Să ne drămuim chibzuit bonurile de masă, că vin nopţi albe şi zile negre

sari la comentarii

De ce a ajuns viaţa mea să se reducă la scris mâzgăleli indescifrabile prin discoteca Boiler, doar ca să-mi ocup timpul şi mă prindă dimineaţa, sfârşit de săptămână după sfârşit de săptămână, cu scopul de a mâna pe vita de Teodor – care altfel nici nu-mi aparţine – dintr-un birt într-alt birt şi-ntr-alt fast-food şi înapoi pe uliţă, sperând că ajungem odată şi-odată acasă şi că adoarme, ca să-mi ofere un pic de linişte binemeritată şi de care am atâta nevoie?

Acesta este dibolul prăvălit într-o rână despre care vă voi spune, subiectul studiat îndeaproape deja de câteva luni. Turnaţi-vă-n pahare Jäger, căci o să am nevoie, iar până voi încheia se va fi terminat.

Teodor Negrea, lordul distrugerii de orice fel, în special de sine, se trage de prin părţile Băii Mari şi este cel mai recent concubin al vechii mele amice, Adela Sabou.

Adunat de pă stradă, spălat cu furtunul şi făcut din el om, a fost luat de bărbat (ca norocu’, nu cu acte), de către nefericita fiinţă, într-un dramatic moment de întunecime a minţii.

Urmând această teribilă eroare, anul trecut, dintr-o altă greşeală, de data asta la registrul comerţului, pârâtului i s-a permis să-şi deschidă localul mai sus amintit, la fabrica de pensule. Începând de aici a venit declinul, care a târât după el lumea de râpă, cu tot cu mine şi oricine cunosc, care nu avem nici unul relaţii îndeajuns de serioase ca să concureze cu dezastrul de care este Teo singur capabil.

Dat fiind că ne asigură tuturor viaţa socială, se aşteaptă de la noi, evident, să îi asigurăm lui viaţa personală. De exemplu, dacă nu suntem la el în birt, până la ora exactă la cât îi trece lui mahmureala cam pe jumătate, începe să ne sune pe rând. Dacă nu răspundem (deoarece ştim că vine sfârşitul), desigur că totul se răsfrânge asupra bietei fete, pe care toţi o admirăm, nereuşind să cuprindem cu orizonturile noastre înguste cum se descurcă.

Relaţia lor este una constructivă, echilibrată şi complementară: Adela lucrează de-i sar capacele, ba în publicitate, ba încercând în – mă rog – “timpul liber” să ţină lucrurile deolaltă la discotecă, astfel încât aceasta să nu ia foc până la temelii, vreme în care diţelaşul umblă creanga cu artiştii invitaţi pe la masă şi se-mbuibă cu cârnaţi sau se razămă de păreţi pe toată durata evenimentelor pe care le organizează şi se-ntoarce după-masa târziu – că atunci ajunge în bârlog – murat şi se îmboardă pe-o parte pe covoarele dădacei sale.

Când ne vede pe toţi adunaţi, creşte… ficatul, practic, în el şi comandă de fiecare dată câte un număr diferit de shot-uri faţă de ultima ocazie, indiferent câţi suntem noi, constanţi şi ne distribuie cam câte, aşa, şase adunate la o gură. Pe care toţi trebuie să le bem integral, cu verificare directă prin ochii lui bulbucaţi. Dacă se varsă unul, este înlocuit imediat. DE DOUĂ!

V-aş mai zice, dar ne-am adunat tăţi şi trebuie să mergem încolonaţi şi să ajungem punctuali, că imediat i se năzare că vrea să dea telefon că unde suntem şi şi-l scapă-n pisoar.

***

[A se lua la cunoştinţă şi Registul Diverse!]

***

Există puţine lucruşoare care reuşesc să aducă un zâmbet pe feţişoara plângăcioasă a copilului din mine. Unul este gheaţa din paharul de Jäger, rămasă după ce s-a gătat Jägerul din paharul de Jäger. Altul este când mănânc pâine cu paste.

Şi, desigur, spectacolul de comedie pe care îl ţine Jerry Seinfeld la Londra, în iunie, după ce n-a mai ţinut comedy special-uri din 1998 şi acuma îi dau ăştia 1 milion de lire ca să-l îmbuneze să-şi urce curul nesimţit de bogat pe scenă şi să dea din gură o oră şi juma’.

Imediat după această a doua venire dumnezeiască, cine are minte-n cap şi bani în jeb (deci nu noi), se duc la OFFF Barcelona 2011, numa’ cea mai pizdoasă adunare conferenţiară de cultură post-digitală şi creaţie downloadată direct din viitor. Un eveniment la care io, Cami, Radu Ceucă, Dora Szabo (fostă interniţă la Vitrină, actuală bambină a lui Ceucă) şi Sorel-Mihai pe care îl ştim, oameni pripiţi şi pasionali, ne-am rezervat bilete fără să ştim neapărat dacă ne putem duce şi o să ajungem chiar dacă trebuie să o luăm pe jos, a doua zi după sărbătorile pascale şi să facem 40 de ani prin pustie. Restul amărâţilor nu veniţi, căci s-au epuizat locurile.

