Măi, Emilian!

sari la comentarii

Ulterioară: Azi  îi cu mers la Zalău, deci. Vă urez de toate.

În preajma luminei sărbătorilor, stând la umbră etc. am izbutit să învăţ şi al doilea cântec la instrumentul miniatural, precum şi să-mi corup înduplec un număr de nouă colegi de serviciu să ne acompaniem reciproc.

[alternativă YouTube]

Dat fiind că între oraşul meu de baştină şi oraşul în care m-am mutat ca să nu mai locuiesc în oraşul meu de baştină este o distanţă nu suficient de mare cât să mă separe mai drastic de părinţii mei, aceştia din urmă au plăcerea uneori patologică, pe lângă a răsări la uşă oricând li se năzăreşte, să ne trimită mie şi fratelui meu, în regim cvadruplu-săptămânal, haleală de mâncat în gură de acasă din Zalău, împachetată în diverse recipiente variind de la caserole, cutiuţe, găletuşe, punguţe, sticle, ceaune, amfore şi stanioluri; veţi exclama “Vai, dar ce gingaş şi totodată cât de util!“, când, de fapt, ar trebui să ziceţi “Foai, băga-mi-aş, cum câh să se… adică… serios? Şi cu de alea între? Şi le mâncaţi toate? Cum?!“.

Aceasta de mai sus a fost toată o frază. Ei, bine, da. Aşa se petrece. Obsesia la fel de bolnăvicioasă a tatălui Carcea e să ne sune de fiecare dată, ca să ne întrebe pe amândoi fiii ce am dori să ne trimită, ca să ştie de ce să nu ţină cont. Fiindcă dacă eu vreau ciorbă de fasole cu ciolan, el înţelege supă de pui cu cigo; dacă cer lasagne, se gândeşte că bogracs, iar dacă îndrăznesc să mă hămesesc la o salată de paste cu şuncă şi maioneză (“salată” nemaifiind în acest sens de vreo utilitate), negreşit c-o să primesc omletă de aia rulată, cu brânză-n ea şi apoi feliată şi ţinută două zile.

Omoloaga acestei nebunii a lui taică-miu în – zic formal – mintea maică-mii este să mă-ntrebe încă de pe drum dacă am stors mopul după ceea ce ea crede că ar fi fost făcut de curat din partea mea, iar de cum trece pragul să mă-ntrebe “de ce-i aşa murdar în baie, intrăm cu bocancii?“, ”

de ce nu deschid geamul, vrem să ne sufocăm?“, “cum mi-am pus aşa hainele la uscat, înnodate?” şi “ce-s toate astea pe masă?“, pe care le ridică independent, ca la fiecare să afle “dacă-mi mai trebuie?“.

Doresc să folosesc ocazia sfintelor sărbători de iarnă pentru a le răspunde pe rând la dileme (ca să aibă ca referinţă, să le pot da cu link). Începând cu doamna.

Nu, n-am stors mopul şi nici nu trebuia, deoarece nu l-am utilizat. Din acelaşi motiv este murdar în baie, încăpere pentru care-mi dau tot atâta interes cât pentru haine, când le scot din ea şi le arunc pe chestia-aia-cum-îi-zice, asta deoarece n-am vreme, trebuind să-mi aranjez toate pe birou aşa cum am eu chef, fiindcă AM NEVOIE DE ELE!

Tată: în ordine – ciorbă de fasole cu ciolan sau de cartofi cu smântănă, ardei iute murat, tocăniţă de cartofi cu pui dezosat şi usturoi, spaghetti (carnea tocată, că ne fierbem noi tăiţeii) sau lasagne de pus în cuptor, şniţele cu pesmet sau grătar neprăjite încă, salată de boef da’ de pui de fapt sau de paste cu şuncă şi maioneză, vinete cu maioneză, roşii, conopidă murată şi fructe, unde nu se încadrează kiwi sau rodie, prăjitură de aia ca negresa de când eram mic sau tort ambasador, nu işlere cu margarină, eventual ganaj şi desigur că clătite cu dulceaţă de caise, dar rulate cu partea fină înafară! Destul de restrâns, că nu tre’ să le dai tăte deodată, ca să te miri că se strică-n frigider, lângă cârnaţii ăia neafumaţi pentru care n-o să scoatem niciodată uleiul de cartofi prăjiţi din oală, ca să-l lăsăm la mocnit două zile, pentru a-i transforma în hrană comestibilă.

***

Entuziasm creştinesc, în preajma naşterii pruncului.

Avem!

[aprecieri Adei]

***

Într-o dezbatere mai largă cu o tânără domnişoară de caracter şi viitor, am avut neglijenţa de a folosi un diminutiv. Nu am scăpat netaxat, fireşte, micuţa anarhistă burzuluindu-se prompt la mine, poate fiindcă şi eu mă burzuluiesc din orice la oricine, aşa că fiecare contra-burzuluială nu poate fi pierdută din vedere, oridecâte ori răsare.

