Darius Hero

Simplu e noul complicat

S

romaniamoldova

[Bun, lăsăm deocamdată asta cu Moldova, că nu ne dăm aicia cu pizdele de pământ; e destul că suntem alăturea sufletului lor. Se duc autocarele de instigatori și singure, să rezolve problema.]

Doresc să introduc acest articol printr-o justificare, fiindcă nu-i pot zice “disclaimer”, când nime’ n-a “claimuit” încă nimica. Da’ o să fie cazu’: eu nu vreau și chiar nu-mi place să fac rău lu’ oameni, așa, doar că-s eu distractiv. Așa că să nu mă acuzați, măcar de tura asta, c-am făcut-o fără intenție și nu m-am putut abținehehehehehehe.

ULTERIOR: Am vorbit cu victima la telefon a doua zi și taaare drăguț mi-a prezentat cauza ei și m-a rugat atââât de frumos… Așa că iată, cu sufletul meu ce ziceți că nu-l posed: hai să-i protejez identitatea. Ați mai văzut voi așa ceva vreodată pe Jeg?

Deci. Se făcea că îl abordează pe amicul Valeriu “CCP” Cuc un domn, C.B. Jurnalist. Și blogăr și el, acolo la el pe blog. Prin urmare – Cebeu, din orașul cu același nume, Cebeu. Și îl roagă, deci îi propune, zic, lui ăsta mai măruntu’, care-i din Oradea el, de loc, următoarele:

Cebeu: am o oferta de colaborare pentru tine: sa cauti la biblioteca judeteana Oradea in ziarele locale din 1993, 1994, 1998 – cele d elimba romana dupa un nume
Cebeu: miine si/sau poimiine
Cebeu: trebuie rasfoite ziarele (sunt prinse in cataloage) ca o carte si sa te uiti in mare daca gasesti numele de care iti zic al unui Oradean.
Cebeu: Unde apare numele – daca va aparea vreodata
Cebeu: trebuie notat pe o hartie numele ziarului si data aparititiei
Cebeu: platesc 40 de lei
Valeriu Cuc: Considerînd că o să am de căutat prin peste 1000 de ziare, nu.
Cebeu: nu cred
Valeriu Cuc: Serios că nu-s de-acord.

Așa. Iar acesta din urmă îmi arată mie, așa, că și el e distractiv la rândul lui, ca mine, nu vrea să facă rău. Numai să ne hlizim un pic, că viața-i lungă.

Măi, să fie, îmi zic eu! 40 de RON, mă! Chiar dacă-i declin financiar, sclifositu’ întreținut desigur că râde de acești bani și nu-și mișcă hoitul sidefiu din casă pentru mărunți, pe care el îi mănâncă la un desert. Da’ mie mi-ar ajunge o lună de zile în huzur, cu tot cu scos o fată în oraș, mai ales că aș duce-o cu autobuzul.

Și numai ce mă trăznește pe mine ideea, că prea o ridicase la fileu: io, de exemplu… io pot fi din Oradea? Nu? Ba, desigur că pot. Și pot să îmi facă bine și 40 de lei, nu? Că nu mi-or fi stricând! Adică, da’ ce, eu nu pot să fac monitorizare? Sau să nu fac, că doară cine mă verifică și oricum îmi dă banii? Ba chiar așa!

Deci îi spun lu’ Val al meu că să mă recomande. Cum-ceee, eu nu pot să fiu faimosul Breje Grigorescu, elev în clasa a 12-a la Filologie-Jurnalism, pasionat de arhivism și cu un anumit fetiș pentru înregistrările telefonice? Ba pot!

Și mă sună Cebeu.

(să nu săriți iar că nu i-am zis că-nregistrez, că i-am zis chiar foarte explicit, da’ nu s-a prins, or aia nu-i vina mea)

Ziceți voi, păi, mă mai puteam io abține? Nu. Pe de altă parte, nici la Oradea n-aveam drum. Așa că nu m-am dus la Oradea. Articole cum se scriau în ’93, ’94 și ’98 pot scrie și eu! Ba chiar mai bune, cred, chiar îi pot da unui potențial cititor mai multe informații interesante decât există în realitate! Prin jurnalismul trans-temporal și trans-spațial și-n general mai meta, așa – o metodologie inventată de mine, pentru cazurile rare în care se relatează lucruri care au particularitatea că s-ar fi putut întâmpla altcumva, “și-deci” pot fi relatate din nou, mai bine. Nu tre’ musai să mă duc acolo și să mă documentez, când le pot scrie de aici, de la căldurică. Cum, de altfel, bine dă exemplu și Cebeu.

