Turul s-a terminat, plecaţi acasă.

sari la comentarii

[Azi, de la 16:30, la TVR Cluj, în cadrul emisiunii “Transilvania la zi”, voi vorbi poporului despre lucruri. Mna, am fo’ la TVR Cluj şi – vai! – s-a ofuscat regizorul de platou, c-am sugerat în direct că n-aş primi înregistrarea, din “dificultăţi tehnice”. Oare primesc? Hîîî!]

Uneori mă gândesc dacă am scris vreodată cu pasiune despre ceva frumos, exceptând situaţiile în care evitasem anume oamenii, ca să nu mi se facă greaţă. Mă gândesc cu un amestec de jale retrospectivă şi satisfacţie prospectivă, fiindcă îmi dau seama cât de rar a fost ceva de bine şi cât mult mai este de rău.

Zalăul bântuie de greţoase înfiorătoare. Vorbesc de oameni, că de aia mă doare stomacul şi vorbesc cu precădere despre fete, fiindcă ele dezamăgesc; de băieţi n-am nimic de spus, când cei mai mulţi dintre ei sunt chiar exaltaţi de fiinţele astea despre care vă zic.

Cu ce mă confrunt e că, fiind oraşul meu natal, mă familiarizez cu locul şi atunci apuc să le văd pe greţoasele înfiorătoare la tot pasul, oricât m-aş suci.

Am tot susţinut că lumea e îndeosebi urâtă. Am reuşit însă să descopăr un alt aspect îngrijorător al urâţeniei sale: lumea supravieţuieşte hrănindu-se cu senzaţia solidă despre sine că ar fi frumoasă.

De pildă, chiar acum mă holbez la o grasă în declin – i-aş zice cumva avantajos, dar nu există nimica s-o ajute. Mă uit perplex la ea, cum sfredeleşte cu privirea ochii altui nărod de pe aici, care o admiră vădit, desfătându-se cu rostogolirile sale în jurul propriei axe. Privesc, deci, doi, văzându-se pe sine şi în jur, descoperind unul pentru altul frumosul, ca într-o convenţie de-o tristă reciprocitate a amăgirii.

Am mai zis şi că lumea nu mai acceptă nimic altceva decât minciuna, pentru că adevărul le spune lucrurile pe care nu vor să le ştie. S-a ajuns la un comun acord că dacă tu mă minţi pe mine, promit să te mint şi eu pe tine, dacă-mi promiţi să mă crezi cum te cred şi eu pe tine.

O văd pe asta cum suferă încercând să zâmbească, e dureros. Lângă ea, o anorexică de-o ironie simpatică prin asociere cu viţica, e al doilea cel mai dizgraţios lucru pe care l-am văzut, după prietena ei. Una nu se poate îndoi, aialaltă se-ndoaie pe unde nu trebuie.

Uneia îi atârnă tot pe ea în lateral şi se uită cu un galeş scârbos în jur, iar cealaltă doar atârnă ea însăşi de sus în jos, în aer. Acum cea orizontală s-a aşezat lângă mine, că m-a văzut că scriu şi mi-a spus (deci nu m-a întrebat): “Te inspir.”

***

Dar alte treburi. Eu cunosc o fată cu care mai colaborez, căreia îi spun afectuos iubita mea, pentru că întreprind activitatea asociată semantic, din familia de cuvinte a apelativului amintit, adică o iubesc, fiind şi eu o fiinţă simplă şi cu sentimente. Ea îmi spune mie Darius.

Iar iubita mea intră pe Internet, dar mai puţin pe messenger, iar aici mai mult ca să vorbească cu fostul ei prieten, Bogdan. În rest, intră pe Facebook, pentru că acolo e mult mai interesant, că se uită încontinuu la toate testele alea cretine ce şi le fac oamenii, ca la pagina finală din Formula AS, iar testele le oferă răspunsuri ambigue despre sine, care-i fac să se cunoască mai puţin. Dar ea nu şi le face, fiindcă doar poponarii le chiar completează, or ea nu e poponară. Şi pe Facebook este chat, dar eu nici de ciudă nu mă bag, când ea nu e pe messenger, unde o vreau eu. Intru în general pe Facebook doar arareori, numai dacă mai caut vreo fată, în caz că reuşesc s-o-nlocuiesc pe iubita mea.

Mna, şi o cheamă Timea Mátyás şi v-am mai scris despre ea, dacă aţi avut ochi, ca să citiţi. Iar asta nu ar fi o problemă, însă mai am un prieten în listă, pe care îl cheamă Tibor Zatyi.

