Să mai îndrăznească alţii să mă diagnosticheze cu hipercorectitudine gramaticală, când ei suferă crunt de hipergreşelaţiune gramaticală acută în fază terminală, atenţie, că s-a terminat titlul şi începe articolul în sine…

sari la comentarii

RoBlogFest 2009

Untitled-1

jeg5animediuAm o dilemă, cu doi oameni din şi nu numai presă. Împart această dilemă cu ei, doar pentru că sunt amabil. Da’-n mare e dilema lor, fiindcă ei au venit cu ea, să îmi dea şi mie, or eu nu vreau. Nu vă vreau dilema, bă, înţelegeţi?! Lămuriţiviţi-ţi-ţiţi ţi singuri!

Dumnealor, ca să ştim despre cine este vorba, se numesc, pe rând, Laura “Licurici” Laurenţiu, respectiv Ciprian “Muntele” Muntele. Prima domnişoară lucrează la publicaţia Ziua Adevărul pentru ca noaptea să publice la lucrătura online care luminează în întuneric. Muntele e un bolovan de pe Internet şi atât.

Problematica a apărut de la fraza din deschiderea articolului precedent: De ce, când ataci un submarin, trebuie să-l scufunzi şi nu să-l scoţi la suprafaţă, cum ar fi logic corect? Aşa era scrisă ea acolo, cu tot cu culori, doar că de la marginea dreaptă. Un şapău în aparenţă clar şi concis, care nu anunţa vreo confuzie în momentul redactării sale, mai mult decât entorsa cerebrală. Dar deoarece ei, despre care vă povestesc, citesc asiduu internetu’ meu, ştiţi, au zis că să facă pe inteligenţii, aşa cum au văzut la mine. Şi probabil că n-ai avut cu cine, deoarece totul a pornit mocnit: să şterg eu virgulele mele, că nu trebuie. “Care virgule nu tre’, mă, bezmeticilor?”, întreb eu, de altfel, îndreptăţit. Virguleleee, măgare, ambele. Eu că ba trebuie, aia (“când ataci un submarin“) e o propoziţie circumstanţială de timp. Ei, că nu, că propoziţia aia-i subiectul (!). Că e subiectivă, că dacă tai aia de tot din frază, n-am subiect, moare fraza.

Piftom?! Subiectul, cel puţin în capul meu – întâmplător acelaşi cu care am şi scris fraza, bătându-l de tastatură până a ieşit aşa corectă cum o vedeţi – este, cel puţin în primele propoziţii din ea, “tu”, fiindcă (tu) trebuie, (tu) scufunzi, (tu) nu să-l scoţi la suprafaţă. Doar că nu se aude şi deci nu e scris, deoarece este subînţeles inclus, cum sunt unele subiecte, că tot veni vorba despre acest apropo. De pildă, în “mergi în pizda mă-tii”, subiectul este tot tu, fiindcă (tu) mergi, chiar dacă eu te trimit. Şi chiar dacă nu îţi spun explicit că despre tine-i vorba, tu, care eşti subiectul, ştii că vorbesc cu tine şi că meriţi, ca să nu mai zic că-i mama tot a ta, da’ asta te ajută mai mult ca orientare, decât gramatical. Şi chiar dacă ar fi propoziţia care zic ei că îi subiectul frazei, ceea ce nu este, tot ar putea trăi fraza fără ea, că ar putea fi subînţeles inclus, cum am mai zis deja că sunt unele subiecte. Poate mintea lor comună, că au doar una şi aia proastă, reţinea de pe atunci, din tânără pruncie, că fără predicat nu poate trăi o propoziţie, ceea ce e aproape adevărat, doar c-apoi l-au încurcat cu fra’-su, subiectul. Totuşi asta e în întregime o altă poveste, fără să ne băgăm în asamblări sintactico-morfologice de tip “Mă, pulă!”, care n-au nimic, da’ tot îs gramatical corecte.

Că nu, că să-mi dea pe cineva să mă lămurească; şi se tot dau ei doi între ei mie, de parcă vroiau să scape unul de celălalt mai mult decât să îmi fie limpede. Indirect, prin telefon, înregistrarea aiciuca.

