Contestarea sacrului, prin inducţie religioasă

sari la comentarii

Există nişte aspecte întunecate ale vieţii mele, care nu cred că pot fi rezolvate decât dacă mi-aş vinde sufletul Diavolului. Nimic dramatic, staţi liniştiţi, n-am omorât pe nimeni, cel puţin nu în mod special, dar am unele chestiuni asupra cărora trebuie să mă aplec, ce pot fi îmbunătăţite doar pe această anume cale. Am judecat bine oportunitatea şi am ajuns la concluzia că aş fi dispus. Cei mai mulţi dintre noi se feresc de perspectiva îndatorării, mai ales unei instituţii cum este Purgatoriul, dar mie mi se pare că suntem doar exagerat de precauţi, în contextul în care acceptăm scenarii similare zi de zi: abonamente la mobil, cu convingerea c-o să vorbim pe gratis, relaţii amoroase, cu iluzia c-o să meargă şi, în general, trăitul, cu năzuinţa că ne cad jetoane la sfârşit, în funcţie de creditul acumulat. De fapt, orice pare atractiv în faza incipientă, de ale cărei consecinţe suntem perfect conştienţi şi pe care, totuşi, le acceptăm, doar fiindcă “vin după şi ne-om descurca”. Deci la fel de bine aş putea avea totul acum (da’ garantat), în contravaloarea sufletului meu, mai târziu, suflet pe care, sincer, cât pot scoate altundeva? Şi pe care nu-l utilizez în vreun fel nici deocamdată.

Aşadar, sunt pregătit să-l vând Diavolului cât mai urgent, ba chiar încântat.

Bun. Cum? Ştie cineva procedura? Nu. Se invocă? Habar n-avem. La sinucidere, de exemplu, e clar: fă-ţi doar curaj, că metoda-i simplă. V-aţi pus vreodată serios problema? Nu! Am auzit că se cumpără, dar nu avem cunoscuţi care să fi fost beneficiarii unei asemenea tranzacţii.

Vedeţi voi, ne speriem de lucruri care nici nu există. Nu poţi să-ţi vinzi sufletul Diavolului, deoarece nu există. Nici unul dintre ei. Sufletul sau Diavolul. Şi nici Dumnezeu, că la asta vroiam să ajung.

***

Mi se pare ipocrit cum ne simţim bine să mâncăm şi bem tot altundeva, dar să micţionăm sau defecăm – doar acasă… Eu, de exemplu, prefer să dau banii lui mie şi să fac mizerie la altcineva, pe gratis.

***

Mai departe. Tatăl mieu e din ce în ce mai gigolo. Şi maică-mea… femininul pentru asta, care-o fi ăla. Gigoală. Gigoloasă. Ea s-a-nscris la facultate, ştiţi, sau ar trebui să ştiţi, fiindcă anul acesta termină. Şi, în unele week-end-uri, se găteşte ţanţoş şi vine la Cluj pentru cursuri, predări, examene ş.a. La care în mare parte nu se duce la timp sau deloc, deoarece nu s-a pregătit îndeajuns, toată ziua petrecându-şi-o citind bloguri şi certându-se cu boii care-i cenzurează comentariile. La ălea câteva la care se prezintă e fiindcă i-am făcut eu lucrările pân’ târziu în dimineaţă. Da’ niciodată nu lipseşte de la cafelele, piţele, băutele şi ieşirile cu colegii universitari, de după cursurile pentru care, în mod paradoxal, a venit, dar la care nu s-a dus.

Ce treabă are Carcea-n toată socoteala – că cu el am început? Ei bine, niciuna. Respectiv, aia legată de Mirmen. El le are pe ale lui. Să vă explic. Vineri seara trebuia să vin în Zalău. Maică-mea era deja la noi, în Cluj. Când să mă pornesc şi eu în direcţie opusă, ca să nu mă-ntâlnesc cu ea, că n-am spălat aragazul, primesc un telefon:

Darius. Mamă-ta a ajuns? Tu când vii? Hai mai bine dimineaţă.

N-am pus întrebări…

Am venit dimineaţă, precum mi-a fost indicat. Nici n-am dat pe acasă, de frică, dar şi pentru că mi-a spus că e “dezordine”. Să nu aduc pe nimeni. Eu, da… io să nu aduc! Auzi, sfruntare. Bun, s-a făcut seară, sâmbătă, am stat până-n noapte în oraş, împotriva voinţei mele, unde am beiut, tot constrâns, nu c-aş fi vrut, încercând să amân plecarea acasă. Am primit un nou telefon, pe la 00:00. Încă eram prin birturi, cu ghiozdanu’ în braţe, cu paharu’ tremurându-mi în mâinile îngheţate.. Indicaţiile erau clare: după ce ajung, să nu las cheia-n uşă… Taică-miu avea să ajungă târziu.

