Dacă e să privim în urmă, ne vom aminti că articolele mele au mai avut titluri bune şi în trecut. Deci, se poate!

sari la comentarii

ALERTĂ! Azi am fost anunţat via Internet, de către persoane aproapiate fetii (adică ea înşivă), că zilele trecute s-a dus unde?! La solar. Situaţia devine dramatică. În octombrie, eu o să umblu cu Cleopatra pe stradă. Şi nu în sensu’ bun…

Am descoperit că primele patru întrebări când vine vorba de căţei sau bebeluşi sunt aceleaşi în oricare dintre situaţii: E fetiţă sau băieţel? Cum îl/o cheamă? Cât timp are? Ce-i daţi să mânânce?

Cu mare pompă şi fast vă anunţ că recent am ochit o nouă stimabilă domnişoară, care a trecut testele preliminare pentru a avansa în grad de Augustină şi, de ce nu, poate chiar Primă Doamnă Jeg, într-un oarecare viitor apropiat.

Tânăra este încă o ingenuă, negăsindu-şi până acum drumul cel drept către Jeg. Deci nu bănuieşte nimica-nimicuţ. Aşa că îmi voi folosi toată iscusinţa binecunoscută şi farmecele atent falsificate ca s-o îmbrobodesc într-o magnifică relaţie, vorbindu-i şlăgalnic despre eroica mea operaţie testiculară care o va îndupleca, nenumăratele-mi eşecuri sentimentale care o vor pătrunde până la bocet şi toate celălalte unelte meschine pe care le-am clocit într-acest sens de-a lungul timpului, anume pentru astfel de utilizări.

Vă rog să vă stăviliţi emoţia, pentru că nu va dura mult până acest lucru se va înfăptui. Precum nici nu va dura mult până când totul se va sfârşi cu tragedie. Dar asta nu ne împiedică să privim cu înfrigurare desfăşurarea dramatică de evenimente.

La momentul critic al publicării acestui articol, planul meu malefic va fi deja demult demarat fără privit îndărăt, iar pe când voi vă veţi fi găsind pigulind greşeli de redactare dintre aceste rânduri, eu şi domniţa ne vom fi împletit armonic de ceva vreme, intenţiile mele mârşave încununându-mi-se-vor-fi-fiind de succes. Aceasta a fost cea mai complicată declinare verbală ce i-a fost dată Jegului să o vază până în prezent, iar la ea au contribuit 4 oameni; pe lângă mie, le mulţumesc lui Moafle, Hendea şi Palti.

De aceea vă invit să votăm.

{democracy:11}

***

PentruCaSuntetiOCiurdaDeParazitiContra-Productivi

Pe lângă comanda primită la serviciu de a crea un concept şi macheta aferentă pentru o panglică de coroană funerară (unde eu aş fi avut ceva creativ pe neconvenţional, morbid, pe target, da’ din păcate s-a anulat), în săptămâna ce s-a sfâşit odată cu terminarea săptămânii ce tocmai a trecut, m-am ocupat intens cu a produce UN naming de brand pentru un client.

Pentru acest un nume am scornit, aşa, v’o să tot fie 50 de variante. Asta pentru că, la indicaţiile şefei de-a ne mai apropia în firmă, am permis să se creeze iluzia prieteniei mele strânse cu Răzvan de la Client Service, care, cu această ocazie, şi-a închipuit greşit că îmi place de el.

Am strâns sub atenta lui supraveghere vreo câteva duzini bune de alternative mai mult sau mai puţin fericite pentru nume, pe care, tot din 5 în 5 în 5, Răzvănel mi le respingea drăgăstos, probabil fiindcă-i plăceau într-atât, încât nu-i venea să le mai dea din casă. Variante, pe care, în caz de forţă majoră, le pot adapta pe aproape orice client care mi-ar mai trece prin tastatură, vreodată, în întreaga viaţă şi să şi las moştenire câteva.

Puţine dintre aceste nume au ajuns la clientul în sine, ca să mai poată refuza şi el, sărmanul, ceva, dacă tot plăteşte.

Asta şi nu alta este calea prin care am dezvoltat şi şlefuit măiastru cele mai eficiente metodele care gantează găsirea unui naming bunuţ, pentru orice copywriter de pe Pământ şi din împrejurimi,  cu condiţia să nu se afle în directa subordonare amical-profesională a lui Răzvan Medrea.

