jeg.ro: turul ţării – Oida!

sari la comentarii

[dacă vă merge în poze, link direct la Tril sau alternativă YouTube, pentru HD]

HA!

AÅŸa cum v-am promis (mai exact – altfel), la doar prea târziu timp după ce m-aÅ£i tot futut la cap că “da’ cââând pleci?”, iată, m-am prăvălit, în sfârÅŸit, scârbelor, în turul ţării.

Am zis că merg cu un triciclu Pegas. ÅžtiÅ£i, pentru că mi-aÅ£i ÅŸi dat bani pentru el. ÃŽnsă – necaz! – i-am băut. Da’ nu erau bugăţi oricum (nici de băut, nici de ce-mi trebuia). Fiindcă aveam nevoie de două Å£oagle pe atunci, considerând că urma să pedalez ÅŸi cu iubitul meu amic Florian “Flo” Reisenbichler, din Austria, care a venit anume pentru asta.

Da’ am zis io multe – nu numa’ triciclul – ÅŸi nu le-am făcut. Asta, însă, da. Am plecat. Printre altele ce le-am zis ÅŸi nu le-am făcut, însă ba da.

În acest sens, ceilalţi iubiţi ai mei (fiindcă am mai mulţi), de la Low Riders, mi-au livrat fără crâcnire, şi chiar cu plăcere aş zice, două modele Gangsta! Biciclete joase, ca IQ-ul meu. Deci avem tot!

Unde eram? A, nu eram nicăieri. Dar voi fi, pentru că Radu Ceuca s-a jurat pe Precistă că-mi pune widget de “unde îs”, cu hartă. Ca să vedeÅ£i voi.

***

Aşa că iată planul!

PE UNDE!

ÃŽn afară de punctele/oraÅŸele pe care vreau să le ating eu, traseul este făcut de mumă-mea ÅŸi tată-miu, care-s agenÅ£i de turism ÅŸi mi-au zis ei că pe unde să merg. Da’ nu înseamnă că mă ÅŸi duc io pă unde vor ei, că io nu-s sclavu’ nimănui. Da’-n principiu cam pe acolo o să merg.

Dacă nu cumva deviez şi nu mai merg pe acolo, că pe altundeva. Deci orientativ.

De asemenea, voi trece pe la cei care au donat iniÅ£ial pentru excursia asta. Pentru că mi-au rămas datori cu a mă hrăni. Că mie nu-mi daÅ£i bani pă gratis. Auzitu-m-aÅ£i?! Ideea iniÅ£ială era să aduc banii înapoi, cei pe care-i băusem iniÅ£ial ÅŸi n-am mai luat triciclu, fiindcă mi-a intrat salariul fix cu câteva zile înainte să plec. Da’ ÅŸtiÅ£i cum câteva zile sunt deja prea multe, i-am spart. Dar i-am spart util: 1 remorcă Å£ogletă – 500 lei (agregat plus drum, de la un domn din Bacău, care s-a oferit să mă ÅŸi găzduiască ÅŸi hrănească ÅŸi veselească); de restu’, diverse alte cheltuieli de protecÅ£ie ÅŸi etc.

Mi-am făcut şi măgăoaie de aia mică, ciripeala pentru obsedaţi: http://twitter.com/grozadarius. Mă puteţi urma acolo, ca pe-un postfet.

***

IDEI!

VIZITE. Voi trece pe la oricine vrea, dacă nu-i ocol prea mare de la traseu, care-i haotic, deci vujeÅŸte cu oricine. Numa’ să-mi spuie din timp, pe mail sau la telefon. AÅŸa că dormim în cort, eu ÅŸi cu Flo.

Am păstrat conceptul de a intra la nunţi, căci de aia purtăm costume pe şi după noi, nu de tâmpiţi. (De tâmpiţi facem alte lucruri, printre care că am plecat.) Aşa că, pe lângă ce sperăm să găsim noi de pulele noastre, dacă aveţi prim preajmă nunţi, ale voastre sau ale altora, să ne ziceţi, deoarece am dori să intrăm în ele.

