Pilda maşinii de spălat la care n-ai voie să roteşti butonul de programare în sens invers acelor de ceasornic, că se strică definitiv, şi a vecinului pe care l-ai cunoscut pe messenger, dar nu-l mai găseşti în listă, ca să mergi la el cu rufele

sari la comentarii

[dac-ai venit pentru înregistrarea emisiunii radio despre scandalul de la Jurnalism UBB, aici vrei să dai click]

Jeg 95, vers 1.

InitialaAcum câteva săptămâni mi s-a stricat maşina de spălat. Eu stau pe Traian Moşoiu. Acestea sunt două informaţii cheie, care vă vor fi utile în înţelegerea povestirii ce urmează să o parcurgeţi. Veţi afla, doar citind-o, că detaliile aparent fără de legătură sau însemnătate majoră ne pot influenţa decisiv viaţa (mea), într-un mod care nu vă interesează câtuşi de puţin.

2. Locuind cu fratele meu, Moafle, noi utilizăm alternativ două maşini de spălat vechi, una aparţinând proprietarilor apartamentului în care stăm cu chirie, iar cealaltă a noastră, de la Zalău. Ele se defectează prin rotaţie şi le cărăm în sus şi-n jos pe scări, o dată la câteva luni, ducându-le sau aducându-le la şi de la “nişte meşteri” care le repară. La fel ca orice maşină de spălat veche, reparaţia celei mai mici piese costă mai mult decât valoarea întregului şi se apropie de preţul uneia noi. Totuşi, tatăl meu este un om dubios, care cunoaşte diverse persoane – mă-nţelegeţi? – cum sunt şi aceşti “meşteri”, capabili să le repună în funcţiune printr-un sistem într-ale cărui măruntaie îmi este teamă să mă cufund. Cât timp nu punem întrebări care nu ne privesc, maşinile vor funcţiona, ele vor fi aburcate şi îmburdate la şi de la etaj şi gata. S-a priceput?

3. Am putea, desigur, să procurăm o alta, pentru a evita acele perioade nebinevenite de câteva zile, acele cicluri în care aşteptăm schimbul între maşini, care trebuie duse, respectiv aduse de departe, din tărâmul meşterilor, dar ce sens ar mai avea totul?

4. Ceea ce ne aduce la strada mea. În lista de messenger am, la periferie, în mahala, alături de leproşi, surghiuniţi şi Iulian Duma, vreo 50 de nume ale căror posesori nu-i cunosc. Mi-au cerut prietenia în urma diverselor acţiuni de pe Jeg, iar eu i-am acceptat, notat şi păstrat, fiindcă îmi creez un mic eşantion pentru diverse mass-message-uri stupide cu care mă îndeletnicesc în clipe de răscruce. În tot acest proces complicat, am aflat că una dintre persoanele necunoscute mie, deţinătoare a uneia dintre identităţile listei, este domiciliată chiar pe Traian Moşoiu şi dânsa, adică mi-e vecină. Reţin vag că e vorba de un tip la care, într-un anume punct din indiferenţa noastră reciprocă, trebuia să mă duc să mănânc, deoarece-i plăcea acest blog, iar mie îmi era foame.

5. Ei bine, ca să ajungem cât mai repede la morala şi, practic, motivul pentru care încă speraţi că a avut un infim rost să citiţi, revenim la maşinile de spălat, ale căror cicluri au pus recent probleme. La ultima defectare ce o aşteptam, lipiţi de calendar, maşina de înlocuire nu era încă definitivată. Nişte reglări de conturi între meşteri, nu ştim, cert e că nu venea, ca s-o trimitem pe aia ce nu mai mergea.

6. Precum raportul nevoie de a spăla haine per distanţă de parcurs în acest sens este dezavantajos din punctul de vedere al interesului meu faţă de igiena personală, dar şi fiindcă îmi terminasem rezerva de prieteni de prin împrejurimi care-mi puteau rezolva problema, am decis să apelez la necunoscuţi.

7. Am luat astfel lista la puricat, căutând misteriosul personaj vecin din messenger, despre care-mi aminteam în ceaţă că-mi este dator şi căruia i-aş fi împrospătat tot eu memoria, că el cu siguranţă nu ştia acest fapt. Am trecut prin două duzini de ciudaţi, pe care i-am întrebat acelaşi lucru, încercând să nu dezvălui faptul că habar n-am cine erau, pentru ca apoi să nu le răspund, descoperind că nu sunt cel pe care îl căutam. Întreprindere ce a fost relativ dificilă, fiindcă, odată ce te-ntreb dacă pot veni la tine cu chiloţii murdari, iar tu eşti din alt oraş, o explicaţie raţională nu este cel mai facil lucru de confecţionat. Tăcerea mormântală a fost răspunsul, bizuindu-mă şi pe faptul că persoanele mă vor considera pe puţin psihopat şi voi scăpa în acest fel şi de corvoada de a mai trebui să le vorbesc vreodată. Nu aveau maşină de spălat în proximitatea utilă, ergo nu existau.

