Darius Hero

Exploatați Roșia Montană!

E

Am o senzație, care mă trece, așa, ca o șerbințală, că ongiștii n-or să aibă răcoarea intelectuală să citească acest articol altcumva decât din două-n două cuvinte, până să se prăvălească bolovănoși asupra comentariilor și să dea cu stencil-ul protestului p-acolo. Așa că permiteți-mi să mă retrag câteva paragrafe alăturea de ei și să le explic concepția mea mai largă despre această dilemă, printr-o fabulă, ca să-nțeleagă.

Gabriel și roșia de aur

Erau odată un moș ș-o babă. Și baba avea o roșie și roșia era de aur. Iar roșia de aur a babei creștea într-o Grădină, cu totul și cu totul din Carpați.

În Grădina din Carpați mai creșteau plante cum ar fi munții, marea, Dacia Logan, Inna și multe alte flori, dar și multe alte buruieni.

Și babei tare-i plăcea roșia și roșia tare strălucea, motiv pentru care baba nu făcea nimica cu roșia, deși dacă ar fi exploatat-o, ar fi putut cumpăra fotolii pară pentru toți hipsterii din Cărturești, să stea comod pe ele cât n-au bani să-și cumpere cărți așa că le citesc acolo și poate ar fi rămas bani și de pensii.

Cândva după Revoluție, în sat a venit un moșneag, iar pe moșneag îl chema Gabriel și ideea-i că vroia roșia. Așa că i-a zis babei:

Auzi, România, dă-mi mie roșia de aur să o exploatez, că ți-o plătesc și tu oricum ești proastă.
Bine, a zis baba, gândindu-se la cât Florio își va lua de la bufet, de banii de fotolii pară.

La un moment dat, Mihnea de la Luna Amară și niște prieteni cu imprimantă, “auzind aceste vorbe”, normal că s-au ofticat, fiindcă fanii lui de pe când încă nu era gras au făcut chiar de-andoaselea, au băut o bere în vreun pub și n-au organizat, futu-le ceapa lor, nici un fight club, iar acum, când roșia de aur era în pericol, ștergeau podelele cu curu’ prin Cărturești, taguindu-se.

Grav, oricum! Bun, numa’ norocu’ ce face că s-au împlinit 20 de ani și ne mâncă la revoluție din nou, adâncă simțire în spiritul familiei României, exprimată civic printr-o cruntă îmbetare cu morală și opinii, spart rodipeturile și tăt restul procedurii. Ocazie cu care s-au mai dezmorțit studenții prin oficii și la fumoar, s-au documentat un picuț pe 9gag și-au ieșit în stradă, de-au blocat trotuaru’!

Cu Mihnea la o portavoce câștigată la Sprite, cu Oana Moisil dând flori la jandarmi (auzi, fată, treci pe timeline, că nu văd pe unde mai ai de zis, în ordine cronologică), cu Adrian Dohotaru, acest David Blaine din Erdely manifestând pașnic de la Iulius la Polus într-un picior și retur și mai ales cu Petruța candidând în Senatul Universității, ne-am salvat.

N-o să insist aici pe marginea ambiției deșarte a acestor – cum îi numesc eu deloc condescendent, da’ măcar un pic amuzat – protestatari part-time. N-am nimic cu dumnealor, nici cu lacrimele vărsate peste pământul otrăvit în care altfel nu s-a scurs încă cianură, deoarece n-a început exploatarea.

Am cu bloggerii care au început deja sacoșeala, la propriu, că s-au vândut pe-un rucsac și se și plimbă țanțoși, de parcă-s în excursie cu clasa. Am cu jurnaliștii care s-au cărat la Noua Zeelandă să mânce chiftele gratis.

“Meanwhile, în lumea reală”…

… Badie Gabriel are bani pă card, cu care și-a cumpărat un Naumovici de tracțiune de pă Okazii, care a mai făcut un casting cu necăjiți de pă la Roșie de-au tras două-tri testimoniale lacrimogene dar autentice și papapapa, s-a rezolvat piarul.

Am citit un editorial de-ale lui CTP în care el zice, în mare și are logică, că în toată încrengătura asta n-are nimeni, darămite puradeii ăștia, cum să-și dea seama a cui îi dreptatea și cum îi mai bine. Dar că nu poate fi oablă treaba, cât Gabriel se chinuie-ntr-atâta să ne convingă că el.