Așa că m-am pus pe scris. Iar detepistul din mine a luat o coală de hârtie în Photoshop, că-s ecologist, ș-am re-creat cătinel toată prima pagină a cotidianul independent Crișana, cu toate articolele de deschidere de ediție, translatându-le în “timpul vremii”, așa cum am crezut eu c-ar fi fost frumos să se fi întâmplat. Mi-am închiriat mine însumi și reclame în noua mea fițuică adusă-n prezent, din trecut, așadar un fel de viitor, față de atunci; fiindcă ziarul tradițional nu viețuiește fără ele, deci publicație profesionistă, nu căăă.

Și, mai ales, am inserat unul anume articol (“Pentru unii, orașul e numai al lor…“), cel care-l interesa pe Cebeu, după putințele mele de a-l ajuta, mai ales că nici unul dintre noi nu știam prea concret despre ce-i vorba de-adevăratelea și nici că mai conta, până la urmă… Da’ m-am spetit, nu, fiindcă trebuie să-mi câștig și eu pita, așa-i? Iată mai jos rodul muncii mele.

[ca să citiți totul-tot – aici]

crisana_1998_protejat_6571

Exact așa a ajuns și la solicitantul lor, Cebeul. Sper să-i fie de folos. Azi mi-au intrat și banii, pe care zic eu susțin că-i chiar meritam.

40ron

[nu, nu s-a zgârcit la 1 leu, mi l-a luat banca, doar ca să mă lase să mă uit la banii mei]

Au intrat pe contul (CU NUME) al prietenului bun al lui Bre Jeg Rigorescu, Darius Groza. Pe care Cebeu a zis încântat că-l chiar citește. Spre deosebire de ziarul Crișana, primit de el, unde mai multe ori scria tot de acest Darius Groza, în urmă cu 11 ani fictivi.

Hai, nu vă tot căcați pe dvs. Că i-i dau înapoi, dacă i-i mai trebuie. Și se și ocupă Valeriu cu adevărata documentare, gratuit! Dacă o mai fi necesar…

Desigur, cel mai frumos ar fi fost să-l las să se și inspire din ce l-am hrănit, să apară la gazetă oficial totul, înainte să public asta, dându-i șansa să se prindă, dacă l-or aduce împleticelile gazetărești până aici în timp util. Dar sunt și eu milostiv, că-i sfântul post al Paștelui, ce pizda mă-sii.

***

Ș-am zis că filmu’ de la NCN, de vineri. Iată-l. E 48 de minute, pentru interesați, ca să nu vă smiorcăiți iară că “da’ asta știam”. E despre blogging versus presă tradițională + online, dar tot presă. Și poate cu articolul de mai sus am demonstrat încă o dată deosebirile…

113 comentarii

 • sunt curios daca domnu’ Calin te va reclama la OPC =)).. mi-era dor de asa Jeg. brava! ai crescut putin in ochii mei 😛

 • Am voie să zic că eşti nebun??? Păi acuma serios, la câtă muncă ai depus să faci pagina aia, cum să mai returnezi banii???

 • Cit de incredibil de magariu poti pentru ca sa fii…! Si cica de ce nu te credem din prima cind ne zici ceva (in speta ei, nu eu). Si de ce nu te credem nici din a doua (tot ei, nu eu, ca io-s mai toannaiva)
  Sa-ti trimit chiloti? Sa nu-ti trimit chiloti? Da’ nu mai bine ITI IEI TU, DIN JECMANEALA PROASPAT PRODUSA?!?!
  It was with a magarie with a stroke of jegnius, Ceea ce te mai scuza, dar numai din cind si-n gind.
  [PS: daca faceai freelance pe DTP, de orele alea petrecute minarind ziarul iti scoteai de vreo 10 ori banii furluati. Dar tu stii asta, nu? 😆 ]

 • Acum voi admite, pentru cinci minute, că Darius este o persoană cu nivelul de inteligenţă foarte ridicat. Mult prea ridicat. Momentan nu-i va provoca probleme.

