Cum?… Cum nu?!

sari la comentarii

Dragă prieteni şi, abia în ultimul rând, stând în picioare, Marius Iulian Bulia,

Vă anunţ festiv că în următoarele două săptămâni voi fi prezent în localitatea Londra, la Seinfeld la spectacol, respectiv în Barcelona, unde, prin bunăvoinţa Vitrina Advertising, eu şi cu Camelia Imbuzan (care şi-a verificat în horoscop dacă e compatibilă după data de naştere cu Barack Obama), vom reprezenta agenţia prin participare la OFFF, de unde vom executa admirabil activităţi de live-totul, pe blogul, Twitterul şi Facebookul Vitrina.

După acest scurt mesaj de la sponsor, aflaţi că îndeletnicirea mea constantă de a scrie aici pe Jeg puţin, rar şi prost nu va fi afectată de aceste desfăşurări de evenimente.

Vă mulţumim pentru înţelegere,

DIRECŢIUNEA!

Vom povesti, în cele ce urmează, despre părinţi, în special ai mei, rezumându-ne doar la maică-mea şi taică-miu, ei fiind, de altfel, singurii mei părinţi.

Carcea, de profesie tatăl meu, este un bucătar extraordinar. Îl ştiţi de pe la evenimentele culinare, sau când găteşte-n duet cu domnul Hădean, independent sau împreună cu care-i umileşte prin pricepere pe mai toţi bucătarii de rang international cu care concurează, după care le dă să mănânce de la el, că-i milos cu ei.

Maică-mea Mirmen, de exemplu, a trăit într-un huzur nemeritat indescriptibil, de când l-a cunoscut, stand tolănită cu burta plină în sus, c-o mână mângâindu-şi ca o faraoancă mâţele turbate de la care am dat eu în astm, citind Sandra Brown din doască-n doască, cu cealaltă mână uitându-se pe net la filmuleţe cu alte mâţe şi cu a treia mână aruncând de la balcon la a treia serie de mâţe vagaboande specialităţile create de taică-miu, atâtea cât nu încăpeau în sine.

În tot acest răstimp, de când sunt cei doi căsătoriţi, taică-miu robotea în bucătărie, pe care altfel şi-a făcut-o singur,  de la instalaţii electrice şi gresie, la mobilier şi dotări, cât maică-mea probabil se întorcea de p-o parte pe cealaltă, chirăind că vrea ceva nou.

În sfârşit, cert este că mie nu-mi place mai nimica din ce găteşte taică-miu, spre oroarea prietenilor mei, care mai sunt invitaţi ocazional la masă.

Însă eu nu mai sufăr mâncarea lui, din motive bine întemeiate: acelea că m-am îmbuibat cu ele de când eram sugar, zi de zi de zi, numa’ dubioşenii gastronomice, niciuna la fel cu ce-am mâncat înainte, toate experimentale. Desigur, acum, la maturitate, pot aprecia ca delicatesă o salată cu rechin. Vreo linte romană din ceva reţetă pe care numai el o are tradusă. Sau vinete cu tahini. Ori vreo supă de creste de cocoş şi alte drăcovenii.

Dar când eram mic tânjeam după o pită cu salam. Un papricaş de pui. O ciorbă de cartofi. Încet-încet, tatăl s-a adaptat dezamăgit şi s-a coborât pe cât a putut la nivelul meu de haple nerecunoscătoare şi, în scârbă, mi-a mai făcut… de mâncare. Lucruri fireşti, care există în oale, se consumă cu lingura sau furculiţa şi care nu au manual cu instrucţiuni de utilizare.

Însă Carcea are un teribil defect, când se nimereşte să chiar apreciez vreo năstruşnicie pe care o încearcă el şi mi-o înfundă pe gât: în terminologia specializată se numeşte obsesia patologică de a nu-mi face o mâncare la fel cum mi-a făcut-o prima dată, odată ce am apucat să-i spun că mi-a plăcut şi că mai vreau.

De pildă, acuma recent, mi-a trimis la serviciu, din alt oraş, să gust musai-musai, o supă cremă de leurdă, cu pită prăjită cu ulei de măsline şi usturoi. Am zis fie. Bag în gură. Călin şi Cami de la Vitrina desigur că au fost extaziaţi. Am făcut o concesie şi am apreciat-o şi eu: Bravo, tati, eşti o divă.

