Darius Hero

M-am dus la mall – da? – și am băgat într-un fel de mașină două fise de 50 de bani câștigați cinstit, cu sudoare frunții, iar mașina mi-a scris înapoi bioritmul, din care nu înțeleg nimic…

M

Mi se pare o activitate demnă de înveșnicit, mai ales într-un titlu. Mai studiez foaia și o să v-o arăt și vouă, când mă dumiresc, să nu știți ceva ce eu nici măcar nu pricep.

Artpi a zis, din proprie iniÈ›iativă, că el îmi face caricaturi pentru toate articolele, dacă i le dau din timp să le citească. Pe acest articol de mai jos i l-am dat. Două zile prea târziu mai încolo, mi-a dat înapoi ce-mi trebuia alaltăieri…

***

Există o datină, acum bine împământenită mai peste tot în țară, dar de proveniență zălăuană și practicată prin părțile locului încă de dinainte să știți voi ce-i aia dragostea parentală.

Este vorba despre – ați ghicit – ritualul trimiterii de mâncăruri gătite, răcite și împachetate, dintr-un județ într-altul, de la o generație la alta. Aceasta se întreprinde prin mijlocul de transport uzual al microbuzelor, care oferă acest serviciu de cărat lucruri, pe lângă cel destinat pasagerilor – de a fi spulberați de tren.

Cum se efectuează asta e că părinții se deplasează la ieșirile din orașe, în toate direcțiile, de regulă în vârful unor dealuri, de unde predau ștafeta gastronomică, menită odraslelor lihnite. Se încarcă în mașini, grămadă, se zdruncină până la destinație, unde beneficiarii își înfig râturile nerecunoscătoare în ele.

Cu o oareșcare mândrie, recunosc că familia noastră deține titlul fruntaș în această deprindere, nimeni altcineva nefiind în stare să înfunde, într-un singur pachet, un număr atât de mare de feluri, într-o cantitate atât de voluminoasă. Părinții mei sunt maeștri necontestați atât la proba de femei, cât și de bărbați, indiferent de categorie – pungă de plastic, plasă de rafie, sacoșă sau geantă cu fermoar.

Vă spun doar atât: cu o ocazie, taică-meu a reținut din centru (prin telefon, fiindcă are la dispoziție contactele șoferilor întregii flote) un microbuz întreg cu tot cu călători, din pricină că uitase supa, pe care a și atașat-o cu pricepere de restul alimentelor, deși se afla într-o găleată smântână la 1 litru și nu mai avea loc s-o îndese. Era „cu cărniță de vițel și trebuia mâncată în aceeași zi”.

Dacă se întâmplă ca tatăl meu și mama mea să se cearte, ei trimit pachete separate, la câteva minute distanță, cu mașini diferite, deși nu reușesc să se depășească unul pe altul în dimensiuni (dar pe oricine altcineva). Ultima dată când s-a întâmplat asta, tatăl meu vroia să pună vasul cu lasagna într-un coș de răchită, ca să varieze la aspectul creativitate, însă maică-mea n-a putut tolera o asemenea ofensă, astfel încât a trimis pachetul său (adică acela conținând materialele ce i se atribuiau ei), cu un alt microbuz, pe care eu l-am așteptat la intrarea în Cluj de la gară alte 45 de minute, după ce ajunsese deja lasagna în coșul de răchită al tatălui.

Măiestria părinților mei este binecunoscută în oraș, ei fiind probabil primii părinți care au dezvoltat strategia unui fel de mâncare caldă perfect sincronizat caracteristicelor atmosferice din microbuz în intervalul orar al trimiterii, astfel încât în momentul despachetării sale la destinație să fie bun de consumat imediat, fără reîncălzire.

De când le-a cam venit și lor vremea înscrierii pe lista de dosare a unui azil, s-au perfecționat, fiind capabili să asigure prin două pachete săptămânale aprovizionarea unei nunți mari sau a unei nunți mai restrânse și a unui botez. Cât trimit ei este imposibil de consumat din punct de vedere digestiv uman, de către un grup numeros și înfometat, inclusiv dacă am presupune că termenul de valabilitate al produselor s-ar putea extinde cu 5 zile, iar persoanele ar aduce invitați.

Componența unui pachet este inițial plănuită pentru a fi echivalată cu necesitățile beneficiariarilor, eu și Mofle, după care se execută modificări, de cele mai multe ori cerându-se de către noi diminuări majore cantitativ. După ce e apobată masa totală, părinții o triplează și este trimisă cu instrucțiuni de primire și transport, după care suntem asistați telefonic în timpul despachetării și înmagazinării.

Urmează o pauză succintă, după care ni se cere feedback-ul cu privire la fiecare element luat separat. Pentru că noi nu apucăm în acest interval nici să ne spălăm măcar pe mâini, avem un program computerizat în care introducem meniul odată cu evidențierea lui în urma recepției, program care generează răspunsuri favorabile sau laude cu privire la toate tipurile de mâncare introduse până acum în baza de date, cu note personalizate pe specificul părintelui respectiv, în funcție de care a produs alimentul și cam ce i-ar plăcea să audă despre el.