HALEALĂ. Gazdele, ca să dormim la ele, se obligă să ne dea după cum urmează: conserve de ananas; conserve de pateu (DE PORC!); conserve de fasole cu cârnaţi, ciocolate de diverse tipuri pentru energie, biscuiţi, alte lucruri. Plus că ne vor hrăni mâncare gătită, la ei acasă. De asemenea, ne vor duce ca să beau diverse alcoale, pe mine şi pe coechipierul meu nazist. Şi, mai mult, ne vor purta în diverse locuri de interes turistic, unde se vor ocupa de noi. Iar noi îi vom mângia pe creştete şi le vom strânge călduros mâinile şi le vom fi recunoscători. Bine?

Nu uitaÅ£i: să ne hrăniÅ£i paste. Făinoase. Că au carbohidraÅ£i. Åži-mi plac mie pastele oriÅŸicum. Da’-n principiu mi-a zis DuÅ£u că alea e indicat, să avem ce arde. Sex nu dorim, în mod special. Da’ fiindcă nu-i politicos să refuzăm, secÅ£ia boli venerice ÅŸi plăceri carnale la care eu nu mă dedau fiindcă sunt divin se află în subordinea lui Flo, căruia îi cedez ÅŸi porÅ£ia mea. O să doresc, totuÅŸi, să filmez.

BIŞTĂREI. Scopul îi să nu cheltuim, pe cât posibil, bani sau cel puţin nu ai noştri. În mare măsură pentru că nici nu îi avem.

Dar vom accepta donaÅ£ii! ÃŽNSÄ‚! Ele vor fi utilizate exclusiv în scopul unei petreceri finale, cu dat de băut, la întoarcere, unde pot veni donatorii ÅŸi fiinÅ£e umane, în general; cu animale de companie, dacă au. Eventual, vom accesa banii pentru urgenÅ£e – accidente nesperate, cheltuieli de reparaÅ£ii etc. Dacă NU se strâng destui (bani) pe parcus, cât de-un chef monstru ÅŸi nu avem cheltuieli pe parcurs, trimitem banii înapoi – câţi or fi rămânând, în caz că ne sucim ceva. Banii vor fi contorizaÅ£i public după extrasul de cont (cu păstrarea confidenÅ£ialităţii donatorilor, desigur). Vom alege la final un birt, din obÅŸtea Cluj, unde să se Å£ie prosteala. Poate Le Général, poate Irish Music Pub. Să vedem care ne face o ofertă de a nu plăti mai bună.

IBANUL: RO44 BTRL 0130 1201 H987 93XX, Banca Transilvania Cluj, Darius Groza

ÃŽn Zalău, unde se va Å£ine finish-ul mic, înainte de marea sosire cu pompă, vom organiza chef la Tavernă. De către PiÅŸto ÅŸi Dorel, care află cu această ocazie de eveniment. Deci să se ocupă, vă iubesc! Să-mi cumpăraÅ£’ albumul!

***

DIVERSE MULÅ¢AMURI!

COMPUPADOR. Sfântului Tudor Ciortea, de la Noumax, fiindcă iubitul de el mi-a împrumutat laptopul lui (deci al lui, de acasă, ăla cu care face de mâncare pentru el ÅŸi familia sa), un Macbook Pro de 17”, care să-l umilească pe-al meu când îmi editez filmele. Ceea ce-a ÅŸi făcut, fiindcă fără ramii săi ÅŸi bateria mai bună, hardu’ mai mare ÅŸi, în general, bunăvoinţă, voi aÅ£i fi văzut filmele mai târziu. Fapt referitor la care vă doare adânc în fund, da’ pe mine mă-ncurcă rău de tot. Dar de acum, însă, nu. MulÅ£am, Tudor, cel mai dintre logistică de pe Terră. Deci ce-am zis? Noumax. Cu multe recomandări de bravo pe magazin ÅŸi pe service. Clic-ce? Noumax.

TRANSPORT. Despre Low Riders ÅŸi cele pe care le călărim, am mai spus. Mai doresc să-l amintesc pe Radu Gorgu, care ne-a livrat Å£ogletele una-două, nu căăă…

Sergiu BiriÅŸ, care s-a spetit pentru o cameră video HD, nu pe miniDV. Chiar dacă n-am reuÅŸit s-o ciordim. Da’ măcar de Trilulilu mă poci bucura.