***

Dacă tot sunt în Zalău, să vă povestesc şi ultimele noutăţi. Vă asigur că vă interesează. S-a deschis acilea o televiziune locală, care chiar rulează pe televizor, nu pe Google Video. Îi zice Club, nici nu cred că are TV în denumire, da’ mai are trei dungi de culori în siglă, pe care n-am putut să le disting, că păreau diferite la fiecare nouă afişare. Să vă zic, totuşi, ce mi se pare fascinant mie la această televiziune, după ce m-am uitat – pe MUTE, că nu m-am încumetat şi cu sunet – la 3 ore de loop ale spectacolului artistic de la Casa de Cultură a Sindicatelor, în care ansamblul folcloric de dans şi cântec de la grădiniţa cu program special era-mbrăcat, de la cea mai mică, la cel mai gras, în costum popular, exceptând coordonatoarea, care s-a vopsit mov în păr spre anume pentru această ocazie.

Ce mi se pare fascinant, deci, este matinalul. Nu, nu m-am uitat, din motive clar sugerate din denumire. Dar vă jur că ştiu pe cineva care şi-a făcut curaj. Să vi-l descriu, din datele obţinute de la el: gazdele emisiei de dimineaţă, la care se uită cred doar divizia de împachetat chiloţi la uzina Universal, când se schimbă tura sunt doi cameramani. Da, din echipa probabil de toţi atâţia oameni ai trustului.

***

Şi, în sfârşit, un week-end îl las singur…

PamfilMugShot

(noroc că poliţiştii citesc Jegul şi m-au sunat repede, până să ajungă la presă)

39 comentarii

zi si tu ceva
 1. Octombrie 29, 2007 la 02:40
  link permanent

  nu pot decat sa spun ca io cunosc o broasca pamfil.

 2. Octombrie 29, 2007 la 10:32
  link permanent
  sepukku zice ca:

  te-ai dus desigur la zalau ca sa asiguri darurile pentru saptamana viitoare cand ai sa vii incoace…

 3. Octombrie 29, 2007 la 10:42
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Da’ care erau darurile, că nu mai reţin exact…?

 4. Octombrie 29, 2007 la 10:59
  link permanent
  sepukku zice ca:

  250-500g palinca de zalau si manivela aia muzicala deschid multe usi….

 5. Octombrie 29, 2007 la 11:21
  link permanent
  Vera zice ca:

  Faci doar 45 de minutele pana in Giurgiu. Si ai mai multa grija de Pamfil. Arata in ultimul hal.

 6. Octombrie 29, 2007 la 11:32
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Şi tu nu faci tot atâta până la Bucales?! Numa’ pretenţii de prinţesă. Vom vedea cum îmi permit şedinţele foto şi întâlnirile la nivel înalt. Şi banii. SCÂRBĂ!

  (Sepuce: Notat.)

 7. Octombrie 29, 2007 la 11:41
  link permanent
  Oana zice ca:

  “Eu, de exemplu, prefer să dau banii lui mie şi să fac mizerie la altcineva, pe gratis.” Gandire sanatoasa.
  Bafta mamei tale la licenta.

 8. Octombrie 29, 2007 la 12:17
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Dacă treaba aia cu vândutul sufletului este serioasă, dă-mi de ştire. Te sfătuiesc însă înainte să citeşti câte ceva despre mitul lui Faust, să nu spui că ai avut ceva scris cu litere mici pe contract. Mereu lumea se plânge că nu şi-a exprimat bine cererea, că nu a înţeles bine termenii contractului…

 9. Octombrie 29, 2007 la 12:21
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Io nu-nţeleg unde se face. Io îmi doresc, semnez şi-n alb, numa’ să obţin ce poftesc. Dup-aia, plata, la urmă… 🙂

 10. Octombrie 29, 2007 la 12:48
  link permanent
  Adela zice ca:

  Am eu acasa ceva carte unde iti explica cum poti chema pe DracuL la tine ca sa iti vinzi sufletul. Nu mai tin minte exact CUM se face, dar tre sa ai lumina stinsa (ironic, da) si sa repeti nu stiu ce incantatie de 3 ori si kaa-poof, apare il maestro. Nu ma intreba de unde am cartea. I had a lonely childhood.

 11. Octombrie 29, 2007 la 12:59
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Dă cartea-ncoa’, deşi cre’că-i dumă. Da’ fă rost.

 12. Octombrie 29, 2007 la 13:17
  link permanent
  Adela zice ca:

  E la Zalau, in biblioteca din camera mare, aia unde imi scartaie parchetul. Cand ne-om nimeri amndoi la capitala salajana, ti-o dau. N-o pun pe mami sa mi-o trimita ca se sperie. C’est bon?

 13. Octombrie 29, 2007 la 13:25
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Greşit. Să-mi parvie.

 14. Octombrie 29, 2007 la 13:26
  link permanent
  Adela zice ca:

  Gresit e sa-ti parvie. Am incheiat subiectul. Esti obraznic. Jaaaaap!