Aşa că începând de acum vom împărţi câte-o punguţă pe zi, cu fidea Rolton, toţi, pentru ca să avem fonduri de-o şaormă pe rambla, între work-shop-uri, la vară. O să facem poze de hipsteri şi o să punem pe net, să vă uitaţi cât mereţi la ştrand, pă Zalău.

Deci la Seinfeld merem… Pentru conferinţă ne mai prostituăm.


83 comentarii

zi si tu ceva
 1. Aprilie 3, 2011 la 03:00
  link permanent
  Bogdan zice ca:

  În legătură cu zilele negre: BANI GREI PE NET, bani grei pentru zile negre.

 2. Aprilie 3, 2011 la 10:46
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Mi-a plăcut poza aia, ce drăgăstos e omu` cu tine… mă, dar măcar te iubeşte sau doar aşa, de florile mărului ?
  PS: OFFF se dă în direct pe net, sic ! Ai dat banii degeaba.

 3. Aprilie 3, 2011 la 14:00
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  În primul rând că nu i-am dat, deorece nu îi am. Dar doresc să îi am şi să îi dau.

  În al doilea rând: aşa te-ai gândit tu – da? – că o să fie live, workshopurile, prezentările, expoziţiile, toate, split screen eventual, că de aia se duce tătă lumea bună din lume acolo, de live ce-o să fie pe net, nu? De ce eşti copil? De ce.

 4. Aprilie 3, 2011 la 15:07
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Am vrut să ţi-o trag de 1 aprilie dar eram ocupat, na !
  Nu se dă, din păcate. Dar ceva ecouri vor fi – cineva tot o să dea ceva.
  Mai bine scrie suma necesară şi deschide-ţi un cont de PayPal, cine ştie, poate o să vrea lumea să arate că ne eşti suficient de simpatic.
  Eu zic să încerci, îţi ţin pumnii. Bani n-am nici eu, sorry.

 5. Aprilie 4, 2011 la 09:23
  link permanent
  ottffsse zice ca:

  am citit pe diagonală.
  nimic. nici o greşeală de tipar. tu te-ai tîmpit de tot?
  mai citesc după amiază, ai timp să rezolvi problema.

 6. Aprilie 4, 2011 la 11:10
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Ciocolată-Ciocolate nu este pentru intelectuali. Intelectualii spun o tabletă (bară, baton, bucăţi… de la caz la caz) de ciocolată, două tablete de ciocolată. Nu poţi spune nici două zahăruri, două făine, două orezuri. E incultă formularea.

 7. Aprilie 4, 2011 la 11:11
  link permanent

  Are dreptate Bibliotecaru… Aşa e, cum zice el.

 8. Aprilie 4, 2011 la 11:46
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Redacţia îşi prezintă scuzele publicului cititor, pentru această regretabilă greşeală care s-a strecurat în paginile publicaţiei noastre.

 9. Aprilie 4, 2011 la 19:51
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Bun, atunci care e pluralul la ciocolungă ? Cu ciocolata ne-am lămurit.

 10. Aprilie 5, 2011 la 00:49
  link permanent
  toader zice ca:

  ma, blogãreala ii moartã. nici macar roblogfest nu se mai face la anu’. vrei sa ajungi fara comentarii? scrie direct pe feisbuc. faci si un ban gramada in plus daca pui inserturi cu vitrina.
  (peste trei ani astia de fac ziare pe online au sa isi dea seama ce teapa si-au luat la investitie. ca peste 3 ani ziarele au sa fie doar un fel de retele sociale in jurul agentiilor de stiri. hummm… ia sa imi pun asta ca status pe facebook)

 11. Aprilie 5, 2011 la 16:09
  link permanent
  seicean zice ca:

  mă gâdilă o sinapsă să ştiu că şi la voi, la Cluj, se foloseşte “birt”. Cum faci diferenţa dintre aceste localuri printr-o clasificare?

  1. Loc mic, mese puţine, cobori sub pământ, bere la 3,5 Lei –> birt?
  2. Loc puţin mai mare, prezenţa unei chelneriţe, monitor pe perete legat la YouTube –> pub?
  3. Mese si scaune asortate, lumânări pe mese şi pe pereţi, muzică în high-def –> bar?
  4. Prezenţa unor canapele şi narghilea, meniu bogat în băuturi amorfe –> lounge?

 12. Aprilie 5, 2011 la 17:05
  link permanent
  Familia Îţâşă zice ca:

  CIOCOLÁTĂ, ciocolate, s. f. 1. Preparat comestibil făcut dintr-un amestec solidificat de pulbere de cacao şi de zahăr (cu adaos de ingrediente). ♦ Baton, bucată din acest preparat. 2. Băutură preparată din praf de ciocolată (1) sau de cacao dizolvat în lapte sau în apă. [Var.: şocolátă, ciocoládă s. f.] – Din it. cioccolata. Cf. fr. chocolat, germ. Schokolade.

 13. Aprilie 5, 2011 la 19:49
  link permanent
  Foxcrawl zice ca:

  haha, super tare. mi-a placut faza:”daca un pahar se roastoarna e inlocuit de…2″. e de retinut;)

 14. Aprilie 5, 2011 la 20:47
  link permanent

  @ Familia Îţâşă
  Maestro… chiar credeţi că Bibliotecaru nu putea căuta în DEX?

