Darius Hero

Turul s-a terminat, plecați acasă.

T

[Azi, de la 16:30, la TVR Cluj, în cadrul emisiunii “Transilvania la zi”, voi vorbi poporului despre lucruri. Mna, am fo’ la TVR Cluj și – vai! – s-a ofuscat regizorul de platou, c-am sugerat în direct că n-aș primi înregistrarea, din “dificultăți tehnice”. Oare primesc? Hîîî!]

Uneori mă gândesc dacă am scris vreodată cu pasiune despre ceva frumos, exceptând situațiile în care evitasem anume oamenii, ca să nu mi se facă greață. Mă gândesc cu un amestec de jale retrospectivă și satisfacție prospectivă, fiindcă îmi dau seama cât de rar a fost ceva de bine și cât mult mai este de rău.

Zalăul bântuie de grețoase înfiorătoare. Vorbesc de oameni, că de aia mă doare stomacul și vorbesc cu precădere despre fete, fiindcă ele dezamăgesc; de băieți n-am nimic de spus, când cei mai mulți dintre ei sunt chiar exaltați de ființele astea despre care vă zic.

Cu ce mă confrunt e că, fiind orașul meu natal, mă familiarizez cu locul și atunci apuc să le văd pe grețoasele înfiorătoare la tot pasul, oricât m-aș suci.

Am tot susținut că lumea e îndeosebi urâtă. Am reușit însă să descopăr un alt aspect îngrijorător al urâțeniei sale: lumea supraviețuiește hrănindu-se cu senzația solidă despre sine că ar fi frumoasă.

De pildă, chiar acum mă holbez la o grasă în declin – i-aș zice cumva avantajos, dar nu există nimica s-o ajute. Mă uit perplex la ea, cum sfredelește cu privirea ochii altui nărod de pe aici, care o admiră vădit, desfătându-se cu rostogolirile sale în jurul propriei axe. Privesc, deci, doi, văzându-se pe sine și în jur, descoperind unul pentru altul frumosul, ca într-o convenție de-o tristă reciprocitate a amăgirii.

Am mai zis și că lumea nu mai acceptă nimic altceva decât minciuna, pentru că adevărul le spune lucrurile pe care nu vor să le știe. S-a ajuns la un comun acord că dacă tu mă minți pe mine, promit să te mint și eu pe tine, dacă-mi promiți să mă crezi cum te cred și eu pe tine.

O văd pe asta cum suferă încercând să zâmbească, e dureros. Lângă ea, o anorexică de-o ironie simpatică prin asociere cu vițica, e al doilea cel mai dizgrațios lucru pe care l-am văzut, după prietena ei. Una nu se poate îndoi, aialaltă se-ndoaie pe unde nu trebuie.

Uneia îi atârnă tot pe ea în lateral și se uită cu un galeș scârbos în jur, iar cealaltă doar atârnă ea însăși de sus în jos, în aer. Acum cea orizontală s-a așezat lângă mine, că m-a văzut că scriu și mi-a spus (deci nu m-a întrebat): “Te inspir.”

***

Dar alte treburi. Eu cunosc o fată cu care mai colaborez, căreia îi spun afectuos iubita mea, pentru că întreprind activitatea asociată semantic, din familia de cuvinte a apelativului amintit, adică o iubesc, fiind și eu o ființă simplă și cu sentimente. Ea îmi spune mie Darius.

Iar iubita mea intră pe Internet, dar mai puțin pe messenger, iar aici mai mult ca să vorbească cu fostul ei prieten, Bogdan. În rest, intră pe Facebook, pentru că acolo e mult mai interesant, că se uită încontinuu la toate testele alea cretine ce și le fac oamenii, ca la pagina finală din Formula AS, iar testele le oferă răspunsuri ambigue despre sine, care-i fac să se cunoască mai puțin. Dar ea nu și le face, fiindcă doar poponarii le chiar completează, or ea nu e poponară. Și pe Facebook este chat, dar eu nici de ciudă nu mă bag, când ea nu e pe messenger, unde o vreau eu. Intru în general pe Facebook doar arareori, numai dacă mai caut vreo fată, în caz că reușesc s-o-nlocuiesc pe iubita mea.