Aşa că îl sun să-i dau feedback, îi zic că vrea şi Grindean, deci să ne facă o ulcică. Care-a fost reacţia lui? “Le-o plăcut? Da’ la toţi? Şi să vă mai fac, deci? Păi, bine că data viitoare vă fac cu măcriş, că se poate şi cu măcriş, să vedeţi cum îi cu măcriş.”

DE CE CÂCAT SĂ VEDEM CUM ÎI CU MĂCRIŞ? CE PIZDA MĂ-SII ARE LEURDA?! NE PLACE CU LEURDĂ! Se poate cu măcriş?… Da’ cu leurdă, cum ai făcut deja şi ne place, cu leurdă se poate, oare, să ne faci o supă cremă de leurdă, care să conţină leurdă, în loc de măcriş, care nu vrem?!

Un alt neajuns al tatălui meu e că dacă îmi face ceva ce, invers, nu-mi place, deci ceva ce detest cu pasiune, fie că ar conţine ciuperci sau alte căcaturi pe care nu le tolerez, este că-mi trimite până la tâmpenie acelaşi fel de mâncare, crezând că mă convinge. Când eram mici, ne-a zis de Sărbători, pregătind răcituri (piftii, aituri, răci), că ne face îngheţată de carne. Că aşa-s părinţii mei, ar spera să fiu deştept, dacă-i musai, totuşi îndeajuns de prost să le meargă.

Mna, şi de când am vomitat prima gură de răcitură şi până în prezent, an de an, ei au impresia că or să mă convingă, cu mecanisme în genul celora că schimbă ceapa verde cu usturoi verde, că adaugă boia şi alte decoraţiuni. Odată taică-miu m-a plătit să mănânc jumătate de porţie. Şi am scârmat un pic în ea, până am decis că eu nu vreau să fiu bogat.

De asemenea, nu ştiu dacă am menţionat, Mirmen e nebună la cap, pentru că vorbeşte singură, dar adresându-se cuiva, deci nu cu sine şi mi se transmite că persistă în a arunca de la balcon cu hrană, în curtea din spatele blocului.

Mamă, te rog insistent, cât lipsesc, să vizitezi reşedinţa Jeg din Cluj-Napoca şi să faci tot ce e omeneşte posibil în a râni ca la o cocină, ca pe când mă întorc, să arate şi casa mea ca un spaţiu locuibil. Ştii la ce mă refer. Însă, în acest proces, te somez public să nu îmi amesteci toate hainele în dulapuri, în ceea ce tu numeşti ordine. Fiindcă eu oricum o să le spăl amestecate şi n-o să le scutur înainte să le întind şi o să le aşez înapoi pe rafturi, înnodate, în haosul care mi-este mie conformabil. Deci mă refer strict la mâzga depusă prin toate muchiile din apartament. De restul nu te atingi. Poftim aici un filmuleţ cu pisicuţe, drept mulţam.

Şi, dat fiind că sunt în “fost-ai lele când ai fost”, doresc să revedem diverse momente din viaţa mea, surprinse audio-video. Cu precădere, iubesc momentan pe: Cami (care şi-a verificat în horoscop dacă e compatibilă după data de naştere cu Barack Obama), Călin, Sebi, Arpi, Vlad Sulea, Mirmen şi Carcea, Cristina Tătar şi Laviniu.

***

***

***

***

***

48 comentarii

zi si tu ceva
 1. Mai 31, 2011 la 16:37
  link permanent
  sepukku zice ca:

  hahahahahahahah ce gras erai

 2. Mai 31, 2011 la 17:22
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Uă!

 3. Mai 31, 2011 la 17:56
  link permanent
  Greektings zice ca:

  Activitatea mea consantă. Nu cumva constantă ?

 4. Mai 31, 2011 la 18:03
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ba da, constantă, cum am scris și eu…

 5. Mai 31, 2011 la 20:31
  link permanent
  Greektings zice ca:

  Am urmarit si “filmul” in care ii iei un interviu mamei tale. Replica ta, de la final, a fost transcrisa gresit. Corect: “Numai dacă vă dădea bilet de la partid”, nu “bilete la partid”. Nu stiu cine a facut transcrierea, dar se pare ca nu te cunostea foarte bine, nu-ti stia particularitatile de exprimare, idiosincraziile dialetului etc etc.

