Darius Hero

Dânsa este ea…

D

Mie mi se pare că jurnalele intime sunt o formă incipientă de căpiere și mi se mai pare paradoxal că sunt recomandate de psihologi. Pentru că nu sunt altceva decât echivalentul în scris la a vorbi singur.

Mă gândeam la favoruri. Pentru că trebuie să fiu în continuă vigilență oportunistă, ca să-mi pot dezvolta tot felul de căi proaspete pentru câștiguri nemeritate.

Ce sunt ele, favorurile, de fapt? Păi, sunt lucruri pe care le faci cuiva pentru degeaba și care au un nivel mai ridicat de importanță decât obligațiile înseși, pe care, de asemenea, le faci cuiva, însă constrâns de-o împrejuare, dar din care te și alegi cu oarece.

Să vă explic: pe o favoare nu o poți refuza. Pe obligații da. Că de aia îți cere cineva ceva, ca tu refuzi, iar acel cineva să te oblige! Așa se impune prin definiție. Un deadline la serviciu… eh, flexibil. O intervenție chirugicală… se mai amână. Dar favoarea! Favoarea… Cum spunea domnul profesor Vilmani Ioan, la anatomie și educație sexuală: “Vorba-i ca săgeata – ai dat drumu’, nu se mai întoarce. Băieții, la pubertate, când văd sâni, au tendința să întindă mâna, să apuce și să strângă.” Dar aici discuția devia educativ.

Cum cu vorba, săgeata, băieții și sânii, la fel și cu favoarea: odată acceptată (da’ din oficiu, normal, e doar o formalitate), o favoare nu se poate abandona pe parcurs. Nu poți să nu mai faci o favoare, așa, pe la mijloc. Desigur, te poți despărți, să zicem, de câte una, că nu mai ai chef și toți aveau dreptate… da’ favoarea o duci până la capăt. Poți să-ți trimiți părinții la un loc cu alți părinți trimiși, după ce te-au crescut la țâța lor ca pe-un șărpe. Da’ cu favoarea mori, dacă n-ai îndeplinit-o!

***

Lu-amConsumul

[mulțămim, Zamfe]

***

Din favoruri nu îți iese nimic și ai multe de pierdut. Favoarea, pe partea celui care o face, este o pagubă calculată. Oamenii se pun cu bună știință în situația de a li se cere favoruri, acceptând acest rău în societate. Nu rău necesar. Doar rău. Numai fiindcă exiști ca ființă bipedă, din prima trebuie să faci ceva ce n-ai fi făcut sub nici o formă, dacă nu era să-ți ceară cineva, ca pe-o favoare, care are dreptul s-o facă doar pentru că și el e o ființă bipedă, la fel ca tine.

Favorurile sunt, mai exact, datorii permanente ale oricui, față de oricine le cere. Odată îndeplinite, chiar dacă tu ai făcut ceva pentru cineva, acel cineva nu se leagă prin nimic de a îți înapoia gestul. Ba, mai mult, este injust, la gradul nostru civilizațional la care am ajuns, să ceri o favoare cuiva care ți-a cerut și ție una în trecut. Ca la mâță, unde nu-i voie cu “mâță pe mâță”. (Sudiștilor: leapșa.)

De fapt, cel mai mișel lucru din tot acest cerc vicios este să îndrăznești să scoți ceva dintr-o favoare precedentă. Conform culturii umane, nu există o ticăloșie mai mizerabilă decât să amintești de o favoare îndeplinită cuiva, din care ție nu ți-a ieșit decât deranj.

FavoruriSiObligatii

***

Țara Ungaria a primit un împrumut la limită, fiind recent pusă în postura penibilă de a da faliment, așa, ca țară. Fapt care – nu pot să neg – mă surprinde, considerând că noi suntem insolvabili deja de ceva vreme, fără să se prindă nimenea-n jur.

Deși sugestia mea inițială ar fi fost să-și concedieze toți cetățenii și să angajeze români în loc, la juma’ de preț, care să se fure între ei fără prea multă cheltuială până restabilizează economia, Ferenț Diusy, premier de Panonia, a ales să accepte banii altora, chiar dacă el are, pe niște principii fiscale tot de pe Jeg învățate.

Pentru a dezbate inpolitic corect aceste întâmplări, precum și iminentele lor consecințe, redacția noastră din Cluj-Napoca l-a contactat pe corespondentul Jeg de etnie maghiară, Tibor Zatyi, singurul maghiar online, care, în contextul crizei pecuniare, va transmite tot din Cluj-Napoca, în numele întregii Anyaország.