Inutil! Eu cu-a mea, ei cu a lor. Că şi editoru’ nu-ştiu-care a zis că îi voie cu virgulă, dar şi fără, încercând ei să mai scalde faptu’ că beşteliseră pe nedrept toată construcţia. Că să mă duc io în lista mea de prieteni, că să-ntreb pă cine-oi vre’ io, din presă, că să-mi zică cum căci greşesc. Ori pe cine-am admis eu vreodată în listă care să aibă vreodată măcar şansa de dreptate-n detrimentul meu? Pe nimeni, corect.

Şi am avut o idee mai bună, unul dintre motivele bine întemeiate pentru care voi citiţi – fiindcă am idei mai bune decât mine însumi, precum şi cauza pentru care citiţi – fiindcă izbutesc să le şi pun în aplicare cu o atâta măiestrie, chiar dacă s-a insistat prin telefoane de şantaj emoţional să nu se ajungă la asta. Şi vă daţi seama care sunt consecinţele imediate şi năprasnice ale acestor penibile tentative de cenzură mizeră ce se practică până şi acum, în anul 2009, de parcă pentru asta am murit noi la Revoluţie, ca tot felul de lichele să se dea nepuse pe Jeg?!

Ei bine, salvarea, copii, tineretu’, mă, oameni buni, mă , viitorul este acuma! Ea este Andreea. Andreea este de profesie minoră şi lucrează la Şcoala Generală cu program normal, clasele I-VIII “Ioan Bob” din Cluj-Napoca, în an terminal, pe postul de elevă. Această carieră pe care a îmbrăţişat-o ea începe să-i coaguleze pe nesimţite diverse deformaţiuni profesionale, cum ar fi: să ştie vorbi şi scrie corect în limba română. Sperând că nu se angajează în presă, Andreea năzuieşte ca într-o zi să nu devină o analfabetă. A consimţit, pornind de la aceste aspiraţii înalte, să ne ajute în impasul aceasta cu care ne confruntăm noi, poate ei fiindu-i încă proaspete-n memoria capului învăţămintele de pe parcursul gimnaziului. A acceptat să ne sublinieze predicatele din frază şi să ne lumineze meclele cu soluţia la numele tututor propoziţiilor dintr-însa.

sintaxafrazei657gresitcorect

***

Mi s-au stricat tastele – în ordine după înălţime – 1, 2 şi respectiv 3 de la bătrânul meu telefon. Neg că ar fi putut să aibă măcar o oarecare legătură cu lovitura aplicată de către el peretelui cu tot corpul, fiindcă nu am reuşit să reconstruiesc ştiinţific o ciocnire a celor două obiecte direct în locul acelor butoane; ş-am încercat, iar alealalte butoane, care-au căzut (de pământ) victimele experimentelor, nu s-au plâns. Nu mult timp a trecut până să realizez efectul de necontestat pe care această aparent nefericită întâmplare urma să o aibă asupra cursului până atunci firesc al vieţii mele.

Nu mai pot vorbi, la iniţiativa mea, decât cu persoane de la litera G încolo. Şi am foarte mulţi enoriaşi rămaşi în primele trei taste. Să zicem că aş pute ajunge, dacă m-ar trece tare, până la cineva de la “B”, da’ e prea mare efortul, chiar şi când e-n interesul meu. Aşa că îi rog pe toţi cei aflaţi în această situaţie să mă sune periodic, în caz că am nevoie de ceva. Îi scuz pentru inconvenienţă. Pe de altă parte, un aspect bun al acestei limitări tehnologice e că nu mai pot răspunde la sms-uri decât cu “nu”, pe motiv că n-am “a”-ul sau “d”-ul dintr-un răspuns afirmativ. Revenind la pierderi, nu pot scrie decât “sugi”, raportat la o sănătoasă “muie”, cu un “e” mai sugestivă. N-am cum ura “mui”, fiindcă fac risipă. Iar corolarul direct acestui concurs de împrejurări este că tre’ să scriu despre însuşi telefonul în carneţelul mult mai redusul carneţel. Care, în ciuda naturii sale mult mai înapoiate, nici nu tre’ pus la încărcat şi poate şi să reţină pentru posteritate orice caracter aş dori să notez în el, fără să se smiorcăie.

***

Untitled-1

***

ORARUL DELEGAŢIEI ESTE DISPONIBIL LA FINAL

Ulterior: Anca “InnOcente” Şerbănescu are o idee căreia noi, cei din Zalău şi Cluj, îi zicem “bună”. Detalii găsiţi aici, da’-n principiu se rezumă ca fiecare blogger să aducă o jucărie (preferabil nouă), joi, la RoBlogFest, pentru nişte copii care n-au.

