Darius Hero

Câteodată nu-i de ajuns să fii prost tu singur. Tre’ să mai împarți și la alții…

C

Ne-am burzuluit ca niște babe prea pieptănate când ogorul frumos cosit al blogosferei românești a fost înecat de “buruienile jurnalistice”, care veneau să “ne fure” nouă pășunile fertile… Am stat pe e-ulițele sătucelor noastre .ro, rezemați în tastatură sau în fața unui pahar de ad-sense, prin birtuțurile îmbâcsite și gâtuite de bannere, de care ne bucurăm ca „magazinu’ mixt”, când primește firma luminoasă de la Coca-Cola și-am behăit ca niște capre nemulse îndeajuns, când au venit politicienii să ne “otrăvească” izvoarele noastre nesecate de înțelepciune, din care publicul educat – de la 12 la 14 ani – ce ni l-am format, bea cu nesaț cultura țăranului din Spania, a ultimelor silicoane de prin țâțele vedetelor și – dacă se poate și nu ne cade netu’ de cartier că downloadăm prea mult porn – a celor mai recente bârfe telenoveliste de pe la constructivele paranghelii de blogări.

pozeblgvspolIar ieri, când ne-am întâlnit față-n față cu deja a doua tranșă de reprezentanți din clasele cotropitorilor și hegemonilor de mai sus, ne-am făcut, ca un întreg comunitar ce ne place să ne considerăm, de-o nouă și amară cacao.

Nu zic că n-a ieșit bine. Ba din contră: totul pare de căcat doar fiindcă așa și este… Totuși, mulțumită lui Horea Badău (de la Asociația Consumatorilor de Media, care nu este cum vorbește țața-n piață, e probabil primul care a organizat ceva cu adevărat direcționat spre o anume discuție concretă, care să mai iasă un pic din blogo-bulă), imaginea s-a limpezit un pic. Scopul întâlnirii era să aflăm un lucru, două și să mergem de acolo cu niște concluzii trase. Și am plecat cu câteva destul de usturătoare. Pentru că reprezentanții noștri „de vază” din blogosferă nu știu folosi o ocazie cu destul de mare greutate și multe eforturi (ale altora) oferită (pe degeaba), pentru a pune niște întrebări coerente unor persoane în care agață tot timpul – uneori poate pe bună dreptate dar…- fără să fi fost vreodată la aceeași masă. Pentru că numele (foste-)mari ale blogging-ului se fosilizează și ramolesc, ca în orice alt domeniu infect care îmbătrânește, pentru că ceea ce putea fi o referință relevantă pentru cei ce într-o zi vor întruni o adevărată blogosferă devine acum o jenantă glumiță, spusă pe la budă, că te-ai face de râs s-o citezi pe undeva. Pentru că Zoso, despre care aș estima că se poate cu lejeritate compara cu tipologie de Michael Jackson (din prisma întregii evoluții luminoase, până la declinul tragic al personajului) la care ne raportam până-n acest moment din orice punct de vedere, devine un reper tot mai des menționat doar ca o etichetă cu multe E-uri. Pentru că blogării „tineri” nu vor începe în forță, cum o făceam alții înaintea dumnealor, ci direct fleșcăiți, cum au ajuns cei de la care iau exemplu.

Politicienii de aseară, așa hoți, parșivi, mincinoși, prefăcuți și oportuniști precum îi definim fără drept de apel (și putem foarte bine să avem dreptate), ne-au tras fluierând o lecție de acțiune și reacțiune. Pe care o și meritam. Pentru că n-au sărit să-nțepe pe cine-au apucat, cum li s-a pus un microfon în gură, să zic așa, cum au făcut în schimb niște prea-puțin-băgați-în-seamă ce-au prins un loc pe scaun. Pentru că, spre deosebire de ăștia din urmă, au știut să răspundă inteligent (indiferent de valoare de adevăr a spuselor) la niște întrebări de grădiniță, puse de la un nivel de copil debil, exact la fel ca al jurnaliștilor despre care ziceam că-și merită imaginea de vai de dumnealor. Degeaba chirăiau amețiții că „să renunțe la învechitele discursuri”. Toate prostelile-„bombe” aruncate cu două mâini, ca o mingiuță spartă-n în curtea școlii, erau ridicate cu două degețele și zvârlite galant înapoi în meclele perplexe stimaților blogări, unde explodau într-un puturos fâs. Pentru că avem impresia că vorbim cu niște pensionari în stația de autobuz, pentru că nu știm să ne dăm seama de lucruri simple, cum ar fi că un om versat se pricepe să ascundă ce știe și să folosească atunci când îl interesează, că un om priceput nu se agită ca un titirez și dă drumul la artificii cum e un reflector pe el și pentru că ne speriem ca niște potârnichi de câte ori suntem puși în situația să concurăm cu cineva. Pentru că totul pentru noi e un concurs și-o întrecere stupidă… Pentru că suntem mai varză decât rakott káposzta.