TIMP. De la Vitrina am primit un generos concediu (atât plătit cât ÅŸi neplătit) ÅŸi în general primesc tot felul de bani, care-mi sunt extrem de utili de cele mai multe ori. Deci ÅŸefei, pentru ei, iar colegilor în general, de la care aÅŸtept să-mi mulÅ£umescă înapoi că lipsesc. Sau poate doriÅ£i să mă-ntorc mai repede?…

ECHIPAMENT. Lui Bodoki “Laci” Vasile – de la ÅŸopul de Å£oglete Parmenas din Zalău ÅŸi mecanicilor Gabor ÅŸi Joska tot de acolo, aÅŸ dori să le mulţămiesc pentru echipamentele de călătorile, de la stopuri, la fanion ÅŸi la pelerine de ploaie. MulÅ£umim tantii anonime care nu lucrează la Melimelăi, nici la Naichi, pentru pacheÅ£oiu’ de călătorie, pe care mi l-a trimis înainte să plec.

***

NEAJUNSURI!

Avem două probleme majore cu care ne confruntăm pe drum. Le dau acilişea, poate se găseşte o soluţie pe traseu, deşi mă îndoiesc.

1. Avem o cameră Canon HV20, HD, foarte bună… însă care filmează pe miniDV, ceea ce face importul video destul de greoi (adică în timp real, cu spaÅ£iu pe hard mare, cu putere de editare mai scăzută). O dăm la schimb, garanÅ£ie sau luăm în gazdă o cameră la fel de HD, da’ pe HDD sau SD.

2. BicicleÅ£elele noastre au o singură viteză: cât poÅ£i pedala. Ne-ar folosi viteze atât în sus, pentru când luăm viteză (ÅŸ-am putea mai repede), da’ mai ales în jos (pentru urcări). Aruncăm ÅŸopurilor de service de Å£oaglă de pe întinsul ţării provocarea de a găsi o soluÅ£uie. ExperÅ£ii de Cluj ÅŸi mai puÅ£in experÅ£ii au întâmpinat următoarele imposibilităţi: pentru butuc cu roÅ£i dinÅ£ate, ne lipsesc câţiva centimetri buni în lăţimea furcii pe spate. Care s-ar putea ajusta, dar e nevoie de precizie, deci cineva care ÅŸtie, deci nu noi. Pentru butuc cu viteze interioare, ne lipsesc cam 1,5 cm ÅŸi nu se poate fura din despărÅ£itoare. Åži aici ar fi ca soluÅ£ie îndoirea cadrului. Dimensiunea butucului actual este nu-ÅŸtiu-cât. Da’ o să dau niÅŸte poze. Dacă ÅŸtiÅ£i vreun prodigios într-ale acestea pe traseu, să ne anunÅ£aÅ£i.

Cine crede că are o soluţie, cu îndoirea cadrului, fără etc., suntem receptivi la a ne oferi ţoaglele noastre pe gratis, pentru onoarea de a le drege.

***


ALTE SEMNE DE EXCLAMARE!

Pentru că este un tur roÅŸugalbenÅŸialbastru, voi încerca din toate puterile să îl păstrez astfel (chit că vine imbecilu’ de austriac – nu vă faceÅ£i griji, nu înÅ£elege o boabă). ÃŽn sensul că voi face întregul posibil să Å£iu muzichia din cea românească (partea bună a ei), iar de acolo să pornească restul. Mai puÅ£in când suntem în Secuime, când vom tributa acea zonă.

Hudrea, boule, mi-am luat licenÅ£a, mânca-mi-ai minju’, cu 10, tâmpitule!

***

Sâmbătă – duminică – luni

Am plecat sâmbătă, pe la să tot fi fost 15:00. Am urcat Feleacu prin forÅ£a pasului, împingând Å£oaglele ÅŸi căruÅ£u’ pe deal în sus, prin puterea braÅ£elor noastre vânjoase. Ne-am bătut propriul record de 0 km cu unul nou, cunoscut ÅŸi drept primul, de 55 de km, până seara la 21:00.

