Darius Hero

Titlul morții

T

[Fratele DG are ieri doi ani.]

Fiindcă se apropie sezonul de accidente horifice în care sunt implicate microbuze școlare și pentru că de mult n-am mai privit la teveu bunici, biciclete, pomi sau alte elemente, toate “ucigașe”, care cad pe copii sugari și îi omoară cu mațele împrăștiate pe caldarâm, la picioarele reporterilor ce transmit live, dar nici n-am mai trăit de ceva vreme o “lună neagră”… m-am gândit să închin titlul acestui articol jurnaliștilor de la ora 5, care mai tot timpul stau până-n brâu în viitură, jertfindu-se să raporteze de la fața locului, cu o mână pe microfon și cu alta pe coada toporului înfipt în capul vecinului, pentru “o dușcă de tărie”.

Și, fiindcă bietul George Pruteanu a murit la fix cât să nu apuce să se mai oripileze pentru încă un an demonstrativ al înaltei calități a acestor emisii, în onoarea sa am decis să inventez un cuvânt așa cum i-ar plăcea lui: cu totul și cu totul din diacritice. Pentru că era un om al vieții, nu al macabrului și miorlăiturilor târzii, cred că ar fi mai bine să ne amintim de el cum zâmbea amar la “Doar o vorbă săț-i mai spun!” sau cum tolera când îl lua la mișto câte un manelist pentru hipercorectitudine lingvistică. Sau când îi vizitam saitul lui a la ’95, făcut cu sfințenie cu mausul său propriu, operat de el însuși.

Cuvântul născut doar din diacritice pentru el și propus de mine către domnii dvs. este îțâșă. Încă nu înseamnă nimic. Conține toate diacriticele, deci trebuie păstrat doar la forma sa feminină, indiferent de acord, ca să nu-l lipsim de “ă”. Vom vota aici împreună (puteți adăuga și voi variante, dar nu abuzați, doar că vi s-ar părea drăguțe; dacă doriți totuși, să băgați, trebuie ÎNAINTE să votați sau să le puneți ulterior la comentariu, că le adaug eu) ce sens îi vom conferi acestui cuvânt.

{democracy:7}

[cuvântul îșâță a fost adăugat în dicționarul stăpânului cuvintelor; mulțămim cu limba-n gură, lui Andrei]

StapanulCuvintelorIsata

***

Și, dacă tot este o zi de doliu pentru lingvistică, iată să cântăm și următoarea odă tot limbii române și lui Pruteanu. Mi-a arătat un prieten (căruia încă-i reproșez), un film postat mai demult de Visurât, pe care am ținut morțiș să-l preiau (că a avut amabilitatea să mi-l dea originalu’, ca să nu-i cumpăr prăjitor de pâine stricat cadou de nuntă). Aducându-mi umila contribuție acestui reportaj prețios din Vaslui, încerc să-l întregesc prezentându-vi-l atât în varianta sa brută, precum și cu două versiuni de potențiale subtitrări.

[alternativa Trilulilu, care sărăcuții au iar bube, dar noi îi iubim]

***

Rămânând, totuși, în zona macabră…

MorgapentruVIPuri

129 comentarii

 • Sugestia mea ar fi ca îţâşă să fie sinonim cu balcâză. De exemplu, doamna din videoclip ar avea faţă de îţâşă. Cea mai plauzibilă variantă a povestirii ar fi cea academică-că aşa mi se pare normal. Mişto, ţi-a fătat mintea un cuvânt genial. Eu zic sa-l târnăcopezi, sau patentezi, ceva.

 • darius, am adaugat varianta cu alternativa la regionalismul oltenesc “icisa”, dar am uitat sa pun diacritice :). te rog modifica tu. pune “sh” in loc de “s”. cred ca e cea mai buna interpretare.

 • chiar ma gandeam ieri ca Pruteanu e probabil al doilea blogger roman (desi blogul sau era cu tema si mai sofisticat) dupa Paul Goma (fiindca ce e jurnalul lui Goma de pe free.fr altceva decat un blog).

 • Mă tot întreb oare care a fost reacţia* Secret Service-ului în momentul în care, intrebându-i pe jucăuşii şi zeloşii români “Cine ne oferă asistenţă medicală pe durata întrunirii ?” au primit răspunsul : “Some guy, named Arafat !”