N-am vrut să-mi formez opinii „din auzite” despre prima întâlnire, cea de săptămâna trecută, cu jurnaliștii, dar acum, după asta cu politicienii, la care-am putut participa și gândind prin analogie, o să emit următorul raționament: dacă niște copii cu domeniu și hosting (când copii am remarcat că se poate apropia cu nesimțire de 30 de ani) au în gând să spună și ei o vorbuliță, cu pretenția de-a fi ascultați, trebuie înainte să învețe măcar să atace, fie și cu rea intenție, până să-și permită să critice sau, mai mult, să aibă impresia că își și impun ideile prost concepute și tembel formulate.

Motiv pentru care îmi întăresc convingerea de dinainte formată: suntem prea mulți care suntem în același timp prea ”mari” și prea plini de noi înșine, doar pentru că am luat câte-un tricou gratis la un concurs, pentru că a strănutat cineva numele nostru la TV sau, mană cerească, am fost linkuiți pe cine știe unde. În timp ce există alții care nu-și corcesc blog-roll-urile între ei sau puști de 15-16-17 ani care scriu pentru colegii de clasă lucruri pe care unii dintre „consacrați” și cititorii lor veniți din cele mai dubioase direcții nici n-ar fi capabili nici să le rumege…

[pentru cine vrea poze, s-a dat Zoso în stambă cu aparatu’ pe acolo, iar rezultatele se găsesc aici]

29 comentarii

 • bai, da te pricepi al dreacu’ de bine sa vorbesti mult, coerent, dar fara sa spui nimic. nu-i fi tu puiut de comunist, da’ ai profil de politician!

 • Stii ce mi se pare incorect? Faptul ca din start se accentuat o dichotomie: politicieni/bloggeri, de aceea nici nu am fost tentata sa vin si eu. Mi s-ar fi parut mai corect sa fie o intalnire intre bloggeri, diferentele dintre ei fiind de continut al blogului, nu de pozitie sociala ori politica. Macar noi ar trebui sa renuntam la discriminare si la antitezele pe care altii le intretin cu o voluptate incorecta si chiar daunatoare!

 • LOL … ma … dar totusi … sarim peste la naiba 😉

  M-am discutat din nou cu Chiliman si Nastase aseara, de unde si pana unde ideile astea. De fapt … sunt doar ale voastre … si sunt impotriva unuia singur … canalizati-le inspre Zoso. Eu nu am zis nu am acuzat nu am facut decat sa pun intrebari inteligente directe si cu raspuns scurt, din care descoperim destule.

  nu generaliza .

 • Nu sunt de părere că am generalizat, ci că ni s-a făcut o imagine proastă, dar care, ca întreg, o merităm de data asta.

  În rest, dacă TU zici că TOT TU ai pus decat intrebari inteligente directe, atunci pesemne asa este si nu poate fi altfel… 😀 Prostea!

 • si ba jegule de ce nu prazinti tu pa cei mari si tarii cari nu sa prostasc ca noi si pa pustimea jeniala de cinzspensce ani caz dara multi te citesc pre tine s-or afla ase. si pune-o si de-o lista cu bastani fara spate. sa vaz cum te pratuluiiesti. atac da’ atac sa sie.

 • Ma, si pana la urma, care a fost rostul intalnirii? Asta daca a avut unul. Zic si eu asa, ca un bloagar care nu prea se simte reprezentat, dar e mandru ca fenomenul primeste atata atentie, pentru mine neinteleasa. Propun o viitoare intalnire cu reprezentantii Bisericii, ca aia au mai ramas sa ne recunoasca si dup-aia ne putem face stat in stat!
  Felicitari Jeg-ului (care de obicei e amuzant – Jegule, te iubim, ca ca tine vrem sa fim!) de la un vizitator mai timid de obicei in comentarii, dar care acum si-a luat inima in dinti si a rabufnit. Si inca o nedumerire mai am. Nastase cum se prezinta la evenimentele astea? Blogger, politician sau jurnalist?

 • Masca: citeşte mai sus, acolo de scrie “scopul” se regăseşte ce cătai tu – scopul.

  Se prezintă Nasty ca blogger politic.

 • Imi place cum pui problema. Daca si partea pisacioasa a blogosferei s-ar prinde de faza, in ce lume minunata am trai.