Am înnoptat în localitatea Unirea, din judeÅ£ul Alba, pentru că acolo era noaptea când am ajuns într-însa. ÃŽn afară că ne freacă roÅ£ile prelata de la remorcuţă, iar frânghia de tracÅ£iune cu care ne unim biÅ£ele la urcare este colorată într-un inspirat curcubeu gay, am un ursuleÅ£ roz care ne face să părem pedofili, precum ÅŸi că Flo doreÅŸte nespus să vadă neapărat cât prindem pe deal în jos, în timp ce eu doresc foarte spus să cronometrăm, cât timp nu prea murim (ÅŸi am prins – el 64 virgulă ceva, cu biÅ£a liberă, iar eu 77, tăt aÅŸa), magnifica excursie pare să se contureze aÅŸa cum am încercat să ne-o definim: magnifică. Ah, adăugând ÅŸi că după ce-am urcat Feleacu’ de ne-a ieÅŸit sufletul din chept, juma’ din timpul total, ca norocul am avut coborâri destul de abrubpte ÅŸi doar câteva alte urcări.

Unirea este o aşezare cu case şi oameni care le-au construit ca să locuiască în interiorul lor. Printre ele se află străzi, iar la sfârşitul acestora se regăseşte capătul satului, pentru că ce căcat altceva să se întâmple?

Localnici sunt prietenoşi, iar locşorul nostru de campare a fost lângă vestiarul oaspeţilor stadionului clubului sportiv S.C. Florida Impex Unirea şi casa domnului Csabi, care ne-a dat o cârcă de castraveţi şi cafea.

Am pornit a doua zi spre Alba-SebeÅŸ, iar pe drum am primit de la tatăl lui Bobi, nenea Ionel, din Gârbova de jos, clisă ÅŸi pită. Mâncare ce-mi ajută numa’ bine la a-mi fute bunătate de cură de slăbire deja de trei luni începută. Poate totuÅŸi recuperez hămălind căruÅ£oiu’ de 100 de kile, tot la 30 de metri, pe pantă.

Am ajuns în Alba-Iulia, că aşa am şi vrut, cam pe la după-masă, iar Horvat Cristian ne-a dat 5 lei de ciocolată, pe când Semi ne-a condus în afara oraşului şi s-a extaziat două zile la rând prin sms, că şi el vrea cu noi. Ceea ce nu se poate.

Am “forÅ£at” spre SebeÅŸ, care-i un oraÅŸ foarte frumos ÅŸi curăţel, plin de alienaÅ£i mintal în piaÅ£eta centrală, dintr-un motiv sau altul. Åži populată de proasta aia cretină, cu pudelul, care mi-a zis că ea nu stă acolo, da’ când am intrat într-o curte să-ntreb dacă ne lasă să le folosim un petec de iarbă de pus sub cort, ghici al cui era? Exact, alt proastei. Care ne-a zis “Ba da, desigur că locuieÅŸte cineva aici, dar nu vrem să vă lăsăm.” Imbecila. ÃŽnsă grăsunul paznic al Primăriei a aranjat cu poliÅ£ia comunitară, de-am dormit în parcul Arwdaseljfsl, sub pavăza îmbietoare a unei splendide furtuni cu fulgere ÅŸi torente.

Pe drum ne-am intalnit cu Bungust, care a recunoscut site-ul şi a oprit să ne salute. Iubiiitul de el. Şi iubita lui.

Luni dimineaţa ne-am cărat din Sebeş spre Sibiu, către ceea ce se anunţa de către cunoscători drept o lină coborâre, dovedindu-se o înfiorătoare urcare. Însă, în mod surprinzător, fiind ziua în care am pornit cel mai târziu, cu traseul cel mai cretin, am urcat kilometri per zi la 65 de kilometri (mă rog, în doar 4-5 ore din acea zi, cu o medie de 10 km pe oră), aducând totalul la 201, când intram în frumoasa Cisnădie, obştea lui Flaviu Comănesc, unde-am mâncat precum nişte sparţi. Pe drum l-am pescuit pe germanul Robinson, care face şi el ceva cu mountainbike-ul spre, nu-ştiu-unde.

***

Oida este o interjecÅ£ie din Austria, care se foloseÅŸte oricând, fiind un fel de “Pfoai!”

