Darius Hero

Mama mea, Carmen și iubita mea, Ada.

M

Există multe elemente în lume a căror coliziune fatidică întâmplătoare poate schimba însuși înțelesul existenței. Iar toate aceste elemente decisive sunt împărțite pe nedrept în mod egal între doar două ființe.

Ele sunt mama mea, despre care putem spune îndeajuns de concludent că vi l-a dat pe frate-miu, respectiv iubita mea, care vi-a răpit pe mine.

Forțele lor potrivnice cumulate pot contracara cu ușurință expansiunea Universului, redusă la statutul umil de biet pârț. Prin descompunerea metodică a logicii, o ocupație de-a lor încadrată ca pasiune relaxantă și practicată activ, când nu se alternează în a-mi redefini mie sistemul de valori din plastilină, după cum consideră ele mai potrivit. Deoarece natura singură, dezlănțuită nu va putea egala energia stocată în materie negativă rezultată de pe urma competiției acerbe și infinite dintre cele două de a debita una dintre ele o tâmpenie mai mare decât a reușit precedenta.

Vom zgâria în aceste rânduri o subțire pojghiță care s-a sleit peste bulbucinda distrugere a spiritului uman de care sunt capabile.

Carmen

Mama mea are obiceiul bine exersat de a urla descreierată la toată lumea de prin casă, de obicei de sărbători, imediat după ce ea a spart un obiect, ca să identifice mâna criminală care a pus aia acolo. Ca de pildă, la Sărbătorile Pascale ale anului trecut – când a deschis frigiderul și a cotrobăit minute în șir în el după muștarul dijonaise, pe care toți insistam că nu vrem să îl scoată, chiar dacă e cel mai bun muștar, făcut în zona Burgundiei, în Franța. Până a împrăștiat prin toată bucătăria o farfurie cu drob de miel înfundat în maț de taică-miu personal, cu degețelele lui iscusite, provocându-i acestuia din urmă o serie convulsivă de atacuri de apoplexie. Același tată care o rugase să nu pună încă drobul de miel în frigider, că mai mănâncă copiii și că deja i se vede bine fața de masă cu iepurași, chiar dacă are platourile pe ea și o acoperă. Concurs de împrejurări la finalul căruia a și fost găsit vinovat.

Cu ocazia Crăciunului, am aflat cu toții că muștarul dijonaise ar fi totuși parcă nociv, conform Formula As, una dintre sursele pe care se bazează mama mea, în vasta ei documentare, când n-o citează pe tanti Edit, că tușește tebecistă în ușa agenției de turism, între un stins de-o țigară și aprins de alta.

Ada

Pe iubita mea o transformă la nivel primar (într-o bestie feroce însetată de sânge, să zicem), dacă aduc orice tip de modificare, cât de minusculă, la indiferent ce îmi gătește ea. Incluzând dacă a ieșit ceva grețos și ar putea fi îndepărtat de otravă și adus mai înspre comestibil – tot pentru buna ei dispoziție – doar înecându-mi glandele gustative cu supradoze de erori aromatice, ca să îmi înșel organismul, iar acesta să aglutineze fără filtrări și obiecții.

Însă, cu regularitate, ce-mi servește ea este desigur apropiat de perfecțiune, dacă nu chiar după, totuși simpla mea intenție de personalizare a mâncării, ca un omagiu adus dedicării cu care îmi este oferită, este întâmpinată cu răcnete și violențe de nedescris, de parcă iubirea mea față de ea s-ar rezuma la prima îmbucătură care trebuie să se suprapună negândit cu o reacție necontrolată de renaștere.

Carmen

Maică-mea s-a certat ca la ușa cortului, zbierând argumente de o coerență îndoielnică de la balconul etajului al patrulea, către portarul curții din spatele blocului, absolvent de două clase cu program special, explicându-i academic că ea nu face – câh! – mizerie, ci aruncă sarmale proaspete pisicilor din jurul blocului.