8. De ce toată această epopee? De asta: nu l-am găsit pe omul cu pricina, am puţit două săptămâni, a venit maşina de spălat dreasă şi acum spălăm în tură dublă, fiindcă nu m-am putut bizui pe el. Dacă mă citeşte, totuşi, doresc să-l bag în pizda mă-sii de trădător.

Trimiteri: cap. “Doamnă, vă pleznesc.“, tot despre maşina de spălat

***

Dumnezeu nu există:

SiteulDivin

Să ştiţi că atât crucea, cât şi smiley face-ul, precum săgeata şi steagul – toate erau animate şi se-nvârteau, colorau sau făceau oricum ceva divin; în afară de aparatele ălea, foto şi de filmat, care stăteau ca proastele.

***

Ş-acum, din secţiunile “obesity epidemic”, sunaţi, că nu v-a duce nimeni dorul, respectiv “firmă serioasă, spălăm creiere”…

AnunturiPiataAdela

[nu, acolo, pe fundal, nu făceam reclamă mascată la Apple cu măru’ ăla; aşa e captura din ziar; mulţămim cu plecăciuni Adelei]

Vă urez un sincer şi călduros servus!

47 comentarii

zi si tu ceva
 1. Octombrie 25, 2007 la 18:11
  link permanent
  Christiana zice ca:

  Deci nu fripteuză îţi trebuia, ci spăleoză.

 2. Octombrie 25, 2007 la 18:21
  link permanent
  Andrei Crivat zice ca:

  @Christiana: draga, sa ma crezi cand iti zic ca e friteuza/friteusa si nu fripteuza. Poti să-i zici și frițiurniță, că tot îi mai corect decât fripteuza.

  @Jegstăr: deci nu mai vii la noi sa-ti spalam toalele ? Yupiiiii, da’ sa cauti ciorapu’ meu Hugo Boss, ca sigur ii la tine. Sa mi-l aduci, ca altfel de lingi pe bot de biftec tartar.

 3. Octombrie 25, 2007 la 19:04
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  O, nu, biftec tartar! Nu mai pot mânca, groanic, tu, teribilă vestire… 😀

 4. Octombrie 25, 2007 la 19:16
  link permanent
  mirmen zice ca:

  …aloo,băieţii din grupa mijlocie şi mare mîncă litere şi se iau de fetele strîngăreţe care pun,să fie(pă iarnă)…:)

 5. Octombrie 25, 2007 la 19:27
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ce grăieşti tu acolo, fomeie?

 6. Octombrie 25, 2007 la 19:39
  link permanent
  mirmen zice ca:

  Jegs()ăr eşti groa()nic

 7. Octombrie 25, 2007 la 21:01
  link permanent
  ania zice ca:

  nu stiam ce pute pe strada aia :> credeam ca mirosul vine de la unitatea militara sau de la opera… acum stiu ca e de la blocul construit de langa ala neconstruit

 8. Octombrie 25, 2007 la 21:15
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Greşeşti. Nu este operă. Aiurezi!

 9. Octombrie 25, 2007 la 21:26
  link permanent
  ania zice ca:

  opera plaza. da ma gandeam sa nu fac reclama d-aia sau cum ii zice 😀

 10. Octombrie 25, 2007 la 21:27
  link permanent
  ania zice ca:

  si de cand imi zici tu mie ca aiurez? 😀

 11. Octombrie 25, 2007 la 21:35
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  De trei mesaje-ncoace.

 12. Octombrie 25, 2007 la 21:41
  link permanent
  ania zice ca:

  grrr… in locul tau nu as comenta :> stiu unde locuiesti! 😀

 13. Octombrie 25, 2007 la 21:53
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Şi ce? Şi eu ştiu unde locuiesc. Nu eşti de folos decât dacă-s teribil de beat. Şi n-am bani s-ajung aşa.

 14. Octombrie 25, 2007 la 22:18
  link permanent
  ania zice ca:

  lol… trist. las’… poate se apropie o petrecere 😀

 15. Octombrie 25, 2007 la 22:29
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Gizăs, ce enervantă-i melodia.

 16. Octombrie 25, 2007 la 22:40
  link permanent
  ania zice ca:

  apai nu tu ai pus-o?

