Nu acceptaţi nici un căcat de la nici o firmă. Deloc.

sari la comentarii

Cu ură!

Scriu articolul ăsta, fiindcă am păţit o grămadă de rahaturi cu produse şi servicii şi am ajuns absolut versat în a le scoate la capăt în avantajul meu, clientul, cum de altfel ar şi trebui. Şi încă sunt frapat când întâlnesc persoane care acceptă mui comerciale.

Scurt istoric

Acum câţiva ani mi-am luat (maică-mea, desigur) primul laptop. Era un pişat de la Fujitsu-Siemens, prin Altex. Cu rată.

La pişat s-a stricat, în decursul primului an, cred că lunar, câte ceva. Hardul, apoi iară hardul, apoi placa de bază, că aia era de vină, apoi a puşcat tot.

Din 12 luni cât am plătit (maică-mea, fireşte) ratele, vreo 3 luni pişatul a stat prin “service”. Generic 3 luni, fiindcă cel puţin la una dintre defecţiuni, după ce l-am dus în Altex “să-l trimită ei”, a vegetat după tejgheaua din sediu pe durata primelor 4 săptămâni, până m-am dus eu fizic din Cluj la Zalău să întreb cu gura ce se petrece şi l-am văzut acolo, cu ochii, unde îl uitaseră de când îl predasem eu.

[dacă-i prea lung ce citiţi, treceţi direct mai jos la Next-Gen, dar ş-asta ar fi interesant]

Nu ştiu cum era procedura pe atunci şi nici nu e relevant, însă în mare cum se întâmplă acum e că un om cumpără ceva de la un retailer, bun care e în garanţie pe o perioadă determinată, respectiv asigurat opţional pentru o extindere a perioadei şi condiţiilor standard de garanţie (de exemplu, nu se strică “de la el”, că-l scapi în budă la Boiler).

Tu-l iei de la retailer, cu banii jos sau în rate. În momentul în care “s-a stricat”, magazinul de unde l-ai cumpărat e un intermediar binevoitor între tine şi cine se ocupă de el. La nivel de curier, dar fără răspunderea unui curier. Adică ei ţi-l trimit şi îţi zic ţie când vine aproximativ, dar dacă-i plictiseşti cu întrebări, te trimit să vorbeşti direct cu ăia care-l repară, dar ăia n-au chef, că ăia discută cu retailerul, doar când vine vremea să-l trimită îndărăt. În stil bine împământenit românesc, dacă n-ai pe cineva la retailer (dacă nu chiar la service) să te ajute cu informaţii, practic n-ai pe cine întreba, doar să aştepţi.

Revenind la pişatul de laptop. După primul an în care l-am folosit cam jumătate din timp, cu tot cu dus-adus, s-au adunat la garanţia iniţială şi lunile cât mi-a lipsit. Bă, în momentul în când s-au gătat lunile ălea în plus: laptopul n-a mai clipit. Se rodaseră ş-astupaseră deja intrările de la carcasă de cât au şurubărit şi peticit la el. I-am pus cruce şi-am zis că asta este, îs prost.

Pura întâmplare face că la câteva zile de când deja se strângea praful pe hoitul său pe undeva-n camera mică, a apărut la Antena3, la ceva emisiune plătită (nu de maică-mea), şeful la Fujitsu-Siemens pe Europa. Nu ştiu nici acuma de ce era omul ăla în studio la Firea (mi se pare) şi mai ales nu pricep nici până-n ziua de azi de ce anume puteai trimite întrebări live prin SMS, întrebări care apăreau nefiltrate pe ecran şi la care ăla chiar răspundea pe rând, cu rigurozitate.

Însă am trimis un cârnaţ de vreo 63 de cenţi, în care ziceam că am luat pişatul de la Altex şi s-a buşit într-una şi oricum de Altex nu mă interesează, că tot Fujitsu-Siemens e de fapt un pişat.

