Darius Hero

Casă de piatră. Ultra-central. Cu termopane.

C

 

[înainte de toate, să nu pierdem din vedere…]

Sorel Mihai: “Lu’ Piticu nu îi merge netu’, Zoso e cu sacu’ de dormit la Hilton, că e rolinstons, deja viața e mai bună…”

Dan Constantin, într-o discuție despre tineretu’, viitoru’ țării, exprimându-și scepticismul: “Auzi, da’ se poate dormi într-un iPod?”

Taică-miu are o obsesie: mă anunță că tre’ să-l reprezint cu diverse ocazii, gen nunți, botezuri, înmormântări, doar că mereu cu o clipită înaintea evenimentului și de cele mai multe ori când sunt și cel mai îndepărtat spațial membru al familiei de locația ce tre’ s-o onoreze EL cu prezența. Pe lângă că nu-mi cunosc aproape nici o rudă. Apoi, fără excepție, după ce-am venit cu ștafetă de șalupe, motorete și cămile sau planoare, organizate să mă ia de prin deșerturi sau pe unde mă preumblu când prezența-mi este necesară altundeva, după ce-am ajuns la vreme… treaba s-a amânat. Ba că s-au mai gândit mirii, ba c-a mai zvâcnit mortu’. Da’ evident că tot io tre’ să mă duc, doar că „s-aștept”.

Așa că mă simt bine în postura de dependent de Jeg într-o singură circumstanță: nu când fac live-blogging din față de la TNB, în timp ce Băse ba-și dă, ba-și ia demisia, nu când dorm rezemat de-o cabină telefonică, să-i prind pe Rolling Stones într-o poză mișcată cu telefonu’, nici măcar când vin să văd cu cât au crescut dolăreii per click sau îmi sun prietenii de la mare să-mi verifice traficul… ci când mă-ntorc nițel pilit de la o nuntă de după-masă, cu un carnet de chelner doldora de fragmente scrise cu pixu’ pe genunchi, ca să-mi amintesc cum a fost și să vă povestesc vouă. Când stau prăvălit în niște chiloți care la rândul lor abia stau pe mine, când mai bine fac ocluzie intestinală decât să merg la budă până nu public, când, la sfârșit, put a propriul meu proaspăt și călduț blog.

[Dacian (care-a reprezentat familia la o altă nuntă, în paralel) tocmai și-a dus la gură un pahar ce i l-am adus din Spania și a ridicat întrebarea: “Îmi stă bine?”]

cronicanuntilorpesmsSă-ncepem, așadar… Azi (deci ieri) mi-am lămurit următoarele dileme existențial-sufletești, în ordine: de ce nu dansez; de ce nu port maieu pe sub cămașă; de ce trec pe bere fără alcool când simt nevoia să socializez cu cineva; de ce trebuie să-mi iau cameră de filmat și 14 baterii, pe care să mi le atașez medical în locul a câtorva organe pe care oricum nu le folosesc (lăsând desemnarea lor la libera voastră imaginație zburdalnică); de ce nu m-am însurat și, în principiu, n-o s-o fac nici în viitorul apro îndepărtat, decât în mare taină, cândva, după ce-mi vor fi murit toate rubedeniile de la al XII-lea grad încoace și undeva unde chiar soția are șanse mari să nu fie invitată.

Am avut o generoasă viziune cu ocazia preafrumoasei împletiri de destine desfășurate în incinta Motelului Burj Al Gilău, situat în stațiunea luxuriantă cu același nume, apendicoasă Clujului, mai exact pe malul lacului ce nu pot estima că s-ar numi oricum altfel decât „Lacul Motel Gilău”, depinzând regional desigur de celălalte localuri presărate pe toată lungimea lui, a cărei invitații (la nuntă, nu lungime) am avut bucuria să o onorez în numele familiei Groza, ai cărei membri erau demarcați teritorial în zona Transilvaniei, pe la mai multe alte similare happening-uri).

De acum înainte nu vreau să fiu altcineva la nuntă în afară de (a) macho-ul cu dantelă de pușcărie ieșindu-i de sub cămașa albă de puta madre trafficante SAU (b) balena ce nu-și încape în rochie. De ce? Pentru că este ultima speranță rămasă de a mai participa la orice fel de distracție într-un asemenea scenariu. Ce poate fi mai frumos (în afară de dansul mirilor, desigur) decât un csardas între aceste două personaje? Ce DJ spiritual? Ce taraf? Ce staroste care uită Tatăl Nostru de patru ori la rând? Tot ce-ț’ tre’ la nuntă e ăștia doi și „Maestre, banda!”. Și ce e mai ironic decât că motivul încrucișării acestor două specimene este compătimirea reciprocă și nu de sine?

Păi, ce s-a ales de nunțile astea, când cei mai puțin enervanți au devenit copiii ce fug ca apucații și varsă tortu’? Unde sunt reuniunile familiale de la care scăpai ușor cu abia câte-un mozol de la toate băbuțele din sat, un „Tu ești a’ lu’ Mircea, ‘șe-i, oaaai, tăt îi tatî-so, ia, Lenuță, cum îi tăt tatî-so, tu ești Dacian, nu?” și puteai să-ți ridici caserola cu prăjituri, pălinca și să pleci.
Între alte observații… cu riscul de-a o jigni pe Mirmen, da’ nu mai suport: știu că „se poartă” la Gyongy la salon, da’ a avea vegetație pe unghii (cu excepția în care e reprezentată de floricele Jeg, negre și roșii) nu aduce oare un pic a niște probleme severe de igienă? Totuși, să ai ferigi între deș’te nu dă tumna bine.