 15. Octombrie 29, 2007 la 13:52
  link permanent
  mirmen zice ca:

  @oana,muţumesc! şi guliţă fabulează fără scrupule, sacrificind imaginea propriei mame pentru subţirica lui literatură de ficţiune 😛

 16. Octombrie 29, 2007 la 14:02
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  JURNALISM DE INVESTIGAŢIE!

 17. Octombrie 29, 2007 la 14:32
  link permanent
  WhiteWolf zice ca:

  “pentru subţirica lui literatură de ficţiune”
  Uhhhh….. asta tre’ ca a durut 😛
  You feel me ?

 18. Octombrie 29, 2007 la 14:37
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Iaca nu mai simpatizaţi voi cu duşmanu’.

 19. Octombrie 29, 2007 la 15:06
  link permanent
  nouana zice ca:

  from what i’ve heard, there ain’t no devil…that’s just god being drunk

 20. Octombrie 29, 2007 la 15:13
  link permanent
  andreea zice ca:

  mda. cam complicata asta cu sufletu si vindutu lui care nu exista. da daca exista sa zicem si ti-l dai sa zicem lui care exista si el, atunci tu cu ce ramii, adica ce ai de cistigat daca-l vinzi daca nu mai ai cine sa face ceva cu profitu. io nu ma pot kk la altii ca am nevoie de intimitate, o carte buna, liniste, singuratate, muzica buna, dush, timp…

 21. Octombrie 29, 2007 la 15:31
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Păi, îl vând PĂ ceva, acolo-i profitu’, oricum, sufletu’, dacă există, e de nimic… Da’ ei, fraierii…

 22. Octombrie 29, 2007 la 15:35
  link permanent
  licurici zice ca:

  21 de grame. cam atât ai de vândut. nu te prea îmbogăţeşti din asta…

 23. Octombrie 29, 2007 la 15:50
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  N-am vândut nemica, încă, ameţiţilor! Că nu există ghişeu, darămite să fie deschis.

 24. Octombrie 29, 2007 la 16:20
  link permanent
  licurici zice ca:

  eşti sigur? eu totdeauna te-am suspectat că ai făcut trocul ăsta de mai demult 😀

 25. Octombrie 29, 2007 la 16:23
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Tu atâta faci, suspectezi. Metoda jurnalistică a bănuielii. Da’ dovada nicicăieri.

 26. Octombrie 29, 2007 la 16:26
  link permanent
  licurici zice ca:

  ar fi culmea acum să mă agit să şi dovedesc asta. chiar atât de important nu eşti. încă.

 27. Octombrie 29, 2007 la 17:08
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Invers.

 28. Octombrie 29, 2007 la 17:23
  link permanent
  andreea zice ca:

  acuma vad si eu comentariul meu needitat dinspre care nu se intelege prea mult ideea 🙂 dar cred ca m-am bazat pe inteligenta micului geniu de tine inspre a intelege pe toti si pe toate 🙂 e mult de filosofat pe tema sufletului si nimeni nu stie raspunsul corect. poate il gasim noi

 29. Octombrie 29, 2007 la 17:36
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Eu ştiu răspunsul corect, că de aia întreb. Să râd de voi.

 30. Octombrie 29, 2007 la 18:11
  link permanent
  cetateanu antidarius zice ca:

  licuruci, iar esti proastă

 31. Octombrie 29, 2007 la 18:43
  link permanent
  mirmen zice ca:

  @WhiteWolf,privit din spate,arăţi decent pentru vîrsta ta 😛

 32. Octombrie 29, 2007 la 18:48
  link permanent
  Whitewolf zice ca:

  mirmen, imposibil sa fie altfel; am crescut in aer curat 😛
  Oricum, sunt eu decent la fel cum doamna mama ar putea intra ,macar, in rol de “dujmanu” vreodata

 33. Octombrie 29, 2007 la 19:47
  link permanent
  hermes zice ca:

  faina postare despre parintii tai, gigolii. (ma indoiesc ca sunt gigoli). is simpatici iar tu esti cam dificil. când o sa cresti mare o sa-i intelegi mai bine.

 34. Octombrie 29, 2007 la 20:12
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Eu sunt foarte simplu şi uşurel, aş putea zice. Tu te-nşeli. Cu crescutul mare ai dreptate, doar atât. Mă lăţesc de auzi cu urechile, nu doar vezi cu ochii.

 35. Octombrie 29, 2007 la 20:20
  link permanent
  Oana zice ca:

  Devii pufos, Darius, nu te latesti.

 36. Octombrie 29, 2007 la 21:17
  link permanent
  Vera zice ca:

  Seamana pe zi ce trece mai mult cu Pamfil. Ii scumpiLITIc.

 37. Octombrie 29, 2007 la 21:30
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Câh!

 38. Octombrie 31, 2007 la 15:56
  link permanent
  andreea zice ca:

  sti pe naiba raspunsul corect. nu cred pina nu vad

 39. Noiembrie 3, 2007 la 23:31
  link permanent
  Ion zice ca:

  Daca e serios ce ai scris e grav, iar daca nu tot grav e!

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)