Darius Hero

Quid est latin vergo

Q

Nu vi se pare dubios că, de obicei, netul mobil e ăla care nu merge?

Să vedeți! De fapt, nu, că vă zic la sfârșit.

Vorbind eu cu niște fete, așa, ca activitate mai amplă ce-o practic zilnic pentru întărirea caracterului, în speranța că vom trece cândva la pasul următor, acela de a mă obișnui cu refuzul, am dat de-un conflict în termeni surprinzător, referitor la care doresc să mă consult cu voi. Nu că n-ar fi fost de așteptat să se lase cu partaj ofuscat, în discuția mea cu vițicile, da’ am descoperit ceva ce nu reușesc nicicum să-mi explic, în cadrul larg al lucrurilor pe care nu le-nțeleg la ele: aparent, acestea, domnișoarele, acceptă fără crâcnire că sunt niște animale, doar că nu de orice fel. Aparent, se face o mare confuzie cu privire la regnurile concrete din care fac parte, fiindcă sunt unele anume tolerate, iar altele nu, sub nici o formă.

Să lămurim un aspect, înainte de toate: eu nu sunt un misogin. Chiar îmi plac femeile pe lângă casa omului. Dar ele par să nu fie întru totul de acord.

Cel mai mult le convine să fie “pisi”. În general, ele sunt, desigur, niște biete mâțe ce se ling singure și le e lene să se ridice de pe buci, până chiar înainte de a fi imperios necesar să utilizeze litiera, preferabil când te incomodează cel mai mult, unde toată fraza ce se încheie e o metaforă spusă cu patimă. Dar cert e că oricărei fete îi place să fie considerată o felină grațioasă, totuși de temut, iar în cazul meu, probabil, se adaugă și plăcerea sadică de a-mi provoca crize respiratorii măcar conceptual.

Imediat următoarea lighioană pe listă cu care ele încă tolerează să fie asociate este iepuraș. Iepurașii sunt buni, în opinia lor. Avem voie. Și în a noastră, fiindcă, vedeți, noi cu orice ocazie reușim să ne-ndreptăm încetuc spre ceva cu subtrat sexual. Da’ ele cât timp e “pufi” nu își pun această problemă.

Mna, dacă ajungi să-i zici lu’ una purcică, deja ne certăm. Ce-are, dragă, purcică? Noi nu ne dăm seama. Noi nici între dacă suntem boi sau porci nu ne-am decis și nici nu prea ne pasă a ne diferenția de oricare dintre ei sau între noi, cât timp suntem așa, o ciurdă.

Ceea ce ne aduce iar la oile acestea de care vorbim. Nu le convine nici găini. Se poate constata destul de limpede că în mai multe nu se regăsesc, decât cele care parcă le-ar contura.

Pe de altă parte, am remarcat că nu le convine nici să fie soțiile noastre în aceste comparații. Dacă un băiat este un superb cal, ei nu-i place să fie iubita lui, iapa. Dacă noi suntem niște câini ageri, ele, cățelele, parcă au ceva de lătrat. În schimb, lângă un papagal, ele sunt întotdeauna niște privighetori, chiar dacă unui vultur i se întâmplă mai des să dea peste-un cârd de gâște, decât peste niște lebede gingașe. Da’ degeaba se dă el cocoș, fiindcă mereu se va găsi o cloșcă să facă din el struț.

***

jegtaxi

***

Care-i (partea cu orătăniile) practic esența a cum fie fetele au chef sau, mai concret, n-au. Deoarece în funcție de aceste două variante se stabilește mișcarea de rotație a planetei, atâta că dacă, cât și în ce sens. Doar la ele se întâmplă așa fenomen. Pentru noi, băieții, cheful doar că nu-i atâta de puternic, fie că el se află sau nu-i. Fetele însă depind de el, iar noi prin ele, la fel. Eu, personal, niciodată n-am fost încercat de-un chef de nu-ncăpea în mine și trebuia să dau pe afară. Iar, pe cale de consecință, nici nu m-am confruntat cu vreun neavut cronic de chef, încât să nu mă pot urni fără el. Pentru tinere, există doar extremele. Fie posedă tot cheful din lume, iar pentru noi nu mai există cale de scăpare, fie nu dețin nici un pic de chef, cheful nu mai există nici măcar pe cale de dispariție.