Apoi… cam câtă ambiție să ai în general, în viață, astfel încât singura ta aspirație să fie să ajungi frumoasa nunții, după care să te simți împlinită? Toate gătitele astea, cu ochelarii lor Gucci, să nu le intre aerul condiționat în ochi, ce altă grijă au? Să iasă-n evidență dintre coțohârle…

Ș-atunci cum să nu aplauzi cu ambele mâini deasupra capului, într-o cămașă închisă la culoare, dansând pe Jaga-jagga, pe 45 de grade la umbră? Cum să nu dansezi în general, când muzica e furată după melodii deja furate? Cum să nu joci pe re-make-uri făcut DUPĂ și nu DE Zambo Jimmy?

Și, la sfârșit, ce altceva să ceară nuntașii la nănași, ca să dea mireasa înapoi, dacă nu „o mărire de salariu la băiatu’”, respectiv „o roată de rezervă pentru Alpha Romeo de acasă”?

***

Tudor a mers în week-end la bazin. Și s-a scufundat în apă, iar chiar jos, sub apă, unde se adună și omogenizează grăsimea, mucii, sebumul, ceara de urechi și jegu’ tuturor clujenilor cu reducere de studenți pentru ștrand, trona scris cu degetul un patriotic: “Muie C.F.R.”.

serbamziuamea

(nu, încă nu e chefu’ Jeg, doar recolta de cadouri)

Marș înapoi la capu’ de articol!

29 comentarii

 • de ce nu comenteaza lumea oare? ori canicula ori caligula si`au bagat coada in traffic.roti ca`s eu primul comentator. doream sa stiu ora si data petrecerii, sa stiu sa ma uit la tv in direct.

 • E plecate lumile pe-afară. Pe căldurile astea, numa’ nebunii stau în casă sau, mai rău, la birou 😀
  Cum aş fi io…

 • Netics ar fi năucit dac-ar vedea asemănările, nu doar astrologice, dar în special astrologice, dântre noi, dragă.

 • Adică ălea cum copiezi tu Jegu’, mai exact, da? 🙂 Eşti primu’ blogger ieşit cu diplomă din şcoala Jeg. Duci Cuvântu’ şi Învăţătura mai departe…

 • si daca nu esti in cluj unde-ti lasam cadourile? lasi cutie de carton la intrare, ca aia pentru pliante?

 • La multz ani, Dariusel.
  Pui Jeaga-jeaga la ziua ta?

  Enervanta melodie, fir-ar capul lor al dreaku al alora de-au scos-o..
  E ca un furuncul in cur de deranjanta, ma enervez de cate ori o vad mentionata pe undeva / ascultata pe la nuntile romanesti.

 • Pai da, pe cocalari ii excita rau..
  Si oricat de la nashpa ar fi facuta, mi se pare oricum ieftina si manerveaza
  Mvine sa sodomizez mireasa cand o aud..

 • d-abea astept sa joc la nunta lu moafle cu “aia”.am sa viu cu maieu si camasa alba si sper ca aveti neoane d-alea albastre fluorescenta la local…

  cu alte cuvinte…bine am revenit…

 • Coţohârlele is alea de se marite cu ciribomflaxshii ? – nu intrebam da se prea poate ca regionalismele tale sa nu fie tot una cu ale mele. Si de aia…. 🙂

 • Ptiu, şi tu eşti (d)rac(uşor)? Ia zi donşoarei (aş fi scris moşului dar nu ‘sî potrivieşti’) ce-ţi doreşti tu? Pace în lume şi voie bună aşa-i? 😀

 • Dari, ai mai avut un alt articol care sa aiba asa de putine comentarii, sau ia asta permiul cu coronitza? Tare se mai inghesuie lumea la a-ti face cadouri… hihihi… mai bine le-ai cere mere de pus pe laptoape, ca tot cautai tu calc cu mar prin Spania, nu?

 • salve. am vazut videoclipul de pe youtube [ala cu da.mi guritza sa ti.o sarut… la la… tra la la…] si am dat de blogul tau [nice.]

  apropo, sorin nu e numele de familie.
  si nici URL nu.mi apartine.
  doar am vrut sa fiu funny.

  sorin

 • @darius
  multi ani sa traiesti …si ai grija cu jocu’ cantecu’ si voia buna sa nu te reclame vecinii…:)

 • Încă 45 de minute. Să nu uiţi să ne spui ce ai primit, undi ai petrecut şi câţi au venit să te sărbătorească.
  Voi ceilalţi, de ce sunteţi răutăcioşi? Lumea nu a dat pe aici că vor să-i facă o petrecere surpriză. Repidi stricaţi totu`.

 • Maestre, unde-ti sunt situate…hambarele? Nu de alta, da’ sa stiu unde trimit cadoul:)
  LA MULTI ANI!

 • La multi ani cu o zi/ sau cateva ore 😀 intarziere. Scuzeee! TRimit zacusca, da ? 😀

 • Took me time to read all the opinions, but I really enjoyed the post. It turned out to be very useful to me and I am sure to all the commenters here! It’s frequently nice when you can not only be informed, but also entertained! I’m sure you had fun writing this post.

Sociale