 17. Octombrie 25, 2007 la 22:46
  link permanent
  mirmen zice ca:

  …ţ…ţ…ţ…ce s-a alege de globu’ aiesta…

 18. Octombrie 25, 2007 la 22:47
  link permanent
  Christiana zice ca:

  @Andrei Crivăţ: jeo se, jeo parlî franse. Da’ aşa grăit-a Zarathustra pe blogul lui Victor şi aşa va rămâne în vecii veci(ni)lor.

 19. Octombrie 25, 2007 la 23:22
  link permanent
  Oana zice ca:

  Eu zic sa-ti cumperi o masina de spalat. Daca e posibil una din aia care sa te si dezbrace cand simte ca esti murdar. Si felicitari pentru emisiunea de la radio, ai fost mai bun decat moderatorul care o mai si balbaia…

 20. Octombrie 25, 2007 la 23:33
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Hehe, vă mulţumesc, vă rog, podidiţi! 😀 Dacă-mi iau maşină de spălat funcţională şi merg toate cum tre’ în viaţă, nu mai aveţi Jeg cu care să vă mânjiţi creieraşele curăţele… 😀

 21. Octombrie 26, 2007 la 00:21
  link permanent
  Oana zice ca:

  Adevarat si asta. Da-o dracului de masina de spalat 🙂

 22. Octombrie 26, 2007 la 00:35
  link permanent
  Geniul zice ca:

  Ma scuzati ca va intrerup, Zalau e oras?

 23. Octombrie 26, 2007 la 00:45
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Stat independent. Toată ziua stă singur.

 24. Octombrie 26, 2007 la 09:23
  link permanent
  sepukku zice ca:

  daca vrei poti sa speli la mine…

 25. Octombrie 26, 2007 la 09:46
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  😀 Desigur, dragă. Săptămula viitoare crez că viu la Bucales. Ghici ce?

 26. Octombrie 26, 2007 la 11:53
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Bine, am scos melodia debilă deocamdată, că n-o mai suportam la refresh-uri. Şi o pun când schimb scutecu’ Jeg cu alt articol.

 27. Octombrie 26, 2007 la 16:00
  link permanent
  sepukku zice ca:

  250-500g palinca de la carcea este taman ce trebe ca sa deschizi usi.

  mai ales ca ultima mostra a avut un succes nebun printre demintari.

 28. Octombrie 26, 2007 la 21:32
  link permanent
  bootsy zice ca:

  servus si tie, tolomacule.
  nu trece nici un râu prin metropola unde vietuiti ? stii tu, ca-n cântecul ala soldatesc, “suflecata pân’la brâu..”
  creca ti-ar sta bine, haha

 29. Octombrie 27, 2007 la 08:55
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Prin Zalău, dragă, trece evidenta Vale a… cui crezi? Da: Zalăului. Cu menţiunea necesară că eu şăd în Cludge, deci Valea Zalăului era mult mai departe de strada mea de aici, iar Someşu, din nou, era-n direcţia agenţiei la care lucrez, deci cu atât mai puţin îmbucurător. Deşi m-aş putea duce cu săculeţu, pauza de masă s-o folosesc igienic, iar apoi să-mi înting boarfele p-acolo, pe cablurile de reţea ş.a.

 30. Octombrie 27, 2007 la 16:24
  link permanent
  dr. b zice ca:

  Io tot sper ca o sa ne povestesti ce i-ai facut sutului de te ameninta cu mictionari pe fata-ti. Si asta via ditamai caonsilierul fostului prim-ministru.

 31. Octombrie 27, 2007 la 22:51
  link permanent
  mirmen zice ca:

  …oana,dragă,ai un umor involuntar…negru închis…

 32. Octombrie 27, 2007 la 23:29
  link permanent
  Oana zice ca:

  Nu cred ca e chiar involuntar :D, dar fac tot ce pot.

 33. Octombrie 27, 2007 la 23:30
  link permanent
  Oana zice ca:

  Am uitat, apelul era foarte serios. Nu e la “misto”. Era doar o idee.

 34. Octombrie 27, 2007 la 23:45
  link permanent
  mirmen zice ca:

  @dr.b
  pînă apare dari, io l-am întrebat pe şuţu dacă trend-ul lui ambiţios îi “nici un post fără pişu”…da’ el numa’ atît a mişcat prin băltiţă cit să-mi şteargă comentariul \:)

 35. Octombrie 28, 2007 la 11:38
  link permanent
  Vera zice ca:

  Imi vad oare ochii bine? Saptamana viitoare (adica asta de acum) vii in Bucuresti?