Noi, dacă ne trebuie chef, mergem la unul, fiindcă pentru noi el se află organizat sub formă de el însuși, iar noi ne deplasăm într-acolo. Și de cele mai multe ori mergem doar în ipoteza că sunt fete la fața locului care-l au pe el, cheful. În schimb, dumnealor ascund cheful. Asta dacă-l au – de unde și petrecerile exlusiv de fete – invenție tot de-a lor, ca să ne strice nouă cheful nostru. Or la noi cheful e tot numai de fete, fiindcă noi vrem fete.

Când nu este chef, totuși, mereu e alt motiv prezentat. Aproape niciodată nu va recunoaște o fată că nu-l are, fiindcă noi ne așteptăm de la ele să-l aibă, iar ele vor  ca noi să credem că au și să ni-l trebuiască, ca să nu ni-l dea. Foarte rar vor declara răspicat că n-au chef, iar atunci e doar pentru că știu că de acea dată îl avem noi și vor să fie clar că nu ni-l primesc, că cheful nostru nu valorează nimica.

***

[alternativă YouTube]

***

Să-mi explice mie cineva de ce în latină se scrie cu italic, fiindcă toate expresiile din cărți așa le-am văzut și nu reușesc să cuprind motivul. Deși italicele mai sunt o metodă de-a se lăuda autorul că știe alte limbi și vrea să evidențieze acest fapt. La fel cum ai accentua în vorbire neologismele, cu un aer de superioritate. Și de ce a ajuns web-ul atât de doi-zero, încât o asociație de locatari să ridice cu o îngrijorătoare seriozitate ipoteza (la ședință ei de asociație, care când eram eu mic avea loc în uscător, printre sârme cu capoturi atârnânde) să-și facă blog? Nu, nu a mea și nu o să dau link până nu e stoarsă toată pentru un an de arhivă aici, de rezervă.

***

Am zis că vă spun: recent am participat la Vitrina la un proiect pentru un client, la care, ca să nu-i fac prejudicii asociindu-l cu mine, îi vom spune Zapp. Iar acest client a lansat un telefon, ca un fel de smart-phone low-cost. Vă zic imediat cum se numește, că doar vă văd bâțâindu-vă. E@sy. Așa-i zice. Și asta-nseamnă lesne, fiindcă telefonul se zice că ar fi ieftin, da’ ușor în același timp, atâta ca greutate, cât și la uzabilitate. Pentru că eu a trebuit în calitate de mine însumi să adun o două mâini de blogări (el și el și el și el și el și el și nu în ultimul rând ea) ca să le dea aceste aparate și să se uite la ele (dar și pentru că m-au pus capră, oferindu-mi și mie unul), am zis să fiu amabil și să scriu și io de el, că nu poți zice că pe Jeg se face reclamă. Da, teribilă greșeală strategică din partea amicelor de la Zapp. N-o să ne băgăm în chestiunile tehnice despre care vor scrie pesemne ceilalți mai iscusit decât mine, eu fiind străin acestor cunoștințe tehnice. Ci voi dezvolta pe marginea la cum l-am folosit eu, venit așa de la țară, cu degetoacele mele murdare de clisă și șterse de ziare gratis luate de la metrou, unde eu mă duc să mă uit de după țarcurile alea.

Să-ncepem: mă pot făli mialcoș înapoi la comuna mea că am reușit să-l fac primu’ să puște. Telefonul e, cum l-a surprins cel mai bine Teo de la Deko, o ustensilă absolut necesară, mai ales că până acuma n-aveam cu ce sta pe net, de la calculator de la serviciu, până la calculator acasă, la un preț care să nu fie iPhone, cum și-a luat el atunci când era scump, nu acuma când e ieftin, da’ abonamentul de trei ori mai scump. Deci se stă cu el pe mess, se intră pe mail de mai orice tip, iar domnii de la corporație susțin că ar merge de 50% mai oriunde decât alte rețele. Or eu când m-am conectat prima dată, PAF!, a și cedat c-o minunăție de eroare, când a făcut cunoștință cu lista mea de messenger.