Metoda 1. Se intră pe Wikipedia şi se caută cel mai cuprinzător cuvânt care ar descrie produsul. De pildă, dacă produsul este pâine cu grăunţe şi seminţe din trei areale climatice diferite de pe Glob, cuvântul va fi “panificaţie”. Apoi se alege opţiunea de limbă islandeză. Bakarí. Se dă lui Arpad şi se produce un logo, detaliile acestui proces fiind explicate într-un tutorial viitor, după traducerea din maghiară.

Metoda 2. Se intră pe Urban Dictionary şi se caută formula cu cele mai multe conotaţii vulgare din reason to believe-ul produsului. De exemplu, dacă avem un super-market care promite cele mai avantajoase preţuri de pe piaţă, mergem cu gândul la expresia “shop-carting”, care, între multe alte sensuri, înseamnă şi a-ţi căruţa o fată beată din birt până acasă, cu diverse scopuri. Sau “shop-lifting the pooty”, adică a agăţa o pradă uşoară precum este o mamă singură cu copil mic.

Mna, şi acolo, după definiţia termenilor, apar expresii similare. Găsiţi vreo zece cu lejeritate, pe care să le folosiţi.  Shoppe Place. Shop The Chop Retail. Shophista Center. Nu tre’ să ştie musai clientul ce înseamnă fiecare, dacă “sună bine”.

Metoda 3 şi preferata mea. Se iau verbe româneşti de peste trei silabe care reprezintă produsul, dacă acesta ar fi o acţiune. Se declină la perfectul simplu sau mai mult ca perfectul şi se scot diacriticele. După care se citesc cum se scriu.

De exemplu: pentru o kebaberie fără autorizaţie, cu perioada de existenţă cam cât dintre două controale sanitare, avem “a răsfăţa”. Răsfăţaşi. RASFA TASI. Patronul – domnul Rasfa Tasi – este un fin cunoscător al secretelor gastronomice din ţara lui, de unde a fugit în 1995, înscriindu-se la cursurile de stomatologie de la Cluj pentru bursă, facultate pe care a abandonat-o ulterior, ca să-şi deschidă propria afacere din câteva în câteva luni. Trăieşte cu soţia lui pe care a cunoscut-o la un târg de ceaune în Chendremal şi care are deschis un second-hand în cartierul Mănăştur. Este pitch pe naming, dacă vă interesează…

Da’VoiSuntetiDoaroCiurda

43 comentarii

zi si tu ceva
 1. Octombrie 15, 2008 la 13:14
  link permanent
  Zappy zice ca:

  Deci cum asa ceva. Ai stat sa cauti? Nu pot sa cred. Chiar n-ai traba? Fa-mi ceva de mancare atunci.

 2. Octombrie 15, 2008 la 14:18
  link permanent
  toader zice ca:

  zapa, daca ziceam de tine nu aveam loc in comentariu. deci te-am sarit din motive tehnice.

 3. Octombrie 15, 2008 la 14:56
  link permanent
  mirmen zice ca:

  dari, da-ţi aminteşti că tati te-o trimăs c-o pungă plină de porumbei împuşcaţi şi la tanti-ta luţa, să-i facă papricaş şi dragei lia şi ea(de pe atunci tădătoare) te-o-nturnat cu bagaju-napoi :))

 4. Octombrie 15, 2008 la 15:56
  link permanent
  jimerino zice ca:

  2-3 poze n-ar prisosi, zic eu. cauzei adica. cauzei de a vedea grasutu’ dari, mic si cum traista de porumbei in carca. tre’ sa stim sa ne alegem cauzele.

 5. Octombrie 15, 2008 la 16:49
  link permanent
  krakilla zice ca:

  parca il si vad dolofan cu mortaciunile in plasa, cum rula el in pasul caprioarei, singur prin padure, spre tanti Iuta… asta a fost frumos de mic, simpaticul.

 6. Octombrie 15, 2008 la 17:30
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Varianta noua a scufitei, oare? Pai tu sigur scapai de lup, daca-i tranteai plasa cu porumbei peste bot. :))

 7. Octombrie 15, 2008 la 17:47
  link permanent
  Zappy zice ca:

  Vrei sa spui ca poate scapa scufita rosie de el, daca reusea sa fuga mai repede.

 8. Octombrie 15, 2008 la 19:41
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Numai Biblio tace chitic… oare ce ne pregateste ?

 9. Octombrie 15, 2008 la 20:15
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  Oare unde am mai auzit aia cu bebeluşii şi căţeii?