Membri ai cărui cartel felin îi cunoaște personal, pe fiecare în parte, în care are deplină încredere și care sunt educați – într-o comparație evidentă cu portarul, deci despre cotoii ăia râioși vorbim – cum să se comporte și să nu rămână dezodine, după ce au sfârtecat ca niște turbați, scoțându-și una celeilalte ochii, parizerul de la prânz.

Ada

Iubita mea dă în isterie patologică, dacă îmi așez orice obiect străin în ceea ce ea definește ca fiind mijlocul camerei. Aparent disciplina aceasta a lucrurilor este una foarte strictă, iar eu nu reușesc să o înțeleg și urmez. O cauză ar fi că mijocul camerei ei este foarte vag conturat, în oricare dintre încăperi, orientarea fiindu-mi perturbată de maldărele de haine înnodate claie peste grămadă sau scrumierele lipite între ele cu ambalaje.

Se vindecă brusc la mine acasă, pentru că știm prea bine că apartamentul în care locuiesc eu este nemărginit, încap în ele toate aspectele, consumate peste tot, mai ales “dischete cosmetice” și veselă de care nu știu că am și din care eu nu mănânc niciodată și deci nu are cum să aibă un mijloc al camerei un astfel de imobil, după care să ne ghidăm unde să lăsăm orice pe unde ne pică din mână.

***

[vezi și Registrul Diverse!]

172 comentarii

 • acum intelegi de ce visai visele “alea” cu maica-ta? ca noi tocmai ce ne-am dumirit.

 • Aşa. Ziceţi, ziceţi, că io le schimb şi nu recunosc nimica.

  Cât despre cacofonie, să negociezi cu tatăl, din care am reprodus direct.

 • cartel felin pe ale carui membre le cunoaste…

  da’ mai mult decat asta, esenta conteaza, senzatia sublima de sfârtecare dihotomica.

 • Stai. Că aici am eu o nelămurire. Care e greşela?

  Adică, eu văd clar una, dar s-ar putea la fel de bine să fie două.

  (Însă unde-o fi Miţa.)

 • In varianta mea, nu ar fi gresit.
  In varianta ta, toata fraza e anapoda :”Membri ai cărui cartel felin îi cunoaşte personal, pe fiecare în parte,…”
  1.al caror cartel
  2.pe cine cunoaste ? dupa cum e aranjata fraza pare a cunoaste cartelul dar acordul e cu “membri” (care, parca, ar trebui si el articulat, adica “membrii” , desi anterior te referi la pisici, deci ar fi “membre”). Dar daca pe membri ii cunoaste atunci ce cauta “ai carui cartel” ?

  (Mitzy o gresit, o dat cinstea – “biciclista” pe rusine – “scutarista”. Pe vremea asta i-o inghetat oarece acolo pe saua rece )

 • La mine era greşit că nu există membre, ca parte din grup. Că ălea-s picioare şi mâini. Membri sunt componenţi ai unui grup. Deci nu corctat din membri, care am corectat eu, în membre, cum era înainte şi era greşit. Boule. Ajută-mă, nu fi bou.

  Acum: Membri (corect) ai cărui (corect) cartel felin (adică pisicile) îi cunoaşte (corect, mami) personal, pe fiecare în parte (membru pisică, corect)

  Şi nu trebuie articulat. Comentatori ai cărui blog îi cunoatem. Mană, în cazul ăsta lipseşte “pe”?

 • Să mă lămuresc întâi ce-o fi vrut să spună artistul… Ăla care mâncă litere și-n comentarii, căci nu despre greșeli vorbeam noi, ci despre mojito sau pahare reci cu ceva conținut prin ele.

 • “…către absolvent de două clase cu program special din curtea din spatele blocului, absolvent de două clase cu program special, explicându-i academic că ea…”

  dejcum e? repetiţia e mirmena învăţăturii? carmena, ceva?