S-a făcut ăla roşu-verde-albastru-ţiclam – că i-a tradus cuvânt cu cuvânt Firea (am impresia), ş-aia tâmpită – şi a zis că să las mailul, că mă sună, în sfârşit, ideea-i că mi l-a luat cineva pas alergător şi mi l-a dus nu-ştiu-unde în Timişoara (dintr-un motiv sau altul) şi mi-au dat altul nou.

V-am povestit toată cretinătatea asta ca să ajung la Next-Gen, de fapt. Însă iniţial cu pişatul de Fujitsu-Siemens din Altex am experimentat eu tot acest bildungsroman şi m-am călit ca oţelul.

Şi mai am câteva de astea, până la Next-Gen, nu le mai dezvolt, dar vreau să adaug un singur lucru: pretenii mei cei mai buni sunt OPC-ul.

Nu maică-mea, nu taică-miu, nu Vasile Maier, ci OPC-ul. OPC-ul sunt o ghirlandă de birouri excepţionale care împânzesc ţara, ticsite de funcţionari distilaţi în detectivi particulari cu jumătate de normă, obţinuţi prin scoaterea din pensie a câtorva foşti turnători la Securitate cu mustrări de conştiinţă, care acum poartă fedore albe ale dreptăţii şi pe care eu personal îi ador din toată inimioara mea frântă, mai mult decât pe toate iubitele mele puse la un loc, dezbrăcate, fiindcă-s injectaţi cu fraudă până la dependenţă şi o miros din vârfu’ dealului şi din adâncimile văilor.

Aceştia stau înfăşuraţi de telefon şi e-mail, aşteptând să vină cineva plângând şi să se ducă în galop SĂ DEA CU AGENŢII ECONOMICI DE PĂMÂNT! Nici măcar nu-s mânaţi de satisfacţia că te ajută pe tine; torc la gândul că le găsesc ălora altele câtişcele dosite, iar ăia-s căcaţi pe ei că le găsesc tot felul de învârteli obscure, pe care ştiu bine că le au dosite.

OPC-ul este cel mai eficient aparat al republicii.

Ajungând la Next-Gen

Eu de câteva luni m-am mutat din ţară. Cât eram încă-n ţară, în chirie la Cluj, foloseam pentru minunea care este Internetul un abonament de business Next-Gen, cam de doi ani, upgradat de la unul de persoană fizică după primul an. Ăla de persoană fizică, evident: foaie verde laba gâştii megea netu’ nu.

Aşa că s-au dat de ceasu’ morţii ăştia de la Next-Gen, că-i sunam prea des, au trimis un cocalar leneş din flota lor, de s-a urcat pe stâlp să tragă fibră optică pe stradă “numai pentru mine” (du-te, mă-n pizda mă-tii), mi-a instalat bordul de la maşina Kitt pe noptieră şi am plătit dublu (63 RON), da’ mergea cum trebuie să fie într-o ţară cu coroniţă la piraterie.

Bun, ş-a venit vremea emigrării. Eu, cetăţean cu simţ civic, am recomandat noilor chiriaşi să păstreze abonamentul, că e bun, să nu stea o lună după altul, mai uşor e doar să transferăm titularul. Sun la Next-Gen, ăia zic că sigur, bossulică. Doar trebuie să mă duc la ei să pregătesc foile mele, ca apoi să vină ăia noi, să facă foile lor. Mă duc, fac foile, plătesc frumos în avans luna începută şi mă mult în altă ţară.

Peste o săptămână, unul dintre pruncii care se mutau în apartamentul meu vechi merge la Next-Gen, să preia abonamentul. Şi-l pune dracu’ să ceară detalii nesimţite, de tipul pentru cât timp semnează, ce primeşte în banii ăia, respectiv care bani, mai exact. Moment în care ăia-i trag foile de sub nas (completate cu buletinul lui, când m-am dus eu), că ori semnează şi află, ori nu.

