Darius Hero

Când să fure și bietu’ om, dacă tu-l tot abuzezi?…

C

Împrospătarea ultimei ore: Am tot încercat să apăr deșart statutul de necontestat al Zalăului, acela de buric între orașe, precum eu între muritori. N-ați vrut să dați crezare cuvântului meu înțelept. Căiți-vă, IUDE: dacă tocmeala pe pălincă s-a făcut la mine-n urbe, noul ministru al agriculturii se trage, da, ați ghicit, din același municipiu reședință de giudeț Sălaj. Vă rog onest, nu vă mai împotriviți penibil – toate drumurile duc (și aduc de) la Hida.

Ce-mi doresc eu cel mai mult și mai mult este să ajung curând să mă învârt printre aceste cercuri ale puterii, să fiu unul de-al lor. Vreau să clevetesc și eu împreună cu ei, cei de sus, să-mi frec mâinile mulțumit și să râd isteric în cor cu dânșii, să mi se prelingă otrăvit umbra neagră pe zidul rece din fața șemineului meu electric, primit șpagă…

Iar acum priviți! Cititori dumneavoastră, vreau și eu să-mi îndrept nedistribuita-mi atenție spre cineva anume în tot acest scandal al mitei din agricultură. Deoarece consider că nu borâm destul trilateral lăbărțat cu privire la acest subiect și ne cam rătăcim în amănunte. Dar și fiindcă simt că și-o cere acel cineva.

Există trei mari actori în această comedie. Ciorbă Șpăguitoru’, Mureșan Intermediatoru’, respectiv Remeș Mulțam-Fain. Primul este modelul perfect al micului mafioso descurcăreț ce s-a dus la oraș, la cumpărat de miniștri (respectele noastre eterne, Sire/boule care ești, că te-au prins ca pe-un șoarec), iar al treilea este mica târfuliță diplomată, standard, ce hălăduie ieftină pe autostrada corupției, pentru toți “tiriștii” (bravo, fă, că te descurci/proasta dracu’, că nu te protejezi).

Totul clar. Lipsește cineva? Oh, văleu, peștele! Mureșan. În tot acest răstimp, când lumea cugetă adânc la cum căcat a intrat cineva-n fișet la Băsel, de-a dat peste iPodu’ pe care-și uitase președintele înregistrările de la DNA, înregistrări ce mai apoi le-a scăpat la TVR… în tot acest răstimp, deci, noi unde este Mureșan ne-ntrebăm straniu. Păi, simplu: PESTE TOT.

Da. Fostul ministru al agriculturii, ce-l recunoașteți poate din postura de instructor de oameni de afaceri, pe probleme de cum să nu-i prindă serviciile de informații, chirăie ca o fată mare, la toate televiziunile pe unde-apucă, despre cum l-au abuzat. Își agită spasmodic pumnii-n aer și scuipă-n toate direcțiile, ca nebunu’ din autobuz.

L-am văzut chiar și pe prietenul Ciutacu, dându-i dreptate într-o emisiune de pe la Antene, cu Gâdea și compania. Bun, pricep: sunt niște pași ce tre’ luați, omu’ are diabet, săracu’, poate dădea-ntr-o criză promptă, tre’ să protejăm nobilele principii constituționale, drepturile omului ș.a. Totuși: “Bă, ești prost?”, îmi vine să-l chestionez tandru în ureche, pe colegul în divinitate, Victor. E adevărat, se-ntâmplă: mai îți intră nouă mascați cu bocancii înainte prin casă, da’ să mă scuzați, când fluturi plice pe la nasu’ miniștrilor, să am pardon – poate ți se mai și arată…

În această ordine de idei, precum și-n contextul în care reușesc să cuprind și accept resemnat faptul că oricum va scăpa proxenetul executiv cu un usturător “săru’-mâna”, prin diverse vicii de procedură ș.a., îmi permit – și aș dori, dacă se poate, un răspuns cât de sincer – să-i pun fostului ministru doar o singură întrebare: Ia mai taci în pizda mă-tii odată!

***

Avem, în sfârșit, și cea dintâi reacție oficială cu privire la momentele de tragică dezbinare prin care trece țara noastră, de la prezumtiva desființare a DNA, până la piețărelile decoltate dintre Băsescu și Tăriceanu.