Eu: Ce se-ntâmplă, mă?
Tibor: Unde?
Eu: Cu criza economică.
Tibor: În Ungaria, aaa, da, dar tot timpul dă faliment Ungaria.
Eu: Cum pulă să “dea faliment”? Tăt cere bani, da’ are.
Tibor: De aia cer bani, pt. că n-au.
Eu: Păi, și io am, da’ cer. Deci explică-mi.
Tibor: Criza economică la unguri?
Eu: Da.
Tibor: Aproape aia s-a întâmplat ca la Islanda; dar aici a fost și mai greu, pt. că au cheltuit toți banii; și au majorat taxele ca să aibă ceva buget.
Eu: Pe ce au cheltui toți banii, Tibor?
Tibor: Pe proiecte nu prea reușite.
Eu: De exemplu, Transilvania.
Tibor: Nu prea știu, nu.
Eu: Confirmi că maghiarii au renunțat la ideea de a fura Ardealul și încearcă acum să-l cumpere piratat, pe piața neagră, cu bani luați împrumut?
Tibor: Cabinetul Orbán a cheltuit pe Transilvania mulți-mulți bani.
Eu: Deci sunteți pe cabinete organizați. Nu știam. Să-mi notez, să dau mai departe. Mi-am surprins un coleg de la serviciu, Arpad Peter (dacă ăsta-i numele lui adevărat), încercând să uploadeze mai mulți giga de pământ nord-vestic românesc, de pe CD-uri, pe niște torrente .hu. Cum comentezi?
Tibor: Să le pune pe trackere bune.
Eu: Mă, fasz. Tu să-mi zici aici cu acorduri între cuvinte, nu căăă. Este adevărat că opinia publică maghiară de pe teritoriul nostru tolerează bisexualitatea pentru că membrii ei nu deosebesc genurile în română?
Tibor: În gramatica maghiară n-avem genuri, ca la română sau germană; dar tolerăm bisexualitatea și nu suntem nici homofobi, dar sunt niște dintre noi, care nu prea, dar ei sunt de pulă, cei ca la voi ala Noua Dreaptă.
Eu: Ce mama dracului și tatăl naibii tot îndrugi acolo? Răspunde la subiect, nu te tot eschiva: vrei să fie limba maghiară obligatorie în școli sau nu?
Tibor: Să fie unde în localitățile, unde majoritatea maghiarilor este mai mare de 30%, în alte parte să fie facultativ.
Eu: De ce 30%?
Tibor: Nu știu.
Eu: Bun. Acuma că am stabilit asta: de ce să fie obligatoriu, dacă la secția maghiară e deja obligatoriu?
Tibor: Pt. că sunt câteva legi pt. polițiști de pildă, care trebuie să știe și limba maghiară în zona noastră (jud. Harghita).
Eu: A cui zonă?!
Tibor: La Odorhei suntem 90% maghiari, 5 români și 5 țigani.
Eu: Greșit! NOI suntem 5% români, cu toți atâția prieteni de-ai noștri țigani, iar voi, ce mai rămâne, 90% maghiari. Sper să nu mai faci confuzia cu “zonele” și ale cui sunt. N-ați vrea, de pildă, să învețe infractorii maghiari legile în română, decât polițiștii, în maghiară?
Tibor: Atunci a cui este Transilvania? de ce să învețe legile, dacă tot fură.
Eu: Ca să nu-și ia pulane inutile peste fețele surprinse, de exemplu. Transilvania este a României, care, după cum trădează numele, este de etnie română.
Tibor: Așa-i. Și nu vine nimeni să-l fure.
Eu: Nu, pentru că este fată. Pe când “-l” este băiat.
Tibor: My fault.
Eu: Vezi, te descurci foarte bine și în engleză, cealaltă limbă de circulație la noi în țară, care nici ea nu este maghiară. Hmm!
Tibor: Dar suntem aproape 1,6 milione, care avem va limba maternă maghiara, dar știm și româna, și engleza, germana ș.a.m.d.
Eu: Și care-i problema?
Tibor: Nu știu, tu întrebi.
Eu Bă, tu ești turc?
Tibor: Nu, secui.
Eu: Ce-ai bun de mâncare?

***

Hai să-ți arăt o poantă. Știi cum parchează miliardarii?

ParcareCJC

Păi, ia ui’ cam așa, mai ales dacă ai loc “în față”, la parcarea Prefecturii și Consiliului Județean și – de ce nu? – dacă ai chiar și limuzina de la C.J, căreia nu-i încape botu’ scump până-n poarta instituț’ei, de câți bani am dat pe ea, dă-le-n pulă de autobuze și – de ce nu? – de pulimi, în general. Tot am văzut pe bloage că se poartă parcările sclintite ale șoferilor la fel, da’ șoferu’ ăsta anume mie tare-mi aducea a Gheorghe Benea de la PSD… pardon, PD-L… mă rog, unde eșuase ultima dată, c-o fi făcut o tură completă și care pesemne se antrenează pentru traficu’ din Bucales, dacă tot dă să fie senator.