  El nu a spus că nu există forma “ciocolate”, ba prin anii ‘60 se spunea şi “ciocolăţi”, ci doar că este o formă non-intelectuală, la fel cu formele “cafele”, “nesuri”, “ciorbe”… Regula este relativ simplă. Există plural relativ la ceva care relevă bucata şi nu este plural la ceva care relevă substanţa, natura materială.

  Se poate deci spune două uleiuri atunci când se face referire la două substanţe diferite, dar se spune două sticle de ulei (la singular), când substanţa este aceiaşi (sau nu se evidenţiază diferenţele de substanţă). La fel se poate spune zaharuri, atunci când este vorba despre mai multe substanţe diferite (de exemplu “cantitatea de zaharuri în sânge”), dar se spune două pungi de zahăr pentru că este aceiaşi substanţă, “ceaiuri” se spune când sunt feluri diferite de ceai, dar două ceşti cu ceai când este aceiaşi substanţă. Sunt şi lucruri care stau pe dos. Avem forma un cartof, doi cartofi, pentru că se identifică ca bucată, dar cumperi cartofi. Nu spune nimeni “cartof prăjit”, ci “cartofi prăjiţi”… asta pentru că nimeni nu mănâncă doar un cartof prăjit, ci mai mulţi.

  Hmmmm…

 15. Aprilie 5, 2011 la 21:11
  link permanent
  Familia Îţâşă zice ca:

  Mulţumesc.

 16. Aprilie 6, 2011 la 02:59
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  Bai romanile, nu ve estem rusinele?!!! Un omul romanul, inalt diplomat al Organizatiei Natiunilor Unite estem decapitat ca in Evul Mediu, omoratul alaturi de un colegul advocatul si de o colega doamna Colonel a Fortelor Aeriene Norvegiene? Ce facem domnul Basescul? Am sunat pe telefonul rosu domnul Basescul pe domnul Obama, pentru spunem ca asa ceva Romania cere represaliile drasticele?!!!! Romania avem bazele militarele in Afghanistan. Fara mila baietii, fara mila, fara mila, fara mila, fara mila!!!!

 17. Aprilie 6, 2011 la 12:36
  link permanent
  jimerino zice ca:

  deci ti-ai gasit, in sfarsit, UN sugardaddy. ca pana acum tot trebuia sa punem mana de la mana si chilot de la chilot ca sa te tinem in viata si beat, cat sa fii simpatic.

 18. Aprilie 6, 2011 la 15:22
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  Domnul stelistul de deasupra care facem mult mistoul impersonalul, rugam pentru facem o tranta batraneasca cu domnul Becali. Cine vream pentru injuram pe ügyvéd la telefon de limba romana, rugam pentru facem un cerea scrisa, cu antetul, la domnul prietenul Marian S., care detinem acestul secretul pazitul cu strasniciea de CIA si altii.

 19. Aprilie 6, 2011 la 17:47
  link permanent
  TSP zice ca:

  @ugyved: cred că de data asta zicea de întreţinutul număru’ unu al blogosferei(veşnic căutător de sponsorizări pentru diverse uculele, pentaciclete şi alte agregate), nu de dumneata. Dar la cum îl ştim pe jim, şăzi blânduţ că se întoarce şi-ţi face-o dedicaţie. Numa’ l-ai stârnit.

 20. Aprilie 6, 2011 la 19:01
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Bon. Deci despre ce vorbim noi acilea ?

 21. Aprilie 6, 2011 la 21:33
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  @TSP, foarte multumesc, dar suntem pe alta placa de la discul de gramofonul. Eu zicem afara estem ploaia si cerul norosul, Dumneavoastra zicem afara estem zapada cu seninul si cu mersul la partia. Eu am referitul la colegul smecherele Jim pentru a face un construction literara. Dumneavoastra nu am intelesul? Sau dumneavoastra estem un fetita cu fundita care abia asteptam pentru chicotim la bataia de baietii din curtea scolii?

 22. Aprilie 7, 2011 la 14:54
  link permanent
  jimerino zice ca:

  ce-are zacusca cu chilotii v-ati putea intreba. ei bine jegul consuma din ambele ale altora. mai departe, pula mea.

 23. Aprilie 7, 2011 la 17:23
  link permanent

  Cât timp ai ascunde în gură o merdenea, nu ai timp să afli ce Bija vorbea. Să ne facem a ploaie că nu-i cu păcat, de spală neuronul blond şi platinat. Dar poate că jeg-ul curmă al nostru chin şi ne-aruncă-n ochi un film foarte fin.

 24. Aprilie 7, 2011 la 21:49
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Amin.

 25. Aprilie 7, 2011 la 23:09
  link permanent
  jimerino zice ca:

  sa sugeti pula prin benin. nu va atacati, serios, de cate ori are cineva ocazia sa faca o rima cu benin?

 26. Aprilie 8, 2011 la 00:13
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Auzi, fato, auzi, Lino ? / pe cine-a supt jimerino ?

  Nu vă atacaţi, serios, n-am găsit altă rimă.

 27. Aprilie 8, 2011 la 00:13
  link permanent
  TSP zice ca:

  @ugy: abia astept a chicoti in vreme ce baietul din dumneatale presteaza alte activitati. Nu neaparat in curtea scolii. Dar de preferat la umbra avalansei.