Apoi, dacă se-ntâmplă să crape în fața prietenilor de pe net, trebuie ca să-i scot bateria, al cărei capac e cea mai grea centură de castitate ce mi-a dat s-o penetrez. Până aici e bine oarecum, fiindcă eu obișnuiesc să-l scap de la diverse înălțimi. Ca norocul, nu mă pot exprima cu privire la tastatura care-i ca… de tastatură, adică cu toate literele, fiindcă o colegă a avut grijă să scape suc pe ea din timp. Da’ în aceste condiții aș zice că îi bună. E drept și că dincolo de pretențiile mele barbare, telefonu’, fără să sper deșart la vreo mărire de salariu, se descurcă. Mai ales că îi pus în situația să se descurce cu mine. Aș zice chiar că, dacă l-aș fi plătit, ar fi meritat banii. Pe de altă parte, nu-i merg diacriticele. Le are, mi le arată, da’ când îi să le selectez, e mai încăpățânat, în sensul că nu vrea. Alte probleme minore au fost remarcate de grupul de înnodători în papură, din mofturi cum că nu-i merge lu’ Marius nu-știu-ce pă Tweeter, la Rezistența Urbană nu-i încarcă blogu’, ceea ce nu pot să mă abțin să zic că-i un început bun, hăhăhă.

Cui i l-am dat a zis că arată bine, eu zic că e prea puțin în greutate, mie-mi place să atârne. Îmi intră în mai toate crăpăturile (vestimentare), fără să-l îndes. Bateria rezistă cam la fel precum coafura, când ai din ăla bun în păr. Și funcționează chiar bine ca modem. Eu am testat cam elementele pe care se bazează măgăoaia când se promovează. Îi dau un 6,5 sau 7 cu indulgență. Când 10 e doar pentru Dumnezeu, 9 pentru dom’ profesor, 8 pentru olimpici etc. Nu vă bag aici poze, că n-aveți ce vă uita voi la el, nu știți ce-i aia tehnologie, că nu vă merge wireless-ul în cocina voastră acolo unde stați și citiți Jeg prin dial-up. Decât dacă vă interesează. Caz în care îl puteți găsi pe site la Zapp, pe care, de asemenea, îl puteți căuta pe Google.

Și a apărut un interviu în blogul nebunului ăluia de umblă pe la comentariile lui toată lumea și care m-a dibuit pe Internet.

***

Patronul pe bicicletă de la Low Riders zice că să mă duc la unde scrie aici, pe afișul ăsta de mai jos, să văd dacă mă răzgândesc cu privire la muzichia de tip hip-hop. Iar eu voi face întocmai. Voi alegeți pentru sine, că nu îmi sunteți pe buletin, pe care l-am pierdut, să vă dădăcesc ca pe niște prunci cu mucii pă chept.

daggalacluj

132 comentarii

  • Ce soartă crudă! Să te cheme VITRINA şi să stai în pod! (asta pentru că abia acum am avut libere trei minute şi treiz’şapte de secunde ca să vizualizez înregistrarea)

  • Să vezi tu ce soartă bună îi. Tare ne place aici. Pesemne că ne va plăcea şi în noul sediu, da’ deocamdată bocim din mers după ăsta. Nu fi atâta de depresivă. Îi criză, da’ ştii cum îi şi criza asta… mai mult ni se pare. 😛

  • @ Groza
    Am văzut a zecea oară clipul şi de data asta mi se pare ca Miha s-a supărat pentru ciupitură…

    @ Andi
    Când eşti vitrină dar stai în pod, ferestrele dau către Divinitate… ori un colectiv de creaţie are foarte multă nevoie de divin, doar de acolo vine ideea.

  • Ironia nu funcţionează în parametri optimi pe Internet. Se pare că voi renunţa la acest deliciu al limbajului, de dragul de a fi măcar parţial înţeleasă de cei ce-şi dau osteneala să-mi citească vorbele.
    Cât despre criză, eu, personal, o studiez pe aia din ’23 şi pe aia de-o face directoarea şcolii, care s-a trezit la sfârşitul liceului să oblige profii să treacă absenţe, fără milă sau măcar un dram de compasiune pentru “bieţii” de noi.

  • @ krakilla
    Să fie oare…
    “de dragul de a fi măcar parţial înţeleasă de cei”?
    🙂
    Sau poate că website-ul spre care face trimitere se numeşte Andrea Bede (discutabil de vreme ce Andrea Bocelli este bărbat)?