  Offtopic 1: Daca tot s-au ofticat aia pentru banii luati din premiul ala (felicitari!), sa-ntelegem din asta cati bani NU se fac din Ad-sense?

  Offtopic 2: Te admir ca blogger, nu pot zice ca-s un fan sau ca te citesc frecvent, desi Dumnezeu din ceruri mi-e martor ca am incercat. Nu-ti impartasesc opiniile politice, presupunand ca ele ar fi pro-Nastase (un domn care scrie foarte bine si minte foarte frumos) si anti-taticu’ lu’Elena, nu precizam care; de aceea imi permit sa te intreb: nu ti-e un pic asa rusine sa fii “autorul moral” al revenirii in forta a dlui. Nastase in politica? Pe care eu (absolut subiectiv de altfel) o consider nociva, luand in calcul numai perioada sinistra a guvernarii dumnealui.

 • 1. Mda, cam roade la unii.

  2. Nu am orientări politice. Am orientări politic o singură dată pe an, când votez. Deocamdată Băse a dezamăgit politic, iar Năstase n-a făcut nimic sufleţelului meu politic. Deci ambii degeaba, din punctul de vedere al preţoasei mele ştampile. Ambii pot câştiga teren unu’-n faţa celuilalt sau altu’-n faţa lor. Dacă revine Năstase din blogu’ ce i l-am făcut, pace bună, doar să merită. Dacă o ia pe arătură, voi fi şi eu în tabăra care îl trage de mânecă sau, dacă impune, de păr. În timp ce, la fel, îi moderez comentariile. Eu acolo-l ajut cu parcurgerea, eu aprob şi negative şi pozitive. Nu-i fac treaba politică, îi fac treaba de adminstrare. Dacă eu aprob o critică (dacă nu e cu înjurături), asta nu-l ajută. Îl pune-n situaţia de-a mai lămuri un nemulţumit. Dacă aprob un comentariu pro, nu înseamnă că eu îl bag, ca să fie propagandă. Ci ăla ce-a vrut să-l transmită.

 • Da, dom’ne, am gasit ce cautam eu – scopul. “Scopul întâlnirii era să aflăm un lucru, două şi să mergem de acolo cu nişte concluzii trase.” Acum sunt lamurit bustean. Daca nu citesc atent…
  Deci blogger politic. Poate mai faceti voi presiuni la Ciutacu sa faca presiuni insuportabile la Badea, sa se prezinte si el ca blogger realizator de emisiune. O zi buna la Jeg!

 • “2. Nu am orientări politice. Am orientări politic o singură dată pe an, când votez. ”

  La 4 sau 5 ani probabil 😛

 • Mi-aş dori din suflet să pot spune că am înţeles ce s-a întâmplat acolo… Nu pot să mint, sunt mai confuză ca niciodată. De fapt, cine se bate cu cine?! Bloggerii cu jurnaliştii, bloggerii cu politicienii, jurnaliştii cu politicienii…. Mi se pare un non-sens total ce se întâmplă! Spun de acum că nu voi participa în veci la o întâlnire de asta, pentru simplul fapt că mi se pare dureros de inutil.

 • Ion – ce răspuns?

  Adriana Popescu – în principiu, bloggerii, ca întreg, prin nobilii lor reprezentanţi câteodată aleşi aiurea, aleg să se facă de mândra minune, iar până acum cei pe care îi atacaseră atâta de virulent le-au cam tras-o cu delicateţe…

 • Poate ca directia din care se priveste intreaga intamplare e obturata de superficial ?!? – intreb si io ca omu’ nu dau cu paru’, da?
  S-a intamplat o data. S-a si repetat; aparent cu tema de discutie si personaje mai mult sau mai putin diferite. Chiar daca doar la nivel declarativ, mi se pare cel putin hilar (indiferent, cu sau fara acel “versus”) sa alaturi meseriasi ai cuvantului (ziaristi) si ai cuvantului eschiva (politicieni) cu bloggeri “reprezentativi” mai ales prin faptul ca si-au creat si-si intretin tabloide pe platforme wordpress.
  Tu zici ca s-au facut de mandra minune, Dariuse. Eu zic ca, in cel mai intentionat mod, intreaga intamplare a avut ca scop o facere din glezna dinspre ziaristi si politicieni spre bloggeri. Hm… oare are vreun sens sa ma mai explic ?
  In afara de Cristea (obisnuit sa aiba in fata “marimi” si sa se miste dincolo de genoflexiunea cu caracter de logica), cam ce sanse pot avea cei care semnaleaza ce mai e nou in google, firefox si pe youtube in fata celor care chiar castiga bani din manuirea cuvintelor ?
  Si-atunci, automat, noi (bloggerii) nu suntem nici prosti si nici limitati; noi suntem geniali ca ne-am adunat sa-i mistocarim pe ei (ziaristii si politicienii) care ne-o trageau lejer in timp ce noi aveam voci rasunatoare.
  Concluzie ?
  Daca iti plac cuvintele si scri mai mult de 10 randuri, JEG-ule, nu ai cum nu te confunda cu cei care sunt orice altceva decat bloggeri.
  Chiar daca mult mai simplu ar fi sa inteleaga “bloggerii” ca vremea “breaking news-urilor” a trecut si se cam cuvine sa se indrepte spre un next level daca nu tin neaparat sa se …… (fiecare poate adauga ce doreste)