Eu am o părere ușor diferită. Se prea poate ca Gabriel, care-i moș de afaceri, să știe cum se prețuiește o roșie de aur. Și să fi ajuns la concluzia că pe nepoțeii babei nu prea-i ajută bostanu’ să-și dea seama. Așa că trebuie, cu toată bunăvoința, păcăliți. â

Fiindcă, ne amintim, corporația a avut o abordare mult mai rațională, când a venit prima dată în vizită. Că investiția, că profitul, că interesele. S-a gândit că România, tocmai intrată la menopauză, ar fi deschisă la a-și face pensia mai interesantă. Însă ea vroia să pună mileuri peste zăcământ și să se uite la Dan Diaconescu, în direct.

Așa că trebuie băgați bani în minciuni, ca să îi dea la schimb hoaștei minimum cât poate obține din bogăția peste care-și doarme somnul lin și cu care vrea să fie îngropată. Desigur că asta implică niște sacrificii de natură ecologică, cu factor de risc social și necesitatea unei gândiri de reinvestiție. Dar sunt contrabalansate de un anume profit.

Ș-atunci, spun: exploatați Roșia Montană! Nu i-o dați la moș Gabriel, pe-un borcan de bulion. Da’ nici nu v-o băgați în pizdă. Exploatați Roșia Montană!

[pentru ceartă aici, gata, că mi-or dat disperaÈ›ii report, că n-or suferit umilinÈ›a; sursa foto originală aici]

[p’esa e Folclor, de la Luna Amară, luată de pă torrenți, mă gândesc că nu există obiecții, că-s tăți pui de dizident, da?]

***

[update] Dintre metode, dacă tăt vreți, sunt ș-alea deștepte…

Mesajul domnului cu trompeta de la Luna Amară de la final e mai bun decât cele de până acum. “Roșia Montană nu e de vânzare”. Altă treabă.

43 comentarii

 • Darius dragă. Toată lumea care judecă puţin cu materia cenuşie cu care a binevoit entitatea superioară să ne binecuvânteze pe fiecare în parte, ar vrea să se exploateze Roşia Montană. Nu toţi suntem cretini să gândim că dacă lăsăm aurul şi alte cele în pământ va fi mai bine.Nu! Da’ nu-i cu cine, nu-i cu ce! Căci după cum bănuiesc că ai citit şi tu, noi am închis minele ca să le facem “fiare vechi” că-i mai profitabil, cică. Însă nici să vină Gabi (a.k.a. Gabriel)să ne întoxice apa, solul, aerul şi oamenii. Aşadar singura soluţie nu e , ci stoparea proiectului în primă fază. Şi asta trebuie făcut prin toate mijloacele posibile.În plus, prostestele Salvaţi Roşia Montană nu sunt de azi, de ieri… Doar că nu au fost mediatizate şi tu ştii de ce! Aşa că eu îţi propun: nu să stârneşti multe, multe, multe commenturi (fără sens) pe baza introducerii la “articolul” tău, ci (şi zic asta în paranteză – fiindcă eşti şi te cred în stare, dacă ai vrea)să vii cu idei şi propuneri de “exploatare” a Roşiei Montane. Că de asta avem nevoie! {De aia zic…}

 • Eu zic (ca să nu ne băgăm în dezbateri prelungi şi inutile – vezi comentarii la poză, pe Facebook) că să nu propunem noi soluţii de exploatare, că noi suntem proşti, eu şi cu tine Magyar, dragam.

  Dar ce spui tu nu simţăşte tătă lumea (recte nu tăți îs cretini, da’ prea bugăți îs), deoarece deja se văd otrăviţi, se suguşă pe străzi, ei vor să crească ghioceii în zonă. În opinia mea, aia-i o zonă de sacrificiu. Nu îi ca-cum-virgulă avem o ţară vizitată la randamentul ei suprem, plajele-s pline de bulgari şi la munte se aruncă gunoiul pe “hârtie, sticlă plastic”.