Ei bine, eu când mai stau pe Internet, mă uit să văd dacă a intrat Timea Mátyás, pentru că dacă intră, eu tare mă bucur şi încerc să intru într-o conversaţie cu ea, care-i o total altă provocare, ce nici n-o mai dezvoltăm acum. Însă de cele mai multe ori, ea nu intră. Ştiţi cine este veşnic online, însă? Tibor Zatyi. Şi Tibor Zatyi îmi dă mereu palpitaţii, fiindcă de câte ori caut în listă “Ti”, ca să dau de Timea Mátyás, aproape că mă veselesc că-i online, până când mă-ntunec la faţă, fiindcă de fapt Timea Mátyás nu-i online, ci doar bietu’ Tibor Zatyi.

Dilema mea este dacă-i moral să-l şterg pe Tibor Zatyi din listă, ca să nu mă afecteze emoţional iluzia c-ar fi intrat Timea Mátyás. Tibor Zatyi nu mi-a făcut niciodată nimica. Pe de altă parte, nu prea vorbim. Cam ca Timea Mátyás. Totuşi, mie îmi plac maghiarii (cam ca Timea Mátyás), iar când am vorbit (cu Tibor Zatyi), el era un maghiar de care-mi plăcea anume (cam ca de Timea Mátyás, dar altfel cumva). Uneori îmi traduce ceva ce mi se năzăreşte în maghiară şi în rest nu mă deranjează. El n-are nici o vină.

O altă situaţie delicată în care mă pune Timea Mátyás este tot legată de alfabetica numelui. Pentru că în telefonul mobil am trecut-o exact cum o cheamă, Timea Mátyás, ceea ce o poziţionează direct între tati şi Tudor, două persoane cu care vorbesc des, aproape la fel de des cât aş vrea să vorbesc cu Timea Mátyás, dacă ea şi-ar folosi telefonul şi la altceva decât a mai conversa cu fostul ei prieten, Bogdan, când acesta nu este pe messenger.

***

Amicu’ Mişea, din familiarul Le Général, plănuieşte ceva, aşa că ne vedem acolo. (Nu, nu ăsta-i chefu’ Jeg.)

27 comentarii

zi si tu ceva
 1. August 15, 2009 la 20:16
  link permanent
  narc zice ca:

  🙂

 2. August 15, 2009 la 21:13
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Un’e sfântă Mă-ta vrei link exchange, care eu n-am blogroll?

 3. August 15, 2009 la 22:43
  link permanent
  narc zice ca:

  Ba sfântă Mă-ta, care i´o am.

 4. August 15, 2009 la 22:45
  link permanent
  Iulica zice ca:

  suBtilitate, domnu cotet informativ

 5. August 15, 2009 la 22:48
  link permanent
  Iulica zice ca:

  Mostenerozucat… nu zici unde e pamantul? :)) daca tot nu ti-a sters commentu’

 6. August 16, 2009 la 01:25
  link permanent
  jimerino zice ca:

  eu am incercat sa aduc discutia spre tarfe, anal, gaozareala, urofilie, deepthroat etc, da’ vad ca o tineti pe-a voastra si folositi perdeaua. perdeaua e buna. iti stergi pula pe ea inainte sa fugi de la locul faptei. da, iar. beau.

 7. August 16, 2009 la 01:46
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Jimi, gata, te-am iertat pentru episodul din trecut.
  De data asta votez cu tine. Nu vezi ce de pulifrici s-au strins pe aici ?
  De cind a mers nebunu` asta cu trocaleta pe drumurile patriei si-a atras un numar de vizitatori noi, unii dintre ei de tot hazul.
  Bai baieti, zilele astea am trecut pe linga spitalul 9 si ce credeti ca am vazut ??? E gol ! Care n-ai cazare asigurata spune aici si aranjam ceva.

 8. August 16, 2009 la 06:11
  link permanent
  jo zice ca:

  sa nu va faceti bine 🙂

  … “e-atata de rau ca e bine
  e-atata de mult daca e nu…”

  http://www.youtube.com/watch?v=DA1agHT5kUA
  woodstock ul nostru 🙂

 9. August 16, 2009 la 06:56
  link permanent
  narc zice ca:

  stati baieti, nu va grabiti, abia acum invatam sistemul de comunicare al acestei dihanis mirabilis! o sa ne distram la maxim cand deprindem codu´ anal romantic…

 10. August 16, 2009 la 07:06
  link permanent
  narc zice ca:

  a, da, jimerino, vad ca tirfele iti raspund mereu [si desi nu le place decit cu perdeaf subtil!], nu se dau in laturi de la chemarea ta si iti cauta tovarasia mai mereu. eu propun sa le fii tu lider, acum, cind surfy, si´taiat, venele romantice,da.
  auzi sfisietoarele grohaituri cum te cheama? stiu ca momentan iti par mugete, da´s grohaituri, fatu´ meu. grabeste´teteteteee sa acceptabilis, altfel facem implozie de disperare.