 36. Octombrie 28, 2007 la 12:20
  link permanent
  mirmen zice ca:

  @Andrei!! amu observ t-ul pus pe şestache ţţţ şi io nu mi-am asigurat dovada 😀

 37. Octombrie 28, 2007 la 13:45
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Doftore, din câte cunosc eu, i-am pus lu’ individu’ un comentariu (aş zice constructiv), ca să-şi schimbe poza aia penibilă de jurnalist de liceu care a pus mâna pe aparatu’ firmei, ceea ce nu-i o înţepătură, e o realitate. Mi s-a părut astfel de mult, iar acum mi-a confirmat cineva fără să aduc eu vorba şi m-am decis să fiu mesageru’. Reacţia lui n-am văzut-o, da’ dacă tu zici c-a fost fiziologică, bine. Că acuma văz c-au dispărut subit comentarii de p-acolo, ceea ce mi se pare jegnibil.

  Vera: Da, ai remarcat corect, o să afişez programul complet, să veji de te-ncadreji.

  Oană: O să mă uit mintenaş despre ce-i vorba, în clipita în care îţi şi mere site-ul, deşi poa’ am şi eu ceva probleme de conexiune. Da’, din principiu, eşti tu de vină, până reuşim să ne dumirim.

 38. Octombrie 28, 2007 la 14:07
  link permanent
  dr. b zice ca:

  @ Darius:

  Adevarat ai grait. Comentariul la adresa ta e (inca) la postarea care anunta blogul Ancai Alexandrescu. Si pana mai de curand era urmat de o replica e a mea in care ii sugeram ca daca asa stie el sa-si poarte razboaiele, atunci e clar dintre aceia care fac dus cu apa calda. Vad insa ca acest comentariu a disparut. Despre Sutu asta chiar am crezut ca are (vorba lui Ciutacu) cojones. Trebuia sa-mi dau seama dupa poza ca n-are.

 39. Octombrie 28, 2007 la 14:15
  link permanent
  Oana zice ca:

  Darius acum imi merge siteul, problema mea, nu a ta. Dar nu trebuie sa te uiti, iti explic eu. Ma gandeam ca poate vrei sa ii faci un blog lui Dobrin. Dar dupa ce m-am gandit eu mai bine, adica toata noaptea, cine scrie in el? Asa ca nu mai cred a fi o idee foarte buna.

 40. Octombrie 28, 2007 la 14:41
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Doftore, io nu găsesc remarca de care zici. Dă-mi un paste, ţinând prea mult la mine cât să-i chiar citesc blogu’ în căutarea misterului… 🙂

 41. Octombrie 28, 2007 la 15:36
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ho, gata, am remarcat. Pot zice ceva? Dacă-l scapă dup-aia şi nu-s p-acolo, face ceva disfuncţie renală din cauza mea sau chiar o ocluzie intestinală.

 42. Octombrie 28, 2007 la 16:16
  link permanent
  dr. b zice ca:

  @Darius:

  Nu le pune la suflet ca nu merita. S-o mai injurat oamenii pe blogurile astea, cumva au facut-o insa pana acum decent. Nu s-a mictionat, nu s-a aruncat cu fecale, nici macar in aia a ma-sii nu s-au (prea) bagat unii pe altii. Sutu asta a cam depasit niste limite. Iar din cauza asta o sa si-o ia el in freza. Sunt convins.

 43. Octombrie 28, 2007 la 16:19
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Şuţu e doar frustrat de observaţia ce i-am făcut-o, cred, nu-l văd afectând pe cineva în mor real. Are şi el, un blog.

 44. Octombrie 28, 2007 la 19:06
  link permanent
  Soft zice ca:

  Darius, blogurile de eurocandidati le-ai scapata 🙂 Uite-i pe liberali cum fac pe decentii in blogosfera… Au inceput cu o juna…, la http://www.valean.eu/

 45. Octombrie 28, 2007 la 21:25
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Este un blog, pe Internet, fură de aci şi-i fix aşa, cu o seninătate ce frizează nesimţirea.

 46. Mai 28, 2012 la 16:55
  link permanent
  Kandra zice ca:

  I beloved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. in poor health for sure come more beforehand again as exactly the same nearly a lot often inside case you defend this increase.

 47. Aprilie 10, 2013 la 06:40
  link permanent
  Host Monster zice ca:

  zvgewkfh, Host korean movie dvd monster, QnSerkc, [url=http://diendanthamtu.com/hostmonster/]Host Monster[/url], vvVqRNu, http://diendanthamtu.com/hostmonster/ Host Monster, nCfTAie.

un trackback

 1. […] dar e suficient cat il chinuie televiziunile ca sa o mai fac si eu. In cazul asta fac apel catre Darius sa ii daruiasca un blog. Macar asa sa ni-l amintim […]

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)