Darius Hero

Turul s-a terminat, plecați acasă.

T

[Azi, de la 16:30, la TVR Cluj, în cadrul emisiunii “Transilvania la zi”, voi vorbi poporului despre lucruri. Mna, am fo’ la TVR Cluj și – vai! – s-a ofuscat regizorul de platou, c-am sugerat în direct că n-aș primi înregistrarea, din “dificultăți tehnice”. Oare primesc? Hîîî!]

Uneori mă gândesc dacă am scris vreodată cu pasiune despre ceva frumos, exceptând situațiile în care evitasem anume oamenii, ca să nu mi se facă greață. Mă gândesc cu un amestec de jale retrospectivă și satisfacție prospectivă, fiindcă îmi dau seama cât de rar a fost ceva de bine și cât mult mai este de rău.

Zalăul bântuie de grețoase înfiorătoare. Vorbesc de oameni, că de aia mă doare stomacul și vorbesc cu precădere despre fete, fiindcă ele dezamăgesc; de băieți n-am nimic de spus, când cei mai mulți dintre ei sunt chiar exaltați de ființele astea despre care vă zic.

Cu ce mă confrunt e că, fiind orașul meu natal, mă familiarizez cu locul și atunci apuc să le văd pe grețoasele înfiorătoare la tot pasul, oricât m-aș suci.

Am tot susținut că lumea e îndeosebi urâtă. Am reușit însă să descopăr un alt aspect îngrijorător al urâțeniei sale: lumea supraviețuiește hrănindu-se cu senzația solidă despre sine că ar fi frumoasă.

De pildă, chiar acum mă holbez la o grasă în declin – i-aș zice cumva avantajos, dar nu există nimica s-o ajute. Mă uit perplex la ea, cum sfredelește cu privirea ochii altui nărod de pe aici, care o admiră vădit, desfătându-se cu rostogolirile sale în jurul propriei axe. Privesc, deci, doi, văzându-se pe sine și în jur, descoperind unul pentru altul frumosul, ca într-o convenție de-o tristă reciprocitate a amăgirii.

Am mai zis și că lumea nu mai acceptă nimic altceva decât minciuna, pentru că adevărul le spune lucrurile pe care nu vor să le știe. S-a ajuns la un comun acord că dacă tu mă minți pe mine, promit să te mint și eu pe tine, dacă-mi promiți să mă crezi cum te cred și eu pe tine.

O văd pe asta cum suferă încercând să zâmbească, e dureros. Lângă ea, o anorexică de-o ironie simpatică prin asociere cu vițica, e al doilea cel mai dizgrațios lucru pe care l-am văzut, după prietena ei. Una nu se poate îndoi, aialaltă se-ndoaie pe unde nu trebuie.

Uneia îi atârnă tot pe ea în lateral și se uită cu un galeș scârbos în jur, iar cealaltă doar atârnă ea însăși de sus în jos, în aer. Acum cea orizontală s-a așezat lângă mine, că m-a văzut că scriu și mi-a spus (deci nu m-a întrebat): “Te inspir.”

***

Dar alte treburi. Eu cunosc o fată cu care mai colaborez, căreia îi spun afectuos iubita mea, pentru că întreprind activitatea asociată semantic, din familia de cuvinte a apelativului amintit, adică o iubesc, fiind și eu o ființă simplă și cu sentimente. Ea îmi spune mie Darius.

Iar iubita mea intră pe Internet, dar mai puțin pe messenger, iar aici mai mult ca să vorbească cu fostul ei prieten, Bogdan. În rest, intră pe Facebook, pentru că acolo e mult mai interesant, că se uită încontinuu la toate testele alea cretine ce și le fac oamenii, ca la pagina finală din Formula AS, iar testele le oferă răspunsuri ambigue despre sine, care-i fac să se cunoască mai puțin. Dar ea nu și le face, fiindcă doar poponarii le chiar completează, or ea nu e poponară. Și pe Facebook este chat, dar eu nici de ciudă nu mă bag, când ea nu e pe messenger, unde o vreau eu. Intru în general pe Facebook doar arareori, numai dacă mai caut vreo fată, în caz că reușesc s-o-nlocuiesc pe iubita mea.

Mna, și o cheamă Timea Mátyás și v-am mai scris despre ea, dacă ați avut ochi, ca să citiți. Iar asta nu ar fi o problemă, însă mai am un prieten în listă, pe care îl cheamă Tibor Zatyi.

Ei bine, eu când mai stau pe Internet, mă uit să văd dacă a intrat Timea Mátyás, pentru că dacă intră, eu tare mă bucur și încerc să intru într-o conversație cu ea, care-i o total altă provocare, ce nici n-o mai dezvoltăm acum. Însă de cele mai multe ori, ea nu intră. Știți cine este veșnic online, însă? Tibor Zatyi. Și Tibor Zatyi îmi dă mereu palpitații, fiindcă de câte ori caut în listă “Ti”, ca să dau de Timea Mátyás, aproape că mă veselesc că-i online, până când mă-ntunec la față, fiindcă de fapt Timea Mátyás nu-i online, ci doar bietu’ Tibor Zatyi.

