Darius Hero

Oligarhii învățământului

O

… sau exmatricularea de pe holurile liceului… și scaunu’ la purtare, adică scos din cur…

În urmă cu vreo lună, amicul Ariel era amenințat verbal cu exmatricularea, după cum relatam pe atunci. Direct de către directoarea instituției unde învață dumnealui, mai exact faimoasa Lauder Nu-Știu-Cum, de-și face o campanie greșindu-și numele la tembelizor, muicăăă, de-un penibil a la „zboară puiule, zboară”, că zici că se pregăteau să agațe-n Ariel, așa, de sfârșit de an, festiv. Să râdem cu ProTV, despre diplomațiehehehe. Am rămas perplex când am auzit că așa se practică prin capitală, că la noi, la țară, nu mă mai surprinde nimica.

Apoi m-am dumirit: liceul e privat. După ce-am râs până la epuizare pe toate orificiile, am luat treaba-n serios – totuși, un liceu privat e, cel puțin pentru lege, prima dată un business. Ș-atunci, întreb eu scărpinându-mă tot în orificiile cu care mă hlizeam înainte: avem oligarhii învățământului?

După blufu’ infect cu „strângeți boarfele și pleacă”, de s-a trezit Ariel acasă, cu ghiozdanu’-n brațe și fără alte socoteli, săraca doamna mă-sa nu știa mnica, doară nu catadicsiseră s-o contacteze, a urmat o perioadă de „tiptilaj” al liceului, deoarece-ncepuse să se burzuluiască blogosfera, dar mai rău pentru ei… presa. Adică văzuseră ei că – acte-neacte în regulă SAU DEFEL – totuși nu dă bine să dea pruncu’ afară cât încă lumea nu era cu mintea-n vacanță, că apare pe la gazetă scris rău…

Hopaaa. Și la o școală ce-și face banu’ de pe a veni elevi în dumneaei pentru a o îndestula – “bad PR is not so good PR”, făcând astfel excepție de la regulă. Deci au tăcut chitic. Nu l-au chemat pe Ariel înapoi, da’ a venit el singur. N-a zis nime’ mnica.

După cum i-am zis și Arielului atunci: n-ai ce te stresa. Vorbe ce reverberează din cancelarie, dacă nu se riscă nimenea să le semneze, au valoare cam cât hârtia igienică de la buda școlii, poate chiar mai puțin un pic, mai ales că-ți rămân întipărite doar în minta ta de copil credul, deoarece, repet, nu-și pune nimeni numele pe țidulă și funcția la bătaie pe aiureli de astea, pornite din creieri stătuți, care-au dat de Internet de curând și nu-ș’ ce-i aia dreptul constituțional la libera exprimare a opiniei.

Și așa s-a dezumflat și problema. Pe moment. Până când, săptămâna asta, iară zuzmăiau muștele pe la școală. Mna, căcat. Cică lu’ tăți de-au comentat la Ariel – nota 7 la purtate, iar lu’ scribu’ în sine – 4. Eu, curios din fire, dau vorbesc cu tanti mă-sa: Da’, domnucă, da’ v-au zis? I-au zis un căcat cu apă rece, aia i-au zis. Ce ție-n România legătură dascăl-părinte?! Dic aceea! Nu se există. Acolo dascălu’ pare că nu-i dascăl. Școala fiind privată, ei or fi dealeri de educație? Da’ număr la serviciu clienți? N-avem, doamnă, păși de aici.

Păi, maică, după ce l-or trimis acas’ acuma o lună pe gubil și l-or futat psihic, parc-o chemat-o-ntr-o doară la o-ntâlnire, care până la urmă s-a contramandat înspre niciodată, că „nu mai era vreme”.

Și iac-așa, scoate pruncu’ de la ore, bagă-l în origini, metaforic și tot așa. Las’ că se călește. Bun.

carnetpurtareȘi, la sfârșit de an, deci nimica sigur. Nește beșini în vânt, să-mi scuzați pleonasmul. Până când vin carneteleee. Oglinda elevului.

Și se uită Ariel, precum râma-n piatră, ce s-o fi gândit: Oglindă, oglinjoară… da’ ce pula mea caută patru ăsta la purtare aici?

Dilemă estetică, de altfel, firească, deoarece până a fost carnetu’ la școală și-a venit înapoi, cin’ știe prin ce mâini a trecut? Deoarișce nu l-a semnat nimenea. (Ne reamintim chestia cu nime’ nu semnează ce nu garantează.) Diriginta, săraca, nu m-aș mira să fie prinsă la mijloc în toată socoteala. Unde să-ți protejezi elevii, când nu te poți proteja nici pe dumitale?

Amărut’ Ariel, ce știe el? Dacă ar putea, s-ar muta și să-și vază ăia de vărzărie. Da’ poate? Poate nu. Crezi că cu nota picată la purtare și nesemnată și pe degeaba și fără Consiliu și fără părinți te primește cineva să sugi de la țâța vacii educaționale, pe orice pășune liceală ar rumega? Nu te primește, dragă. „Mergi rezolvă-ți baiurile!”, o să fie răspunsul, oriunde te preumbli, și-ți închide ghișeul în nas. Șapca-n cap, țigara-n gură, tractorist, te doare-n… blog.

Da’ în fruntea bostănăriei, șede Tova, bișnițara. De ea cine ne apără, tanțo Justițico?

27 comentarii

 • Punctul mamele de vedere este următoriul: în urmă cu o lună l-au futut psihic, cu un abuz, o “presupusă” exmatriculare “orală”, dacă-nţelegi aluzia; s-au speriat de reacţii şi au aşteptat chitic vacanţa; acuma-l pizdesc, tot ilegal, deci o comit şi mai rău.