 28. Aprilie 8, 2011 la 01:13
  link permanent
  jimerino zice ca:

  mi-ai supt pula, arigato, spano vano mariano. e, uite, asta e o rima nereusita.

 29. Aprilie 8, 2011 la 01:32
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  @TSP, nu trebuie pentru asteptamul multul.Ügyvéd stam cu umbrela la sub avalansa. El acuma estem cu gandul la sotia frumoasa, doctorita care imediat scoatem dintele la omul, ca vrem, ca nu vrem. Doamna doctorita estem acum la Budapesta, la malul stangul de Dunarea. Sotul estem la Bucuresti si facem figurile la netul. Dumneavoastra putem pentru chicotim la un bancul care zicem ca ce estem egal la durerea intre pierderea la virginitatea si un maseaua cariata. La ambele estem durerea dar nu vream sa scoatem afara. Daca chicoteam dumneavoastra, facem un mare placerea la bozgorul. Facem acum si un versurile la Jim apropo de benin: Hai benin, benin, benin/Mi-ai dat vinul cu pelin/ Si-am baut pelin, pelin/ Gandindu-ne la Lenin! Na.

 30. Aprilie 8, 2011 la 02:06
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  http://youtu.be/OeIG_v7zoBc

 31. Aprilie 8, 2011 la 12:41
  link permanent
  siko zice ca:

  Hai noroc!! Nu mai aveti? Inca un rand, si mai repede!Nu vezi ca le e sete. :) )

 32. Aprilie 8, 2011 la 12:50
  link permanent
  ottffsse zice ca:

  ügy, am treabă urgentul cu soţia dumneavostrul. nu sări de cur în sus, e serioasă treaba. profesională. cînd se-ntoarce de la budapestul? adresul, telefonul, kérem (sau cum dracu s-o zice)

  xerxese, înafară de faptul dubios că n-ai mai făcut greşeli orto textul e atît de bun! am mai pus la teşcherea ceva expresii pe care le voi asuma cu nesimţire.
  şi sincer, d-l negrea este foarte simpatic şi generos. tu nu ţii la tăvăleală, asta-i tot.

  mareane, aicea nu vezi tu un 69 cinstit, lăutăresc. stau în cap dacă se ajunge acolo.

 33. Aprilie 8, 2011 la 15:10
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  @ottffsse, ügyvéd nu saream de curul in susul. El mergem in cateva zilele la Budapest, doamna nu venim la Bucuresti. Doamna nu vorbeste limba romana. Ceva probleme stomatologice aveti? Imi pare rau si sper ca se vor rezolva. Multa sanatate!

 34. Aprilie 9, 2011 la 18:07
  link permanent

  Scriitura infernală, duce drept în plictiseală. Chiar de scrisu-ar fi citeţ, tot ar merge-un filmuleţ. Foaie verde flori de mări, vă pun scrisul în răspăr, să vă pască oile, să-l ciupească ciorile, să miroasă ploile, vânturile, bolile, mersul cu ţurloaiele, mestecând călcâiele.

 35. Aprilie 9, 2011 la 22:24
  link permanent
  virusverbalis zice ca:

  ..mestecand calcaiele si tulburand chiazdele.. :) )

 36. Aprilie 10, 2011 la 15:17
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Frunză verde barabulă / Nu mă doare nici în… rimă.

 37. Aprilie 12, 2011 la 11:50
  link permanent

  Săpăm adânc în marmură de minte acţionând firesc píckhammerul cuminte, slujim apoi al refulării dor sperând să dăm grăunţe de minte în popor. Cum să nu strigi profunda ta nevoie când paşii îţi îndreaptă păşitul anevoie către wc-ul militant, de mult necurăţit, găsit după miros şi acru pipăit? Nu suntem noi vreun înger, puternic serafim… azi pune deci, măi Bija, mai iute încă-un film.

 38. Aprilie 14, 2011 la 03:21
  link permanent
  Bogdan zice ca:

  Câştigaţi bani cu afacerea Club Asteria, o afacere care vă poate schimba viaţa. Mai multe detalii pe blogul BANI GREI PE NET(banigreipenet.blogspot.com).

 39. Aprilie 14, 2011 la 10:35
  link permanent

  Opaaaaa, cineva face spam pe J.E.G.! :lol: Atât de părăsit e J.E.G.-ul.

 40. Aprilie 14, 2011 la 12:38
  link permanent
  Ludmila zice ca:

  Ok, site-ul mi-a placut, postul mi-a placut, glumele mi-au placut, am vrut chiar sa-i las si un comentariu faptuitorului, da’ cand vazui ce-i pe-aci… parca-parca ma ia cu sfiala. Sa-ndraznesc?

 41. Aprilie 14, 2011 la 14:20
  link permanent
  ottffsse zice ca:

  @bibly_clony: nu e spammer, săracu’ bogdănel..
  e doar un om foarte nebăgat în seamă şi cam tristuc din cauza asta.
  bine, e şi cam naiv dacă nu-şi dă seama ce mişto e să nu fii băgat în seamă în mod exagerat.
  am fost pe site, e axat pe bani. pe banii altora, normal.
  să ne zică xerxesel, că e din cluuuj: nu cumva bogdănel e fiul lui caritas ăla, cum dracu-l chema?

  şi unde dracu-i filmul ăla, că nu-l văd pe-aici.