 11. August 16, 2009 la 10:27
  link permanent
  fla zice ca:

  mă, ce zi e az’?

 12. August 16, 2009 la 14:17
  link permanent
  narc zice ca:

  păi az’ e ziua cind ne rebranduim, daaaa! păi asteptam noul sistem de morsă. entuziasmantă viteza de reactie strategică, dincolo de agentii veghează guvernú nemairăbdător. care nu ne lasă la greu grele.
  amu´ incepe adevărata dickstractie, ave´ti putintică rabdari.
  marketingu´sexual este noua culturică puBlicitară pe termen lung. suck my strategy forever ii zice. iar noul logo va fi PAIDECE NU MAI FUT?

 13. August 16, 2009 la 17:57
  link permanent
  narc zice ca:

  laba la mucu´ groh e ocupat iar 😀 pe loc re´pau´s

 14. August 16, 2009 la 18:24
  link permanent
  alexandra zice ca:

  Io ‘nainte radeam la posturile de-aci, da’ amu’ nu mai rad. Sa-mi ziceti voi care va credeti cu mintie multa da’ io di ce nu mai rad?

  Si auzi mah, Narcule sau ce-i fi tu, mai taca-ti fleanca ca ma obosesti. Prea ti se erecta tie de la o vreme incoace si ai stricat jegul cu spurcaciunile de le tastezi.

  In rest, ziua buna.

 15. August 16, 2009 la 18:33
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap-clap.

 16. August 16, 2009 la 19:01
  link permanent

  pai alexandra a rulat minim

 17. August 16, 2009 la 19:23
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Săraca de tine. Eşti doar prost.

 18. August 16, 2009 la 19:41
  link permanent
  Anonim zice ca:

  100 % joc. nimic serios sau adevărat. să fugim. să ne reparăm imaginea la preteni

 19. August 16, 2009 la 19:53
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Cineva tocmai mi-a zis în regim privat că îi e dor de…. d-d-de…

  … ei bine, de când scria Biblel poezii.

 20. August 16, 2009 la 20:40
  link permanent
  Anonim zice ca:

  Vrei să spui Bibly. 🙂

 21. August 16, 2009 la 23:40
  link permanent
  Alexandra zice ca:

  Acum am pățit ca prima Alexandră, citind ce scrie o alta Alexandră inclusiv cu precizarea “http://n-am” la Website, și încercam să-mi aduc aminte ce-am căutat pe Jeg azi la ora 18:24 și de ce eram atât de nemulțumită de Jeg. Totuși, cum e scris “alexandra” și nu “Alexandra” cum v-am obișnuit, am înțeles, cumva, din start, ca n-am fost eu.

 22. August 17, 2009 la 10:01
  link permanent

  Prea multe Alexandre pe Jeg…eu ma pun sa dorm, pana la un nou post.

 23. August 17, 2009 la 11:36
  link permanent
  artistu zice ca:

  Maistreee, treci la treaba si mai scrie ceva, lasa mirc-areala pe blog! Cum ai gasit Clujul dupa atata timp de lipsa?

 24. August 17, 2009 la 11:39
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Unde era.

 25. August 17, 2009 la 12:19
  link permanent
  Macworld Fun zice ca:

  să nu pleci lady Alexandra, rogu-te. avem nevoie de o Prietenă adevărată, pe care să contăm azi.

 26. August 17, 2009 la 21:18
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Baaa, s-a inchis blogu` ? A bagat asta moderare ? Ati plecat toti la mare ?
  Sa pun o vorba buna pe linga Bibli sa se intoarca ?

 27. August 28, 2009 la 13:06
  link permanent
  oles adelin zice ca:

  asta e blogul vietii

un trackback

 1. […] Să rămânem, vă rog, în acest registru al fraţilor şi prietenelor lor, însă de această dată să ne referim la relaţia disfuncţională pe care o am eu cu iubita mea (pe care aţi disputat-o fără de concluzie mai încoace). […]

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)