Darius Hero

Simplu e noul complicat

S

romaniamoldova

[Bun, lăsăm deocamdată asta cu Moldova, că nu ne dăm aicia cu pizdele de pământ; e destul că suntem alăturea sufletului lor. Se duc autocarele de instigatori și singure, să rezolve problema.]

Doresc să introduc acest articol printr-o justificare, fiindcă nu-i pot zice “disclaimer”, când nime’ n-a “claimuit” încă nimica. Da’ o să fie cazu’: eu nu vreau și chiar nu-mi place să fac rău lu’ oameni, așa, doar că-s eu distractiv. Așa că să nu mă acuzați, măcar de tura asta, c-am făcut-o fără intenție și nu m-am putut abținehehehehehehe.

ULTERIOR: Am vorbit cu victima la telefon a doua zi și taaare drăguț mi-a prezentat cauza ei și m-a rugat atââât de frumos… Așa că iată, cu sufletul meu ce ziceți că nu-l posed: hai să-i protejez identitatea. Ați mai văzut voi așa ceva vreodată pe Jeg?

Deci. Se făcea că îl abordează pe amicul Valeriu “CCP” Cuc un domn, C.B. Jurnalist. Și blogăr și el, acolo la el pe blog. Prin urmare – Cebeu, din orașul cu același nume, Cebeu. Și îl roagă, deci îi propune, zic, lui ăsta mai măruntu’, care-i din Oradea el, de loc, următoarele:

Cebeu: am o oferta de colaborare pentru tine: sa cauti la biblioteca judeteana Oradea in ziarele locale din 1993, 1994, 1998 – cele d elimba romana dupa un nume
Cebeu: miine si/sau poimiine
Cebeu: trebuie rasfoite ziarele (sunt prinse in cataloage) ca o carte si sa te uiti in mare daca gasesti numele de care iti zic al unui Oradean.
Cebeu: Unde apare numele – daca va aparea vreodata
Cebeu: trebuie notat pe o hartie numele ziarului si data aparititiei
Cebeu: platesc 40 de lei
Valeriu Cuc: Considerînd că o să am de căutat prin peste 1000 de ziare, nu.
Cebeu: nu cred
Valeriu Cuc: Serios că nu-s de-acord.

Așa. Iar acesta din urmă îmi arată mie, așa, că și el e distractiv la rândul lui, ca mine, nu vrea să facă rău. Numai să ne hlizim un pic, că viața-i lungă.

Măi, să fie, îmi zic eu! 40 de RON, mă! Chiar dacă-i declin financiar, sclifositu’ întreținut desigur că râde de acești bani și nu-și mișcă hoitul sidefiu din casă pentru mărunți, pe care el îi mănâncă la un desert. Da’ mie mi-ar ajunge o lună de zile în huzur, cu tot cu scos o fată în oraș, mai ales că aș duce-o cu autobuzul.

Și numai ce mă trăznește pe mine ideea, că prea o ridicase la fileu: io, de exemplu… io pot fi din Oradea? Nu? Ba, desigur că pot. Și pot să îmi facă bine și 40 de lei, nu? Că nu mi-or fi stricând! Adică, da’ ce, eu nu pot să fac monitorizare? Sau să nu fac, că doară cine mă verifică și oricum îmi dă banii? Ba chiar așa!

Deci îi spun lu’ Val al meu că să mă recomande. Cum-ceee, eu nu pot să fiu faimosul Breje Grigorescu, elev în clasa a 12-a la Filologie-Jurnalism, pasionat de arhivism și cu un anumit fetiș pentru înregistrările telefonice? Ba pot!

Și mă sună Cebeu.