S-a adăugit şi coechipierul Arpi la rubrica “eu“.

Cam aşa se avansează în carieră…, dă-i cu massu’, tânguiala…

blogatuspamrbf2009

[Această informaţie provine de la amicul CCP.]

Blogheţe, dragă, da’-i frumos cum faci tu, mă? Tulvai, hát, da’ ăsta-i câştig?

Iovănesc Petru-Vlad: dar, teoretic, nu ai voie sa pui virgula oriunde vrei tu?
Iovănesc Petru-Vlad: ok, am spus o mare tampenie, sunt prost
Darius: Ba da. Poţi pune şi o virgulă între virgule.
[OiMR]

Grăind cu imbecilul de Gabriel, am ajuns la concluzia că s-ar dori să se meargă în grup de la Cluj, la RoBlogFest, măcar ca alternativă la altceva în grup. Şi fiindcă eu şi Gabriel formăm împreună un grup deja (doar în scopul mersului), vă invităm şi pe alţii să vă alăturaţi.

Dacă vreţi să-mpărţim aceeaşi pre-beţivăneală controlată şi generatoare de discuţii cu caracter profund academic, se merge în noaptea de miercuri, 11 martie 2009 (că joi e sindrofia), cu trenul accelerat de ora 23:31. Pot să se alăture, pe lângă cei ce pleacă direct de aici, şi alţii, din alte oraşe, dacă ajung la tren sau dacă se urcă pe drum. Daţi un mail, dacă îi, să facem o listă, pe darius[at]jeg[punct]ro sau veniţi direct la locul faptei. Pare-mi-se că un bilet, dacă vă ajută informaţia, îi 51 RON întreg şi f’o 25 redus.

Până acum mergem: eu, imbecilul de Gabriel, Tudor, Ionuţ, Dacian, Flaviu Comănescu, Andrei “Anduu” Vanca, Florentin.

Conform bunului obicei, ca să ştie toţi care vor să-mi rupă diversele, încă din 2006, redactăm acilişea orarul, pentru a fi găsibil oricând de către oricine interesat de răfuieli.

Joi, 12 martie 2008

08:45 Ajuns în Gara de Nord
09:20 Ridicat cheia lu’ Arpi de la Vitrina Advertising, branch Bucureşti.
10:00 Deversat echipament pe Brezoianu, nr. 18, despre care am aflat ulterior c-ar fi adresa sus numitului.
12:00 Deplasare la Fashion Tattoo, pentru efectuarea a unei chestii omoloage alte chestii.
14:00 Reuniune cu Mana Ciutacu, strămutabilă oricând într-acest desfăşurător, după programările la coafor ale duduii (cu anunţ, desigur, pentru curioşi, să nu se piardă confuji prin metropolă, căutându-mă)
15:00 Întrunire cu patronul pe bicicletă, la depozitul Low Riders şi înfăptuirea de grătare în aerul liber, curat şi primitor al Bucureştilor
18:00-19:00 Preluat Arpi şi ceilalţi diverşi şi diverse şi divina Sorină, descins la Fabrica, în vederea sindrofiei.
19:00-03:00 Sindrofie

Vineri, 13 martie 2009

11:00 Trezit cu o senzaţie
11:30 Ridicat din pat cu dificultate
12:00 Întâlnit Florentina Florea la cofetărie şi cofetărit împreună
14:30 “Prânz” cu Maria Coman
16:00 Văzut cu Iuliana Serea, fără motiv, la Târgul de Joburi în PR şi etc., la Universitate, p-undeva.
17:30 Reunit cu “Mihail Sepukku” Ion şi aglutinat hrană
19:00 Împletit cu Iulia Rugină şi făcut declaraţii deşarte, intercalate de refuzuri ferme, jucat jocul Jenga
22:00 Îmbrăţişat familia Lascu, fiu şi fiică.
23:00 Vizitat localul Goblin, cu escală la Deko Cafe pentru rutina comedică, cu Sorina, că-i fascinată de un domn (nu, Teo, nu tu); apoi eşuat în birtul zis, cu amabilii de la Dagga, stimabilii Low Riderşi, cu Teo de la Deko şi pornografica sa concubină. Se vine şi la liber, dacă doriţi, că aduc Jenga, nu disperaţi. Ca să mă recunoaşteţi, eu voi fi îmbrăcat în mine.