Dilema mea este dacă-i moral să-l șterg pe Tibor Zatyi din listă, ca să nu mă afecteze emoțional iluzia c-ar fi intrat Timea Mátyás. Tibor Zatyi nu mi-a făcut niciodată nimica. Pe de altă parte, nu prea vorbim. Cam ca Timea Mátyás. Totuși, mie îmi plac maghiarii (cam ca Timea Mátyás), iar când am vorbit (cu Tibor Zatyi), el era un maghiar de care-mi plăcea anume (cam ca de Timea Mátyás, dar altfel cumva). Uneori îmi traduce ceva ce mi se năzărește în maghiară și în rest nu mă deranjează. El n-are nici o vină.

O altă situație delicată în care mă pune Timea Mátyás este tot legată de alfabetica numelui. Pentru că în telefonul mobil am trecut-o exact cum o cheamă, Timea Mátyás, ceea ce o poziționează direct între tati și Tudor, două persoane cu care vorbesc des, aproape la fel de des cât aș vrea să vorbesc cu Timea Mátyás, dacă ea și-ar folosi telefonul și la altceva decât a mai conversa cu fostul ei prieten, Bogdan, când acesta nu este pe messenger.

***

Amicu’ Mișea, din familiarul Le Général, plănuiește ceva, așa că ne vedem acolo. (Nu, nu ăsta-i chefu’ Jeg.)

228 comentarii

 • Jjmerino pen’ultimu msg de mai sus pt cine era? Cá nu inteleg……… Apropo Marius S cu ce ocazie má faci tu pulifrici?

 • kirtitZZa tati? problem? si tu o freci oral in dialect? ce repete te prinzi de chestii…

 • Mo Timea da nu se face asha, totusi un respect si pentru altii, eu nu am inceput sa injur pe altii pricepi? Si oricum nu am intrat cu un gand rau…si daca sunt persoane cu obrazu gros nu poti sa te intelegi cu ei.

 • noa n-am io treba cu tema 🙂 cautam cartierul general al nefutuZZilor care se autosatisfac idilic reciproc in limbaj vulgaric taranesc (astia shkimba cuibul mai des ca ceausescu in ilegalitate). am ameZZit tat vazindu’le chinurile si invirtindu’se unu’ dupa altu’, nu tb sa imi explici de la inceput signalele sau puterea dependentii lor. dar am aprecia pozititv daca ai reusi sa ii campezi aici sau intr’un singur locus.
  cit de n si N or fi, nu conteaza, astia se de-cupleaza numa virtual si la vedere, in public. cred ca ex-hibitionism ii zice. de aia ne sint dragi. le stim povestile da viata, nu se face sa le pierdem urma tocmai la spartul dealului…mai aveam un pic si sa stabilizau echipele si o dat strechea in ala umflat…o confundat virtualu’ cu realitatea lui jalnica. pacat mare 🙁 se jucau ase de periculos…

 • Nu Fla, nu am vazut, Timea se vede k te referi la mine…………..pacat si eu credeam ca pot gasi niste prieteni……. ms de primire.

 • Bai, Grozo! I WANT MY OLD JEG BACK!!! Serios. Ce-i bilciul asta? Parc-ai schimbat tot, nu doar tema aia nefericita.
  Sau am imbatrinit eu.

 • Darius Groza 🙂 asta ar face, tu ce altceva crezi ca viseaza? ase fain sa joaca cateodata…nu’ amu, da cateodata.

  kirtitZZa cata, draghe, cata. am vazut ca te-or primit fain mai sus. nu am timp azi de tine, ni s-o extins activitea si tb sa vad ce comenteaza si alte blocuri despre acesta, apoi mai ne-am modernizat si pe twitter si hi5 si alte dracii foartie greu de urmarit cu devotiunea cuvenita actului inteluctual de mare tinuta limbistica.
  uite, monica va poate explica mai bine, ca pare cea mai agitata sa pastreze cuibu’ adunat.
  imi place mult cum se expune si mai ales cum isi expune vietisoara. si are ceva cu batrinetea sau cu babele sau temeri pe tema asta, ceea ce o face si mai delicioasa decat pare.

 • pacat ca ma moderezi la comanda lu monica, ea imi e cea mai draga. si o stie…

 • monicuta 🙁 nu ne lasa sa batrinim si sa murim fara sa apucam sa te vedem calmata la casa ta virtuala. oricare o fi …

 • kirtitzza cata, draghe, cata. am vazut ca te-or primit fain mai sus. nu am timp azi de tine, ni s-o extins activitea si tb sa vad ce comenteaza si alte blocuri despre acesta, apoi mai ne-am modernizat si pe twitter si hi5 si alte dracii foartie greu de urmarit cu devotiunea cuvenita actului inteluctual de mare tinuta limbistica.
  uite, monica va poate explica mai bine, ca pare cea mai agitata sa pastreze cuibu’ adunat.
  imi place mult cum se expune si mai ales cum isi expune vietisoara. si are ceva cu batrinetea sau cu babele sau temeri pe tema asta, ceea ce o face si mai delicioasa decat pare.