 • Din câte înţeleg de la WhiteWolf, întâlnirile de genul ăsta au un sigur scop: bloggerii să fie aduşi cu picioarele pe pământ. Nimeni să nu se abată de la reguli (scrise de cine?!), iar cine iese din rând, e faultat. Nu ştiu cât de corect este, mai ales că bloggerii pot face un lucru foarte bun: jurnalism social. Văd, fotografiază şi anunţă. E un lucru excelent, mai ales că indiferent cât de tari sunt jurnaliştii, nu pot fi peste tot. Iar o informaţie sau un set de fotografii primite pe mailul redacţiei pot declanşa o întreagă campanie. Ce nu pot face bloggerii? Nu au acces la surse. Nu pot suna un parlamentar sau un om de afaceri şi să spună: “Sunt cutare şi am blogul cutare, iar acum am nevoie de o declaraţie”. Şi, din punctul meu de vedere, nu sunt de neglijat nici bloggerii adolescenţi, indiferent dacă – aparent – scriu tâmpenii. Cum a fost la şcoală, la ce au chiulit, de ce, care e cea mai tâmpită profesoară… Sunt informaţii, iar cine are ochi să le citească, trage nişte concluzii. Poate contura anumite tendinţe, atitudini and so on. Dar, repet, e punctul meu de vedere şi, în mod sigur, nu coincide cu punctul de vedere al multora de prin zonă.

 • Întâlnirea e organizată de nea Horea, care n-are treabă nici cu unu’, nici cu altu’.

  Or că se fac blogării (prin câţiva reprezentanţi ai lor mai neinspirat aleşi) de cacao, e pentru că nu-i duce bila. Pen’că dacă nu s-ar crede mai tari decât interlocutorii, nu s-ar duce şi pace.

  Ceea ce s-a petrecut se limintează la “acolo”, atât miercuri, cât şi miercurea de dinainte, cu jurnaliştii.

  Bloggerii au primit ocazia optimă să “vadă, fotografieze şi anunţe” şi, spre deosebire de alte momente, au dat cu mucii-n fasole.

  Până acum, unii dintre noi am reuşit mai mult sau mai puţin “cu telefonu'” să facem mai bine decât alţii cu câta trustul. Şi va fi şi mai departe. Da’ când ne este dată mură-n gură o ocazie la care în alte condiţii nu avem acces, se aleg întrebări de genu’:

  “Da’ e adevărat că nu vă scrieţi dvs. blogu’?”

  “Aşa-i că minţiţi?”

  “Ah… PNL, nu PSD? Nu ştiam.”

  Cât de tâmpit să fii? Să am pardon.

  Apropo – unii au declarat că se duc special să-nţele şi să bage intrigi. Aşa că acolo se face diferenţa între blogging/jurnalism social şi idioţenie.

 • Am ajuns si eu intamplator pe acolo. Nu fac parte din niciuna dintre cele doua distinse tabere. M-a impins curiozitatea sa merg si sa asist la o astfel de dezbatere, ce se anunta a fi extrem de interesanta. Pe naiba! O inlantuire de aberatii, orgolii nejustificate, lipsa totala de comunicare. Am vrut sa il aud si eu pe renumitul Zoso. Sa-mi fie cu iertare, dar e pe dinafara rau. Si cu politica şi cu limba romana. Şi cu argumentele. In schimb, blogul tau e chiar inteligent. L-am citit cu placere.

 • bai, da te pricepi al dreacu’ de bine sa vorbesti mult, coerent, dar fara sa spui nimic. nu-i fi tu puiut de comunist, da’ ai profil de politician! !

 • wtf, blog glog blog …e deja exagerata treaba asta, ms *** in ea de blogosfera inutila..

 • Hello there I like your wewebsite. Do you need to guest post in my own sometime? If that’s the case make sure you inform me via e-mail or simply answer this comment because I enrolled in notifications and definately will understand if you do.

Sociale