  Punctul NOSTRU de vedere, Dece-dragă, este conştientizarea în presă. Vrem imporanţă? Cere-o. Măcar când dau în noi. Şi nu în noi-noi, că-ntr-unul mic… Să fie şi singur?

 • Vezi ca patrule ala din carnet a cauzat o dez-aliniere a butoanelor de sub el, si le-a trimis foarte spre dreapta. Stim ca Ariel are altele pe cap, da’ poate te reintorci la biciuirea lui Dacian…

 • ca fiu sincer nu am inteles motivul surogatului de exmatriculare…si nici al 4-lui la purtare. ca e un abuz, e clar. ca e liceu privat, ma doare-n cot. pe vremea cand aveam placerea de a fi in liceu nu existau licee private, deci nu stiu cu se mananca ;dar ma gandesc ca ar trebui sa existe un fel de o.p.c. al invatamantului si un ‘piedone’ care sa arunce cu clor si detergent pe jitiile alea infecte. fiind privat( cu alte cuvinte’ fa muisto, io te platesc’) statul si ministerul invatamantului ar trebui sa fie mai dibaci in a observa astfel de abuzuri. pun chezasie ca si cel/cei care ar trebui sa verifice are/au parte la afacerea asta. parerea mea.

  carpe noctem!

 • Ariel :))). Politiet fikk melding om at to personer stakk av fra åstedet og etterforsker saken. For i bilen ble det funnet en del verktøy som politiet mistenker kan være tyvegods. Bilen er inntauet til veitrafikksentralen.
  Politiet oppdaget mannen ved Sunde, Ariel Constantinof, skole klokken 01.38 natt til torsdag i en hvit Opel. De gjenkjente mannen og visste han ikke hadde førerkort.

 • Subiect sugerat:

  Senzational: blogărul ne-exmatriculat rupe tăcerea!

  p.s. “cristiroman” a rămas salvat în prăjiturele şi nu l-am mai schimbat

 • da-l incolo de carnet nesemnat! Tova presedinte al consililului director a amenintat, si-o fi vrut sa-si demonstreze PUTEREA pe cea mai minuscula cale, in casuta aia mica din carnet. eu intreb: dar catalogul ori fisa scolara ori ce masa se poarta in liceul ala, l-a vazut cineva?????ca ce scrie acolo e in frunte pus, si nu altundeva. si-apoi m-oi agita mai rau, dar intai vreu sa stiu ce scrie ACOLO.

 • a trebuit sa intrerup putin…. pentru ca eu am o banuiala ca Tova’ (asa i se potriveste) a vrut doara numa’ sa vada cum ne agitam si spumegam toti pentru mnica, ca mai apoi sa deie ea din umeri a nevinovata si sa-si rida cu toti coltii in sinea ei: V-am …’tut. NA! s-apoi Nu-i semnat????? Vai. Da’ poate chiar coptilu a scris acolo, sa ne denigreze ori….stiu eu ce ar putea inventa a zice.
  Haideti no s-o luam pe rind. Va rog.

 • ON-TOPIC: Ariele tata asta este ! Cica cu privatzii nu te pui ! Ca are iei bani sa te ingroape ! Pe de alta parte se mai pune problema si a protocolului semnat de ai tai dragi parintzi, atunci cand ai venit la acest liceu. Asa ca e de discutat ! Nu sunt sigur daca imi aduc bine aminte, asa ca nu dati cu pietre daca gresesc, dar cred ca in perioada cand era faza cu tine cu exmatricularea, Nihasa a sugerat acelasi lucru. Asa ca ia matalutza hartiile contractului si spune-ne ce scrie acolo si atunci cu “hactili” pe masa ne putem baga cate p*** vrei matalutza in conducerea liceului. Pana atunci: “Ciocu mic, ca ei sunt la putere”. Parerea mea !
  Off-TOPIC: Darius tata vezi ca te-am facut cetateam al “mahalalei blogosferice” la “petrecerea de vineri seara !”. Nu iti dau link ca mi-e lene, dar te vei gasesti la episodul 4. 😉
  KIP IN TACI

 • Artiste, regulamentele s-au cetit mai tare decât sugerezi tu să fie citite (tu, de asemenea, necitindu-le…). Aşe que, dragam, lasă că ştim cum mere treaba. Iar eu personal am citit de mi-or ieşit pe nas regulamente, când eram io în baiuri. Aşa că şezi cătinel, că ştim ce vorbim. 😀

  Şi chiar aia-i baiu’: ei se protejează după inconştienţa acestor reguli. Nici un liceu nu vrea să ştii regulamentu’. Hehehe. S-ar afla multe cheşti. Hehehe. “Ce ştim noi?”

 • Umpic starnesti apele cerandu-ti drepturile si gata, nimeni nu mai are curajul sa parafeze o exmatriculare ca deh, ei nu stiu nici drepturile lor dapoi’ ale elevilor..

  Incepand de la omul de rand pana la iluminatii care ne coduc tara si ne iau banii sa-si faca case, toti sunt la fel: egoisti, profitori, nesimtiti. De la batranii care au stare materiala buna dar merg sa ieie paine gratis pana la primarii care “ajuta” firma fratelui sa castige licitatiia pentru canalizare.. toti profita si sunt mandrii de asta.

 • @mea – catalogul nu l-am vazut dar azi mi-a fost semnat carnetul (cu nota 4 la purtare) si in plus diriginta mi-a zis ca este 4 semnat si parafat si in catalog.

 • exact desper asta vorbeam cand ma refeream la daniela nedecu una duintre ologarhiile din invatamant care fara nici o avertizare face si desface ;avand in vedere adresa inregistrata la ismb cu nr 6158/03.05.2004 va comunicam urmatoarele ca si cand a luat o hotarare in colectiv

Sociale