Prima care a rupt tăcerea a fost, cum era și de așteptat, bunica mea, Bîja “Bunica” Ioana. Nu a fost sunată de către reporterii speciali ai Jeg, că n-are rost s-o deranjăm pe degeaba, dar, dacă am fi contactat-o cu privire la aceste aspecte, cu siguranță ar fi declarat, în exclusivitate: “Da’ de mine să le desființeze pe toate, lasă-le-n fra-s’, că toți fură.

Iată, deci, ați citit, stimați telelectori, cu ochii voștri, una dintre puținele păreri cu adevărat avizate. Nu mai este urmă de îndoială. Reveniți fiecare în fotoliile dumneavoastră și faceți să fie liniște în patrie. Da’ apropo de băbuțe, ui’ că pe unele încă le mai lasă afară.

O știți pe cotoroanța teveristă, de se-nmoaie ca un pișcot doar când vine Traian înconjurat de bodigarji, nu?

17 comentarii

 • esti dur maestre, dar usor penibil.si doar usor, pentru ca ne lasi pe noi, cititorii tai destepti sa credem ca ciuta[cu interes] a avut o scapare usoara in estimarea faptelor si nu un real interes acolo. cum bine spuneai lovind in toate partile ca genul asta de fapte nu permit interpretari sau indulciri astept sa`i tragi un bocanc sincer eternului si fascinantului tau prieten. ca o parere pe care o vreau strict neutra iti transmit ca n`ai avut decat de pierdut afisandu`te alaturi de el. pentru ca el nu e el niciodata. e altcineva, mare si rau.

  ps: imi permit fara rautate sa`ti amintesc literele c si d pe langa in`ul tau din: În tot acest răstimp, în lumea cugetă adânc…

  la mai mare monser, lumea are nevoie de dintii tai!

 • Dom’le, io cam nu-s de acord cu Ciutacu în problema aia, fiindcă mi se pare cum căci Mureşan este o lichea, cum am şi-ncersa să sugerez plin de subtilitate. Dacă marele geniu (pe-o scară mai joasă decât mine, desigur) apără atât de vehement crezul democratic, o să-l somez să mă lămurească personal, la un pahar de bere, când ne muiem emoţional şi ne uităm unul la celălalt cu ochii umezi.

  Şi, totuşi, Ciutacu mi-e un prieten bun şi îmi voi permite să-l întrăgesc într-un fel nehomosexual, dacă nu ţi-este cu bănat, şi poate, cunoscându-l mai bine decât tine, n-o să-l lovesc încă, precum sugerezi – sper să nu disperi. Îmi asum foarte senin să mă mai “afişez” cu el.

 • Foarte haios si din nou adevarat. Dar fii si tu mai intelegator. La cum se prezenta situatia inainte de filmulet, cam oricine avea tendinta sa zica ca e doar o facatura. Si inca poate fi doar o facatura. Dar dracu’ mai baga mana-n foc pentru ministrii astia?

 • Eu nu sunt chiar bunica dar pe aproape Darius ,sub mamica ta, sau Mirem cum ii spui tu.Si desi n-am intrat demult pe acest blog dar te-am citit la zi lasa-ma si pe mine sa spun ceva.Esti inspirat putin din blogul lui Nastase si, eu, poate ;dar cred ca acest MUresan de frica , de diabet e cu cei de la Dna. Modul tau de interpretare si mai ales de prezentare a tot ce am citit despre acest eveniment pe toate //postarile //este cel mai ,cel mai si pentru ca am avut ceva legaturi cu scoala te rog sa multumesti fie si in gand, doamnei sau tovarasei( nu-mi dau seama cum ai apucat sa-i spui )invatatoare a ta , mamei. si profesoarei de romana.Bravo tie.

 • sa-ti fie rusine, magarule, ca vorbesti asa de rodica culcer. jegosule !
  in alta ordine de idei (sau poate in aceeasi), daca esti prekinu lui ciutache la ce altceva sa ne asteptam de la tine ?
  pfui si bleah !

 • maestre,

  1. Muresan e vicios prin definitie si traditie.

  2. remes are fata de vicios si de degustator de tuica si carnati. ba mai mult e si foarte antipatic pentru multi!

  3. problema: nu apare nicaieri pe casete VOX REMES care cere! Exista doar o inregistrare in care zice ca licitatia a fost anulata. din punctul meu de vedere , o femeie care se imbraca extrem de …..sumar, nu e automat prostituata? nu??

De Darius Groza

Sociale