 42. Aprilie 14, 2011 la 21:00
  link permanent
  jimerino zice ca:

  fatalau, este ca habar n-ai ce eveniment se desfasoara acum la tine in urbe? esti vai pula ta? esti. intreaba-l pe hudrea, ca ala desi e de partea gresita (cum e de obicei si de a pulii), sigur stie.

 43. Aprilie 14, 2011 la 21:03
  link permanent
  jimerino zice ca:

  a, si incurajeaz-o pe liudmila sa isi verse ofu’, asa ne mai facem si noi rost majorete, ca mighty mo e fugita in baragan dupa pula de criminal in serie. cred.

 44. Aprilie 15, 2011 la 10:02
  link permanent

  @ ottffsse
  Bogdan ca Bogdan, lipsa filmului este o ofensă extraordinară. :lol:

  @ Ludmila
  Domniţă Ludmila,
  Puteţi lăsa, fără grijă, un mesaj… că oricum nu ne citim între noi…

 45. Aprilie 15, 2011 la 21:18
  link permanent
  Mitzy-mo zice ca:

  @jime’: Ai simţit că îmi plac bărbaţii răi? Printr-o deducţie simplă poţi pricepe că îmi place de tine. Dar nu ai binevoit să îmi răspunzi avansurilor.

  Şi din moment ce ügyvéd nu îmi mai oferă statisfacţie (intelectuală, nu-i aşa?), toad’ s-a răcit şi Marian Es s-a cam dat la fund, am fost constrânsă să.

  De tine nici nu mai zic.

  D-apăi de Darius-san!

 46. Aprilie 16, 2011 la 09:56
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Mitzy, iubire, nu m-am dat la fund, că nu-mi place ideea. Eu, cu femeile, ştii… mai tinere, mai puţin tinere, ce găsesc.

  Alta e explicaţia: m-am decis să intru doar o dată pe săptămînă, că tot nu apar decît 10-12 comentarii în plus, adică 1 virgulă xyz pe zi, adică fix lula.

  Of, of, ou sont les neiges d`antan… (să vină toader franţuzitul şi să pună accent pe literele mele, s`il vous plaît). Bibli asigură traducerea.

  (Sanchi, încerc şi eu leapşa pe blog, doar-doar vor reacţiona şi ei, că moare jegul şi e mare păcat).

 47. Aprilie 16, 2011 la 12:14
  link permanent

  Da. Am preluat legătura domnule Marian S şi mă voi ocupa un pic de traducerea versului. Mai întâi trebuie identificată poezia… Desigur, François Villon, rebelul poet de şcoală teologică, a scris acest poem de secol XV.

  Iată poezia în original şi traducere…

  Ballade des dames du temps jadis

  Dites-moi oů, n’en quel pays,
  Est Flora la belle Romaine,
  Archipiades, ni Thaďs,
  Qui fut sa cousine germaine,
  Écho parlant quand bruit on mčne
  Dessus rivičre ou sur étang,
  Qui beauté eut trop plus qu’humaine
  Mais oů sont les neiges d’antan?

  Oů est la trčs sage Héloďs,
  Pour qui fut châtré et puis moine
  Pierre Abelard ŕ Saint-Denis?
  Pour son amour eut cette essoine.
  Semblablement, oů est la reine
  Qui commanda que Buridan
  Fut jeté en un sac en Seine?
  Mais oů sont les neiges d’antan?

  La reine Blanche comme lis
  Qui chantait ŕ voix de sirčne,
  Berthe au grand pied, Bietris, Alis,
  Haremburgis qui tint le Maine,
  Et Jeanne la bonne Lorraine
  Qu’Anglais brűlčrent ŕ Rouen;
  Oů sont-ils, oů, Vierge souvraine?
  Mais oů sont les neiges d’antan?

  Prince, n’enquerez de semaine
  Oů elles sont, ne de cest an,
  Qu’ŕ ce refrain ne vous remaine:
  Mais oů sont les neiges d’antan?

  *//*

  Balada doamnelor din alte vremuri

  Pe ce meleaguri, unde mi-s
  romana Flora, cald încânt
  Archipiada şi Thais
  ce-s vere bune prin orând?
  Echo ducând orice cuvânt
  spre larg, în zvoană murmurată,
  frumoasă coz?… Dar unde sunt
  zăpezile de altădată?

  Unde-i mintoasa Heloise
  de dragul cui, scornit şi-nfrânt
  Pierre Esbaillart, la Sainct-Denys,
  purtă monahicesc veşmânt
  Şi unde-i Doamna ce mormânt
  făcu din Sena-nvolburată
  lui Buridan?… Dar unde sunt
  zăpezile de altădată?

  Şi Doamna Blanche – un crin deschis,
  neîntrecută-n caldu-i cânt,
  Lungana Berthe, Bietrys, Allys,
  sau Harembourges în Mayne tronând?
  ŞI Jehanne ce-n Rouen s-a frânt
  Pe-un rug de flăcări? Prea Curată
  unde-s acum? … Dar unde sunt
  zăpezile de altădată?