  *După simulările realizate in laboratorul nostru specializat, aceasta ar trebui sa fie : ” Bine, bine da’ măcar e îţâşă ? “

 • the secret guy : “who’s the paramedic?”
  cioroianu’s assitant :”arafat.”
  tsg : “no kiddin’! he should be burried already. owh fackin’ shit. those french wanna come to afghaneestan too now! they can revive even beenladen if we shoot him by mistake”
  ca : ” no way, he ain’t îţâşă like arafat have been. beanladen have a tremendous number of wives ‘n kids. arafat has been married with suraya without doing nuffin’. you know… in the heav’n for muslims they wait you with virgins. arafat backed off the second he died”
  tsg : “you’re right. eventhough we should rename this arafaat into ghitza or courcoobew to not make gwb to do again one of those confusions. he could make the picture with him instead with vaseque… vasesque … vasik …. errr … that basic guy with bold hair…”
  ca : “mmkay. anyway is easy to guess who should be in the picture. bush know the smell of a good bourbon or whisky. he need to follow the smell.”
  tsg : ” hmmm, yea. that could be a solution… anyway discussions gwb-basic won’t be in budapest … errr… bucarest. will be in kronstadt … errr… konstadt … errr … in neptoon. that arafat shouldn’t appear there”
  ca : “true dat. well, anyway we are known as îţâşă country. no surprise if we have another rainbow for the genious warrior butcher”
  and so on…

 • Word !

  Şi presupun că tot Secret Service-ul e compus din black men with a rapping background, eh ? De fapt, de ce nu…. într-o lume perfectă…
  Nu-mi faci şi mie o copie după cartea de istorie şi administraţie internaţională din care înveţi ? Te roooooog ! Te rooooooooog !

 • Cu toate că am subscris deja la prima variantă, votez fictiv de 10 ori ideea cu femeia enervantă ce nu înţelege.

 • despre îşâţă îţâşă: propun să ne devină brand de ţară, străinii să se îngesuie să viziteze românia îşâţă îţâşă, cu oamenii ei plini de îşâţă îţâşă ospitalitate.
  despre clip:mai grav mi se pare faptul că reporterul pare a înţelege ce spune femeia. adică asta înseamnă că mai xistă o limbă română paralelă cu asta pe care o vorbim.şi dacă există una, pot presupune că există mai multe.mă tem că nu o să ne mai înţelegem în curând
  despre morga VIP: acolo morţii-s mai reci?aerul condiţionat e mai condiţionat?frigiderul e mai lustruit şi fără urme de zeamă de la antelocatari? şi la intrare e unul mare care dă la o parte cordonul de lanţ îmbrăcat în catifea?şi stripăriţele au ţâţele mai îşâţă îţâşă decât la morga săracilor? şi eşti întâmpinat cu un zâmbet împietrit şi cu expresii de genul “aici a zăcut trei zile un fost ministru” sau “parlementarul X”?

 • Fantastic, cum de s-au gândit să pregătească şi o morgă pentru VIP-uri la Summit? Se pune la punct oare un măcel de VIP-uri? Îşi va găsi oare George Tufiş sfârşitul în România? Răspunsul la aceste întrebări şi mai multe vom afla închiriind un spaţiu la terasa pentru sniperi deschisă de curând vizavi de Casa Poporului :mrgreen:

 • Pardon, răspunsurile, că este mai multe întrebări, deci mai multe răspunsuri… îţâşe (de plural n-ai pomenit nimic) :mrgreen:

 • darius, bine că ai beut tu destulă cafea:-)ceea ce oi face şi io mintenaş, poate aşa o să evit viitoarele accidente (dia)critice:-)

 • 28 martie zic să o trecem în calendar ca “Ziua ştirilor de la ora 5” ❗ Există oare ❓ Că prea mult vorbeşte lumea de ele, deja ăsta-i al 4-lea articol pe ziua de azi… 😐

 • Am o idee: de ce nu ar fi “îţâşă” un adj. care denumeste un blog tehnoredactat cu diacritice. Cu alte cuvinte, JEG e îţâşă, alde matale esti îţâşă-oar, altcineva (fem.) e îţâşă-oară, etc… Si as propune un logo de blog îţâşă, al îţâşă-oarilor, pe care ar trebui sa-l initiezi tu, sa-l pui pe blog si cei care nu-l vor adopta… ptiu piei drace! Si as fi pus si eu diacritice, asa, de solidaritate, dar mi-e lene sa le setez pe PC-ul asta…

 • am incercat sa pun si varianta mea de explicatie in sondaj, dar nu pot, ca deja am votat (inainte de divina inspiratie)… asa ca te rog include-o tu.

