“A fii” sau a nu “fii”

sari la comentarii

Ca să scrii o carte trebuie să ţ-…

Ca să scrii o carte trebuie să nu te întrerupă nimeni! Ca să scrii o carte trebuie să ţi se fi întâmplat ceva. Trebuie să te îmbeţi sau trebuie să-ţi fi murit cineva. Sau, ca să scrii o carte, trebuie să nu ţi se fi întâmplat nimic.

Trebuie să ţi se fi întâmplat (sau nu) destule pagini. Trebuie să ştii să scrii sau să ai cuiva cui să-i dictezi repede-repede, când îţi vine ideea. Trebuie să te întorci, s-o corectezi, că ideea ta nu e niciodată destul bună. Cartea ta, în ansamblu, oricum nu e niciodată bună, oricât ai corecta-o. Depinde cât de mult le place şi cât de buni sunt cei cărora le place. Ca norocul pentru ei, nu sunt eu scriitorul şi nici voi cititorii ca să scriem, respectiv citim o carte prea curând.

Şi dacă n-ai ceva de notat sub pat, cartea ta nici măcar nu e. Sau laptopul. Laptopul trebuie să fie bun, mai bun decât cartea, pentru că e mai scump decât ea şi pentru că dacă bootează greu, puteai să fi avut mai bine o hârtie şi-un pix. Nu atât de bune cât cartea, mai ales că-s goale.

Trebuie să ai cine să ţi-o vândă, cine să ţi-o cumpere şi cine să ţi-o citească. Dacă e bunicică, îmi mai trebuie să-ţi mai facă şi poate că ar trebui s-o scumpeşti.

Cărţile mai bune nu au semn de carte, că dacă îs mai bune, o să ţină minte cititorul unde a rămas. Dar asta ţine în principal de tipar. În tipar se decide mai mult sau mai puţin dacă e bună. Aşa că trebuie specificat anume: “să nu-i puneţi, vă rog, semn de carte”. Printre cele mai bune cărţi sunt cele cu cel mai mare raport de pagini citite per timp.

Într-o scală comparativă, cartea oricui ar fi cea mai bună, atâta timp cât oamenii ar fi arşi pe rug, dacă n-o citesc, măcar ca unul dintre aspectele neconvenţionale ale campaniei ei de marketing.

Ca să scrii o carte ar fi preferabil să ştii să scrii “să scrii” cu un doi i şi să nu scrii “scri” cu un i, în formă negativă, ca la “Fii!” şi “Nu fi!”, dacă verbul “a fi” nu ar fi copulativ şi nu i-ar trebui (cu un singur i) nume predicativ. Dar el este. Şi să scrii “cu doi i”, nu cu “doi de i”.

De fapt, nu: ca să scrii o carte, ar fi bine să te-apuci.

***

BajeleNoji

[mulţumim, Nojea]

***

Partea a doua a articolului…

Imbecilul de frate-miu, cunoscut mai mult pe Internet şi în viaţa reală mai puţin drept “Care Dacian?”, a lipsit recent din apartamentul nupţial, durată de vreo o luna de zile, pe motiv că – zice el – s-a dus în Germania, cu lucrul. În tot acest răstimp, a publicat pe fotoblogul său un număr total de 3 poze, dintre care una când s-a întors, din Zalău. Ştiindu-l noi cum lucrează – în sensul că nu – şi cum nu face de fapt poze diafragmă declanşată după diafragmă declanşată – în sensul că ba da – ne rămâne decât să deducem că Dacian a lipsit – da – şi-a luat aparatu cu el – da – însă a făcut doar poze pentru industria porno, deoarece s-a întors cu bani.

Concluzia, odată puse detaliile cap la cap, a fost simplă. Mai mult decât asta, nu-l credem nici c-a ieşit din ţară, da’ nici nu-l bănuim că ar fi întreţinut sex, chiar în contextul propice acestei activităţi.

Ştim cu siguranţă că s-a întors pripit şi s-a tuns urgent, ca să-şi schimbe înfăţişarea. Care, dacă o analizăm la nivel de freză, ne dă un indiciu cu privire la categoria de pe site-urile unde-au ajuns pozele sale. Dar nu înclinaţiile sexuale sunt subiectele discuţiei noastre dintr-acest articol.