Ăsta se-ntoarce acasă abătut, descumpănit şi tăvălit prin realitate, îmi scrie mie. Eu sun la Next-Gen, de pe roaming, eu locuind în altă ţară deja, deşi în acte domiciliam la Next-Gen pe router. Bună ziua, care-i faza? Evident, ăla nu ştia, cu care am vorbit, aşa că îmi dă un număr de sesizare, urmând să mă sune înapoi altcineva care ştie, în termen de 48 de ore maximum, pe roaming, eu locuind în altă ţară.

Mna, din acel punct şi până la scrierea acestui articol, am primit vreo 10 astfel de numere de sesizare, de pus la loto. Întinse pe toată durata a mai-iunie-iulie, tot din 48 în 48 de ore aniversare, cu pauză de odihnă, la telefoanele mele, în roaming, că eu locuiam deja în altă ţară.

Printre ele, cam pe la mijloc, s-a numărat şi o “garanţie personală” a unuia, că mă sună “ÎN ACEEAŞI ZI” (undeva la începutul lui iulie), precum şi “cuvântul meu” al altuia, la care i-am zis că prefer să mă deconecteze, că nu mai umblu după ei. A fost o decizie de anduranţă. Ceea ce dovedeşte încă o dată – dacă mai era necesar – că nu suntem construiţi ca societate să facem lucrurile să funcţioneze.

După decizia de reziliere, vocea deţinătoare a cuvântului dat a fost prima de la Next-Gen de la care am auzit că se poate face deconectarea lejer, doar că este “o taxă”. N-o ştie ea personal cât e, desigur, ştie doar că poate fi undeva între lunile cumulate rămase pe abonament şi cât vor ei, dar mă sună cineva de la ei (ghici în cât timp?), care-mi face calculul, dacă-i trimit o cerere scanată de deconectare, dar scrisă de mână.

Cam pe la expirarea acestor serii de promisiuni din suflet, când am realizat că mai repede obţin cetăţenie în ţara mea nouă, în care locuiam deja pe roaming, în delegaţie de la Next-Gen, le-am zis noilor chiriaşi să pună routerul într-o punguţă la intrare. Şi am sunat la OPC. Pe care-i am pe speedial şi care reprezintă cel mai dulce cost suplimentar pe care l-am făcut vreodată în roaming, că locuiam deja în altă ţară de ceva vreme.

Ăia s-au băgat în viteză, în câteva zile le-am dat toate boarfele pe e-mail, fapt pe care mi l-au confirmat cu promptitudine la primire şi – pac! – nu trec proverbialele 48 de ore de la plângee, că mă sună insistent de la Next Gen. Ăla ultimul personal, cu cuvântul lui dat, în gură. Că el n-a primit e-mailul de la mine, doar de la OPC. Da’ asta cu o relaxare largă de o săptămână. Că nu stătea el să nu plece-n concediu că, feţele, nu venise solicitarea mea.

Sfinte Akismet, scuip eu în sân! Fix el să nu primească nimica? M-am gândit să-i recit cu rime numerele de sesizare. Da’ mi-am amintit că locuiam deja în altă ţară, că-s pe roaming. La care-mi zice el că vorbeşte cu “colegii de la Bucureşti” şi că trebuie aşa:

– să plătesc taxa de deconectare, c-o fac ei rezonabilă, ca pe-o favoare cumva
– să achit lunile (de când eram la zi, de-am plecat şi până când a primit mailul de la OPC, cât eu locuiam în altă ţară, de vreo 3 luni calendaristice şi cam 100 de minute pe roaming; apropo, netu’ se taie în secunda în care-a expirat luna plătită în avans; deci netul nu mergea pe lunile cât eu deja plecasem şi ăia mici nu preluaseră contractul)

