Un alt motiv întemeiat pentru care s-a inventat timpul viitor e anume ca să nu ştii ce-o să fie.

sari la comentarii

Lumea se plictiseşte de timpul trecut, că-i învechit, iar prezentul trece cam repede.

De câteva săptămâni încoace, să tot fie vreo către două luni aşa, am format eu o pasiune pentru o fiinţă. Mda, ştiţi tiparul, îl puteţi ordona cu uşurinţă pe linkuri succesive, direct de prin arhivă. Şi da, el este unul, tiparul, zic: Darius se-ndrăgosteşte. Darius nu mai poate. Darius îi înduioşător de prost. Darius râde de el că ce prost îi el. Ceilalţi râd alături de Darius, înduioşaţi de prostia lui.

Timpul trece. Darius obţine fata. Inevitabil. Nu este un supt reflexiv de pulă; doar că aşa face Darius. După care Darius pierde fata sau fata îl pierde pe Darius. Nici asta nu este un plâns de propria milă. Tot doar că aşa face Darius.

Astfel se întâmplă lucrurile, iar “Jeg îi site-ul lui Darius, pe care el scrie ce se întâmplă”. De obicei, voi, cei care trăiţi viaţa lui Darius în reluare, ştiţi mereu cam în fiecare a doua zi ce tocmai a trăit Darius sau cum a murit Darius pe dinăuntru.

De ce vorbeşte Darius despre el la persoana a III-a şi la singular? Pentru că Darius încearcă şi – ca mai toate încercările lui Darius – Darius reuşeşte să se privească din exterior, iar Darius se vede singur. Atâta tot. Şi vă zice despre el. Dacă ar vorbi direct, ar fi egocentrist. Şi lui Darius nu-i place să fie aşa, îndeosebi că ştie că poate. Darius preferă, decât mai mult el, mai bine să fie cu încă altcineva.

Dar fie: eu m-am înamorat de una. Pentru voi e încă una, da’ pentru mine e numai una; nimic dramatic, e vorba de asta-asta; şi e vorba de acuma-acuma; or ea, cum bine subliniam chiar într-această frază, e doar pentru mine şi – implicit şi în mod special – nu e pentru voi, cu precădere nu aiurea, printre altele. Că e doar pentru mine este rezultat imediat chiar din că e numai una.

Aici s-a spart status-quo, nemaifiind atât de status cum credea despre el sau oricum cu mult mai puţin quo decât se obişnuise: cât timp încă n-am fost sigur, n-am vrut s-o-mpart nimănui. Nu că s-o dau; nici măcar s-o arăt din mână! N-am vrut! Da’ nici nu m-am abţinut. Unii aţi văzut-o, ascunsă, ferită sau când mi-a mai scăpat. Da’ am luat-o repede înapoi, am şters-o şi am pus-o la loc în buzunarul de la piept, în exterior, să vadă afară.

Nu îmi cereţi detalii. Că nu vă dau, pentru că pentru voi e doar încă una, iar pentru mine e oricum prea puţin din câtă e ea întreagă.

Am fost atât de prins în partea aia a capului cu ea, încât nici n-am avut impulsul să vă zic. Dar aflaţi acum, vă-mpărtăşesc: acum ştiu sigur. S-ar putea s-o fi şi avut şi s-o fi şi pierdut. Adică întreg procesul. Am fost însă foarte preocupat şi v-am lăsat în urmă. Iată totuşi că ştiţi.

E o chestie fără precedent să fie singura despre care vă zic fugitiv, expeditiv, doar ca să nu mă consideraţi cum sunt – de căcat. Aşa-mi zic eu mie la persoana a II-a. Că uneori ajung să-mi vorbesc, după ce mă privesc din exterior ş-aia doar aşa se poate face. Sau mai degrabă mă-ntreb, fiindcă nu-s cert: “Mă, e ceva?” Şi revin, cumva optimist: “Mă, este ceva, aşa-i?” Şi ce să fac eu cu mine însumi, dacă mă-ntreb atât de sfârşit? N-o să mă mint. Mă-ncurajez, mă, că merit: “Da, mă, e foarte ceva!” O altă chestie fără precedent îi numa’ că nu ştiu ce-o să fie.

14 comentarii

zi si tu ceva
 1. Aprilie 30, 2009 la 17:53
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  *înţelegem

 2. Mai 1, 2009 la 04:37
  link permanent
  andreea zice ca:

  place mult ce-ai scris tu aci.

 3. Mai 1, 2009 la 14:44
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Azi e vineri, mai sunt trei zile… după care vom tăcea altfel.

 4. Mai 1, 2009 la 20:17
  link permanent
  anca zice ca:

  sex,drugz and just good music …asta sa fie!

 5. Mai 1, 2009 la 23:34
  link permanent
  jimerino zice ca:

  word!

 6. Mai 2, 2009 la 08:00
  link permanent
  Monica zice ca:

  eu, carele apar mereu la spartul targului spun doar atat: chiar daca, citez “Un alt motiv întemeiat pentru care s-a inventat timpul viitor e anume ca să nu ştii ce-o să fie.” tu nu trebuie să pierzi din vedere faptul că niciodată n-o fost să nu fie. Ceva, acolo…

 7. Mai 2, 2009 la 10:05
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Dar un “ceva” necunoscut, că aici e schepsisul. Oricât de riguros ai demonstra viitorul, nu poţi să-l verifici decât trecându-l prin prezent şi apoi în trecut.

 8. Mai 2, 2009 la 10:29
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Am simţit nevoia să inventez un cuvânt în acest sens:
  REFUTURARE

 9. Mai 2, 2009 la 13:20
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Il retraiesti in gand si il critici.

 10. Mai 2, 2009 la 19:47
  link permanent
  monica zice ca:

  Bibli va fi primul hyperblogger, acest Carrefour cu mii de rafturi, si pe fiecare cite un blog 😆

 11. Mai 2, 2009 la 21:48
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Eu încerc să deschid drumuri cu aceste bloguri multe (probabil că am ajuns pe la 50 de bloguri şi site-uri). Când ideea prinde, abandonez… Uneori ideea nu prinde, ca de exemplu acele bloguri pe care vroiam să provoc un forum de discuţii pentru funcţiile statului român, guvern, preşedinţie, parlament, justiţie, primării… Alteori încerc să ajut oamenii să-şi construiască site-uri, pentru şcoală, pentru o biserică, pentru poezie, pictură… Important nu este să am eu bloguri multe, ci să existe o preocupare pentru consemnarea informaţiei, reflexul de a privi cu atenţie în jur… Uneori, dincolo de plictiseală, se ascund lucruri interesante.

 12. Mai 3, 2009 la 00:10
  link permanent
  monica zice ca:

  Dar tot Bibliotecarrefour ramii! 😆
  Lasa, e de bine!

 13. Mai 3, 2009 la 00:49
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  @ monica
  Uite, ca să fie şi ca mine şi ca tine… carrelfour, sau, mai bine zis, Bibliotecaru four carrel. E bine? 😀 Hai că mi-a reuşit şocul de cuvinte, nu-i aşa?

 14. Mai 11, 2012 la 01:15
  link permanent

  I’m incredibly impressed together with your writing skills plus with your layout on your blog. Is this particular a paid for theme or even did a person customize this yourself? Anyway continue the excellent quality writing, it’s rare to see a fantastic blog like this one these days..

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)