  O să presupun că poza cu copilul este autorul, la o vârstă fragedă, iar mâna cu ceasul este, de asemenea, tot a autorului.

  Eu nu cred că omul ăla nu şi-a dat seama că ţi-ai bătut joc de el când s-a apucat să citească ce chiar scrie în pseudo-prima-pagină a ziarului virtual. Ca să nu mai zic de cifra aia 9 din colţul stânga-sus, de fapt dreapta-sus a ziarului real. Deşi tocmai am făcut-o 🙂

 • Îmi pot face-un trust, în care doar una dintre funcţii să fie DTP. Pot să am chiar o echipă de detepişti, în care toţi să fiu eu.

  Restulora – mulţumesc aprecierilor. Dacă păţesc orice, voi plătiţi, că pântru voi mă chinuiesc, mă, copii, mă!

 • Băiatul acela pe care l-ai căutat a avut o treabă cu un radio pirat şi s-a cam luat în gură cu cei de la SRI pe chestia asta. Dacă vrei, îţi trimit link-ul pe email, dacă nu, nu.

 • De ce este acel celălalt nene de la emisiune atât de speriat? Nu zicea că prezintă ştiri sau ceva la aceeaşi emisiune? Că îi tremură vocea de zici că-i Patricia, colega mea bâlbâită.

  Nu mai ascult ce se zice pe colo-şa, că 20 de minute aţi zis acelaşi lucru, şi anume nimic. Decât că.

  Mi se pare însă foarte trist faptul că ai ajuns să participi la emisiuni cu un singur alt invitat şi să nu fii lăsat să vorbeşti când vrei să spui altceva decât ai tot spus.

 • Mic viitor jandarm visător care eşti tu, da’ ce poze faine color apăreau prin ziare în ’98! Şi ce maşini futuriste!

 • Am ajuns la momentul de înregistrare în care se vorbeşte despre înregistrări şi injurii…
  Vin şi eu să spun ceva cu majuscule: LA ORA ASTA NU EXISTĂ ÎN CODUL PENAL, CIVIL, FISCAL, VAMAL… NOŢIUNEA DE CALOMNIE.
  Articolele respective au devenit caduce la un moment dat şi nimeni nu le-a reintrodus.
  Poate în noile coduri să fie…

 • Bravo mei jegzdugan mei. In ritmul asta arhiva jegului va fi mai interesanta decat jegul insusi. Mai ales daca tu o scrii. Ceea ce e si cazul.

 • Nu ştiu despre cine vorbeşti şi ce. 😛 Iar dacă aş şti, bine, Pompiliu Tripa. Ce am eu de-mpărţit cu el? Dacă doreşte, să poftească cu nelămuriri… 😛

 • Vaaai ba… Acum am apucat sa citesc jegul din urma si am vazut ca nu ai chiloti… Iti dau bai ca abia i-am spalat, chiloti si ciorapi carpiti, ce vrei tu! Trebuia sa dai un telefon, sa nu umbli cu curu gol direct sub blug! Maine iti fac o vizita cu plasa de chiloti!

 • eu o sa-l sun pe Cornel, sa vedem de-o xilogravura, ceva. imi place ca are preturi avanajoase, dar ma mir cum de si-a cumparat ditamai spatiul publicitar, daca nu castiga prea mult.

 • Poţi să suni, e trez. E la firmă. Hăhăhă.

  Şi face barter cu el însuşi, e co-acţionar în trustul lui însuşi. De-acolo are bani. Că nu cheltuie nimica, decât pe sine.

 • ma darius, mai pune si tu mana si citeste cate o carte ca o sa ajungi sa plictisesti audienta prin repetitium, nu crezi? esti baiat simpatic, ai si glumitze si premise, dar evolueaza putin, ca e pacat de tineretile tale. si mai lasa dracu vodka aia! 🙂

 • Nu pot să mă abţin. Îmi intră-n gură.