Şi-am tras aer în piept şi-am zis în felul următor, dintr-o suflare: Domnule flavius.dan@next-gen.ro, nu plătesc nici o taxă de reziliere, fiindcă nu m-aţi informat 3 luni, pe lângă că n-am nici chef, eu sunând ca să mă informaţi; nu plătesc lunile neutilizate; şi mă gândesc dacă doresc banii înapoi pe luna plătită, că la minute în roaming vă fac reducere de vechime. Indiferent la ce concluzie ajungem, eu, dacă prin absurd, într-un moment de întunecime al minţii, chiar plătesc uite acum pe loc rezilierea completă, chiar şi lunile neutilizate, ba mai mult – luna tocmai începută, iulie, în avans şi trimit din nou o solicitare scrisă cu mâna, pe mail, prin forward de la tu tot la tu, ce fel de garanţie absolută am că voi fi sunat în maximum de 48 de ore, să mi se confirme toate acestea şi să pot să locuiesc în altă ţară, fără să mai vorbesc vreodată cu cineva de la Next-Gen, pe roaming?

Mi-a răspuns că dacă-i pe-aşa, pe asigurări concrete, el nu are cum să-mi garanteze.

Am închis şi din acel moment nu le-am dat nimicuţă: nu telefon, nu e-mail şi în nici un caz bani. Acum recent, m-a sunat flavius.dan@next-gen.ro în creierii dimineţii şi mi-a zis că s-a rezolvat, că a contactat colegii de la Bucureşti şi că i-au zis că tut-tut-tut-tut-tut…

***

Cel mai rău lucru care se poate întâmpla e tot aia. N-o să plătiţi mai mult, n-o să v-o luaţi mai rău, în cel mai rău caz, n-aţi rezolvat nimic. Aşa că nu cedaţi de la-nceput. De câte ori vă luaţi cea mai mică urmă de ţeapă, sunaţi instant la acel furnizor, care negreşit “înregistrează apelul din motive de securitate şi în scop de îmbunătăţire a serviciilor”, spuneţi-le scurt şi calm că NU şi ce NU exact. Apoi nu mai interacţionaţi cu NIMIC cu ei şi daţi-i la OPC. Noapte bună.

[Articolul de mai sus era în chinurile facerii, dar a fost publicat cu ambiţie şi mai dihai, după ce-am ascultat asta şi mi s-a părut o traducere în engleză a imbecilităţii Next-Gen.]

50 comentarii

zi si tu ceva
 1. Iulie 17, 2021 la 02:20
  link permanent

  Of course, what a magnificent website and educative posts, I surely will bookmark your website.Best Regards!

 2. Iulie 17, 2021 la 02:31
  link permanent

  Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding style. аЂа‹аЂ Better by far you should forget and smile than that you should remember and be sad.аЂ аЂа› by Christina Georgina Rossetti.

 3. Iulie 17, 2021 la 05:56
  link permanent
  Cryptography zice ca:

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 4. Iulie 17, 2021 la 09:33
  link permanent

  This article is incredibly cool. I like it and it is a very helpful article and i believe readers read this informative article they consider good understanding.

 5. Iulie 17, 2021 la 13:50
  link permanent
  yeezy boost zice ca:

  I simply wished to say thanks all over again. I’m not certain what I would’ve tried in the absence of those tactics contributed by you about this topic. It actually was a very frightful problem in my position, however , spending time with the very expert mode you processed the issue forced me to leap with happiness. I will be thankful for this help and then trust you really know what an amazing job that you are getting into instructing most people through the use of your webblog. I’m certain you’ve never got to know any of us.

 6. Iulie 17, 2021 la 13:52
  link permanent

  I simply wanted to compose a simple remark to thank you for some of the amazing tips and tricks you are giving on this site. My prolonged internet search has at the end of the day been recognized with really good information to exchange with my best friends. I ‘d express that we website visitors actually are very much fortunate to dwell in a decent network with very many wonderful professionals with good basics. I feel somewhat fortunate to have seen your web site and look forward to some more entertaining moments reading here. Thank you once again for everything.