Şi atunci mi-am dat seama. Diminutivele, într-adevăr, sunt de căcat. Dacă eşti neatent şi-ţi arăţi slăbiciunea, cel mai probabil te vei trăda printr-un diminutiv. Dar! Sunt nevinovate! Lumea a uitat de unde a început: diminutivele au un sens! Ele au fost create ca să sublinieze mărimea mică, să zic aşa, a unui ceva. Iar apoi au început să fie violate de toţi nefutuţii. Ele fiind mici, că-s diminutive, nu s-au putut apăra. Ş-aşa, după apariţia diminutivelor, au venit diminutivele mutant: frigi, secre (-tariat, aşa i-a zis şeful meu, Călin, nu vă uitaţi). După ele, AU DIMINUTIVIZAT VERBELE! Cuplă. Mulţu.

Hát, atâta am vrut să vă spui. Ca să nu ziceţi că-s ele. Nu-s ele. Sunteţi voi! Apropo, nu mă refer la cineva anume în titlu şi nici nu cunosc nici un Emilian, de altfel.

 ***

Ş-apropo de cum se simte criza unde nu-i ce bani să fie salvaţi, vedem că e pe bază de sindicat… FemeiadeServiciuSindicala

[mulţumiri şi pofte adresate Alinei de bibliotecă]

31 comentarii

zi si tu ceva
 1. Decembrie 26, 2008 la 15:33
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Asa, m-am mai dezmeticit oleaca dupa ce-am citit neste Jeg. Prea intrasem in ale sarbatorilor cu ganduri pasnice si frica de viitor.
  Fantastice gainile alea, de ce nu cumperi si tu, DariusICA, din ele, atunci cand nu primesti ce vrei de-acasa? Sau nici alea nu te-ar putea multu’?
  Sarbatori multumite; pline de ciolan, pentru cine apreciaza!

 2. Decembrie 26, 2008 la 17:42
  link permanent
  jimerino zice ca:

  da ba, sarbatori! ca lasam supararile desi unii au promis ca ma colinda (sau ca ma calca…) si. si. deci, sa va bucurati de carnat! bere.

 3. Decembrie 27, 2008 la 02:52
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Toţi sunteţi bine şi n-a murit nimenea, da? Ce bucurie. Deci, fie ca lumina sărbătorilor.

 4. Decembrie 27, 2008 la 07:50
  link permanent
  fcb zice ca:

  Darius Groza zice că: Decembrie 27th, 2008 la 2:52 am SANBATA DIMINEATA????

 5. Decembrie 27, 2008 la 10:35
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Da. Hát, ce, înainte de culcare…

 6. Decembrie 27, 2008 la 15:43
  link permanent
  Bancheru zice ca:

  Genial.. ce improvizatii, sticla intoarsa si folosita pe post de toba.. :)) numa in Ardeal vezi asa ceva…

 7. Decembrie 27, 2008 la 16:33
  link permanent
  R. zice ca:

  Azi am mai dat de oameni care te displac profund şi pun la îndoiala orientarea ta sexuală.

 8. Decembrie 27, 2008 la 20:10
  link permanent
  toader zice ca:

  dar cine i-o pune la indoiala? si apoi sub ce unghi?

 9. Decembrie 27, 2008 la 20:14
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ehehehe, tot ăia care ţi-or spus că să nu umbli cu mine, că te-nvăţ pă rele? Sau din altă serie?

 10. Decembrie 27, 2008 la 20:41
  link permanent
  Emilian cel Indexat zice ca:

  in alta ordine de idei, in Constanta ninge de pe la 2…

 11. Decembrie 28, 2008 la 01:03
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  1. Dacă mai aud odată “mulţu” sau “cu plă”, fac moarte de femeie. Că om nu pot să-i zic.
  2. Eram mai zilele trecute în taxi şi aud în staţie: “Sărut mânuţele domnişorică, ajung eu în 8 minuţele”. După ce vomaţi niţel, să ghiciţi vă rog în ce oraş eram.
  3. Uăiiiii, ce gras eşti. Cât dumnezo mănânci?
  4. Cu riscul de-al enerva pe Biblio: alte colege n-ai? Astea nu-mi plac.
  5. Am zis că eşti gras?
  7. Gras, zic. Am zis că: graaaaaas. Bă, eşti surd? Ziceam că eşti gras. Ce dumnezo!

 12. Decembrie 28, 2008 la 10:16
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Mi-au trebuit 44 de ani de viata in miticie dar pina la urma am inteles: daca vesnicia s-a nascut la sat atunci diminutivele s-au nascut in Ardeal. Nu care cumva sa tineti gura deschisa mai mult decit trebuie. Sau sa consumati gigabitii scriind cuvinte intregi. Sa va mai explic de ce nu merg clujenii la cules de melci ? Las` ca stiti voi si singuri.

 13. Decembrie 28, 2008 la 12:18
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Eronaaat! Diminutivele n-aveau cum să se nască la no, deoarişce sunt mai lungi decât cuvintele zdravene, deşi esprimă lucruri scurte.

  În schimb, voi sunteţi ăia care linguşiţi la orice frază, deşi sunteţi câh în realitate. Noi, de fapt, tăcem molcom chiar.