Sâmbătă, 14 martie 2009

12:00 Trezit în ritmul meu, că nu ne bruscăm de cu dimineaţa degeaba.
13:00 Prins la limită trenul spre Braşov.
15:48 Ajuns şi întâlnit cititoare aproape dornice.
20:00 Cunoscut alţi cititori, mai dornici decât cititoare, de cititoare.
00:53 Plecat în localitatea Zalău, municipiu de judeţ (cu precădere Sălaj).
09:20 Ajuns în Gara de Nord Zalău, de altfel cunoscută drept Gara Zalău.

28 comentarii

zi si tu ceva
 1. Martie 13, 2009 la 12:18
  link permanent
  Zappy zice ca:

  foarte frumoasa sindrofie. a castigat pamfil, dupa cum v-am zis.

  deci poza de la blogatu, o vreau si eu. sa o pun pe blog cu urale.

 2. Martie 13, 2009 la 13:07
  link permanent
  Chira zice ca:

  Inseamna ca si eu sunt in inima ta domnule Un-guru.

 3. Martie 13, 2009 la 13:21
  link permanent
  un guru zice ca:

  Domnişoara Chira, explică-mi te rog.

 4. Martie 13, 2009 la 13:33
  link permanent
  krakilla zice ca:

  Blogatu pentru blogfest! Blogatu pentru blogfest! Hai Blogatu!!!!!!!!!!

 5. Martie 13, 2009 la 14:12
  link permanent
  monica zice ca:

  Da, Kraki, ii transmitem, stai linistit!

 6. Martie 13, 2009 la 15:07
  link permanent
  jimerino zice ca:

  groza futu-ti lampa! horinca mea!
  BLOGAAAAAAAAAAAATU! BLOGAAAAAAAAAAATU!

 7. Martie 13, 2009 la 15:28
  link permanent
  toader zice ca:

  io-te ba, asta s-a dat cu ungurii. ar trebui sa ne faca rubrica ei. noua adica sa ne faca rubrica ei. care sa se numeasca “ei” adica. rubrica. noua pronumele ci nu numeralul adica. pana mea, nu mai inteleg nimic din ce scriu eu aici.

 8. Martie 13, 2009 la 16:45
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Mesajul meu în care explicam cum e cu faza terminală şi de ce nu e greşit să spui acut în fază terminală, nu mai este nici în moderare (deci am abordat subiectul cu moderaţie), a dispărut cu totul.

 9. Martie 13, 2009 la 17:24
  link permanent
  Anduu zice ca:

  AAAAAu capu’!!

 10. Martie 13, 2009 la 17:28
  link permanent
  un guru zice ca:

  Iară îi e ciudă la toader.

 11. Martie 13, 2009 la 18:08
  link permanent
  Flo zice ca:

  Florentin ești tu.

 12. Martie 13, 2009 la 18:59
  link permanent
  chira zice ca:

  Domnule Un-guru , eu și Darius parcă eram pentru tine aceeași persoană. Atâta numai că eu nu vreau să mă bat cu țiganii pe stradă. Eu sunt țigancă.

 13. Martie 13, 2009 la 20:38
  link permanent
  un guru zice ca:

  me dikhel fotografija galbeno-i-e raklyi … kamav tut

 14. Martie 13, 2009 la 21:12
  link permanent
  chira zice ca:

  Raklo!!! Xer!!! Ptiiuu!!!

 15. Martie 14, 2009 la 02:20
  link permanent
  un guru zice ca:

  Xer????? Sostar? 🙁

 16. Martie 14, 2009 la 12:35
  link permanent
  toader zice ca:

  deci groza a pierdut? a iesit macar cu un onorabil loc 5?

 17. Martie 14, 2009 la 15:14
  link permanent
  monica zice ca:

  Un hororabil loc I in inimile noastre, toadere. Asa sa stii! 😛

 18. Martie 14, 2009 la 18:55
  link permanent
  Anduu zice ca:

  Ba… M-ai sunat la 7 dimineata sau am visat? Parca mi-ai zis ceva ca nu iti merg butoanele la telefon…

 19. Martie 15, 2009 la 11:59
  link permanent
  monica zice ca:

  Daca ne dai poza cu BLOGAAAAAATUUUUUUUUUU’, te bagam in mess drept Slab-Darius Groza-Bija. Promitem!