  În acest sens, cu părere de rău, comoara valorează mai mult decât cufărul în care e. Deci să descoperim. Ş-atunci toţi ahtiaţii ăştia, care sar de cur în sus şi se dau cu pizdele de pământ – ce zic eu, de fapt – ar trebui să urle mai pe orificiul bucal, că să păstrăm aurul şi să-l scoatem. Or ei au în cap că bietu’ sătuc.

  Acuma, ăştia cu Naumovici, au dat-o bine: ei promovează ideea expoatării. Iar când a ieşit că da, că parcă ar fi mai bine, cine-o să fi fost cu ideea. Gabi-bacsi!

  (Cât despre metode, sunt convins că ele există, fără cianură, că nu le socotim noi acuma.)

 • Atata bullshitareala si de o parte si de alta n-am mai auzit in viata mea.

  E vorba de bani. Io nu vreaus a dau bani sa se imbocateasca Gabriel pe baza aurului din muntii proprietate a statului roman, decat, daca, si in conditiile in care grosul banilor intra la statul roman.

  Pana acum toate cifrele sunt publicate de gabriel si sunt bullshit. Contractele sunt secretizate.

  Ma pis pe ele, nu vreau sa-i dau aurul.

 • Dară dacă baba nu face nimic cu Roşia, ca-i proastă şi slută, şi Gabriel vrea şi are interes chiar dacă e ‘oţ şi îi dă şi babii de-o mancare de gutui, ce-are a face?

 • Darius, peste ani si ani, le vei da dreptate acelor protestatari donchihotishti.
  Fata de 95% populatie pasiva si indobitocita, ei au macar scuza, ca s-au gandit la santatea copiilor lor si ai tai, nu la berea din fata tastaturii si la filmul de la Iulius.
  In locul tau as citi mai multe despre implicatiile proiectului RMCG. Pentru ca zona aia de sacrificiu este mult mai mare decat ne zice noua RMCG. O singura comparatie relevanta: In toata Europa se folosesc 1000 tone/an cianuri in mineritul cu aur. Vorbim de 1.000 tone la nivelul unui continent si a multor exploatatii. Insa la Rosia Montana vor fi 13.000 tone/an (treisprezece mii), in 1 exploatatie. Iti e mai limpede la ce nivel e sacrificiul?
  Oare iti place ce s-a ales din zona de sacrificiu Copsa Mica? Sau cum in Baia Mare poluarea cu metale grele a afectat sanatatea populatiei, reducand media de viata?
  Cat de frumoase vor fi ploile acide in judetul Cluj… Sau niste infitatii de apa care vor polua tot bazinul Ariesului… Sunt sigur ca vei trai acolo, asa-i? Ce frumosi vor fi copii nascuti cu malformatii congenitale, si parintii morti pe la 50 de ani…
  Si cel mai frumos, buzunarul tau va fi asa de plin de bani dupa ce politicienii corupti si baietii de la RMCG (o companie care nu a mai exploatat nici macar 1 singura mina in existenta ei) vor fi ciordit toti banii.
  Atunci sigur iti vei aminti urmatorul proverb:
  Only after the last river has been poisoned, Only after the last fish has been caught, Only then will you find that money cannot be eaten.

 • Mai Radule. Tu eşti fotograf sau eşti fotograf care ştie câte cianuri are de gând să bage Gabriel în roşie?

 • Bun, să recapitulăm: nu dați roșia la Gabriel (deci rezolvăm și cu cianurile, cu un drum, sper că te-ai mai calmat); respectiv exploatați Roșia Montană.

  Voi atâta știți, cianurăăă, cianurăăă! Ho, cu cianura, iubitule. Nici o cianură, nici o roșie dată la alții. Ce nu-i clar?