 14. Decembrie 28, 2008 la 12:40
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  Marianeeee, n-ai priceput nimic. Taxiul cu pricina era în miticie. Acolo e patria diminutivelor.

  De fapt stai, acu mă lovii: cine ştie ce crede Marian că-i Bucureştiul sau miticia. Deci Marian: BUCUREŞTI.

  “O ciorbică la domnu?” “O bericică”?

 15. Decembrie 28, 2008 la 12:54
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Hudrea draga, TU n-ai priceput nimic !!! Taxiul poate era in Bucuresti dar pe sofer l-ai intrebat de unde venea ? Hai ? Aud ?
  Dariuse – stii cit ma abtin sa nu te injur, da ? Stii cit imi esti de drag, da ? Sau vrei sa scriu aici bancul cu melcii ?

 16. Decembrie 28, 2008 la 13:05
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ce e mai amuzant decât bancurile cu ardeleni e că nu e nevoie de bancuri ca să expunem prostia crasă a miticilor. 😀

 17. Decembrie 28, 2008 la 13:17
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Pe ăsta ori îl iau de gît ori îl string de coaie… de coi, pardon.

 18. Decembrie 28, 2008 la 13:19
  link permanent
  Mirmen zice ca:

  no!! şădieţ binişor 😛 hai, pa. pa. pa.

 19. Decembrie 28, 2008 la 19:32
  link permanent
  R. zice ca:

  Toadere, răscolind printre posturi, l-am găsit şi pe al tău. O să fac un recensământ al localnicilor care cred în homosexualitatea dânsului Darius şi o să te informez, detailat, cu privire la rezultate.
  PS : De ce trebuie să îi dăruiesc Jegului o mistrie?

 20. Decembrie 28, 2008 la 19:46
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Îţi dai seama, potenţiala mea homosexualitate este puternică precum o religie pentru unii. 🙂

 21. Decembrie 28, 2008 la 21:26
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Deci crestin ortodox sau…? 😛

 22. Decembrie 28, 2008 la 21:29
  link permanent
  toader zice ca:

  ma, io am fost la niste pretini catolici la un botez azi. de beut am beut cu moderatie. ce mi-a placut ie ca nu chinuie copilu’. doua cruciulite pe frunte cu mir, o stropeala, un cantecel si gata. faina treaba.
  cat despre darius, el e bionic. el cu tastatura mai mult.

 23. Decembrie 29, 2008 la 10:37
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Asta era, de-aia nu suntem noi romanii mai dezavantajati (ya, right!); pentru ca plecam la drum speriati de mici. Pai sa nu te-apuce groaza cand te vezi bagat in ditamai clopotul plin cu apa, sa cresti cu impresia ca poporul te vrea mort din frageda pruncie?
  E, oricum eu mi-am mai revenit. :))

 24. Decembrie 29, 2008 la 10:38
  link permanent
  Sofia zice ca:

  de-aia suntem…vroiam sa scriu…na, de la sarmale 😛

 25. Decembrie 29, 2008 la 10:44
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  sa nu te-apuce groza…

 26. Decembrie 29, 2008 la 10:54
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Am vrut sa trec groza dar…nu stiu daca aici (acolo) se potrivea. 🙂

 27. Decembrie 29, 2008 la 13:43
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Cică “să trec Groza”. Ahahaha. Ca la şcoală. Nu scrii, că treci! Şi maghiarii nu dau lucrare, că fac lucrare. 😀 Ce drăguţ!

 28. Decembrie 29, 2008 la 14:58
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Of, a trecut Groza la critici de text. 😀
  Bine, dar am scris “sa scriu” odata, de ce sa ma repet si sa ma plictisesc?
  Mai bine trec..bla bla bla (stiu ca nu mai are sens, dar fetele vorbesc /scriu mult oricum)

 29. Decembrie 29, 2008 la 16:35
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Pînă la sfîrsitul anului mai scrii un articol, da ? Ca să nu-ţi zic ceva despre stat sarmale in gît, da ?
  Compunere liberă cu tema: “cum mi-am petrecut vacanţa la părinţi la Zalău unde-i ţuică căcălău“.
  (fără virgulă după ţuică)

 30. Martie 29, 2017 la 21:03
  link permanent

  Am cautat si eu frizerie bucuresti sector 1 si am dat de site-ul
  asta. Imi place ce ai scris si as vrea sa adaug si eu cateva cuvinte.

  Personal am fost la Jovial din Strada Sfânta Vineri,
  25, București. care au telefon: 0748 149 599 si i-am gasit, cautand evident balayage sectorul 3
  Vreau sa spun ca am fost multumita si ca merita sa bati drumul pana in centru.
  Am vazut ca au activitate si pe facebook si au si un site misto.

  Pare sau nu a reclama, eu personal am fost super incantata
  si vreau sa ofer si altora posibilitatea de a alege. Incercati si postati si voi
  parerea voastra despre ei.

 31. Aprilie 12, 2021 la 16:24
  link permanent
  Iterrytet zice ca:

  https://fcialisj.com/ – best place to buy cialis online reviews

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)