Cele toate cele 21 de zile cât a fost plecat, m-a ţinut ba cu şliţu’ desfăcut, ba cu pantalonii pe vine, ba până la urmă tot cu mâna-n chiloţi, că sub nici o formă n-a vrut să dezvăluie clar când se-ntoarce precis. Mă ţinea într-un continuu “deseară”. Ş-atunci, în ciuda cârdurilor de fete care ciripeau necontenit în interfon, eu nimănui nu puteam ca să deschid.

Caut, pe această cale, domnişoară de caracter, fizic atractiv, curată, inteligenţă ridicată, umor, sociabilă dar singură în apartament. Pentru Moafle.

***

Politeţuri şi nu numai…

PanaTa

[mulţumim mie]

***

ServiciiDeParcare

[mulţumim, Dan Chişu]

13 comentarii

zi si tu ceva
 1. Noiembrie 21, 2008 la 18:49
  link permanent
  geretus zice ca:

  cam lung momentu’ …de reculegere…

 2. Noiembrie 21, 2008 la 19:37
  link permanent
  monica zice ca:

  Liniste! Bija este printre noi. Pare ca amusina-n tacere…

 3. Noiembrie 21, 2008 la 22:35
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  @ Sofia
  Se pare că publicul meu se reduce la un entuziast. Mai am o propunere.
  http
  caietuldemuzica.wordpress.com/2008/11/21/gioachino-rossini-barbierul-din-sevilia/

 4. Noiembrie 22, 2008 la 00:07
  link permanent
  Sofia zice ca:

  Hm, asta deja necesita mai multa atentie decat ii pot oferi la serviciu, cu o ureche atenta la muzica din casca si cu cealalta atenta la manager si telefoane.
  Promit sa o ascult in tihna…cu atentie. 🙂 Multumesc
  Asa…de Darius mai stie cineva ceva? Mai trece pe-aici sau si-a luat pseudoconcediu? 😀

 5. Noiembrie 22, 2008 la 00:45
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Nu, îs bine, îs bine. Scriam următoriul articol. Ştiţi, cu asta mă ocup eu aici, la Jeg.

 6. Noiembrie 22, 2008 la 01:14
  link permanent
  Alexandra zice ca:

  Place ce citesc. Mai faci chetă? Spor la scris.

 7. Noiembrie 22, 2008 la 01:17
  link permanent
  toader zice ca:

  poti sa ii trimiti bani si fara cheta. cat ii de lenes nu l-a pus permanent pe banner. asa ca tot tu trebuie sa cauti in paginile precedente unde sa ii pui bani.

 8. Noiembrie 22, 2008 la 02:20
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Da. Toader are dreptate. Da’ cheta de ţogletă e strânsă. Mai trebuie câţiva doar să facă tranzacţia.

 9. Noiembrie 22, 2008 la 13:23
  link permanent
  Alexandra zice ca:

  aştept atunci că-s curioasă ce mai urmează…un mac oare?

 10. Noiembrie 25, 2008 la 12:39
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  De ăla avem, mulţumim. Da’ nu strică şi unu’ nou, ca să bat şniţele pe el.

 11. Decembrie 28, 2008 la 21:53
  link permanent
  Ana lu' Ion zice ca:

  pai,
  cu riscu de a parea emo, ce mai astepti, to wither and die? pune mana pe creionu scapat pe sub masa si foile de xerox, albe, aruncate pe sub pat, si scrie. ca bine ai zis:
  “au, ca să scrii o carte, trebuie să nu ţi se fi întâmplat nimic.”
  si stim cu totii cat de mult nimic nu se intampla zilnic in coltzul de plai mioritic, Zalau

  zau, cred ca te-as citi (asta daca te-as gasi pe vreun torrent site, si nu as plati nimic). nu cred ca ai fi o pierdere de timp.

 12. Decembrie 28, 2008 la 22:24
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Numa’ că io şăd la Cluj amu’. Deci nu mai poci scrie, că aici se întâmplă lucruri, pornind de la teoria ta.

 13. Mai 11, 2012 la 01:14
  link permanent

  You have really done a lot of research on this subject. It shows in the viewpoints you make within this content. You also managed to keep this information interesting and unique. This is useful information

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)