  ÎNCHINARE
  Pe unde-s doamne, şi de când,
  nu căuta! Cheia-i păstrată
  în versul meu : …Dar unde sunt
  zăpezile de altă dată ?
  (traducerea aparţine lui Neculai Chirică, un avocat din Hunedoara care a tradus foarte, foarte mult şi foarte bine, mai ales lucrări foarte importante, printre care şi William Shakespeare)

  Nu am să comentez mult, am să observ doar o “subtilitate” de traducere în jurul cuvântului “d’antan”.

  Acest cuvânt a produs o oarecare rumoare în spaţiul vorbitorilor de limbă engleză pentru că Dante Gabriel Rossetti l-a tradus în secolul XIX, atunci când limba engleză încă se inova cu uşurinţă, inventând termenul “yesteryear”, un amestec între yesterday şi year, transformând, într-un singur cuvânt, înţelesul dorit. “D’antan” nu s-ar traduce cu “anul trecut” ci cu “anul precedent”, “de dinainte”. Nuanţa este importantă pentru că una este să stabileşti locul temporal în trecut, adică în “zona moartă”, alta este să stabileşti doar o precedenţă, un şir de evenimente care exclud practic timpul din ecuaţie.

  Termenul este folosit mai târziu şi de domnul Crapelet.

  Dont n’est-ce vostre cuer d’anten
  Qui vos meine ore cest boban,
  Qui Partonopeu son ami
  En une ore ama et hai.
  (Partonopeus de Blois, de Georges Adrien Crapelet, volumul 2, pagina 55)

  Acest “ante annum” latinesc a trecut în “ant(e) anu” latinei vulgare şi s-a obţinut “antan”.

  În germană traducerea este “vergangenen Jahr”, adică anul trecut… Nimic spectaculos.

  În română însă…

  Domnul Neculai Chirică reinventează nuanţa pentru că… aruncă şi domnia sa sensul temporal în afara jocului, deşi face totuşi referire la trecut. “Altădată” are un dublu sens, acela de trecut (pentru că nu putem cunoaşte evenimente decât din trecut), dar şi cu sensul de “altă dată”, adică “nu în acest moment”, care leagă trecutul de viitor prin incertitudine. “Altă dată”, înseamnă “nu acum”, dar nu specifică totuşi dacă în trecut sau viitor.

  Ce ar mai fi de adăugat?
  Poate că Flora este zeiţa florilor la romani şi simbolul primăverii (iată, vin şi la noi floriile), Archipiada este de fapt celebrul grec Alcibiades Cleiniou Scambonides (şi nick-ul domnului Vadim din România Mare :D ), Thaïs este celebra hetaera de pe vremea lui Alexandru cel Mare, Helloïs este Héloïse d’Argenteuil, o celebră călugăriţă cunoscută prin calităţile sale intelectuale dar şi pentru aventurile amoroase şi care a ajuns până la urmă maică superioară, Pierre Esbaillart este un filosof scolastic francez, Jean Buridan este celebrul preot care a avut meritul de a-l răspândi paradigma modelului Ptolemeu prin revoluţia lui Nicolaus Copernicus, Blanca de Castilla este regina consoartă a regelui Luis al VIII-lea, Jehanne este de fapt Ioana D’Arc.

  Mă opresc aici, pentru că pe urmă nu mai citeşte nimeni. :D

 48. Aprilie 16, 2011 la 16:54
  link permanent
  Marian S zice ca:

  E păcat că versul “Qui fut sa cousine germaine“ nu se traduce mot-a-mot, după cum bine ar spune jimerino al nostru. :P

 49. Aprilie 16, 2011 la 17:04
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Acuma serios: traducerea “de altădată“ este foarte potrivită. Eu aş fi scris totuşi cuvîntul românesc “odinioară“, pe care îl consider mult mai nimerit, venind el din latină. De altfel chiar există traduceri în care se foloseşte odinioară.

 50. Aprilie 16, 2011 la 19:16
  link permanent

  :)
  Interesant. Eu unul nu ştiu nici o altă traducere publicată decât cea a domnului Neculai Chirică.

 51. Aprilie 18, 2011 la 14:49
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  Balada doamnelor din vremea de odinioară
  (trad. Romulus Vulpescu)

  Spuneţi-mi, unde, în ce plai-s
  frumoase Floare din râmlane,
  Archipiada spun, şi Thais,
  ce-au fost mlădiţe cosânzene?
  Echo ce auie-n poiene,
  de chemi la iaz au pe tăpşan,
  ce-avea frumuseţi nepământene?…
  Dar unde-i neaua de mai an?

  Dar prea-nţeleapta Eloisa
  De dragul cui, în cazne-avane,
  scopit fu Avelar, şi i s-a
  dat lui monahiceşti canoane?
  Dar Doamna poruncind cu toane
  vârât în sac, pe Buridan
  să-l zvârle Senei în Bulboane?
  Dar unde-i neaua de mai an?

  Dar Blanca-Doamna, crin în floare,
  ce îngâna cu viers de zână?
  Dar Bertha cu piciorul mare,
  Alisa, Eremburga?Până
  şi a Ioanei d’Arc ţărână
  mucenicită la Ruan
  Unde-s, Fecioară-Atotstăpână?—
  Dar unde-i neaua de mai an?

  Închinare
  măria Ta, să nu-ntrebi unde
  au pus (de-aun leat, de ieri) e-n van.
  Căci viersul meu îţi va răspunde:
  Dar unde-i neaua de mai an?