(să nu săriți iar că nu i-am zis că-nregistrez, că i-am zis chiar foarte explicit, da’ nu s-a prins, or aia nu-i vina mea)

Ziceți voi, păi, mă mai puteam io abține? Nu. Pe de altă parte, nici la Oradea n-aveam drum. Așa că nu m-am dus la Oradea. Articole cum se scriau în ’93, ’94 și ’98 pot scrie și eu! Ba chiar mai bune, cred, chiar îi pot da unui potențial cititor mai multe informații interesante decât există în realitate! Prin jurnalismul trans-temporal și trans-spațial și-n general mai meta, așa – o metodologie inventată de mine, pentru cazurile rare în care se relatează lucruri care au particularitatea că s-ar fi putut întâmpla altcumva, “și-deci” pot fi relatate din nou, mai bine. Nu tre’ musai să mă duc acolo și să mă documentez, când le pot scrie de aici, de la căldurică. Cum, de altfel, bine dă exemplu și Cebeu.

Așa că m-am pus pe scris. Iar detepistul din mine a luat o coală de hârtie în Photoshop, că-s ecologist, ș-am re-creat cătinel toată prima pagină a cotidianul independent Crișana, cu toate articolele de deschidere de ediție, translatându-le în “timpul vremii”, așa cum am crezut eu c-ar fi fost frumos să se fi întâmplat. Mi-am închiriat mine însumi și reclame în noua mea fițuică adusă-n prezent, din trecut, așadar un fel de viitor, față de atunci; fiindcă ziarul tradițional nu viețuiește fără ele, deci publicație profesionistă, nu căăă.

Și, mai ales, am inserat unul anume articol (“Pentru unii, orașul e numai al lor…“), cel care-l interesa pe Cebeu, după putințele mele de a-l ajuta, mai ales că nici unul dintre noi nu știam prea concret despre ce-i vorba de-adevăratelea și nici că mai conta, până la urmă… Da’ m-am spetit, nu, fiindcă trebuie să-mi câștig și eu pita, așa-i? Iată mai jos rodul muncii mele.

[ca să citiți totul-tot – aici]

crisana_1998_protejat_6571

Exact așa a ajuns și la solicitantul lor, Cebeul. Sper să-i fie de folos. Azi mi-au intrat și banii, pe care zic eu susțin că-i chiar meritam.

40ron

[nu, nu s-a zgârcit la 1 leu, mi l-a luat banca, doar ca să mă lase să mă uit la banii mei]

Au intrat pe contul (CU NUME) al prietenului bun al lui Bre Jeg Rigorescu, Darius Groza. Pe care Cebeu a zis încântat că-l chiar citește. Spre deosebire de ziarul Crișana, primit de el, unde mai multe ori scria tot de acest Darius Groza, în urmă cu 11 ani fictivi.

Hai, nu vă tot căcați pe dvs. Că i-i dau înapoi, dacă i-i mai trebuie. Și se și ocupă Valeriu cu adevărata documentare, gratuit! Dacă o mai fi necesar…

Desigur, cel mai frumos ar fi fost să-l las să se și inspire din ce l-am hrănit, să apară la gazetă oficial totul, înainte să public asta, dându-i șansa să se prindă, dacă l-or aduce împleticelile gazetărești până aici în timp util. Dar sunt și eu milostiv, că-i sfântul post al Paștelui, ce pizda mă-sii.

***

Ș-am zis că filmu’ de la NCN, de vineri. Iată-l. E 48 de minute, pentru interesați, ca să nu vă smiorcăiți iară că “da’ asta știam”. E despre blogging versus presă tradițională + online, dar tot presă. Și poate cu articolul de mai sus am demonstrat încă o dată deosebirile…

113 comentarii

 • Dacă Bocorino l-a salutat “şlăgalnic” pe “puiuţ de comunist”, oare Zeus ştie ce înseamnă “şlăgalnic” în ceea cel priveşte pe Bocorino? Poate că modificările Codului Fiscal sunt tot o ieşire ludică o micuţului ce odată avea cocardă la discursul festiv şi primăresc rostit rar, important şi important.

 • Dacă se se întreabă lumea de ce de două ori important, ultima dată vine de la import… port-portant, import-important… aşa ceva.

