Darius Hero

Echivalent? Nu?… Familia de cuvinte?!

E

Mimarea maturității este, decisă treabă, cu mult mai potrivită decât practicarea ei. Să luăm ca exemplu comparativ homosexualitatea. Nu? Ba da. Din motive într-ale căror detalii… întunecate, să zicem, prefer să nu… ne băgăm, de pildă, e limpede că să te prefaci (tu pe tine) e mai bine decât să faci (… pe altul, de exemplu).

Sau – în regulă – sexul normal (dacă-i musai să fiți niște ciudați). La fel: e mult mai reușită o “interpretare”, dacă vreți, a sa decât actul în sine.

N-aș zice că am deviat prea mult, că oricum la sex vom ajunge, evident, dar de dragul argumentației putem să ne întoarcem puțin la maturitate. Oricum se obișnuiește falsarea ei. Poți s-o privești din punctul de vedere al oricărui criteriu, tot aia e. Vârsta trecerii la ea e aleasă aletoriu, variază. Pe cât e de simbolică, pe atât e de stupidă, în calitatea ei de concept. Teoria sa asumă că responsabilitatea umană se activează la oră fixă. Cel mai dramatic în toată inepția cu pricina e că la “majorat”, prin definție, ești rupt de beat. Halal oficializare. De fapt, nu imaturitata e o scuză. Că maturitatea, care e mereu folosită ca un pretext, în special de cei care întrunesc “criteriile”. Celorlalți nici măcar nu le-ar trece prin cap să se utilizeze de-un tertip atât de pueril. Asta-n contrextul în care ultima grea lovitură dată de generația în vârstă celei tinere, ca o redută a hegemoniei, este o bulină roșie într-un colț.

Ce să mai zic că e (hehe) copilăresc să îți pui singur eticheta de adult, doar ca să o dai în bară. Pe când, dacă nu insiști cu obstinație să ți-o ștampilezi singur în mijlocul frunții, nu are nimeni treabă cu tine. De ce e musai să ne luăm în cap lucruri peste puterea noastră? Vă zic eu: TOT DE COPII CE RĂMÂNEM. Doar că nu ne-o asumăm. Ceea ce-i, de fapt, chiar apogeul acestei rațiuni cretine; în special din punctul de vedere din care un copil, cu cât e mai mic, cu atâta e mai autoritar. De ce altceva insistă adulții să vorbească în gângureli, în momentul în care se află pe teritoriul sub dominație infantilă? De frică. Din inferioritate, evident. Ferească să înceapă să chirăie. De aceea, copiii, la un moment dat, le fac părinților o concesie și încep să învețe să vorbească, deoarece ăia marii nu sunt capabili să învețe limba lor. Sunt prea ocupați cu a fi în vârstă.

Ș-atunci, mergând de-a bușilea pe axa temporală, când e cel mai intens moment al maturității? V-am zis eu că ne întoacem: da, când facem sex. De preferință și dacă chiar vreți să fiți idealiști: nici măcar cu motive reproductive, care vom demonstra imediat că sunt de cele mai multe ori o teribilă eroare… ci așa, ca exercițiu. Căci ce este – nu-i așa? – o dovadă mai clară de înțelepciune, dacă nu precauția?… Da’ să nu exagerăm, prezervativele sunt o formă chiar extremă, tot un exces de zel al adulților. În viziunea mea, un politicos “vezi că termin” e de ajuns, că oameni suntem. O relație se bazează pe comunicare!

De curând, loiala Eliza, una dintre cititoarele de vază ale Jegului, a-ncercat să-mi povestească o conversație, care, în concepția ei, era demnă de publicat pe OiMR. Motivul pentru care n-o să apară niciodată este însuși faptul că o tre’it să mi-o povestească, or discuțiile pentru OiMR se reproduc prin copy-paste cu liniuță pe messenger, cum bine cunoaștem cu toții, și nu relatează, în cuvinte-mpleticite, printre pahare de tequilla. Pe de altă parte, motivul pentru care garantat că Eliza-și va găsi momentul de glorie aici, pe Jeg, este faptul că în respectiva conversație interlocutorii erau ea, respectiv o sticlă de Coca-Cola, care o să estimez că mai mult stătea și aproba tacit. Mi-a fost cumva să-i explic Elizei analogia cu “Dacă nici o sticlă nu-ți răspunde…”.

Așa că acum mă puteți și voi înțelege de ce mi-am deschis acest website contemporan de societate. Pentru că există anumite aspecte ale vieților noastre cotidiene, pe care nepoții nostri și-ar dori să le stie, dacă ar fi să aleagă. Sau măcar pe care ar merita să le știe, chiar daca ar încerca să se opună. Lucruri despre strămoșii lor, Eliza, eventual anume detalii genetice, care poate într-o ipostază mai delicată – de exemplu, când ar fi puși în fața deciziei de a se înmulți – le-ar fi util să le cunoască. Tot dintr-o ipostază contraceptivă.

