2009 la 02:06
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Si, ti-a placut in Sport Spirit? Ai simtit mirosul de academie pe-acolo? 😀

 24. Mai 25, 2009 la 09:37
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Victor Ciutacu zice că:
  Mai 24th, 2009 la 23:58
  scrie, ba, tarane, c-ai fost la oras 🙂

  Lasă-l Victore că l-am mai intrebat eu odată ce e şofranul şi n-a ştiut să-mi spună.

 25. Mai 25, 2009 la 09:57
  link permanent
  Flo zice ca:

  I-ai zis şi să te pupe-n cur şi n-a vrut.

 26. Mai 25, 2009 la 11:30
  link permanent
  jimerino zice ca:

  ‘ai sa-mi bag, ce-am dormit! ai plecat ba?

 27. Mai 25, 2009 la 12:22
  link permanent
  Zappy zice ca:

  Ma simt jicnita! ma duc sa-mi iau 5u. cinci. juma’ din 10.

 28. Mai 25, 2009 la 14:26
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  No, l-ai picat, Zapă?

 29. Mai 25, 2009 la 14:41
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Am înţeles… dar filmul, filmul când vine?

 30. Mai 25, 2009 la 20:35
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Precum reuşeşti chiar şi tu să realizezi, nu foarte curând…
  🙂

 31. Mai 25, 2009 la 21:16
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Şi Fi(lm)ul nu mai vine.
  Un basm cu pajuri şi cu zmei
  Începe-acum o fată…

 32. Mai 25, 2009 la 23:08
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Nu am film! :((((((
  Ce se întâmplă cu lumea asta, se duce de râpă. :(((((((((((((

 33. Mai 26, 2009 la 10:49
  link permanent
  Mironeasca zice ca:

  bibli, nu te descuraja!

 34. Mai 26, 2009 la 13:55
  link permanent
  Alexandra zice ca:

  Poate direct la TIFF…

 35. Mai 27, 2009 la 00:04
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Da, ar fi bine şi la TIFF, că la atâta post-producţie ar putea ajunge şi la CAN (nu Cannes, CAN… adică Care Are, N-are)

 36. Mai 27, 2009 la 00:10
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Adică care, da? Bine.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)