  @Domnule Profesorele Clona, cu tot respectele cuvenitele, mai sus estem traducerea de la domnul marele carturarul Romulus Vulpescu, care am avut trei pasiune la vieata. Una o trecem sub tacerea. Celelalte doua estem tigara si limba franceza. Pentru posteritate, eu ma declar fanul de traducerea aceasta, cu “d’antan => mai an”. Estem un asa zicand picatura filosoficul cand zicem “mai an”, atemporalul. Intalnim si la colindele romanestile unde zicem flacaile cu rosul la obrazul si cu piciorul la zapada si cu gandul la vinul si la mandra, cum ca “S-a sculat mai an Badica Traian…” Na! Noi nu facem pentru un analiza scolasticul, noi trebuie sa facem un perceperea simbolisticul. Estem un parerea de bozgorul obositul.

 52. Aprilie 18, 2011 la 19:49
  link permanent

  Köszönjük, hogy ez a verzió …

 53. Aprilie 19, 2011 la 10:26
  link permanent
  Marian S zice ca:

  “Jeg“ meghal, de nem adja meg magát.

 54. Aprilie 19, 2011 la 10:52
  link permanent

  egyesült gondolatok és az érzés

 55. Aprilie 19, 2011 la 10:55
  link permanent

  …dar mai ales în dorinţa pentru un film de mare şi largă excepţie cinematografică…

  Trilulilu Rio Negro – Larga muia larga. Vezi detalii Ascunde detalii. spania… cum ar spune pe Google. :D

 56. Aprilie 22, 2011 la 00:55
  link permanent
  toader zice ca:

  un comentariu la doua zile. asta e o idee ca poate asta e ultimu’ articol pe blog?

 57. Aprilie 23, 2011 la 08:22
  link permanent
  Marian S zice ca:

  N-auzi, toadere (cu t mic) că-şi dră muieşte bonurile de masă şi nu mai are energie ??? Las` că-i bine, că oricum era post şi mai pierde nişte kile.
  Se reface de mâine încolo.
  Dup`aia vine şi ne trînteşte el frumuseţe de articol, frumuseţe de film, poze, chestii, beţiveli.

  Hai, să trăiţi şi să Paşte(ţi) fericiţi.

 58. Aprilie 24, 2011 la 01:51
  link permanent

  Hristos a înviat!

 59. Aprilie 25, 2011 la 00:15
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Filmul este mult mai fin, dacă ne cântă Călin.

 60. Aprilie 26, 2011 la 16:20
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  Christos a inviat! Toate cele bune va doresc, dragii mei dragi prieteni. Am primit lumina din Lumina. Batranul nostru Adam a primit trup din tarana, noi primim, prin mijlocirea Celui neinteles, lumina din Lumina! Christos a inviat!

 61. Aprilie 27, 2011 la 22:39
  link permanent
  Una zice ca:

  De băut te-ai lăsat, de mâncat nesănătos la fel, asta înţeleg, dar jegul? Să ştii că am visat într-o noapte că ai pus articol nou şi lung şi cu filmuleţ pentru doritori. Hai Darius!

 62. Aprilie 28, 2011 la 11:54
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Cătinel, brotăceilor, cătinel. Să mă mai întorc niţelaş de p-o parte pă cealaltă.

 63. Aprilie 28, 2011 la 13:51
  link permanent
  ottffsse zice ca:

  xerxesel, nu te da arogant cu noi că tare ştim a înjura… şi ne face şi plăcere.
  hai, jos din pat, copăcel. trage-te de chica lăţoasă precum baronul münchhausen, pune mîna pe pixul de scris şi lasă-l pe-ăla din pantaloni, să nu orbeşti dracu’.
  de film nu mai zic nimic că nu te văd în stare după sfintele sărbători creştine.

  la restul forumiştilor multe saluturi bahice, mareane, ăsta e comment 63, s-ar putea să stau totuşi în cap, miţo, plînge ăştia dupe tine, ügy, mi-a căzut un dinte, salutări doamnei.

 64. Aprilie 28, 2011 la 16:22
  link permanent
  Una zice ca:

  Atunci ne păstrăm speranţa intactă şi alungăm frica de declin al jegului. Pfui!

 65. Aprilie 28, 2011 la 21:22
  link permanent
  Mitzy-mo zice ca:

  Bănuiesc că vă daţi seama că asta cu kilele atârnânde e doar o aroganţă a Dariusului. Se alintă ca să-i zică lumea că e bine, că nu trebuie, c-o să dea în rahitism.

  Totuşi, eu am auzit că şi secksul ar fi o soluţie.

  @ottffsse: Da’ tu?

 66. Aprilie 29, 2011 la 01:07
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  Happy birthday to me.
  Ion isi cumpara de la Cluj un binoclu. Gheorghe il intreaba ce-i ala.

  Ion: – E un instrument cu care poti sa vezi pina hat departe si toate lucrurile le vezi ca si cum ar fi langa tine.

  Gheo: Ma, nu se poate asa ceva!

  Ion: Ba da, ma. Uite, aseara, stateam la mine in curte si te vedeam ce te mai jucai cu nevasta-ta, cum o mai alergai, cum o mai iubeai…

  Gheo: Vezi ca nu-i bun de nimic? Eu aseara nici n-am fost acasa!