 7. Iulie 17, 2021 la 22:52
  link permanent

  uk payday loans Along with hard work and strong will, poor people can find motivation and motivation to succeed in their very own business venture

 8. Iulie 17, 2021 la 23:04
  link permanent

  Of course, what a fantastic website and informative posts, I definitely will bookmark your site.All the Best!

 9. Iulie 18, 2021 la 00:16
  link permanent

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and the rest of the site is also really good.

 10. Iulie 18, 2021 la 23:01
  link permanent
  jordan shoes zice ca:

  I’m just writing to make you understand of the perfect encounter my girl had visiting the blog. She figured out lots of details, including what it is like to possess a very effective giving character to make other folks just gain knowledge of specific grueling things. You undoubtedly did more than our own expectations. I appreciate you for rendering these valuable, safe, informative and even easy tips about your topic to Emily.

 11. Iulie 18, 2021 la 23:01
  link permanent
  golden goose zice ca:

  I not to mention my buddies were analyzing the best information located on the website while all of the sudden got a horrible suspicion I had not thanked the web site owner for those secrets. My boys became totally happy to read through all of them and have in effect in actuality been making the most of these things. I appreciate you for simply being quite considerate and also for pick out variety of outstanding information millions of individuals are really wanting to be aware of. My sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

 12. Iulie 18, 2021 la 23:02
  link permanent
  hermes birkin zice ca:

  A lot of thanks for your own work on this site. My mom really loves managing investigations and it’s easy to understand why. My partner and i know all regarding the powerful method you make very important tips and hints on your web blog and invigorate response from other ones on this area of interest so my girl has always been starting to learn so much. Have fun with the rest of the new year. You are always carrying out a fantastic job.

 13. Iulie 20, 2021 la 09:01
  link permanent
  jordan shoes zice ca:

  I wish to show my thanks to the writer for bailing me out of such a circumstance. Because of surfing through the the net and coming across views which were not pleasant, I thought my life was over. Living without the answers to the problems you’ve solved all through your good blog post is a serious case, as well as the kind that would have adversely damaged my entire career if I had not encountered your blog post. Your primary understanding and kindness in maneuvering all the pieces was vital. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a thing like this. I can now look ahead to my future. Thanks a lot very much for your high quality and sensible guide. I won’t be reluctant to endorse your web blog to any individual who needs direction on this area.

 14. Iulie 20, 2021 la 09:01
  link permanent
  jordan 11 zice ca:

  I would like to express my love for your generosity giving support to folks who actually need help with this idea. Your special commitment to getting the message all around appears to be especially useful and have continually encouraged others just like me to realize their pursuits. Your new insightful recommendations can mean much a person like me and extremely more to my mates. Many thanks; from all of us.

 15. Iulie 20, 2021 la 09:02
  link permanent
  stone island zice ca:

  I must show my love for your kindness for folks that really want help with in this question. Your personal dedication to getting the solution across became extraordinarily powerful and has usually permitted employees just like me to arrive at their dreams. This helpful help entails a lot a person like me and substantially more to my peers. Many thanks; from each one of us.

 16. Iulie 20, 2021 la 13:07
  link permanent

  This is a topic that is near to my heart Take care! Exactly where are your contact details though?

 17. Iulie 20, 2021 la 14:10
  link permanent

  Looking forward to reading more. Great article post.Really thank you! Cool.

 18. Iulie 20, 2021 la 15:25
  link permanent

  Money and freedom is the best way to change, may

 19. Iulie 20, 2021 la 16:33
  link permanent

  There is certainly a great deal to learn about this topic. I really like all of the points you made.

 20. Iulie 20, 2021 la 17:36
  link permanent

  like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home

 21. Iulie 20, 2021 la 18:38
  link permanent

  You ave offered intriguing and legitimate points which are thought-provoking in my viewpoint.

