Darius Hero

Biserica 2.0

B

… sau despre evoluția creștinismului: În numele Tatălui ș-al Vinului ș-al Sfântului Zduf. Algocalmin.

Mergând azi la masă cu doi amici, pe banii lor, deci rectific, doi amici dragi (unu, doi – acilea vor veni cât de curând și link-urile, depinzând cât de dragi aleg să-mi fie fie în continuare… ok, ok, Crivățu’ și Birișu’), am avut niște mici revelații. Și pentru că nu m-a trăsnit instant din ceruri, cu șnițelu’-n gâtlej, o să vi le împărtășesc aici și vouă, că așa-s eu, mă, generos, că pentru voi fac tot, mă, copchii, mai ales dacă plătește altineva…

discobisericaMi se pare că-ntr-un Jeg mai vechi, de anii trecuți, chiar remarcasem eu incipient cum în România bisericile încă se construiesc în prostie, fără să realizeze încă lumea că dacă nu-s la fel de faine ca reprezentanțele Chenvelo, jaba le dai clienților mântuire gratis. Mai de curând, această teorie a fost parțial confirmată, când am descoperit, mulțumită Ioaniipagul, dischurch-urile din Olanda (foto mare).

Dar eu, precum mă știți un Trimis, dar nu al Domnului, că al meu însumi, așa, după lapte, că io n-am încredere-ntr-o virgină, să fac cu ea un copil fără s-o dezvirginez (lasă-lasă!), ca apoi să am încredere-n el să-l și trimit pe pământ, să-mi facă mie făcutele, iar el să le facă pă la ăia tăți de mâncare pe barba mea, vin din apă, să-i vindece și apoi să se lase răstignit cruce ca un mutalău fără să schimbe nimic, iar apoi tot la mine să vină să-l înviu, să nu se facă de mândra minune la prieteni… ei bine, eu nu sunt de acord.

De aceea, consider că Biserica e un principiu bun, doar că nu-i bine marketat, că ăsta-i cuvântu’ la ordinea zilei. E drept, Religia n-o are pe Ana Bărbuneanu la departamentu’ PR, nici spiritul de business a lu’ Fusu, The Chosen One, Neo, Gen. Da’ are cârca de vizitatori unici pe zi biserica. Îi un fel de PSD al credinței… Deci ce putem face? iPod-uri nu putem da la spovedanie, că-s lucru dracului. User content sau concurs de videoclipuri la colinde nu putem genera, că n-avem logistica. La orgă toată lumea știe cânta, deci aiurea. Ș-atunci? Cum aducem un plus de prospețime?

Păi, să vedem. Eu, personal, da’-s de abia student la PR, nu mă luați în seamă, cred că: n-ar strica un sortiment mai vast de vinuri la împărtășanie; măcar între alb și roșu să ai de ales, dacă nu chiar mărci consacrate. La fel, n-ar fi capăt de lume dacă nu s-ar face comanda tot timpul la altar, că ar mai veni și pe la băncuțe cineva să te servească. Că nu fuge nimeni fără să plătească, de aia rup groparii bilete la intrare. Și dacă-s probleme, se ocupă, că tot pe fișa postului lor se-ncadrează. Niște pernițe și păturici și la cap, nu doar la genunchi… Da’, acuma serios, ceva icre sau caviar pe prescură ar refuza nime’ cineva sau măcar niște toast-prescură? Și la nuntă, numa’ pișcoturi cu miere, atâta? Un Nutella, un ceva, nimica?

La fel, dacă Liturghia s-ar ține măcar pe niște slide-uri, ca să nu mă hazardez la .swf interactiv, s-ar crepa ceru’? Sau măcar, dacă nu la fața locului, cât să le urce cineva dup-aia și pe Trilulilu sau pe torrente… Să mai cheme câte-un DJ îi atâta pagubă?

De asemenea, de Înviere, când se face tura bisericii de 3 ori, oare n-ar atrage copiii un trenuleț al groazei și să meargă treaba mai repede? Și un guest-starring la sfârșit chiar ar strica? Să iei lumină de la niște havaneze ar deranja pe cineva? De-o clopotniță polifonică nu-s donații?

***

Și tot azi, când vorbeam pe messenger cu o fată, care-i colega de apartament a celei cu care doream de fapt să întrețin o discuție, mi-am găsit pe burtă, scormonindu-mă-n buric (cum altfel?), patru alunițe de care habar n-aveam până acum. Și mi-am dat seama că încep să mă aseamăn tot mai mult cu tatăl, Carcea. Și-mpreună, cu niște clătite umane. Dacă luăm în considerare părul ce ne caracterizează, atunci niște clătite umane scăpate pe jos… Într-o frizerie.

***

Iar ieri, ca să nu ziceți că trăiesc numai în prezent, a venit sys-adminul scării blocului, de se ocupă cu a ne lua nouă banii pentru fomeia de serviciu ș. a., să ne dea noul cod pentru accesarea ghenei de gunoi, care-i cu blocaj digital, din ăla cu panou, ca-n Mission Impossible. Desigur, nu m-am dumirit eu nici atunci care-i marea isterie a furtului gozului de uz-caznic, da’ mă rog… Am crezut și n-am cercetat, că nici mie nu mi-ar conveni să-mi șterpelească cineva Jegu’, de unde și parolele, așa că ei de ce să nu aibă?