 • M-am uitat la comentarii si am vazut tot felul de pareri, atat aici cat si pe alte meleaguri http-istice.
  Nimeni nu a spus ca nu este mos Gabriel singuru’ mos de pe planeta. Sau ca ar putea sa dea babei mai mult procente de bulion decat rezulta din prelucrarea rosiei. Sau ca poate sa prelucreze altfel rosia respectiva, fara sa ma ploaie pe mine in cap in Cluj de sa-mi aduc aminte de faza aia din filmul “Aliens”.
  Am inteles, aurul trebuie exploatat! Dar nu vreau sa accept ca am devenit colonia vreunor companii straine – cum faceau in trecut Anglia, Franta, Spania, Olanda, etc. cu tari de prin Africa, Asia, America de Sud.
  Tarile care isi dau materiile prime altora sa le prelucreze sunt tari slabe si mici. Sunt ferm convins ca asemenea tratat avantajos pe care l-a obtinut RMGC cu Romania s-a putut realiza DOAR prin vreo spaga bine plasata. Romtelecom-ul s-a “vandut” pe un pret de erau mai scumpi kilometrii de fibra optica si releele.
  Eu zic ca acesti spagari de la RMGC trebuie sa isi ia “teapa” pe care si-o merita. Astfel de corporatii distrug tari intregi.

 • Multe personaje…

  LA PUŞCĂRIE, să meargă LA PUŞCĂRIE! La puşcăriiiiie, să meargă la puşcărie!

  Preiau poza şi filmul… textul nu îndrăznesc pentru că este “pe alocuri” licenţios.

 • am avut o discutie cu un taximetrist din Rosia, avand in vedere ca mi-a vazut logo-ul cu salvati..

  toata lumea cu putin adevarat cenusiu superior, nu murdar din pricina unui handicap al perceptilor vizuale, ar intelege ca..

  – nu avem mineri la Rosia Montana, nici localnici care ar dori sa lucreze in mina, nici genii literare, matematice, filozofice, ci niste sateni care au fost dezobisnuiti cu agricultura – ca locuri de munca nu au auzit decat la televizor sau de la grupul asta terorist caruia nu ii zic numele sa nu-i fac rating pe google

  – Romania nu are nevoie de aurul de acolo, in planul datoriilor din PIB o ducem atat de bine incat ai nostri pot sa mai fure inca 50 de ani si tot nu o sa ajungem ca Ungaria, Spania sau Grecia – iar masurile de austeritate au fost impuse ca tara noastra sa dea exemplu in EU la restul fomistelor care nu si-au recunoscut inca datoria publica prin taxe si impozite

  – aproape de Rosia Montana se afla coordonatele 46 cu 23, pentru cine stie putina biologie sau e mai spiritual de fel, sa caute coordonate cu +- 0, 23, 46 pe glob si sa afle ce se afla la fiecare

  – in rest la cate dezastre naturale bate Romania in ultima vreme din lipsa atentiei si protectiei mediului, atat ne mai trebe o buba in centrul tarii asupra caruia nimeni nu o sa-si asume responsabilitatea

  in rest sunt de acord si eu cu exploatarea, dacar putea incepe cel devreme dupa urmatorii 50 de ani.. nu inteleg de ce se tot grabesc atat.. daca e asa de bun se poate vinde si mai incolo 🙂

 • Comentariul număru treiş`pe.

  Mă, da` de ce trebuie musai cianuri? Eu am văzut în filmele alea cu americani că se duceau omii cu ciurul şi căutau aurul prin nisipul cernut.
  Uite colea idee: să se dea voie la tot românul, prin rotaţie, să-şi ia ciurul şi să meargă o lună la Roşia. La sfârşitul lunii dă jum`ate statului şi jum`ate ia acasă.
  Simplu, curat, ecologic. Şi logic.

  Nu zic bine?

 • Salut în primul rând decizia de a supune atenţiei o problemă reală spre deosebire de restul blogului (dacă nu mă-nşel), care pute a brânză kkt şi peşte ,chesti…i personale care ar fi putut să rămână aşa dacă aveai ceva de spus (chiar dacă pe alocuri au fost oarecum hilare).
  Revenenind…
  Sub Roşia există lucruri. Şi aur. Gabi îşi plăteşte PR-ul din aurul pe care îl pot extrage. Faceţi un calcul chiar după cifrele lor şi vă veţi da seama. Acolo există şi alte elemente de la capătul tabelului periodic care acum sunt la mare căutare în industria electronică. Acestea sunt scopul adevărat. Ele nu intră în contracte, se vorbeşte doar de aur că noi atât pricepem oricum şi nu ar vrea ei, nu-i aşa să cunoaştem noi că ce şi că cum.
  Aşa că zic: dacă noi cei ce vieţuim acum aici şi din păcate de-abea reuşim să ne legăm şireturile la bochenci de intelijenţi şi am constatat că avem lucruri sub noi de care suntem incapabili să ne atingem, de ce nu lăsăm generaţiilor viitoare fructificarea lor (în speranţa că nu vom face şi noi oligofreni ca cei pe care-i vedem zilnic pe post de tineret bovin).
  Chiar trebuie să exploatăm tot acum repede ?????
  Generaţiile următoare nu ar putea avea la ce să dea la lopată?
  Sugem noi tot şi după noi potopu’?
  Bă… surpriză: nu trăiţi cât lumea !!!!!!