 6. Mai 31, 2011 la 20:37
  link permanent
  Greektings zice ca:

  Ei, te-am adus unde doream, cunoascând propehensiunea ta pentru mistificare. Ha !

  “toate hainele în dulapuri, în ceea ce tu numeşte ordine”. Corect: “Numeşti”. Desigur, putem discuta de posibilitatea unui “tu” care supra-personifică, ca si cum ar fi nevoie de o suplimentare a ideii de persoană la un pronume personal.
  Iarta-ma, dar in goana mea nebuna, in vartejul salbatic chiar, al cautarii linistii si pacii sufletesti, am omis sa te adaug in lista de Mess si sunt nevoit sa te rusinez si sa te vâr cu nasul în gramatică chiar aici, pe blog.

 7. Mai 31, 2011 la 21:13
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Scuză-mă puţin.

  Aşa, nu ştiu despre ce vorbeşti. Io văd acordurile perfect în regulă.

 8. Mai 31, 2011 la 22:31
  link permanent
  F zice ca:

  fain. da’. vechi.

 9. Mai 31, 2011 la 22:33
  link permanent
  Greektings zice ca:

  Nu sunt familiarizat cu expresia “fost-ai lene când ai fost”. E “leneş” ? Nu e o întrebare retorică.

 10. Mai 31, 2011 la 23:21
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Care parte zici?

 11. Iunie 1, 2011 la 00:41
  link permanent
  Sorel zice ca:

  http://www.youtube.com/watch?v=DlJroY_Kr0I

 12. Iunie 1, 2011 la 09:57
  link permanent

  Bă Groza! Tu tăt făr de ruşine… Am tot aşteptat să pui filmuleţul cu schimbare de gardă la vitrina, de examplirisire, sau cu Mihai tuităristulul de pe tiff… şi tu tăt cu vechituri te prezinţi. Ai noroc că era pe acolo şi Miha, că altfel chiar mă enervam rău de tăt. Te-au copiat ăştia la reclama cu tourneo, bineţiorfăcut.

 13. Iunie 1, 2011 la 16:02
  link permanent
  Marian S zice ca:

  “eu şi cu Camelia Imbuzan“ … “vom executa admirabil activităţi de live-totul“

  Ei, asa te vreau!!!

 14. Iunie 1, 2011 la 19:21
  link permanent
  Una zice ca:

  Darius, îți mulțumesc pentru fanteziile pe care le am cu Călin.

 15. Iunie 1, 2011 la 19:57
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ăvai, da’ cu mare plăcere, da’, te rog, mai servește!

 16. Iunie 2, 2011 la 21:26
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  Na jaj, am facutul pofta de mancarea la un bozgorul flamandele. Cine estem @Greektings, estem un colegele sau un uzurpatorele de buna credinta? Pe el dam talentele afara cu matura din casa, in lipsa de inspiration?Qvo vadis?

 17. Iunie 3, 2011 la 20:39
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  Mi lesz belőlem? Na, szabad ember vagyok. Az én szabadságom a te szabadságod. Esik az eső minálunk.

 18. Iunie 3, 2011 la 21:22
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  Ce se va alege de mine? Eu sunt un om liber, iar libertatea mea e si libertatea ta. Ploua la noi. Stii, ma gandesc la Dunare. Da, la Dunarea mea, Dunarea viselor mele, Dunarea sperantelor mele. Ma asteapta Dunarea. Cu bratele deschise ma asteapta Dunarea. Cu dor de viata, cu sunet de valuri, cu nespusa bucurie ma asteapta Dunarea. Eu sunt un om liber, tu esti un om liber, cel care ma citesti acum. Viata buna iti doresc, dragul meu prieten care ma citesti acum!