 • păi nici eu, n-am văzut bine. sînt un om superficial, citesc pe diagonală.
  şi chiar, miţa unde e.

 • E vorba de “cartelul lor, al lor ” deci e “al caror”, clar.
  In rest, fraza e prea contorsionata, nu se prea vede cine pe cine.
  Sa vina Mytza, sa arbitreze !

 • În ultimul timp am aflat că:
  1. Şi-a luat iPhone.
  2. Nu şi-a luat pantaloni ci i-a dus la cusut pe cei vechi.
  Mă, eu te băteam de-ţi săreau capacele, în locul lor.

  În altă ordine de idei: chiar aşa, unde e mitzy ? Film vedem ?

 • Idem Darius-san, dar cu câteva precizări:

  – Vocea dragă a mamei funcționează la parametri maximi dimineața, când împarte dreptatea matinală, ceea ce-mi reduce timpul efectiv de somn de la 13 ore, cât ar fi normal înt-un weekend la munte, la vreo 7 (6 ore și 23 de minute, mai precis).

  Care dreptate se răsfrânge în ordinea urmtoare: spre tata (vreo juma de oră), spre cele 6 pisici care zgârie ușa sprecial comandată (2.000 RON), spre Bob și în cele din urmă spre restul familiei, care cum pune piciorul în bucătărie.

  Urechile mele muzicale, bine antrenate în cei 4 (patru) ani de lecții de pian tacticos îndesate pe gât, sunt așadar victimele rezonanței casei, care rezonanță face ca din bucătărie (parter, partea de SE) până în camera suprasemnatei (etaj 1, partea de SV) să existe un circuit continuu de exclamații, ba chiar de multe ori de interjecții.

  (Cine nu știe cine e Bob e degeaba rău)

  – Nu am Adă, nu am prietenă din aia de-mi face d-ale gurii, iar bărbații (acele ființe care, în mod normal, ar fi potrivite să-mi dea d-ale gurii) nu țipă la mine pentru că ar fi foarte ineficient pentru dânșii.

  Deși vă văd curiozitatea și v-o înțeleg, nu pot da detalii despre jilavist pe motiv că fundul meu nu a simțit niciodată mușama de scuter, dar știe niște lucruri despre Kawasaki-ul vecinului, ceea ce doresc și unora dintre voi.

  Despre unde-i Mița: la bibliotecă. Și pentru că încă îl citește pe Darius cu suficient de mult interes, a decis să rupă din timpul ei prețios ca să vă răspundă:

  Ce face Mița? – Primește Cunoașterea.

  Voi ce faceți? Și mai ales cu cine?

 • daca e misto spune-i sa vina aici. ca … uite … pe pastaie am ratat-o si era o fata de treaba.

 • toadere, ada nu e de futut, e de aratat. cu palarie si tot restul trebii e chiar ceva hartistic. da-i numarul de telefon ca te suna ea cand e bine. sau aia era timeEa, pula mea, nici acum nu stiu.

 • da’ eu nu le fac nimic ma jim. de cate ori sa spun? mai cedez din cand in cand la o replica zvapaiata dar nu implica act sexual. ele zic ca cica le-as fi facut si le-as fi dres… da’ ma rog. eu zic ca nu e. e asa … nu stiu ce sa zic … da’ parca nu le … chiar crezi tu ca ele au dreptate?

  si ada… ce sa fac eu cu ada? pe ada nu o iau de amanta. daca a ajuns sa steie cu darius … cine stie? poate darius o iubeste. poate darius e sincer. poate darius chiar tine la ea. poate darius chiar face dragoste cu fata asta. nu ar fi pacat?

 • darius, desi prefer jeg, e mai sincer, nu face dragoste, din simplul motiv ca ar presupune sa futa, care stim cu toti ca i s-ar duce pe pula brandul “cine stie ce crede darius ca-i fututul”. n-am putut sa zic “sexul”. si jegu’fara brand e ca miejii aia de samanta:sunt buni, nu zic nu, da’ nu au niciun fel de farmec.