Mna, și o cheamă Timea Mátyás și v-am mai scris despre ea, dacă ați avut ochi, ca să citiți. Iar asta nu ar fi o problemă, însă mai am un prieten în listă, pe care îl cheamă Tibor Zatyi.

Ei bine, eu când mai stau pe Internet, mă uit să văd dacă a intrat Timea Mátyás, pentru că dacă intră, eu tare mă bucur și încerc să intru într-o conversație cu ea, care-i o total altă provocare, ce nici n-o mai dezvoltăm acum. Însă de cele mai multe ori, ea nu intră. Știți cine este veșnic online, însă? Tibor Zatyi. Și Tibor Zatyi îmi dă mereu palpitații, fiindcă de câte ori caut în listă “Ti”, ca să dau de Timea Mátyás, aproape că mă veselesc că-i online, până când mă-ntunec la față, fiindcă de fapt Timea Mátyás nu-i online, ci doar bietu’ Tibor Zatyi.

Dilema mea este dacă-i moral să-l șterg pe Tibor Zatyi din listă, ca să nu mă afecteze emoțional iluzia c-ar fi intrat Timea Mátyás. Tibor Zatyi nu mi-a făcut niciodată nimica. Pe de altă parte, nu prea vorbim. Cam ca Timea Mátyás. Totuși, mie îmi plac maghiarii (cam ca Timea Mátyás), iar când am vorbit (cu Tibor Zatyi), el era un maghiar de care-mi plăcea anume (cam ca de Timea Mátyás, dar altfel cumva). Uneori îmi traduce ceva ce mi se năzărește în maghiară și în rest nu mă deranjează. El n-are nici o vină.

O altă situație delicată în care mă pune Timea Mátyás este tot legată de alfabetica numelui. Pentru că în telefonul mobil am trecut-o exact cum o cheamă, Timea Mátyás, ceea ce o poziționează direct între tati și Tudor, două persoane cu care vorbesc des, aproape la fel de des cât aș vrea să vorbesc cu Timea Mátyás, dacă ea și-ar folosi telefonul și la altceva decât a mai conversa cu fostul ei prieten, Bogdan, când acesta nu este pe messenger.

***

Amicu’ Mișea, din familiarul Le Général, plănuiește ceva, așa că ne vedem acolo. (Nu, nu ăsta-i chefu’ Jeg.)

228 comentarii

 • 101 dalmatieni, comentarii si pumni dupa ceafa ce meriti tu! Asta dupa ce-ti daduram cu tontii aproximativ 1001 de RON. Da, insist. Si? Dupa cum ai vazut, eu, bunaoara, am luat banii de la gura Zapii ca sa-i bag in fundu’ tau! 😡

 • Am vreo 2 intrebàri sá-ti pun: Cum o fost in Comanesti? si Ti-o placut shatra de “negri” binevoitori sa và cazeze cu promisiune de a nu và ciordi nimic ( ce amabili, lua-ia-si respiratia )? Ms dak raspunzi

 • Vorbeşte, mă, cu toată tastatura. Şi pune accentele corect, că se simte.

  La Comăneşti a fost deosebit, datorat chelneriţii din birtul Enigma. Iar cetăţenii de etnie rromă mi-or plăcut imediat cum or plecat, de la depărtare. Da’ păreau amabili, deci nu vroiau să ne bruscheze când urmau să ne ia totu’.

 • Zapo, esti nervoasa. Respira. Cu gura-nchisa! Asa… Care parte din toata lumea ii scoate pe nas lui Darius AICI si ACUM n-ai inteles-o tu? 😆

 • Mno, am venit de la tevereu, m-am sfădit cu ăia de numa’ firava Irina de la pupitru ce-o izbutit să mă scoaţă de la omucid. Unde io eram omu’, iar regia era cidu’.