Dilema de la finele articolul trecut era cornuleţe de alea cu aluat şi cu cacao şi fără, rulate, cu ciocolată care se topeşte înăuntru, fie proaspete, fie încălzite la microunde. Şi cu cocos, poate, un pic deasupra. Le făcea muma primei iubite, le făcea şi mami şi bunica şi se şi găseau în comerţ. Mi se pare că astea erau, deşi acum când casc şi-mi vine gust în gură de ceva dulce, conform descrierii, la ele mă gândesc.

32 comentarii

zi si tu ceva
 1. Septembrie 17, 2021 la 19:40
  link permanent
  Suelig zice ca:

  where to buy sildenafil usa

 2. Septembrie 17, 2021 la 19:44
  link permanent
  Paullig zice ca:

  prednisolone tablets buy online

 3. Septembrie 17, 2021 la 22:46
  link permanent
  Mialig zice ca:

  lisinopril 20 mg price

 4. Septembrie 17, 2021 la 23:49
  link permanent
  Marklig zice ca:

  sildenafil 120

 5. Septembrie 18, 2021 la 00:36
  link permanent
  Evalig zice ca:

  generic tadalafil in us

 6. Septembrie 18, 2021 la 01:25
  link permanent
  Mialig zice ca:

  otc cialis 2019

 7. Septembrie 18, 2021 la 02:24
  link permanent
  Suelig zice ca:

  buy cialis online in india

 8. Septembrie 18, 2021 la 03:18
  link permanent
  Samlig zice ca:

  lisinopril 20mg tablets

 9. Septembrie 18, 2021 la 03:57
  link permanent
  Ivylig zice ca:

  can i buy furosemide over the counter

 10. Septembrie 18, 2021 la 05:01
  link permanent
  Ivylig zice ca:

  tretinoin .1 cream online

 11. Septembrie 18, 2021 la 05:50
  link permanent
  Nicklig zice ca:

  best price for tadalafil tablets

 12. Septembrie 18, 2021 la 06:16
  link permanent
  Ivylig zice ca:

  stromectol tablet 3 mg

 13. Septembrie 18, 2021 la 06:36
  link permanent
  Nicklig zice ca:

  buy tadalafil 60mg

 14. Septembrie 18, 2021 la 06:54
  link permanent
  Janelig zice ca:

  viagra online pills

 15. Septembrie 18, 2021 la 07:13
  link permanent
  actioro zice ca:

  60mg priligy

 16. Septembrie 18, 2021 la 07:15
  link permanent
  Suelig zice ca:

  order generic cialis

 17. Septembrie 18, 2021 la 08:14
  link permanent
  Mialig zice ca:

  cost of metformin canada

 18. Septembrie 18, 2021 la 08:59
  link permanent
  Annalig zice ca:

  buy viagra cheap online

 19. Septembrie 18, 2021 la 09:18
  link permanent
  Reusuar zice ca:

  Lasix

 20. Septembrie 18, 2021 la 09:44
  link permanent
  Evalig zice ca:

  cheapest xenical online

 21. Septembrie 18, 2021 la 09:53
  link permanent
  Annalig zice ca:

  cialis usa pharmacy

 22. Septembrie 18, 2021 la 10:18
  link permanent
  Annalig zice ca:

  online generic viagra canada

 23. Septembrie 18, 2021 la 11:32
  link permanent
  Mialig zice ca:

  lisinopril 20 12.5 mg

 24. Septembrie 18, 2021 la 11:46
  link permanent
  Evalig zice ca:

  cialis 10mg daily

 25. Septembrie 18, 2021 la 12:38
  link permanent
  escort zice ca:

  escort

 26. Septembrie 18, 2021 la 13:02
  link permanent
  escort zice ca:

  escort

 27. Septembrie 18, 2021 la 13:05
  link permanent

  Canadian Team Pharmacy

 28. Septembrie 18, 2021 la 13:05
  link permanent
  Janelig zice ca:

  viagra price online india

 29. Septembrie 18, 2021 la 13:15
  link permanent

  istanbul bayan escort

 30. Septembrie 18, 2021 la 13:16
  link permanent

  istanbul bayan escort

 31. Septembrie 18, 2021 la 13:47
  link permanent
  Janelig zice ca:

  prednisolone 4 mg tablets

 32. Septembrie 18, 2021 la 16:09
  link permanent
  Lisalig zice ca:

  buy brand name viagra

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)