 • Ai dreptate Jim, mai bine ţii secret anumite chestii, mai ales că încep să devină evidente când citeşti groasă şi automat te gândeşti la … mnea ştii tu ce.

 • Bibli, e a doua oară când dai cu codurile în ultimele 24 de ore. Mai caută şi la alte rafturi.

  Uite ce atent citesc eu comentariile. Parcă mi-ar face alţii lucrul. Sau poate de asta am stat ieri peste program…..

 • @ isis
  Desigur… pot căuta şi în alte rafturi… dar nu ştiu cum. Vreţi să mă învăţaţi? Cum aţi fi transmis dumneavoastră acelaşi lucru fără a fi apelat la domeniul de referinţă?

 • Ce ţi-ar mai place să mă priveşti în timp ce-mi beau lăpticul, aşa-i nebunaticule ? Ai fi un Jimel tare fericit şi transpirat.

 • tie cand erai mic nu-ti zicea maica-ta “nu te mai las afara ca nu stii sa te joci si te iei la bataie”, iti zicea “nu te mai las afara sa te joci ca te trimit in blugi si te intorci cu rochita roz”. da’ uite ca si ea te-a iubit in continuare cum nici….cum si noi te apreciem. da’ totusi, intr-o zi va trebui sa incetezi.

 • “Complifica” cred că există prin spaniolă şi parcă are acelaşi sens cu “pullulate”, adică înmulţire, sporire, complicare… Poate cunoaşte cineva limba spaniolă şi ne lămureşte.

 • ma indoiesc cu toata taria de care poate da dovada cineva care a facut un pariu SF-u’ cu cota 41 ca amicul meu betiv cunoaste vreo limba. straina ori materna.

 • despre simplu. in partea cealalta era cu tragau prin fan si paie si in partea cealalanta de “less is more”, adica tot un fel de simplu.

 • prostule…ai vrut tu sa zici ca si Triumph the comic insult dog la gala Tony`s la care se uitau numai 3 oameni

 • E veeeche asta cu “ţie şi celor trei telespectatori”… S-a zis şi la radio, tot de către eu, dar cu ascultători. Mi-aparţine. Vezi, tu, dragă, te uiţi prea mult pe YouTube şi prea puţn la mine, pe toate celălalte canale.

 • Când e vorba de chiloţi, “cântatul” este cor cu “o” sau cu “u”? Şi dacă este cor, ce este în repertoriu? Poate…
  http
  www
  trilulilu.ro/laur2007/03039b4c819854

  … la balaica aia mică a lui Darius.

 • Benţa e jenial, parcă-i curte de casaţie, aşa dă cu sentinţe. Mai zi ceva, puştiulică, să te corectez, să-ţi explic cum trebuie să fie şi de ce greşeşti.

 • hudreo, cu cine vorbesti, despre ce si cine e benta asta de zice el ca cica omu’ o arde cu mai multe taskuri?

 • Oană, printre literele pe care le revarsă şi împrăştie ăsta mic şi gras pe-acilea, mai aruncă şi câte un film. Io-s dintre tembelii care se chiar uită la ele. Şi râde.

 • Jimel, printre literele pe care le revarsă şi împrăştie ăsta mic şi gras pe-acilea, mai aruncă şi câte un film. Io-s dintre tembelii care se chiar uită la ele. Şi râde.

 • Mi-e jenă- Ştii domnule Krakillă?

  Darius, e gratis cu autobuzul. Banii de pe bilet îi dai la toalete.
  Ai slăbit, te foieşti, eşti din Zalău. Ce ai mai mîncat de-amiază?

 • Ma da’ ce se baga astia din televiziune peste om, mai ales cand omul are ce spune si mai are si dreptate. Nu domne’, ca ca sa se bage ei, ca sunt ei informati tare si mai buni ca ala ce vobeste, care ala’ oricum habar n-are sau are…dar tot nu conteaza, ca ei este neste buni si neste hentelejinti.
  Te-i prezentat foarte bine domnule Groza, dupa umila mea parere. 🙂

 • E mai lung, dar merită…

  Apelul Prim-ministrului, Zinaida Greceanii, către părinţi!