 • pastaie, stim ca esti geloasa si de aia ai aparut aici.
  si stim ca il iubesti asa urat mirositor psihologic cum e el.

  pastaie, zi-ne tu sincer. tu ai facut amor cu darius?

 • bah domnilor, Mita, de care tot pomeniti aici, e gen Elodia acolo? ca eu am citit doar cateva posturi din tot blogu, deci ca sa stabilim dinainte. sau e ceva la misteau?

 • Undeva-ntr-o primavara, 2007… ma uit pe geam sa-mi vaz colegii iesind de la ore caci eu chiulisem…de sus zboara pulpe de pui catre cele 8-10 pisici de pe acoperisul de vis-a-vis. E Mirmen, Zeita Felielor! 🙂

 • booon. deci :

  1. ada e misto?
  2. a facut pastaie amor cu darius?
  3. ada il iubeste pe darius?
  4. dar el pe ea?
  5. si pastaie? pe el?
  6. dar darius pe pastaie?
  7. pastaie si ada se cunosc?
  8. din ce cauza?
  9. mirmen pe care din cele doua prefera?
  10. carcea ne da si noua reteta de la tocana aia cu coite de cocos?

  cine ne da si noua, urmaritorilor de jeg, raspunsuri? zic.

 • “Ada” e de calitati indoielnice: abia trecuta de adolescenta, cu iesirile “drogo-betive” (asa era?!), cu “je-ne-sais-quoi” care aminteste de regimul autoritar al lui Mao, cu palarie rosie din fetru asortata la nimic de obicei.Daaaar…DAR ma mandresc cu exceptionalele performante in ceea ce priveste gatitu’. Deci Darius, sugi. La tata-to sa-i pui tu pachetelele de primavara in sandwich-maker! Vreau doar dreptatea, unanim acceptata ca fiind de partea mea.

  Darius inca nu o gasit definita corecta in DEX la “sex” pt ca nu stie nici cum se scrie. Si DEXu’ nu-i ofera sugestii ca pe google.

  Toti cei trei (Ada, Pastaie si Darius), totusi, se iubesc intre ei, fiecare in felu’ lui pe ceilalti doi separat si luati impreuna. Dar in mod special Ada pe Pastaie si invers.

  A, si Ada nu are diacritice la tastatura.

 • buna ada. si tie ti-a dat carcea reteta aia de la tocana cu coite de cocos? sa ramai macar cu asta. sa nu te superi pe darius. asa e el. a avut si o operatie cumplita ca i s-au rupt.
  si zi asa, pastaie te uraste. deci.
  darius, tu ce faci ca sa pastrezi echilibrul?
  lui mirmen ii place mai mult de ada. nu-i asa? banuiam eu. ca e ordonata.

 • Darius dragă, nu mai bine ziceai tu “căreia”, aşa, de fantezie? Că oricum încep să bănuiesc că nu prea ţi se dă clătită, precum spun unii şi alţii p-acilea, de unde şi capacitatea ta de a identifica faptul că eşti cam absent: doamnele vorbesc mult cel puţin din politeţe.

  Mărie cu pălărie, dădui click pe numele tău şi-mi plăcu ce văzui.

  @Pastaie: Mitza n-are bani, Mitza e studentă săracă, dar mai ales cinstită, care bucuroasă va împărţi totul la bine şi la greu cu eventuala jumătate masculină (datorii, probleme, alea)

 • niciodata mitzule. cu mine esti toujours si intotdeauna in siguranta.

  a propos, mustarul dijonez e nasol cand e pe stomacul gol. si oricum nu imi place ca ii prea tare. mie imi place porcaria aia de la noi de o punem pe mici.

De Darius Groza

Sociale