 • …Apropos, pentru cei ce îşi închipuie lucruri: ceea ce am căpăta de la aceşti Gabrieli Gold Corporeişăni sunt nişte particule care la orice calcul ne-ar sări în faţă drept ce cretini avem aici, nici în africa nu am reuşit aşa bine!!!

 • nu era steaua ta, ba! dar daca insisti…fie ! da al dracu’ de bine semanati intre voi,doar o stea aveti !

 • Eu zic să luăm nişte becuri din acelea economice, de ni le-au băgat europenii pe gât în locul celor cu incandescenţă (d’aia tot se spune prin presă că nu ştiu ce piţi a avut cu nu ştiu ce bazat o seară de noapte fulminanto-incandescentă, nu mai au mahării becuri cu filament şi le filează lămpuţa), şi să le aruncăm în Goldcorporaţion că cică au mercur şi de respiri ce s-a spart o iei spre cancer… Să le dăm să respire metale grele la greu, dacă ei ne atacă cu ce-ai-n-nuri (mamă ce am găsit-o pe asta cu nurii :D, sunt tare rău).

 • Doamne, ce m-am distrat… a fost show la tevereu. A venit si doamna care tricoteaza ciorapi si o sa-i dea remegeceu de munca. A, ba nu, deja i-a dat. Si niste neica-nimeni de prin ministere. Si… si gata, ca-mi vine sa vomit.

 • Bai, e absurd sa te apuci sa scoti niste aur din pamint, opinteli, probleme, ca sa te duci cu el sa-l ingropi ceva mai la sud-est, si pe urma sa trebuiasca sa-l pazesti. Lasa-l ca sta bine cum e, care-i baiu’ ? Oricum n-am fost noi in stare sa absorbim miliardele de la EU, la ce ceapa ciorii avem nevoie de inca niste bani ? Sa mai facem un Berbecali de ei ? Laissez.

 • Ştiţi voi ce tocmai am făcut? Am folosit un video marca jeg-star pe blog. S-a potrivit mănuşă şi nici nu am căutat eu să se potrivească, a fost întâmplător. 😀

  Şi ăsta micu ştia de el şi a tăcut chitic.

  bibliotecarul.blogspot.com/2012/02/am-atins-un-moment-al-penibilului.html

 • @ Mircea Popescu

  Nu aţi priceput, ăştia vor aurul şi cele ce mai sunt acolo pentru ei şi nu pentru noi. Noi vom privi cum totul se scurge din ţară în schimbul unei redevenţe de trei lei şi a dreptului de a ne împuţi ţara cu cianuri…

 • clona are dreptate: mă piş pe becurile lor economice (şi pe-alea cu leduri) care nu ştie să deie lumină iar aia pe care-o dă e albă de zici că eşti la priveghi permanent.
  clona, te fac şefu nost’, du-ne spre raiul de wolfram.

  şi marean are dreptate. şi babuinu, şi jimerino de care mi-e frică că înjură de te trec fiorii. şi f şi sepukku au dreptate.
  şi ugy are dreptate.
  în rest –> nişte dobitoci.
  acuma o să citesc, să vedem ce dorea să ne comunice autorul.

  da, deci. ‘tânguindu-se’, nu ‘taguindu-se’. sau era ‘tag-uindu-se’, de la englezescul ‘tag’? nu face sens, am vorbit cu dumitru graure. nu face.
  mai e un ‘l’ în plus, un ‘â’ aiurea, de-astea de-ale noastre.

  problema în sine mă depăşeşte şi oricum aurul e de căcat. altă treabă ar fi fost diamantele, dar nu este. aici rezidă problemuţa.

  şi să nu uităm: ae, ao, să moară dinamo.