  Stimaţi concetăţeni!
  Dragi părinţi!

  În ultimele zile în Republica Moldova se întîmplă nişte lucruri oribile, straşnice, în care din păcate sunt atraşi copii noştri, care sunt viitorul şi sensul vieţii fiecăruia dintre părinţi. Pentru orice om cu Dumnezeu în suflet, pentru orice mamă, viaţa şi sănătatea copilului este totul ce are mai sfînt. Cu gîndul la copii ne trezim si cu gîndul la ei ne trăim viaţa.

  Spre marele nostru regret, zilele acestea s-a văzut clar, că pentru unii oameni, dacă poţi să-i numeşti aşa, viaţa copiilor nu prezintă nimic, sunt gata să-i sacrifice în interesele lor murdare şi antiumane. Mulţumesc Domnului că ne-a păzit în ziua de marţi şi n-am pierdut viaţa nici unui din copii aruncaţi să devasteze clădirile Preşedenţiei şi Parlamentului Republicii Moldova, pe care le apărau tot copii noştri, poliţişti care mai mult de o sută stau şi astăzi în spitale.

  Nici o mamă nu poate vedea indiferentă ce se încearcă a face cu copii noştri.

  Din păcate, trebuie să Vă comunic că intenţiile criminale de a pune din nou sub gloanţe vieţile tinerilor noştri nu s-au terminat. Organizatorii celei mai mare crime din istoria Republicii Moldova planifică pentru mîine şi duminică să folosească din nou copii pentru a devasta clădirea guvernului, de data aceasta. Dacă acest lucru va fi admis de noi toţi, jertfele umane va fi foarte greu de evitat. Poliţia va folosi toate mijloacele necesare pentru apărarea constituţionalităţii Republicii Moldova, inclusiv armele.

  Mă adresez către Dvs. ca prim-ministru, ca mamă, vorbiţi cu scumpii voştri copii, convingeţi-i că viaţa este cel mai sfînt lucru pe care ni l-a dat Dumnezeu. Nu trebuie să şi-o închine intereselor unor persoane care nu au nimic sfînt pe lumea aceasta. Vă rog să mă credeţi, că copilul nici unuia dintre acei care au organizat acest măcel nu se află în stradă, toţi îi ţin în siguranţă. Îi folosesc doar pe ai dumneavoastră.

  Mă adresez mamelor profesoare. Vă rog să aveţi grijă de copii Dvs. şi de ai noştri pe care vi i-am încredinţat să ni-i educaţi, să ni-i faceţi mari, să ne putem bucura de ei. Cea mai mare durere a mea a fost cînd am văzut în piaţă profesoare care duceau de mînuţe copii să participe acolo unde nici maturii nu trebuie să fie. Vă implor, nu există nimic mai scump decît viaţa copilului. Fie-vă frică de Dumnezeu.

 • Da, corect, am uitat cu desavarsire. As vrea modelul pentru sutien. De 2 luni as vrea sa bat magazinele si nu apuc. Asa, poate imi fac timp sa tes. Defapt, le vreau pe amandoua, ca cine stie cand mai apuc sa merg la cumparaturi. 🙂

  Mna, multumesc!

 • Nu m-am exprimat deloc cum trebuie…de 2 luni tot vreau sa…:D si nu sa tes ci sa cos.

 • @ Sofia
  Am să le scanez mâine şi i le trimit pe email lui Darius… probabil că are adresa domniei voastre… Vă va cere să-i croiţi şi să-i coaseţi o pereche de chiloţi. Nu vă lăsaţi intimidată, promiteţi orice şi pe urmă uitaţi. Eu şi acum mai aştept un set de şurubelniţe de la concursul cu “şuruburi cu cap în cruce”.

 • Pai ii fac chiloti dar tot nu ma voi putea abtine si ii voi cere o surubelnita…chiar si bauta sa fie.

Sociale