  Cât despre mine, io ce să fac dacă lumea mă-ntreabă despre aceleaşi lucruri? Să fac altele? Da’ io n-am viaţă? Sau n-am grija vieţii altora? Şi unde să mai fie loc de citit o carte, n-aş avea timp nici să aleg una, tu te uiţi câte îs? E drept, sunt încă mire, da’ cu asta cu evoluatu’ să ştii că m-ai rănit: eu sunt deplin. Da’, altfel, îţi mulţumesc. 😛

 • Darius – farsa a fost reusita. Mai ales ca si eu m-am prins si am jucat impreuna cu tine pana la capat, plata, sa vad daca tu te prinzi. De aceea in ultima conversatie telefonica cu Breje te-am intrebat de numele complet al lui Darius, baiatul cu contul, cel care a facaut blogul lui Adrian Nastase, nu? Oricum mare farsa. Sper sa te fi ajut in cariera sa ajungi un nou Buzdugan sau asa ceva! Felicitari si ne mai auzim!

 • @ Bija Glad
  Deci de la votcă era toată chestia? (şi aici “deci” este justificat pentru că exprim o concluzie logică cu un singur i ) 🙂

 • Io nu stiu prin ce coinidente, aveam impresia ca pletosu’ s-a lasat de blogareala… Am mai intrat pe CCP, dar ultimul articol era din octombrie 2008.

  Gata am vazut, bagasem la bookmarks pagina de arhiva… Si ma mai intreb de ce ma platesc patronii atat de putin.

  Urat gestul facut de tine! Macar il cunosti pe baiatul asta? Daca e dangerous? Daca e ultras? Daca e violator de grasi?

 • Uite, mă, că i-am protejat identitatea, dragu’ de el. 🙂 Că tare a vorbit drăguţ azi dimineaţă, când l-au sunat hoardele…

  A comentat şi mai sus.

 • Dacă ai fi lucrat pentru examene cât ai lucrat pe pagina aia de ziar fals, acuma erai înscris la doctorat şi primeai şi bursă.
  Ceea ce dă de gândit cu privire la cât nu se pricep ăia de predau să trezească interesul oamenilor creativi

 • Domnu’ Cebeu, noi avem o vorbă, p-aci prin Franţa: NE LAŞI? Te-ai prins o laie! Ai muşcat-o şi-ai chiar înghiţit-o. Hook, line, and sinker, cum ar zice latinii. Şi-amu în loc să faci pe deşteptul mai bine pune ‘mneata gura şi pupă mâna Dariusului şi zi-i merci, că l-ai prins în acea singură zi din viaţa lui când a avut conştiinţă. Că suflet mă doare şi pe mine tasta să scriu.

  Apropo de “ne laşi?”: Groză, prietenul tău Ciutacu a scris despre un politician (să-i zicem boc, ca să nu dăm nume) cum că are amantă. Şi-a dat drept sursă site-ul Cancan. Din 2007. Ce e Ciutacu, redactor şef?

  Cum te face să te simţi?

 • Băăă, băiatu’! Da’ de când eşti taraboste comunicaţional-piaristic-consilieric la Curte, nu-ţi mai place Ciutel ŞI mai mult, pe cartea de muncă, prin fişa postului? 😛

  Io, de pildă, l-am văz’t cu ochii mei pe Bocănilă ieşind de la Sora Shopping Center cu tri sticle de vin iţindu-i-se din plasă şi părul dat peste cap, la două noaptea. Culmea, tot în 2007. M-a salutat şlăgalnic şi-a plecat tropăind. Nu i-am văzut erecţia, da’ mergea la soţie? Hai, că-s blogăr, io pot zice. Atunci n-am zis, fiindcă e treaba lui, nu mi-i relevant.

  Şi mi se pare că blogărul Ciutacu a citat Can Can, nu? Nu redactoru’-şăf, nu? 😀

 • stati ma nitel! deci daca buf are amanta, asta nu e de bine? adica, pula mea, omu’ trebuie cumva sa-si aduca imaginea macar pe 0. una ar fi aia cu tocurile, propusa de monica, a doua ar fi asta cu amanta, propusa de el insusi si intarita de darius care n-a vazut erectia. da’ asta nu ne mira. chiar, daca buf ar da cu pula de bordura, s-ar numi ca are pula lunga sau e scurt in rest?

Sociale