  • Personal eu am dedus că este “femelă” din … spunerea “deliciu al limbajului”. O asemenea dulcegărie nu prea este proprie unui bărbat, fie el şi Honoré de Balzac.

  • Dulcegăria ceea era pusă acolo intenţionat, ca o îmbârligătură ce-mi face mie plăcere, dacă tot nu mai am voie să folosesc sarcasmul.
    Citeam ieri o piesă de teatru de după primul război mondial, când ţărişoara noatră era într-un fel de criză. Dar tot am greşit anul :)) Neintenţionat. Adică din neatenţie. Mi se va ierta. Sunt şi eu om. Deci tot animal. Dar de-aia nu tare mă încântă când sunt etichetată aşa, ca după o descoperire majoră. Nu-s reprezentanta unei noi specii (ioi, încă mai sper). Şi Andrea nu se citeşte în italiană, ci în maghiară, limbă în care desemnează un nume de fată. (asta ca lămurire)

  • @ Andi
    Stilul acesta uşor încrâncenat îmi aduce aminte de… filmului lui Emir Kusturica, “Pisica albă, pisica neagră” şi legătura imediată dintre Grga Veliki şi Afrodita (personajele interpretate de Jasar Destani şi Salija Ibraimova). Uneori oamenii îşi întâlnesc destinul la care au visat, totul este să recunoşti oportunitatea şi să nu treci pe lângă ea.

    Şi, pentru final, cum se numeşte piesa?

    youtube.com/watch?v=V9rZtpTFUlI

  • Oh, fain, acum sunt şi Bubamara (alături de toate caracteristicile personajului ei – cum ar fi… hmm, lipsa de inteligenţă, de frumuseţe fizică şi încăpăţânarea dusă la extrem prin urlete şi alte manifestări – sau doar ca fiinţă ce şi-a găsit jumătatea pe drumul prăfuit din pădure, alergând într-un singur pantof roz şi camuflată într-un ciot de copac?).
    Nu vreau să întâlnesc destinul la care am visat (şi au fost multe – stupide, după cum mi-am dat seama după). Ar fi chiar trist.
    În legătură cu filmul, replica mea preferată e una pe care am mai scris-o la un comentariu al unei persoane care frecventează acest blog şi mă întreb dacă îşi va da seama despre ce e vorba. Da, şi melodia aia e melodia mea preferată de pe soundtrack. Mulţumesc.
    Piesa de teatru e “Mitică Popescu” de Camil Petrescu. Am găsit-o la bibliotecă, din întâmplare. 🙂

  • Tocmai am avut o revelaţie. Darius, ştiu de ce te-au botezat părinţii Glad. Probabil că ţi-ai dat şi tu seama, dar cum nu am văzut pe nicăieri scris că ai fi făcut-o, îţi prezint revelaţia.
    Scenariul e simplu: vorbitori de engleză, necunoscuţi ţie, şi tu. Se prezintă persoanele necunoscute “Hello, I’m xyz. How do you do?”, iar tu răspunzi candid, cum îţi stă în fire, “I’m glad”. Şi-apoi te îndepărtezi sau începi o discuţie, cum îţi prieşte ţie la momentul respectiv. Cade cortina.
    Nu am nevoie de aplauze, dar mulţumesc pentru apreciere.

  • Te rog frumos să scuzi deranjul, dar cineva îmi umple pagina de fecale, folosindu-se de numele tău şi de link la pagina ta. Eu sper din inimă că nu eşti tu persoana respectivă – nu mi se pare că te-ai coborî la asemenea manevre. Te rog, confirmă-mi că nu eşti tu omul cu fecalele, să pot bana persoana fără regrete.

  • @ Andi
    Nu m-aţi înţeles, nu spuneam că îmi aduce aminte de personaje, ci de situaţie. Mă rog, nu insist.

    În urmă cu un an postam această piesă pe
    imeem.com/groups/-I6eYcl5,camil_petrescu//music/uvwP2myT/camil_petrescu_mitica_popescu/

    Filmul este un pic romanţat, dar merge. Până la urmă tot cartea cred că rămâne cel mai bun act cultural.