  Semnati:
  monica, Zapa & Jimele

 20. Martie 15, 2009 la 12:10
  link permanent
  monica zice ca:

  Mda. Intuiesc ca ambele comentarii await moderation [emoticon cu monica bleanda]. Lasa-l si tu pe ala mai simpatic, Grozo, bine?!

 21. Martie 15, 2009 la 15:05
  link permanent
  damacufelicitari zice ca:

  Felicitari pentru postul pe care n-am avut rabdare sa il citesc (mult prea lung!!!) si pentru sutele de comentarii pe care tot nu le-am citit. Si felicitari pentru uimirea pe care ai reusit sa mi-o trezesti: de unde au oamenii astia atata timp liber??????????????????????????????? Cum care oameni? Astia de comenteaza timp de o saptamana si se tin la curent si cu primele sute de comentarii inainte de a scrie unul nou. wow. eu mi-s socata. sper sa imi revin din trauma. Si sunt un om cu rabdare muulta.

 22. Martie 27, 2009 la 21:15
  link permanent
  Rodicaescu zice ca:

  Ia sa vedem ce ati invatat…
  pt urmatoarea propozitie m-am contrazis acum cativa ani cu un respectabil domn inspector 🙂

  Trupele rusesti trebuia sa treaca linia Dunarii.

  corect au ba?

  🙂

 23. Martie 27, 2009 la 21:15
  link permanent
  Rodicaescu zice ca:

  ma rog, fraza :))

 24. Martie 27, 2009 la 22:01
  link permanent
  Rodicaescu zice ca:

  http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t66768-150.html

 25. August 13, 2009 la 17:50
  link permanent

  discutii interesante pe blogurile astea…si ma (z)bucur ca va legati si de limba romana… chiar acum cateva zile am vazut un anunt celebru DE PASTE trimis de un prieten pe mail cu
  “AVEM MIE-L”
  cat am putut rade!!! :)):)):))

 26. August 16, 2009 la 12:01
  link permanent
  siginutz zice ca:

  Am dat din întâmplare peste postul acesta al tău. 🙂 Te chinuie rau, nu ai ce face? 🙂 Sunt de acord cu tine, e circumstanţială de timp, dar ştii, a trecut mult din clasa a 8-a de când am învăţat – unii – gramatica română :)Dacă (,) cumva o să se schimbe treaba asta, îţi ridicăm statuie, că probabil ai reuşit să faci ceva. Hih! 🙂

 27. Mai 11, 2012 la 01:25
  link permanent
  Cody Markakis zice ca:

  Truly when someone doesn’t understand then its up to other people that they will help, so here it happens.

 28. Mai 1, 2018 la 16:00
  link permanent
  ghidus zice ca:

  “trebuie / sa-l scufunzi”

  “sa-l scufunzi” nu e completiva directa, magariule. E propoziție subiectiva, caci trebuie e verb impersonal, dar tranzitiv, care impune subordonata cu rol de subiect, deci subiectiva.

  “și nu sa-l scoți la suprafața” e tot principala, nu completiva directa. Se afla în raport de adversitate cu cealaltă principala (se poate înlocui “și” cu adversativul “iar nu”.

  Mars la loc, nota 4.

3 trackback-uri

 1. de la Bucureşti (Roblogfest 2009) şi Cluj [dubios] pe Martie 15, 2009 la 02:58

  […] joi dimineaţa la orele 4 spre Bucureşti cu stimabilii Andi (cel mai înalt blogger din lume), Darius “Jeg” Groza (cel mai ciudat om – nu neapărat în sensul rău) şi Psaico (aproape cel mai […]

 2. de la . pe Martie 15, 2009 la 03:28

  Și totuși se poate și mai bine…

  Între timp am fost și la Roblogfest, unde mi-am confirmat părerea, este o caricatură de festival….Aici respectul se măsura în unici pe zi
  ……

 3. […] în conceptul vizual al site-ului, formatarea impecabilă, și mai ales, o grijă deosebită pentru titluri. Canalul său de Youtube e cunoscut pentru producții precum „Reportajul vasluian subtitrat” […]

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)