 • I-au propus sa o inlocuiasca pe Marioara Murarescu. Va fi imaginea productiei de mare angajament si avant proletar, Tezaur Folcloric!

 • sprintam pe butoanele telecomenzii cu viteza lui Usain Bolt, cand, brusc si neasteptat nimeresc pe TVR CLUJ (de ce am eu in teveu TVR CLUJ nu stiu…ca eu sunt din Brasov pam pam) si il vad pe Darius Groza. imi pare rau ca am prins numa 10 minute. Ai prins-o un offside pe blonda la faza cu “empiric” :))) s-a bagat ala in seama si a incercat sa o dreaga:)) mi-a placut :))

  in alta ordine de ideii …nu inteleg ce are lumea cu leiautu asta…la tzara merge :)) ceva trebuie schimbat ca doar tot jeg ramane

 • Darius am skris asha k nu am “a” cu caciulitá pe telefon, intelegi tu…..ms fain cá ai raspuns la intrebárile alea 2

 • Cineva s-a tuns vreodata kel sa-mi zicá ce a simtit k yo má simt tare nashpa…NEED repede de un ráspuns ca sá má consoleze. Ms anticipat.

 • io m-am ras in cap intr-o vara si de la frizerie m-am dus la plaja. si nu aveam sapca. poti incerca si tu sa vezi cum e.

 • Multumesc mult cá mi-ati raspuns la intrebare. Pt mine e ceva ciudat ca in loc de pár sá am “sandpaper” din ala extra fin. Ms fain. PS: am sa incerc sa ies cu chelia la plajá. Vreau si yo sá vád cum e.

 • Mai Kirtittzzaaa, ia incearca tu sa te tunzi zero la coaie si pe urma sa ne spui si noua cum e. Da` coaiele sa le lasi acolo, da ? numa` parul se tunde.

  Pe de alta parte eu zic sa-l bombardam pe pulifrici cu cereri de a schimba tema blogului. Daca nu citeste aici lasa ca incep eu cu semeseuri ca au fost baietii astia salon si mi-au dat o punga de semeseuri pe doar 3 euroi.
  Numarul il cunoasteti, da ? Sau sa vi-l scriu eu aici ?

 • da’ si avem ceva cu el, daca e unde nu trebuie si cat nu trebuie. sau daca nu e unde ar trebui. adica sa steie in mortii familiei ma-sii unde-i e locu’. ca si pula, dealtfel, care cand ti-e lumea mai draga, adica in metrou, se apuca sa scoata capu’, sa vada ea ce si cum etc.
  da’ si asta e o situatie oarecum speciala. si da, asta trece.

 • Eu zic să-l susţinem pe Darius. Ce dacă tema e urâtă? El să fie sănătos.

 • Darius, eu zic sa nu mai faci invitatii de-astea cu strans in juru-ti…ca poate se gasesc unii sa se stranga in jurul gatului…si daca mai aduc cu ei si o sfoara.. ;))

 • ne strangem, da’ pe aia cu sculatu’ pulii cand e lumea mai draga ai retinut-o, da? sa nu zici dupa aia ca ce te-mpunge, ca…

 • mai bine scoate pe tibor si pune id-ul meu in loc. promit ca nu iti fac dificultati tehnice din astea. niciodata…

 • macar da la prieteni care nu se vaieta id-ul meu…
  daca cere careva. pa

 • jegulet de ce imi scrii tu daca zici ca nu? prietenii am zis. au inteles si au scris… tu esti in plus, da?

 • Eu m-am răstit la tine, da’ sper că eşti mai bine, ţi-ai mai revenit. De ce-ţi ceri lucruri ce nu ţi le trebuiesc, apoi vorbeşti necuviincios? Nu se cade, mai ales unei domnişoare selecte, aşa cum eşti tu.

  Îţi asigur aici spaţiul de agăţat, că nu mai mere pe hi5, dar te rog să te comporţi.

 • vezi ca stii sa vorbesti? asa te doream, nu sa ma apostrofezi taraneste…

Sociale