 19. Iunie 3, 2011 la 21:41
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  http://youtu.be/MJo0sGhAs_w

 20. Iunie 4, 2011 la 13:54
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  http://www.jeg.ro/audio/jerry-seinfeld-live-on-the-o2-arena-london.mp3

 21. Iunie 4, 2011 la 20:55
  link permanent
  Ludmila zice ca:

  Vai, ce mi-a mai plăcut discuţia cu mama ta şi ce cu poftă am râs! Nu mă aşteptam la un post aşa personal pe jeg, dar din moment ce sunt singura impresionată, tind să cred că se trage de la faptul că sunt nouă p’aci, iar restu’ lumii e deja obişnuită (dacă nu chiar sătulă). Şi, spre deosebire de Una, Călin acela îmi e tare antipatic. Ultimul filmuleţ chiar l-am sărit din cauza asta. Să-mi fie cu iertare…

 22. Iunie 7, 2011 la 00:02
  link permanent
  toader zice ca:

  articol … nou?

 23. Iunie 7, 2011 la 14:01
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Bey, sa nu dea dracu` sa maninci castraveti pe acolo, clar???
  Iti pastram noi citiva de aici. Mari, frumosi, dezvoltati, ecologici.

 24. Iunie 8, 2011 la 02:25
  link permanent
  Gia zice ca:

  numa’ la Londra ii Seinfeld?

 25. Iunie 9, 2011 la 16:46
  link permanent
  jimerino zice ca:

  e pe tot netul, teava sa ai.

 26. Iunie 10, 2011 la 17:19
  link permanent
  Marian S zice ca:

  26. Pina la 69 e drum luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuung…

 27. Iunie 10, 2011 la 19:51
  link permanent
  Gia zice ca:

  da, distanta de o femeie.

 28. Iunie 10, 2011 la 22:44
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Gia tocmai ce l-a pizdit crunt pe domnul Marian, rulând în acelaşi timp.

 29. Iunie 11, 2011 la 05:10
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  De câte ori trec pe aici, lumea doarme profund. Nu intră nimeni în schimbul unu? Nu iese nimeni din schimbul trei?

 30. Iunie 11, 2011 la 08:21
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Vedeţi voi, dragii moşului, eu sunt de modă veche. Cînd eu, care am cifra 1 la începutul CNP-ului, mă gîndesc la 69 înseamnă că mă gîndesc la o femeie.
  Gia, dacă nu mă înşeală pe mine memoria, ar trebui să se gîndeasca la un bărbat.
  Dar de, ce să-i facem, unii au prins Europa de bucă mai de aproape, cu tot ce e la modă pe acolo. Inclusiv un 69 mai special, superb, indescriptibil, din care am văzut şi eu destule pe casete VHS, pe vremuri.

  Gia, mintea mea de om bătrîn şi pervers aşteaptă un semn de la tine. Poţi să-mi trimiţi o înregistrare, ceva, sau pune-o pe al optulea tube şi dă-mi link-ul.
  O singură rugăminte am: tu sau partenera ta să aveţi ţîţe mari, că am şi eu un fetiş.

 31. Iunie 11, 2011 la 10:48
  link permanent
  Familia Îțâșă zice ca:

  Slab, Mareane, slab. Mai slab ca ugyved când trage pe nas.

 32. Iunie 14, 2011 la 01:32
  link permanent
  toader zice ca:

  gia.

 33. Iunie 14, 2011 la 20:11
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Ce tot bodogăniţi mă p`aici?

 34. Iunie 15, 2011 la 03:09
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  Estem un Familia de kaka-maka Pîrţîşul care vrem cu totul dinadinsul pentru facem cu aspiratorele action la curul de bozgorele ügyvéd. Acest familia alcatuita din cele mai jalnicele si netalentatele, schioapele la limba si literatura romana, un familia paduchhiosul, puchinosul, ofticosul si kakakiosul, tot musca la curul intelectualul de la ügyvéd, in speranta ca primim ceva inspiration. Siktir ma!

 35. Iunie 15, 2011 la 08:04
  link permanent
  Familia Îţâşă zice ca:

  Adevărat limbaj de intelectual. Iar te-ai îmbătat??