Doar că acum, cum ziceam, ne-a adus un NOU cod. Deci, prin deducție logică, cineva penetrase reduta de securitate infailibilă a cămăruței unde pute, fiind necesară astfel o altă combinație. Sau se schimbă odată cu alternările administrației blocatare, ca la președinție? Mă rog, ceea ce aduce nou această tranziție e că cifrul ăstalalt este mai complicat. Are cu 3 (trei!) caractere în plus. Și mi l-a adus direct omul de frunte, adică fix ăla ce ștampilează anunțurile cu infiltrațiile de apă, deci n-a avut încredere nici în mesager (dăramite messenger, unde nici nu-l am). Ba mai mult, a fost adăugit un „A” cu pixu’ fix înainte înmânării lui utilizatorului, recte eu. Deci nici în el însuși n-a avut încredre inițial. Desigur, nu mi-a zis direct să-l memorez și înghit, da’ am priceput eu. Deși nu rezist la tortură, cum ar fi aia de-a merge să duc gunoiu’-n cămăruța respectivă, neaerisită, așa că s-ar putea să-l „tușesc”, dimpreună cu ce-am mâncat.

Și-n acest sens, pentru a preveni alte atentate la securitatea deșeurilor, propun să se facă o închidere centralizată cu taimăr, iar, dacă n-ai aruncat rapid gunoiu’, acolo să-ți putrezească oscioarele.

***

Dacian și-a tras o freză, “frățicăăă”. Dimineața zici că era Cezar al Romei. Mai pe după-masă, când mi-am făcut curaj de m-am uitat a doua oară, era ca unchiu-so lu’ Napoleon Dynamite. Și seara, la altă lumină, zici că era fix Napoleon Dynamite. Abia aștept să vină la noapte acasă, să mă mai distrez.

***

Ați remarcat că la loteria asta de-o câștigă toată lumea oline, încep oamenii ce te premiază să fie realiști? Adică nu mai bagă sumele magice, deja ai de luat „doar”400.000 de dolari etc. Uneori mai și iei doar împrumut, nu așa, de tăt. Desigur, toate astea fără să știi. Că de-ar afla părinții (deodată cu mine) de la cine primesc eu inconștient informații c-am datorie:

imprumutdelacurvemic

***

gradinadeiarna

Și, tot în fața aceluiași local, da’ peste vreo două zile, iată și culmea piramidei inversate a bunăstării răstunate, rotite CCW spre dreapta: să faci cadou de nuntă/porți mireasa în o mașină cumpărată prin AutoPress [care nu știți poanta și vreți să vă dumiriți, vedeți la Andrei detalii, cum scrie el frumos iaca acilea și de asemenea, dincoace]

bunastariiautopress

 

15 comentarii

 • … vezi că ai câteva greşeli. de mortografie.

  P.S. nu plânge tu de mila popimii!!! sau nu ştii că biserica NU plateşte impozite???

 • Frobenius – la tine mă refeream, da’ vezi că s-or luat şi ăia cu web 2.0 după tine. “Aia”, adică toţi.

  Şi, bei Mifty, ce dacă nu plătesc impozite? Că nici nu au profit. Blehehehe. 🙂

  Bendoavere, iaca uită-te tu-ntre motoaie, cum se scrie, dă clice pe “încă”.

 • eu zic sa faci un concurs. “pimp my church”. si alegi dintre miile de biserici de cartier, care bineinteles ca se vor inghesui sa se inscrie, una, The una, pe care o vei cadorisi cu palmieri-de-plastic-de-tinut-lumanarea-in, pentru inceput. sistem audio divine surround si mi-e lene sa mai scriu, da you get the point. participantele (ele adica bisericile) trebuie sa convinga juriul pe baza unui eseu, folosind evident tehnici audio-video, ca au inteles ce e aia biserica in the split-second era. sa se deschida pivnitele!de vin..mmiammmmi

 • in virtutea mistoului despre freza intaiului fotograf ar fi trebuit sa exemplifici si cu niste instantanee ma gandesc….eu unu sant curios.

 • Sepuce… da’ ţi-am zis că-s momente neprevăzut ale zilei (cum ar fi dimineaţa, seara – deci nimeni nu ştie când apar) şi, precum dânsu’ e fotografu’, n-o să vre’ să-şi facă el lui în acest sens…

  Iuană: Bănui că vrei să fii din juriu, având cea mai multă experienţă.

 • auzi io daca as fii dacian te-as bate asa purificator din cand in cand.impertinentule care esti.

 • Practic vorbind, cred ca ai intampina destule dificultati in procesul de modernizare a bisericilor. Si daca nu s-ar impotrivi preotimea, s-ar impotrivi conservatorii din randul “credinciosilor” sau poate chair din randul celor care pur si simplu doresc perpetuarea existentei unei ultimi institutii “old-fashioned”.

  Vin alb nu se poate, fiin’ca sangele lu’ Crist o fost rosu. Sau, cel putin, asa se spune.

  Poate ai putea sa iti indrepti atentia catre acesti “new christains” sau catre “biserica stiintifica”, sau cum le-or fi numele oficiale, trecute in ziare. Acolo sigur ai cu cine sta de vorba.

  Era un banc… Era un tip care nu voia sa se futa inainte de casatorie si tipa, tot incercand sa-l faca sa se razgandeasca, ii pune urmatoarea intrebare:
  “Remember what Jesus did?”
  La care tipul, avand o revelatie: “He got NAILED”. Si asa…

 • Someone necessarily assist to make severely posts I would state. This is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to create this particular post extraordinary. Great activity!

Sociale