 • adaptare dupa un banc cu george pruteanu, marko bela si gyorgy frunda :

  darius cu pisto si arpi in tren. Se realxeaza omu, isi scoate pantofii si incaltza o pereche de papuci comozi.
  Dupa juma de ora darius politicos catre pisto si arpi:
  – Eu ma duc sa iau o bere, voi vretzi ceva?
  pisto:
  – Da, o cola fara gheatza.

  Dupa ce pleca sa ia bauturile pisto ii ia un pantof si scuipa bine in el si il pune la loc.
  Aduce darius bauturile, dupa juma de ora ii intreaba din nou.
  arpi :
  – Mie adu-mi o cola cu gheatza.

  darius pleaca dupa bauturi, arpi scuipa si el bine in celalalt pantof.

  Inainte de destinatie, darius isi pune pantofii si isi da seama de situatzie, dupa care politicos li se adreseaza:
  – Ma intreb oare cand o sa inceteze ura asta intre romani si unguri, cand o sa putem sa ne purtam si noi civilizat, fara sa scuipam in pantofi, fara sa ne pisam in cola…

 • […] îmi bag nasul şi la Darius şi nu mică mi-a fost mirarea când am văzut ca noul său post are titlul morţii  pune punctul pe i: Fiindcă se apropie sezonul de accidente horifice în care sunt implicate […]

 • Îţâşă s-a fost adăugatără la dexul Stăpânului Cuvintelor. Toadere, şi eu am apreciat bancul, să nu crezi că a trecut neapreciat, doar că mă îndeletniceam cu trebi. 😛

 • asta era un banc care circula cu pruteanu, bela si frunda pe vremuri. nu era creat de pruteanu.
  pruteanu, Dumnezeu sa il ierte, a facut si greseli in viata. una dintre ele fiind trecerea la prm.

  asta e un banc dintr-o serie de 3 care circula pe vremea aia.
  primul era cu “primitivii ciomagari” : funar si tokes
  al doilea era cu “nebunii isterici” : vadim si sogor csaba (parca, nu mai tin minte exact numele celui de etnie maghiara)
  al treilea era cu “obraji subtiri si oameni politici civilizati” : pruteanu, marko bela si frunda gyorgy.

  pe primele doua nu le mai tin minte dar poate mi le reamintesc. al treilea il uitasem dar mi-am adus aminte de el in mare in contextul de azi. si cum despre morti se zic numai de bine m-am gandit sa schimb personajele bancului.

 • my bad, toader. Intelesesem ca e creat de el:) Chiar ma gandeam ca nu prea era genu’ pontos, asa.

 • Cititi ” legile murphyce” ale lui Pruteanu, in JN.
  Chiar ca-i mergea mintea !
  Romanii ar mai fi avut nevoie de el inca vreo 2 generatii. Cel putin !

 • nu trebuie sa exageram totusi. s-a stins la 61.
  … ar fi ajuns la circa 130 de ani. si fiindca e vorba de “Cel putin !” presupunem ca te gandeai la 3 – 4 generatii ceea ce ar fi insemnat ca aveam nevoie pana la o varsta intre 160 si 193 de ani.

  (Il y a environ trois générations en un siècle. -wikipedia )

 • Todiras, nu fii stupid !.
  Daca chiar vrei sa-mi castigi atentia, pe viitor, fa-o intr-un mod inteligent.

 • io is om serios. nu ma tin de prostii. asa ca draga carmen … crede-ma ca nu ma bag in seama.
  nu il lua in serios pe darius. el ii la sex cu ancutza.
  chiar daca eu is berbec (ca zodie hihihi) tot atat ii de adevarat ca nici nu ne potrivim chiar daca darius si rox te apeleaza cum le vine lor la mana cand … ne scriu pe tastatura.
  si chiar ii greu sa formam un cuplu. mie nu atat de lege imi e cat ca as ramane si fara nevasta pe care deja o am in dotare si fara diverse organe care cresc pe langa corp.

 • toader: hai, maaaai, ca organele la care faci tu referire nu sunt pe langa corp:) . Poate pe langa corpul partenerei, da’ nu al tau:) Ai putea sa spui “intre corp” :))))

Sociale