  Observ că vorbiţi despre EU în lipsa-mi şi în ogradă la jeg. Huo, măgarilor! Şi măgăriţelor!

  Ce faci, Bîjel? Merge-merge? Altfel? Cam subţirel articolul, puteai mai mult. Dar eşti pe drumul cel bun, ţine-o tot aşa.

 10. Octombrie 15, 2008 la 20:31
  link permanent
  mirmen zice ca:

  kraki, tanti LUŢA-un pic de atenţie-dar… unie nu mă ajută hudrea, oarecine, să postez, spre deliciul blogogalaxiei, neşte poze cu jegstărul, copchil slab-gloabă (daci mi-i martor) de putea poza pictorial meseriaş pt.lagăr natzy 😛

 11. Octombrie 15, 2008 la 20:47
  link permanent

  Acum eu ma vad in pielea lui Darius, dar nu-s el (ca stiam, si ma comportam ca atare, si anume negam propria piele), si imi imaginez draga de Cleopatra, viitoarea Augusta, lumina ochilor mei cand stau inchisi…. Bai Darius, daca esti un domn de jeg (sau viceversa) macar trage cu pusca dupa ea fara sa cobesti, toti stim maretia de care dai dovada din ceea ce-ti iese din tastatura. In cel mai rau caz ai sa umbli prin padure cu ea intr-o plasa, gandindu-te cum ai sa compui cronica unei iluzii. Si daca te intrebi de ce nu sunt tu e pentru ca eu am o reteta viabila de esec si totusi surprind de fiecare data cu ea… (Mi-am facut si reclama, mai am una: le mai am si cu naming-ul. Nu ezita sa nu ma crezi…)

  In partea mea de lume e bezna, deci Buna si mai ales Seara!

 12. Octombrie 15, 2008 la 21:23
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  … de unde se trage concluzia că dacă te loveşti la un coi începi să te îngraşi…

 13. Octombrie 15, 2008 la 22:05
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Ce să pregătesc mai, am făcut nişte fasole. 🙂 Mi s-a prăjit un pic coolerul şi nu prea mai am prezenţe… nu îmi mai place lungul… e prea fierbinte CPU-ul

 14. Octombrie 15, 2008 la 22:47
  link permanent
  mirmen zice ca:

  marian S, se trage concluzia că îţi lipseşte carmen S de eşti neinspirat 😛

 15. Octombrie 16, 2008 la 00:00
  link permanent
  Basty zice ca:

  Îmi accept responsabilitatea rolului ce mi l-a desemnat toader. El ştie prea bine.

 16. Octombrie 16, 2008 la 07:39
  link permanent
  monica zice ca:

  Da, dar noi nu stim. Deci, ce rol?

 17. Octombrie 16, 2008 la 10:03
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  mirmen, vedem cum facem când reviu în ţara mumă. Musai să facem publice.

 18. Octombrie 16, 2008 la 14:58
  link permanent
  Zappy zice ca:

  ca e pervers monica. de doua ori.

 19. Octombrie 16, 2008 la 15:53
  link permanent
  toader zice ca:

  pervers in sensul bun al cuvantului. ceea ce e un defect.

 20. Octombrie 16, 2008 la 18:14
  link permanent
  monica zice ca:

  Da, toader, nu pot pentru ca sa nu fiu de acord cu toa.
  [acolo la capitalisti numele tau a ramas la fel sau se scrie “toider”…?]

 21. Octombrie 16, 2008 la 22:39
  link permanent
  mihaela zice ca:

  puteti sa credeti ca asa ceva se intampla in romania ? [e de necrezut, acum nu mai spama]

 22. Octombrie 17, 2008 la 09:17
  link permanent
  UnCopilutz zice ca:

  Chuck Norris intră pe JEG. De fapt, a intrat şi nu mai vrea să iasă!

 23. Octombrie 17, 2008 la 10:02
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Chuck Norris nu poate să iasă de pe Jeg, asta-i formularea corectă.

 24. Octombrie 17, 2008 la 10:14
  link permanent
  toader zice ca:

  se scrie dan

 25. Octombrie 17, 2008 la 10:38
  link permanent
  M@riansky zice ca:

  Once, Chuck Norris roundhouse kicked Darius Groza. Darius has been writing funny posts since that day…

 26. Octombrie 17, 2008 la 11:16
  link permanent
  M@riansky zice ca:

  Chuck Norris ştie locaţia EXACTĂ a Elodiei. Chuck Norris ştie cu ce IP ai intrat astă vară. Pentru că Chuck Norris citeşte Jeg.