Și nu, nu am rezolvat cu diacriticele încă. Tre’ să cer vocale și consoane de pe la prieteni, ca la Robingo. Da’ am mai ținut norma la Ciutac, cu un nou articol.

25 comentarii

 • Traducerea:
  Conceptul de maturitate e relativ, prea abuzat şi over-rated … deşi e demonstrat ştiinţific faptul că oamenii de la o anumită vârstă gândesc din perspectiva persoanei a doua şi încep să conceapă scenarii pentru a minţi şi înşela … şi la urma urmei oamenii sunt falşi în majoritatea vieţii, cum zicea Octavian Paler : „Dacă am fi cinstiţi ar trebui să mergem goi pe stradă”.
  -de adăugat ceva despre sex
  Şi Eliza e proastă, ea totuşi se va reproduce dar nepoţii ei să aibă grijă să nu perpetueze gena prostiei.

 • “Pentru că există anumite aspecte ale vieţilor noastre cotidiene, pe care nepoţii nostri şi-ar dori să le stie, dacă ar fi să aleagă.”
  Si asa zici ,tu, ca e cel mai potrivit ? Sa se adape la un izvorash cat se poate de subiectiv, unilateral si pe care -cel putin deocamdata- oamenii de stiintsa de la Libertatea nu il aproba ?
  Hmm…

 • Ce bine le imbirligi. Cata dovada de marturitate. Nepotii tai vot fi mandri de tine (aia din partea lu’ frate-tu, sigur).

 • extrem de multa ambiguitate in exprimare, oferita de catre calauza noastra domn’ Darius, dar faza cu “la majorat , prin definitie esti rupt de beat” mia placut, interesanta opinie despre varsta visatoare! am trecut recent prin “definitia aceasta”, nu e ushor sa realizezi cu stupoare ca orice ai face, esti la varsta la care poti sa intrii la parnaie, si nu te mai poate salva taticu si mamica!! , partea buna e ca nu mai stai cu stres intr-un bar libidinos, rupt de beat, cu mintea in vaginul vreunei papusici din fatza care danseaza frenetic, pan’ te ia cu transpiratii!! bine nici pana acum nu stateam cu stres, dar acum chiar nul mai am!! POLITIA ROMANA e alaturi de mine! (haha), pot sa ma rup atat de tare incat sa ma pis pe sectia lor!!

 • sunt şocată că scrii în “stilul” ăsta şi totuşi te mai citeşte lumea!

 • era mai rau daca socializa cu o sticla de sprite…
  alea raspund cateodata :>
  auzi, da de unde stie tanti ca te citeste lumea? poate-ti obligi prietenii sa comenteze :>

 • anita hahalera,tz tz tz.
  @ ania.
  pe mine ma santajeaza.

  (tre’ia sa zic, ca la cum te exprimi, draaagule, ma crede popolatia jegoniei serviciul tau personal de catering)

 • Mea, ce sa le zici? Si cui? Nici tu, nici restul – nu existati. CARE prieteni? Sunteti toti eu, subt diverse presudonime, de la mai mult sali de net, in caz ca-i vine cuiva sa ma caue de IP. Sa vina sa-mi numere IP-urile, sa zic…

 • OK, that was low. În primul rând conversaţia cu sticla de Coca-Cola a avut loc în urma unui exces de COFEINĂ. Şi s-a rezumat la un “sorry”. Eram agitată, am zis “îs Pepsi”, şi m-a amuzat să-mi cer scuze sticlei de Coca-Cola. Paharele de tequila care stăteau pline în jurul meu aparţineau comesenilor. În al doilea rând recunosc că a fost o greşeală să încerc să reproduc verbal ceva aparent demn de OiMR. În al treilea rând foarte rar pot povesti ceva cu cap şi coadă prin viu grai, indiferent de ce am consumat anterior, datorită unui defect de vorbire căpătat undeva prin clasa I, în urma strădaniilor unui învăţător de a mă dezvăţa să scriu cu mâna stângă. Need I say more? De aia de obicei sunt o fiinţă tăcută şi de aia mă exprim mai bine în scris. În al patrulea rând, nu vă faceţi griji pentru viitorul umanităţii, pentru că oricum stupid/sensitive Eliza nu poate avea copii.
  Şi în sfârşit în ultimul rând, ce să zic, că îmi pare rău că încă o icoană a maturităţii ţi s-a spulberat? Mie nu. Grow up?…

 • Am un singur comentariu, citând un clasic în viaţă (pentru nu prea mult timp):

  “… măcar nu tre’ să dea banii pe prezervative.”

  (Moafle Groza)

 • Moafle, tu să taci, Brutus! Grrrr… Deci aşa: vestala Eliza va lua locul zeului Darius pe perioadă nedeterminată, Moafle va presta şi el la ofrande până Eliza îşi va considera onoarea reperată. Dixit.

Sociale