Darius Hero

Pentru numele lui Dumnezeu!

P

Azi am reușit în sfârșit să-mi procur o copie legală a filmului documentar “Die Hard 4”, o realizare cinematografică de excepție despre viața (a 4-a) și activitatea (neostenită a) detectivului american John McLane, în interpretarea magistală a actorului german de acțiune și suspans Walter B. Willis. La sfârșitul peliculei, vă spun sincer că am căzut serios pe gânduri. Mi-am luat câteva clipe și am meditat profund: o povestire din pură întâmplare doar fictivă, dar care își poate găsi cu ușurință ceea ce ar putea fi tragica împlinire. Împlinire în fața căreia am cădea toți secerați, niște victime inofensive. Un semnal de alarmă tras omenirii, care încă îmi țiuie în urechi!

Începând cu America, dar și în lumea întreagă, suntem încă extrem de vulnerabili din punct de vedere al securității naționale. Breșe în sistemul degradant și putrezit pe dinăuntru, precum un măr al discordiei, se găsesc la tot pasul și este lesne, mai ales pentru o minte diabolică, să se preia în orice clipită controlul. Cu Dumnezeu știe ce intenții. Și, mai rău… urmări.

Într-o eră atât de avansată a tehnologiei, când civilizația umană depinde în totalitate de calculatoare, fără de care – bine se sublinia în film – am fi readuși pur și simplu în epoca de piatră, nimic nu e mai periculos decât faptul că haosul și apocalipsa au ajuns la practic o apăsare de maus distanță.

Literalmente oricine care dispune de facilitățile avansate ale unui simplu computer, puțină pricepere, minime cunoștințe de operare și imaginație, poate avea acces instantaneu la cele mai secrete – dar și periculoase (!) – cunoștințe.

O serie de rețele structurate asemănător unei pânze de păianjen, cu exact aceleași caracteristici prădătoare, sunt oceanul nesecat de informație peste care navighează milioane, poate chiar milioane de miliarde de internauți, adevărați pirați ai prezentului și viitorului.

O lume străină multora dintre noi, structurată precum un cult exclusivist virtual… Acestea sunt dureroasele adevăruri cu care ne confruntăm și pe care, pentru copiii noștri, e vremea să le acceptăm. Să le acceptăm, prieteni, până nu e prea târziu! Acestea sunt pericolele prin fața cărora trecem zi de zi, uneori chiar fără să ne dăm seama, riscându-ne viața proprie, a celor din jur, a familiei, apropiaților, și din care scăpăm ca prin urechile acului, în inconștiență, doar dintr-un miracol.

Eu cred că trebuie să privim adânc în noi înșine și să cercetăm dacă mai poate exista măcar acolo o ultimă fărâmă de siguranță.

***

De asemenea, m-a sunat Adrian Ciubotaru (rușâââne, a șters postu’, s-a descalificat ca blogger, ca om și ca femeie), să dau repede pe CNN, că apăruse știrea cu mutarea lui Cristian Greger din București. O veste teribilă, ce sunt convins că ne-a marcat, ne marchează și ne va marca pe toți, pentru tot restul vieții (incluzând situația în care s-ar muta înapoi).

CNNGreger

***

Dacian: Darius, îți urez să-ți speli vasele.

Dacian: Dă drumu’ la film, bă.
Eu: Nu, că vorbesc cu asta.
Dacian: Cine-i aia!? Ia îndreaptă webcamu’ încoace și dă-i id-ul meu, să vezi cum te uiți la film…

Dacian, de nicăieri: Bă, tu arăți ca o caricatură!
Eu: …
Dacian: Și io… Da’ și tu.

30 comentarii

 • Io iar insist. Vreau ca premiu p tura cu trotineta pentru primul comentariu la articol. 😀

 • S, deja am un “first’-er, eşti mult în spate. Îs o echipă, de fapt, lucreză prin rotaţie. Îşi poate lua concediu vreo doi ani şi tu să lucrezi tură dublă, până să te poţi apropia măcar de Ben Dover şi Phil McCock. 🙂 Dar, pentru eforturile depuse, când îmi vine trotişca de la Haţeg, unde e surghiunită, o să te lăs, ce căcat să fac?

  Ania… tu esti tot mai activă. La un an de activitate, primeşti O CIOCOLATĂ ROM TRICOLOR!

 • multumesc frumos, da nu mananc asa ceva…
  …daca incercai sa ma premiezi cu milka poate mai comentam…da asa…nu are sens :>

 • pai…ca sa-mi halesti premiul tre sa mai astepti un an…si dupa aia tre sa-ti si speli vasul din care ai consumat delicioasa ciocolata :>

 • zi`mi cand vei fi iar tu, zi`mi cand o sa se termine cu ce ce`a mai facut bloggerul y si z. m`am plicitisit. inteleg ca treci printr`o criza chiar acum cand toata societatea trece prin a mia criza, dar ce vina avem noi cititorii?

 • deci, cred ca acesta este cel mai prost material de pe intregul Jegpunctro. la modu cel mai sincer, parca esti prost sau parca nu l-ai scris tu da ciutacu

 • Dragă S, trotineta hodine de vreo lună pe balconu-mi, mai iese la aer, mai rugineşte, în rest o duce bine.
  Articolul e aiurea, darius e un căcat, eu mă iubesc.

 • Nu cred ca se compara ce se poate la ei cu ce se poate la noi. Numai daca ne gandim – spre exemplu – ca 50% din spitalele romanesti nu stiu ce e ala internet si situatia asta se regaseste si in alte domenii, un atac informatic asupra Romaniei este cam exclus 🙂
  Romania ar fi “iadul” oricarui terorist informatic 😀

 • Oricum nu ma gandeam la CNN, ci pe la antene. Ideea e ca stirea in sine parea credibila. Asadar, nu pleaca la Brasov? In fine. Atata timp cat nu pleaca din tara… Sa-mi arati pisicile, plzz.

 • “Szklana pułapka” s-a numit aici in Polonia “Die Hard”, în caz că te interesa… normal că te interesa. Ba te interesa.

  Huaaaah, nu mai pot bre, am incercat sa te respect si sa folosesc diacritice, lucru care ma depaseste cu mult, mai ales pe un laptop beSHit. Macar sunt veteran si scriu t sau tz in loc de ts.

  Sanatate si pentru nopti mai liniSHtite, apeleaza cu incredere la ideea ca “Se intampla numai la altii, nu are cum sa mi se intample si mie”

  Cu respect reminiscent – ă î â ş ţ

 • A, la facatura trebuia sa bibilesti putin la antialiasing si la marimea fontului si iesea din start cu +2 points la Credibility Coefficient 😀 lol-u

 • Încearcă pe poloneză… Ahahaha.

  Al cui e Primeru’, că tot veni vorba? (dă un mail cu ID-ul dumitale de orice fel de messenger)

De Darius Groza

Sociale