 • ramane cum am stabilit: un pic mai camuflati ca sa umfla si doare rau. noapte buna pe tate fronturile

 • Mai kart izza sau cum ti-o zice…
  Tu n-ai priceput inca (,) ca aici e jeg ?
  Cind intri prima data trebuie sa primesti botezul. Asa e moda la noi.
  Daca nu-ti convine sau daca nu tii la tavaleala cara-te baiete. Du-te pe hi5.
  Apropo, nu ma cheama Marius S. Esti al doilea care imi zice asa deci te astept cu mielu` (sa nu te puna dracu` sa glumesti cu asta ca…. )
  Pe de alta parte eu zic sa citesti cu mai mare atentie. Pulifrici e jegul sef care a binevoit sa schimbe tema blogului si sa bage rahatul asta cu litere aiurea, asezare in pagina aiurea, imagini aiurea, de zici ca nu mai e jeg. Mi-e dor de jegul vechi !
  Oricum, daca ai impresia ca ai venit pe jeg si nu te-am intimpinat cum se cuvine te dau in seama altcuiva.
  Jimi, ai legatura.

 • ce ne place cel mai mult sunt ticurile verbale preluate de unii de la fostii-fostele lor si pe care fanii lor le preiau entuziast fara sa stie ca alea sunt omagii pentru ecsi 😉 asta era cea mai haioasa ideee din clubul vesel si felice

 • Dacă Dariusu nu ne aude, el fiind ancorat în sinergia transcendentală a analizei urâtului sub multele sale forme şi a iubirii în forma sa unică care contează, rugăm echipa de oameni care se pricep să facă ceva cu tema asta. Orice, în special să o şteargă de pe faţa pământului.

 • Vai, Tatiana! Unul încerca să acționeze delicat la nivelul colonului uneia. Apoi se muta la alta. Și tot așa, de vreo trei ori pe an. Are și sequels. 🙂 Iar antonime pentru AMIN pot fi NTZ sau AMÎN…

 • pai… o telecomanda buna face intotdeauna minuni. lu’ una pe faza’i dai explicatii sumare si sare singura’n desfasurator. excludem persoanele disperate care au nevoie de luni de zile sa exprime ce poftesc. adica sa primeasca ce poftesc.
  restu’ e cancan

 • Vai, Tatiana, iti stau la dispozitie daca rulezi. Sau tie, gaura popularis. Sint treaz si alert, ma gasiti pe aici care aveti nevoie si de miine.

 • Vai Tatiana, pula nu se freaca, se suge, daca vrei, dupa un film romantic poti sa incerci

 • unde-i secţiunea comentarii, după ce dai clic pe Marian S.??!! dar, oriş’cît: LAAA MMMUUULLŢŢŢIII ANIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂 😀

 • Zmotocitoru’! 🙁 Cui dai tu mura’n gura? [Amazoanele astea purii inteleg latineste, nu trebuie sa urli aseee!]

  Marian S.
  LMA si baga mare. [Simte-te, fa si tu cinste cu-n meniu dieteticus de ziua ta!] 😀

 • Zmotocitoru’! 🙁 Cui dai tu mura’n gura? [Amazoanele astea purii inteleg latineste, nu trebuie sa urli aseee!]
  Domnule cu pulifricii
  LMA si baga mare. [Simte-te, fa si tu cinste cu-n meniu dieteticus de ziua ta!] 😀

 • bai tupeistilor, mai terminati’va odata cu mistourile de barfa ieftina mondena, figurantilor care esteti!
  lasati’o pe momica satanoiu sa vina sa ne explice cum este cu bilciul disfunctional!!! credeti ca i’o fi usor sa coordoneze triunghiul echilateral-disfunctional cand o latura e un personaj politic in semi’important in ascensiune, cealalta latura si cea mai importanta este tocmai in desertul a’rabic al romantismului mijlociu, iar ultima’i’un coleric cu fantasme sportive orificiale si una asexuata precum lucrarile asexuate de creatie discrete pe care si’le comanda?? :(potentialul de suptilitate al acestei doamne este urias!). asteptam sa se mai implineasca si apoi ne mutam toti paparazzi la nivelul de publicitate pe care sugereaza ca il are deja. stati ca vine de la film imediat si va explica pe intelesu’ vostru babe si mosi birficiosi! amatorii sa stea deeparte ca’i bruiaza sistemu’ de comunicatii! liniste

 • sunteti foarte haiosi! m-ati facut sa vizitez personajele din piesa asta 🙂 am observat ca isi semneaza unele posturi cu “Fut,” si scrie cu “E” mare cand vorbeste despre ea insasi. imi place cum scrie EU 😆 merita toata atentia. eu, unul, o trec in blogroll 😀 da link exchange

Sociale