***

Și mi-am trimis, deci, în service, macu’, să-i facă o cârpeală, pentru ca ulterior să i-l pot vinde lu’ fraiera de Camelia Imbuzan, ca să-mi iau un calculator normal înapoi, că nu mai supooort, îîîrgh, să moarăăă!

***

De ce vă povestesc toate acestea? Fără motiv. Ceea ce ne aduce la șoferul de taximetru cu care m-am deplasat recent pentru a aduce ultimul pachet de agest gen, de lângă gară.

Stăteam să îl aștept eu pe taximetrist acolo unde l-am chemat, când, de după colț apar două mașini în paralel, în mare viteză, dovedindu-se reciproc: una roșie, una taxiul.

Când ajunge la 10 metri de mine, taximetristul accelerează turbo, se bagă precum ultimul dobitoc în fața celuilalt, după care frânează brutal fix în fața mea, cu celălalt împleticindu-se în spatele lui. Eu deschid portiera, el râde dinăuntru ca un descreierat, de parcă eu ar trebui să fiu profund impresionat de felul său unic de a șofa.

Intru, primul lucru îmi pun centura, la care el îmi spune invariabil: “Nu tre’ să îți pui centura…”. Mi-o zice aproape jignit. Eu întreb firesc, evitând cu delicatețe discuția despre cum el îi cel mai bun șofer din lume: “Da’ dacă se bagă altu’ în noi?”…

“Da’ doară nu-i bolund!”, răspunde el prompt și continuă hlizeala cu care m-a întâmpinat.

Apuc să-i zic unde vreau să merg, înainte să-nceapă să-mi povestească cum i-au tăiat și lui calea două fete cândva și i-au arătat, culmea, muie, cu degetele, tocmai când el trăgea mașina în stand, “știi cum zâc?”, mă cotește el… Însă, cu viteza de reacție care îl caracterizează pe orice taximetrist, darămite pe el și, în general cu viteză, s-a luat după dumnealor și le-o și prins până la stop, crezi că nu le-o prins? Ba normal că le-o prins.

Și ele ce-or făcut, ce-or făcut, sunt convins că vă întrebați la fel ca mine. Și-or tras tăte geamurile sus, da’ taximetristul, cu inspirație, fleoșc!, le-a tras un “scopit” peste parbriz, ca să, citez, “își dea seama că-s nesimțite”. Că nu?! Mă cotește.

Și ajungem noi așa, cu ajutorul divin, în gară, să luăm pachetul, adică la jumătate, considerând că se prognoza un lung drum de întoarcere. Moment în care, din microbuz, se dau jos diverse – cum să le zic? – zălăuance. Așa, cam dintr-ălea de pă microbuz, ca să vă faceți o imagine. Niște microbusiste de Zalău. Cu pleșile, cu eșărfile pe gâtuț, cu cipilicile tricotate, cu cijmile albe de piele. Dintr-ălea, cu hainele lor bune, de mers la Cluj. Șoferul, însă, nedisturbat, își scaldă ochii între ele și-mi zice cu invidie: “Ej, mă, da’ ce p’ese vă aduce ăsta de la Zalău. Uită, ce p’ese!”, plescăie el, cotindu-mă. Io mă uite la p’ese, mă uit la taximetrist. Mă mai uit la p’ese.

Monologul taximetristului mă întrerupe și le salvează pe p’ese de la ce urma să îmi imaginez făcându-le, iar pe mine de la ce vroia el să-și imagineze făcându-le: „Acuma-i valantaiu’ ăsta, nu? (Cu cotul.) Că tătătăt văd numa’ flori păstă tăt! La ce le tre’ atâtea flori, nu le-a durea burta de la atâtea flori?”

Încep să simt că nu mă comport destul de șogorește cu el și-ncerc să mă integrez, da’ nu-i necesar să îl încurajez, că el continuă de capu’ lui: „Io am un băiat de paișpe ani ș-o fetiță de trei… da’ n-am încredere-n ea! Crezi că am încredere-n femei? (Caută confirmare prin cotire.) La ce le trebuie flori, la tăte pun botu’! De botaniste. Ia, la pițeria asta am învățat io să mânc cu furculița și lingura.”

Ajungem, mă dau jos din mașină, mă sună taică-miu că am luat pachetul greșit (fusese informat). Cântăresc oportunitățile de a păstra pachetul greșit și a mă întoarce cu taximetristul în gară.

***

146 comentarii

 • BA JEGULE NUNMAI BE’ CA TE DOARE DE AIA STOMACUL SI BORASTI DIN METRU IN METRU PRIN VITRINA.

 • gia nu, pe gia nici macar pe pozitia 19 nu o iau. am si eu limitele mele.

  monico, taci din melita. te dai lovita ca nu’s ce si nu’s cum. ‘ti-ar fi rusine! nu iti respecti indatoririle de amanta principala deloc. nii la ea! ca ma iubeste ca pe comunitatea jeg! hai, pozitia a 8-a scrie pe tine si ai toate sansele sa retrogradezi.

 • toderica, nici n-aspiram, nici nu perspiram la pozitiile tale. ai inteles gresit: tu erai doar cu contabilitatea boxerilor.