 36. Iunie 15, 2011 la 14:57
  link permanent
  ügyvéd zice ca:

  @Familia lui peste prajit, daca asta ai inteles din postarea anterioara, e treaba ta si a “familiei” tale. Dupa ce ca esti prost, mai si claxonezi. Te-ai luat aiurea de Marian, si nu ai uitat, ros fiind de oftica, sa te iei un pic si de ügyvéd. Absolut gratuit, fiind ca respectivul nu te mai baga in seama. Prietene, nu stiu cine este in spatele acestui nick, dar urat caracter ai. Hai siktir!

 37. Iunie 16, 2011 la 09:19
  link permanent
  Familia Îţâşă zice ca:

  Mai bea un deț și o să fii iar fericit.

 38. Iunie 16, 2011 la 14:17
  link permanent
  windy zice ca:

  3 things about U
  #1-dare to speak up about what U want and what U think
  #2-U have influence over others losers
  #3- your insistence on quality will improve your *sext* lifestyle

 39. Iunie 16, 2011 la 21:30
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Bey, am vrut sa vad si eu cine e windy asta de mai sus, ca le zice bine cu engleza, mai invatam si noi cate ceva.
  Mi se futu browseru`, bre.
  Hai, zic, pisiu vechi, nema putirinta. Sa incercam cu al doilea browser din dotare.
  Plici, acelasi blocaj.
  Ca de obicei: waiting for veveve cutare, transferring data from veveve cutare, futing show la veveve cutare. Adica widgets, le zic ei. Adica pitzipongeala, zic eu.
  Normal, l-am intrebat pe goagle. Si el mi-a zis:
  Tell him (her?) the following sentence: I want to stroke my frenulum through your tonsils.
  Ce dracu a vrut sa zica goagle, ma?

 40. Iunie 16, 2011 la 22:59
  link permanent
  ottffsse zice ca:

  bre mareane, ai buba la sistemu’ de operaţie, probabil foloseşti oberlichturile domnului gates. deci saitul lui vîntosu’ mberge, e ceva blogăreală cu ancestors call, blue cafe, pescuit pă nu ştiu unde, citate latineşti, glume de prost miros, căcat, băşini de struţ. aiureli timp mare şi TL,DR.
  dej n-ai pierdut nimic, în schimb eu da: 5 minute din efemera mea viaţă. ai de dat o finlandia pe chestia asta.

  pe partea perversă a vieţii: iată că familia pîrţâşă a revenit din nefericire la viaţă, picking on his favorite subject, onorabilul avocat bozgoromân.
  asta demonstrează din nou că somnul raţiunii (nu c-ai avea TU vreo urmă de raţiune, darius) naşte monştri. şi cresc ca iedera, ai dracu’.
  să vomităm!

 41. Iunie 18, 2011 la 08:35
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Bre otetefeseeule, nu-i deloc cum zici. Vineri am mai pus pe butuci doua pisiuri, unul mai destept ca altul. E ceva la omu` asta care le baga in boala. Curios, avind in vedere ca e site wordpress, ce dracu`!
  Dar, vorba proverbului, mi se cam rupe. Multumesc pentru recenzia facuta. Astept sa mai intre si altii, sa-mi spuna si ei ce au patit. Ca deja ma-nervez, e chestie de amorul artei.

 42. Iunie 18, 2011 la 18:29
  link permanent
  ottffsse zice ca:

  hai bă că m-am prins eu care-i treaba: ai pc-uri aşa deştepte că se prind dinainte ce boring e globul ăluia şi refuză! nesupunere civică digitală, gen.
  toshiba al meu de 10 ani nu-i aşa deştept.
  deci ai 2 finlandii de dat acum.

 43. Iunie 22, 2011 la 20:03
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Bey, măcar să stingă cineva lumina.

 44. Iunie 27, 2011 la 19:57
  link permanent
  Marian S zice ca:

  44. Ca să nu zică cineva că s-a închis la non-stop, nu de alta.

 45. Iunie 28, 2011 la 21:24
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Da’ stăți, fă, că mai am și treburi, socoteli, lucruri de rezolvat, toate întru Jeg…

 46. Iunie 29, 2011 la 16:38
  link permanent
  montecristo zice ca:

  din 31 mai nu ai mai scris nimic?!

 47. Iunie 29, 2011 la 16:43
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Sunt obosiţel.

 48. Mai 11, 2012 la 00:36
  link permanent
  Jesus Defir zice ca:

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)