 • Domnu’ Darius
  Bagă repede 10 filmuleţe tematice care să ilustreze lupta poporului român cu statul opresiv pentru a milita pentru alegeri corecte. Serveşte Patria! Nu uita, dacă domnul Boc se eliberează de contractul de la PDL… vine să fie băgător de seamă pe la Cluj şi vă face pe toţi clujenii “puiuţi de comunişti” de nu vă vedeţi (chiar şi pe cei de la Bucureşti) în cei doi ani de mandat ce au mai rămas preşedintelui. Eu parcă văd că vine tot un primar cu “dragoste” pentru cetăţenii oprimaţi de vă lasă în kolozsvárul gol în numele nu-ştiu-cărui lucrări edilitare indispensabile (adică ismenită).

 • The problem is extremely complex and has several players, not only in Rosia Montana Ro, but also abroad (the buyers of precious metal). There is some levity in developed countries when demanding that poor countries get the care that they did not have when in full industrial development.

 • A! Să explice vreun ardelean unui mitic ca mine: ce naiba e aia Magyargoroszlo???
  Pînă şi goagle a rămas repetent la faza asta.

 • @ Marian S

  Goroszló, Magyar-Goroszló, judeţul Sălaj, un sat mic din Zilah J. (1891) 680 şi maghiară muntean Casa. Aici, pe 03 august 1601 Michael Basta şi Sigismund Bathory, voievodul Marea şefii armatei, şi armata Csáky Istvan Szekely a fost distrus.

  Dar citit cu accent de ungureşte.

 • Guruslău este un sat din județul Sălaj, Transilvania, România. Aparține administrativ la comuna Hereclean.

  Pe 3 august 1601, lângă Guruslău a avut loc o bătălie între forțele armate ale lui Mihai Viteazul și trupele lui Sigismund Bathory. Bătălia s-a desfasurat pe campia formata de Râul Guruslău.

  Aici se mai poate vizita și monumentul lui Mihai Viteazul la 2 km de la șosea,la 8 august anual la monumentul de la Guruslău se celebrează victoria repurtată la 3 august 1601 de Mihai Viteazul împotriva lui Sigismund Bathory.

  Asta se va citi cu accent ardelenesc.

 • Stimate Darius,

  Badea Gabriel cam pute a roşii stricate pentru că de fiecare dată când subsemnatul încearcă să zică ceva contra la articolele legate de a sa intenţie apărute pe ziuadecj.ro (fiţuică total dedicată promovării mărinimiei lui Gabriel), el îi blochează comentariile. Apar mereu 7-8 “dăştepţi” cu diverse nume “Cosmin”, “Filip”, “Radu”, “Vali” “Florin” (mai îşi zic altfel din când în când) care zic “Da, da, da, ce bine grăieşte articolu”. Aceleaşi formate de nume şi de texte.
  Nu zic că-i bine să facem bulion sau conserve cu roşia în cauză, dar atâta timp cât Badea Gabriel îţi spune una într-una că bulionul aşa cum îl face el e cel mai bun şi sănătos de pe lume şi dacă îi zici că ţie nu îţi place şi el îţi dă una peste bot, înseamnă că ceva pute.

  Stai liniştit, nu îs un ONGist sau protestatar “Salvaţi Roşia Montană”. Pur şi simplu mi-am format o părere din ce am văzut şi deja mi se pare penibil ce au ajuns să facă Golzii…să-şi comenteze propriile articole, să bage toată ziua bună ziua reclame lacrimogene cu Sandra Lung sau alţi oameni (probabil într-adevăr pe care i-au cumpărat cu 700-800 de lei pe lună probabil). Să blocheze părerile împotriva lor.
  Dacă n-ar fi reclama asta, de care mi-e scârbă şi articolele din Ziuadecj care scriu despre Golzi de parcă sunt ceva ziar dinainte de 89, care scrie despre partid, nu cred că aş bagă în seamă toată treaba.

 • cand 1-2 bloggeri au inceput sa scrie pro gabriel resources – asta e numele real, am zis ca o coincidenta. apoi s-au inmultit posturile in blogosfera. pe urma am facut legatura dintre blogheri si Naumovici.

  felicitari pt post

De Darius Groza

Sociale