 22. Iulie 20, 2021 la 21:44
  link permanent

  I usually do not create a bunch of responses, however i did a few searching and wound up right here?? –

 23. Iulie 20, 2021 la 22:46
  link permanent

  Really clear website , thankyou for this post.

 24. Iulie 21, 2021 la 00:47
  link permanent

  Major thankies for the blog article.Much thanks again. Cool.

 25. Iulie 21, 2021 la 01:49
  link permanent

  You made some nice points there. I looked on the internet for the issue and found most guys will go along with with your website.

 26. Iulie 21, 2021 la 04:02
  link permanent
  Tattoo zice ca:

  Thanks a lot for the article post.Really thank you! Fantastic.

 27. Iulie 21, 2021 la 07:12
  link permanent

  we prefer to honor several other world-wide-web websites on the internet, even though they aren

 28. Iulie 21, 2021 la 12:31
  link permanent

  Really informative post.Really looking forward to read more. Want more. here

 29. Iulie 21, 2021 la 20:02
  link permanent

  I really liked your article post.Much thanks again. Really Great.

 30. Iulie 23, 2021 la 02:02
  link permanent
  johnansog zice ca:

  write my essays writemypaper.online

 31. Iulie 25, 2021 la 05:37
  link permanent

  Thank you for your entire work on this blog. Debby loves making time for investigations and it’s simple to grasp why. Almost all notice all regarding the dynamic way you produce helpful guidelines via your blog and as well as recommend contribution from others on this area of interest then our princess is without a doubt becoming educated a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. You are always performing a really good job.

 32. Iulie 25, 2021 la 05:37
  link permanent

  I wish to express appreciation to the writer for rescuing me from this incident. Right after exploring throughout the world wide web and coming across views that were not pleasant, I figured my entire life was over. Living without the presence of solutions to the issues you have fixed by means of your main article is a serious case, as well as ones that could have adversely affected my career if I hadn’t noticed your web site. Your actual know-how and kindness in dealing with all the pieces was helpful. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a stuff like this. I’m able to at this time relish my future. Thanks for your time very much for this skilled and result oriented help. I will not hesitate to propose your blog to any individual who will need care about this matter.

 33. Iulie 25, 2021 la 05:38
  link permanent
  kd 12 zice ca:

  I am also writing to make you understand of the fine experience our girl enjoyed viewing your web page. She noticed several issues, which include what it is like to have an incredible teaching style to have other folks quite simply know just exactly chosen grueling subject areas. You actually did more than our own expectations. Many thanks for supplying such informative, dependable, educational as well as unique tips on that topic to Emily.

 34. Iulie 26, 2021 la 13:09
  link permanent
  bape zice ca:

  I enjoy you because of each of your work on this blog. Kate takes pleasure in setting aside time for research and it’s really easy to see why. A number of us know all of the dynamic way you convey reliable solutions on the blog and even cause response from website visitors on the issue plus our favorite daughter is without question becoming educated a lot of things. Enjoy the remaining portion of the year. You are performing a superb job.

 35. Iulie 26, 2021 la 13:10
  link permanent
  air jordan zice ca:

  I have to show some thanks to you for bailing me out of this particular difficulty. Because of surfing around throughout the online world and finding proposals that were not beneficial, I was thinking my entire life was gone. Living minus the answers to the difficulties you have solved as a result of your entire short article is a crucial case, as well as the ones that might have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t discovered the blog. Your own personal training and kindness in playing with all things was excellent. I am not sure what I would’ve done if I had not encountered such a subject like this. I can now look ahead to my future. Thanks a lot so much for the professional and result oriented guide. I won’t hesitate to endorse your blog post to anyone who would like guide on this subject matter.