 27. Octombrie 17, 2008 la 11:20
  link permanent
  M@riansky zice ca:

  Mai vreţi? Google vrea să achiziţioneze JEG. Ca să îl scoată pe Chuck Norris din transă… (sau dintrânsa)

 28. Octombrie 17, 2008 la 11:53
  link permanent
  monica zice ca:

  Chuck-Dorris Groza-Bija.

 29. Octombrie 17, 2008 la 14:11
  link permanent
  toader zice ca:

  asa darius, sa nu uit. data viitoare, cand desigur vei scrie articolul despre defectele forumistilor tai, sa pui drept ilustrare muzicala un cantec cantat de respectiva miruna augustina cu tine acompaniator la ukulele. si anume “de ce dai mama cu biciu’n mine?”

 30. Octombrie 17, 2008 la 14:19
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Mirona…

 31. Octombrie 17, 2008 la 14:55
  link permanent
  Zappy zice ca:

  stie, face si el pe desteptu.

 32. Octombrie 17, 2008 la 14:55
  link permanent
  Zappy zice ca:

  ca si cu carmen de la servici.

 33. Octombrie 17, 2008 la 16:36
  link permanent
  toader zice ca:

  care carmen?

 34. Octombrie 17, 2008 la 16:38
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  “Serviciu”, da?

 35. Octombrie 17, 2008 la 17:37
  link permanent
  Mironeasca zice ca:

  Mai! Sa nu ma implice nimeni in nimic legat de defecte, ne-am inteles?

 36. Octombrie 17, 2008 la 21:38
  link permanent
  Basty zice ca:

  Şoferii din Cluj sunt nişte fascişti retardaţi.

 37. Octombrie 17, 2008 la 21:39
  link permanent
  Basty zice ca:

  I am Clujean and i approve the previous message.

 38. Octombrie 18, 2008 la 01:18
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  I am Clujean too şi aprob ca basty să aprobe ce-a scris mai sus, dar nu sunt de acord cu ce-a scris (mai sus). Nu sunt retardaţi, sunt nişte intelectuali rasaţi.

 39. Octombrie 18, 2008 la 01:39
  link permanent
  monica zice ca:

  Rasaţi. Cu “t”, desigur.

 40. Octombrie 18, 2008 la 09:10
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  @ Darius şi Groza
  Vezi unde s-a ajuns dacă nu faci o dată filmul despre care îţi vorbeam. Lumea a luat-o, şi anume, razna. Raţiunea şi conştiinţa trebuie “lucrată”, altfel îşi alterează gradul de reflectare a realului. Iată de ce filmul este extrem de necesar. Până şi parlamentarii au început să mărească salariile cu 50%, să dea 85% la mama chiar şi fără copii. Nişte cântăreţi de care nu se mai aude vor o lege prin care dacă pui muzică pe blog să dau 1000 lei/lună, sau aşa ceva, sistemul bancar american a căzut, cel european l-a urmat… Lumea întreagă, în special societatea românească, o ia razna fără acel filmuleţ. Chiar vrei să simţi povara întregii lumi pe umerii tăi firav numai pentru că te încăpăţânezi să nu faci acel filmuleţ? Lucrurile sunt la început, încă nu ai văzut ce va să fie mai rău. Sfatul meu este să faci filmuleţul cu Miha altfel pământul va înceta a se mai roti şi va cădea ca prostul în spaţiu, fără să mai aibă vreun rost.

 41. Octombrie 18, 2008 la 14:56
  link permanent
  Marian S. zice ca:

  Da, da, multe lucruri se vor intimpla, are dreptate. Daca iese generatorul din priza si pierdem gravitatia noi scapam usor dar ce-o sa pateasca aia din emisfera sudica, o sa cada in cap bietii de ei…

  Acum lasind gluma la o parte vedeti ca aia cu muzica pe bloguri e chiar groasa. Va invit sa vedeti un punct de vedere corect si documentat:

  http://legi-internet.ro/blogs/index.php?blog=2&title=muzica_pe_internet_ce_se_discuta_de_fapt_1&page=1&more=1&c=1&tb=1&pb=1&disp=single#c13729

  mama ce luuuuuunga eeeee….

 42. Octombrie 18, 2008 la 21:30
  link permanent
  toader zice ca:

  da. blogul monicai o fi el casnic dar e agreabil.

 43. Aprilie 10, 2013 la 07:20
  link permanent
  kocaeli zice ca:

  Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)