  • Uite cum m-a făcut lorena să-i vizitez blogul ca să-l văd pe Groza ăl mic făcând fecale (cu degetele, că doar sunt în scris). Cum spunea bătrânul Will, mult zgomot pentru nimic. 🙂

  • bibliotecaru: intenţia mea nu e nicidecum aceea de a mă băga în seamă, sau de a face pe interesanta. dacă prin “mult zgomot pt. nimic” sugerai că am un blog banal şi neinteresant, ok, fie el banal şi neinteresant, nu mă deranjează. dar nu ţi se pare normal ca “Groza ăl mic” să afle că un individ spamează bloguri banale şi neinteresante folosindu-se de numele lui?

  • Mă, ia nu vă legaţi de fată! I-am scris “căcat” pe pagină, ce-aveţi? E-ndreptăţită să mă întrebe cu privire la de ce anume.

    Lore – este o treabă (mare) ce-o scriu eu ocazioant la comentarii pe bloguri, fără vreun motiv anume. În acest caz, a fost doar ca s-o stresez pe amica Zulugarf, care comenta de la tastatură mea. Şi s-o asociez prin IP cu ce s-a scris la tine la comentarii. Şi ne-am bătut pe mouse cu tras de păr, zgâriat şi sex, ca să pot apăsa şi să transmit. Mna. Sper că s-a lămurit.

  • @ lorena
    Recitiţi ce am spus şi apoi gândiţi-vă cum aţi reuşit să trageţi aceste concluzii.
    Dacă v-aţi simţit jignită de spusele mele, vă cer scuze.

  • dreacu te pune ma jeg s-o arzi cu copii cu bascheti rosii? tie, normal, nu ti se pare mare lucru. dar…
    si ca veni vorba, de ce te-ai cacat pe blogul domnisoarei in timp ce faceai ceea ce tu consideri sex?

  • @ toader
    Senior, sunt începător în problemele sau împlinirile sexuale ale micului geniu, mă interesează mai puţin. Prefer să-i văd filmuleţele.
    Anul trecut a apărut un film numit Bani. Este vorba despre un lung metraj format din scurt metraje, un fel de “Tufă de Veneţia”, dacă îşi mai aminteşte cineva filmul. Cred că ar fi fost interesant să fi văzut un filmuleţ semnat JEG pe acel film. Eu tot îl împing pe domnia sa spre descătuşarea energiilor sale creatoare, dar este şi încăpăţânat, şi “lenel de mirel” să nu spun de-a dreptul leneş. Astăzi sunt la modă “producţii gratis”, filmuleţele de autor, fără buget. Tinerii actori, chiar şi mai puţin tineri actori acceptă de multe ori să joace gratis numai ca să nu fie uitaţi de public. De altfel artistul nu face arta pentru bani, ci pentru a oferi celorlalţi.

  • @ Darius, Groza
    Stimate genialoid, nu vă mai luaţi după unul şi altul, verificaţi cu dicţionarul.

    Sursa acestui “a cere scuze” este în “a cere îndurare, milă, amnistie, graţiere”. Scuzele sunt de fapt o îngăduinţă un fel de apel la circumstanţe atenuante pe baza căinţei.
    Răspunsul la “vă cer scuze” este “sunteţi scuzat”, adică absolvit de vină, ceea ce nu înseamnă nevinovat, doar că nu plăteşti pentru vinovăţia respectivă. Deci scuzele se cer de vinovat şi scuzele se acordă de către cel care stabileşte condiţiile pedepsei, sau nu. În limba engleză forma este şi mai dură, scuzele nu se cer, ci se cerşesc de-a dreptul, are loc o implorare, o umilire a celui care face cererea… “I beg your pardon!”, Iar militarul ori subalternul căruia “i se dă liber”… “you are excused!”

    “Vă prezint scuzele mele” este un pic caragialesc.

    Total de acord cu “vă prezint condoleanţe” sau “vă prezint dovezile mele de simpatie”, dar asta este deja altă discuţie.

  • Perfect. Că mi-era tare greu să prezint scuzele mele, de cele mai multe ori de căcat. Plus că-mi place mai mult să primesc. Mă duc direct la Mana cu astea, să-mi ceară scuze pentru tot, iar eu să nu-i dau.

  • daca te imbraci in latex, iti pui masca neagra, iei o biciusca si iti pui niste pantofi cui sa vezi cum se inghesuie tat cluju’, nu doar zalau’ sa iti ceara indurare. deci, poti purcede.

De Darius Groza

Sociale