 • toader, cer sa mi se faca un job description, sa-mi fie clar ce sa nu respect. Ca-n momentul de fata, cam bijbii. Ah, iata un loc 101, cu dalmatieni cu tot. Tineti-mi-l, ca vin acus!

 • musai, tu esti feminina sau nu? in acest caz, adica ambele, mai lasa-ma bai frate in sic pace para belum.
  cum va dau la o parte suferiti ca proastele si ziceti ca “vaai, da’ nici nu voiam o pozitie fruntasa in clasamentu’ concubinelor”. câcat, parca nu stim cu cine avem de a face. bagati-va mintile in cap cu toatele.

 • şi totuşi bioritmu’, bioritmu’ cum sună?
  şi-n altă ordine de idei, la ce mol fuşăşi, că poa’ vor şi-alţii ca să-şi şi-anume afle.

 • Toader (cu T MARE), asa-i la varsta ta: senilitate (nu mai recunosti nici personajele), amante fictive, irascibilitate…na, ma rog, altii isi iau masina.

  da’ acuma poarta-te frumos ca la (si mai adanci) batraneti n-o sa ai pe nimeni mai in proximitate sa-ti dea un pahar cu apa, sa-ti aprinda televizoru’, sa-ti dea una dupa ceafa cand te-neci cu pita, afar’ de mine. si io nu o sa vreau oricum, da’ ziceam asa ca sa ma amuz, pe cand te-o lasa nevast-ta pe motiv ca in mintea ta e mai multe- da’ numa acolo- iar fiica-ta o poza goala pe jeg.

 • Domnilor…si distinse doamne, nu vi se pare ca s-a cam deviat de la subiectul scrierii de mai sus?
  Vad ca deja s-au introdus subtilitati cu trimitere la alte scrieri, bloguri, interviuri…pai e frumos? 🙂 Murdariti Jegul cu din aste’?

 • deci urmeaza jim,sa cace si el pe cineva. pe oricine. oricum la jim nu conteaza. sa speram ca nu tot pe toadea. ca de la upercutu giei…e ravasit rau

 • Am ciudata impresie ca toata lumea e cu bioritmu` la pamint.
  Salvarea e in Bibli dar degeaba urlu pe aici, n-ati semnat petitia aia online de readucere a lui aici.

 • Auziti, au astia la Roblogfest categoria “cel mai ciudat/ sinistru site”? Marian S, cu placere!

 • dreacu va pune sa va jucati cu clicku’ cum se joaca chirila cu pula-n liceence…
  da’ care-i cearta? ce le facusi toadere pizdelor da sarira de pe tampon?

 • pardon, barbatoasa. mie imi place feminitatea, nu chestii din astea. daca voiam d’astea ma duceam la spectacule de culturism. alea da fete dastepte.:) si in plus nu sar din tampon cum bine le zice jim.
  musai din pacate e ea feminina da’ ii lipseste ceva. are ea ceva fizic da’ nu o ajuta. mie imi trebe monica, sofia si oana. bine, pe monica sunt suparat de cand cu tradarea da’ ii suficient de inteligenta sa ma pacaleasca iara. sofica ii doamna cat trebe deci are potential. aia mica, oana, ii cum trebe sa fie la opspe ani impliniti.

  p.s. potenta maxima e atinsa fix la varsta mea. asa spun cercetatorii britanici. basca sunt verificat frecvent.

 • poti sa o iei. va urez casa de piatra.
  kraki si el ii tinerel. ce sa ma pun io in calea fericirii copiilor astia? le urez casa de piatra si lor. nu iau eu ca amante consoartele amicilor. ii las sa isi rupa singuri dintii.

 • toadereeeee
  pe cine sa iau mah ??? pe musai ??? esti cu capu´?? tocmai am zis ca pare penala.

 • toader incearca o revenire, insa, din pacate, a folosit prea multe cuvinte pentru a fi convingator.

  tank,
  o sa te coste. biletul de avion si tot platesti ceva 😀

 • Tom-Waits-with-a-hangover voice on his It’s-either-poetry-or-suicide lyrics
  let’s do something crazy, something absolutely wrong , a sight for sore eyes and a view to kill . No, I never miss a beat * I will chew people, but won’t eat them *
  Darius, bucura-ti parintii si returneaza-le papornita nu goala,ci cu lucruri de spalat ! !( something crazy );)

 • Cu fustele in cap, cu mosneagul in brate…babornita se-ndreapta alene spre patuc: “Ia’ spune tu, dragul babii, cu ce te mai pot multumi eu acum?” 😀

 • Căcăciosu’… doresc, adresa se găseşte pe ‘ternet.

  Aialaltă – era Polus, da’ s-a mai zis la comentarii. O să fie şi cu bioritmu’ şi tăt, răbrădiche.

  Altfel, cât de drăguţi sunteţi aşa, cu toţii, jucându-vă. Jucaţi-vă, jucaţi-vă!

 • eh, a incercat si el. numa’ ca nici de data asta nu are cine sa ii dea sex. fii si tu mai blanda cu el. mai concilianta. mai intelegatoare.

De Darius Groza

Sociale