 67. Aprilie 29, 2011 la 10:18
  link permanent
  ottffsse zice ca:

  hai bre ügy.. e cam vechi, ce mama dracu. mişcă-ţi curu-n secolul curent, eşti aşteptat cu la mulţi ani.
  miţo, da, şi eu cred că secksul i-ar fi o soluţie apucatului, dar cum să-l convingi?
  nu vezi căcînd aude de aşa ceva face urît, dă din picioare şi muşcă zăbala?
  mareane, 67, get ready.

 68. Aprilie 29, 2011 la 11:15
  link permanent
  babuinu' zice ca:

  ping

 69. Aprilie 29, 2011 la 11:15
  link permanent
  babuinu' zice ca:

  pong

 70. Aprilie 29, 2011 la 11:16
  link permanent
  babuinu' zice ca:

  s-o dus…la naiba

 71. Aprilie 30, 2011 la 15:30
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Astăzi am tastat cu frică veveve jeg ro.
  Să nu primesc “Eroare 404“ , zic. N-am primit, deci mai avem şanse.

 72. Mai 3, 2011 la 23:21
  link permanent
  Una zice ca:

  Trist

 73. Mai 4, 2011 la 00:58
  link permanent
  toader zice ca:

  :) inainte ne rugam de tine sa pui articol nou.
  de acu’ cred ca ar trebui sa te rogi tu sa ai cate un comentariu nou.

  noah, acu’ serios : inchide-l.

  (si, daca poti, poate ar fi bine sa asculti pe mirmen si sa te asezi si tu la casa ta)

 74. Mai 4, 2011 la 08:42
  link permanent
  Familia Îţâşă zice ca:

  Plictiseală mare. Nici măcar nu mă pot enerva pe ugyved.

 75. Mai 4, 2011 la 21:16
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Io v-am zis că jegu` nu mai e la modă. S-a inventat wikileaks.

 76. Mai 6, 2011 la 04:11
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  @Familia care facem itasul si partisul, rugam frumosul la Dumneavoastra pentru facem un enervarea cu bozgorele, cu mult skandalul si cu sangele teoreticul si practikul. Haidep pornim un skandalul ca eu zicem ca un membrul de la famila sus numitul am fostul surprinsul la furatul chiulotilor de la babele domnisoarele care facem nudismul la Techirgiol, in scopul infractionalul primarul (nu Mazare) de a lua un berea iefina pe plaja, si apoiu a-si satisface instincturile primare bestiale in camera de hoteliu cu proba la dosar chiulotele de la 8 baba. Mergem la Procuratura, domnule pezevenkiule asa zisul familistele, care necinsteam babele turistele cu furatul de la chiulotele? Na!

 77. Mai 6, 2011 la 16:18
  link permanent
  Familia Îţâşă zice ca:

  Jaj ! Credeam că nu ştie nimeni !

 78. Mai 6, 2011 la 18:08
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  http://youtu.be/2AzpHvLWFUM

 79. Mai 6, 2011 la 18:27
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  @babuinu care o zis odata ping si am facutul un smecheria pentru apaream a doua oara pong. Tu estem un artistul de circul neintelesul? Tu vream circul? Aici estem circul. Sau tu estem un Camus in devenirea, si acum tu dam numai ceea ce-i cere la maimutul? Banana ii cere maimutul-babuinul literarul. Rog la tine pentru scriem un oda la banana solitara, sub clar de luna. Daca nu, tu estem un toparlanul si un pezevenkiul care face lipsa de oxigenul pe planeta.

 80. Mai 6, 2011 la 20:44
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  Na mi-a vent un ideea devastatoarelea, fulgelatoarelea si compromitatoarelea! Atentiune! Toata poolimea de la blogul facem skandalul la proprietarele Darius Magnificus, cum ca am inmuiatul (rugam nu hlizimul) pana in cerneala. Eu facem un propunerea, asa zicandul comicaria, dar cu percutatiunea la derbedeile colegile. Fiestecarele sa scriem un editorialul, dupe cum duce capul la el. Na, eu facem temenelele la Osman Dariusan , si rugam din sufletul de iobagul (nu facem hi hi hi), sa facem un permision la tot talentatul care stam pe dinafara si faceam tarantele, pentru puneam un editorialul aicisa! Haidem sa haidem pentru un comicaria seriaosa. Pentru ce estem comicii ascunsii, carcotasii, care se laudam intre ei ca estem Stan si Bran? Hai pentru vedem ce putem pielea la ei. Asteptam confirmare de la Groza bei.

 81. Mai 6, 2011 la 21:32
  link permanent
  Familia Îţâşă zice ca:

  He he. Acum începe să-mi placă. Bulbucaţi ţi-s ochii , ugyved?
  Acum nu mai trebe să grijim noi de unguri, v-o trage orban ca la carte.

 82. Mai 6, 2011 la 22:35
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  @fam, nu ai inteles nimic din textul de deasupra. Esti o jigodie a carei umbra pamantul mult o suporta! Numai un dobitoc putea raspunde in halul asta. Dobitocule, pentru cultura ta generala, sunt migdalati ochii.

 83. Mai 6, 2011 la 22:55
  link permanent
  Familia Îţâşă zice ca:

  Da , da. Mai bea un deţ.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)