 36. Iulie 26, 2021 la 16:45
  link permanent
  Lee mas zice ca:

  Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 37. Iulie 26, 2021 la 19:02
  link permanent
  more details zice ca:

  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 38. Iulie 27, 2021 la 13:03
  link permanent

  Im obliged for the article post.Thanks Again. Really Cool.

 39. Iulie 27, 2021 la 20:50
  link permanent

  Say, you got a nice article.Thanks Again.

 40. Iulie 27, 2021 la 21:05
  link permanent

  Thanks for sharing the information with us.

 41. Iulie 27, 2021 la 21:11
  link permanent

  Your style is very unique in comparison to other people I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just bookmark this page.

 42. Iulie 27, 2021 la 23:06
  link permanent
  hermes belt zice ca:

  A lot of thanks for your entire effort on this blog. My mum really loves setting aside time for investigation and it’s obvious why. We notice all about the compelling method you present reliable tactics on your web blog and even boost response from visitors on this concern while our daughter is without question being taught so much. Take pleasure in the rest of the new year. You are always carrying out a terrific job.

 43. Iulie 27, 2021 la 23:07
  link permanent
  air jordan zice ca:

  I needed to draft you the bit of observation in order to thank you very much as before with the amazing principles you’ve discussed in this case. It has been certainly incredibly open-handed with people like you giving without restraint exactly what some people might have advertised as an e book to earn some dough on their own, and in particular considering the fact that you could possibly have done it if you considered necessary. These good tips also acted to be a good way to be aware that other people online have a similar keenness just as my very own to know the truth very much more in respect of this condition. I know there are several more fun times ahead for folks who take a look at your site.

 44. Iulie 27, 2021 la 23:07
  link permanent
  jordan retro zice ca:

  Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily splendid chance to read in detail from this site. It is usually very excellent and as well , stuffed with amusement for me and my office fellow workers to search the blog minimum 3 times in 7 days to learn the new things you have. And of course, I’m also actually impressed with all the astounding solutions you give. Some 3 ideas in this article are essentially the very best I have had.

 45. Iulie 28, 2021 la 10:32
  link permanent

  Really appreciate you sharing this article post.Much thanks again. Cool.

 46. Iulie 29, 2021 la 10:38
  link permanent
  more details zice ca:

  This particular blog is obviously awesome and factual. I have picked up a lot of useful advices out of this source. I ad love to visit it over and over again. Thanks a lot!

 47. Iulie 29, 2021 la 14:27
  link permanent

  Im obliged for the blog post.Much thanks again. Keep writing.

 48. Iulie 31, 2021 la 08:31
  link permanent
  air jordans zice ca:

  I precisely desired to say thanks once again. I’m not certain the things that I might have undertaken without the entire creative ideas contributed by you on such a area of interest. It absolutely was the frustrating situation for me personally, nevertheless witnessing your skilled strategy you handled it made me to weep with fulfillment. Now i am happier for your help and even have high hopes you recognize what an amazing job you are always providing educating people today through a web site. Most probably you haven’t come across any of us.

 49. August 1, 2021 la 18:31
  link permanent
  lebron shoes zice ca:

  Thank you so much for giving everyone an extraordinarily marvellous opportunity to read from this blog. It’s usually so sweet and also packed with a good time for me personally and my office co-workers to search your web site particularly 3 times weekly to read through the fresh issues you will have. Not to mention, I’m so always contented with your unique suggestions you serve. Certain two areas on this page are indeed the most suitable I have had.

 50. August 1, 2021 la 18:32
  link permanent

  I needed to create you this very little word just to thank you as before just for the spectacular ideas you have discussed at this time. This has been really wonderfully generous with people like you to convey unhampered precisely what a lot of folks could possibly have made available as an ebook in making some bucks for their own end, particularly considering that you could possibly have done it if you ever decided. These creative ideas in addition served to be a good way to recognize that other people have the same desire the same as mine to know the truth a great deal more when considering this problem. I am sure there are thousands of more fun moments in the future for people who scan through your blog post.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)