Și cre’că și io-i cam aduceam lui, că cu tot atâta surprindere mă uitam eu la cum a parcat, cu câtă se uita el la mine la cum îl pozam.

136 comentarii

 • ma! io tot incerc sa scriu de o juma de ora, da imi tot sare saitu undo, cand are el chef. si ce chestii faine vroiam sa scriu…

 • ala cu vw a parcat asa ca sa nu-l blocheze cineva. ceea ce ma mira e ca vad tipul asta de parcare bucuresteana in cluj..

 • Măi… maestre Groza,
  Eu care mă chinui zilnic cu fraze de genul

  “iata de ce il acuz si ,repet si pe bibliotecarul de FARISEISM SI LIPSA DE ONOARE SI DECENTA. a te juca cu pargrafe din constitutie numai pina unde vrea muschiul tau este o nerusinare fara margini,este o tentativa de a ,SILUI DEMOCRATIA SI A O DEFORMA,ASA CUM CEI 322 AU FACUT IN ANUL 2007 SI O PARTE DIN 2008.”

  şi mai înţeleg din când în când ce vrea să spune poetul în frază, sincer îţi spun, ca la un frate mai mare, nu m-am prins şi nici nu mă prind.

  Dacă eu scriam o frază poetică de genul “Îl simt venirea, parterne care, de sângele bovin sunt trase, nu de suflet”, domnia voastră înţelegeţi rocada partern/care cu terne/parcare?

 • ma, m-am ris. si o fost in primu’ rind finca era dialogu cu unguru.

  cred ca ti-ar iesi textele si mai fain daca ai mai baga cate un dialog d-asta de pa mess.

  dai mai bine in cuplu(ri).

  nota: nu dialoguri in care numa ragi ca timpitu : “proastoooo”, ne-am inteles?

 • este prima oara cand postez pe acest blog. te citesc de mult si mi-a luat ceva timp sa-mi fac curaj sa abordez comentariile. desigur, nu am nimic relevant de spus si probabil lumea se intreaba de ce ti-ai face curaj, sa spui… nimic. nu le pot raspunde ca sunt batut(a) in cap. oricum, poate vrei sa facem un link exchange. adresa mea de mess este fata_visurilor_tale_nr1@yahoo sau jmekeru_din_carpati@yahoo. astept raspuns!

  pup

 • @ krakilla
  Bine aţi venit pe blog. Adresa mea este de email smălţuit: băiatul_de_la_pagina_5@yuhu.con
  Cea de mess este doar puştiul_din_revistă, pe toate sursele de comunicare. 🙂

 • aut of cueshtion: auzi mai domnisoara semipopescu. zî respectivului sa bage la cap ca toader il someaza pe domnu’ sa nu mai expecteze prea indelung ca il sanctioneaza.

 • 😆 ti-ai pus in cap sa ma mariti, mai toadere? [monica facind off-topic si asteptind un ban sanatos de la Darius – ca si noi i-am dat… mai multi. Vreo 1001]

 • Desigur ca nu. Bicameralul stinks mai rau ca un bradut de masina (ce-i aici? concurs? cine-i mai offtopic? desigur ca da.)

 • nu stiu daca e obiectul articolului dar sigur e o legatura intre parlamentul bicameral si maritisul popescului.

 • Puţa e unicamerală. Pluricavernoasă, dar unicamerală.

  Ah, staţi, vorbesc de o chestie pe care doar eu o folosesc din cei de aici. Scuze. Continuaţi cu ochii, urechile, etc.

  [am aprins fitilul]

 • @ Basty
  Eu nu am spus că ar fi nefolositoare, am spus ca sunt auxiliare. Acum contează şi de la caz la caz, pentru fiecare, uni trăiesc ca să culeagă informaţie, alţi… ca să facă pipi. 🙂 Dumneavoastră vă puteţi folosi cu încredere în continuare viaţa pentru a folosi unicameralul, nu deranjaţi pe nimeni.

 • Da. Noroc cu el căci consideră puţa instrumentul cu care face pipi. Altfel, dacă ar afla că se mai foloseşte şi la altele….

 • Draga Toadere….
  Ma bucur ca mai vb si de alte chestii decat tricicluri…
  Si ma mai bucur ca mai sunt si altii care vad lucrurile in acelasi mod ca si mine…
  Pacat ca suntem putini…si nu ne baga nimeni in seama…

 • …. m-am grabit sa dau enter…

  Ati vazut cate americani s-au dus la vot?!? 60%…
  Oare daca am face si noi la fel… s-ar schimba ceva?
  Eu as zice ca da…
  Sa va explic :
  Un dobitoc ( din cei multi care populeaza tzara asta) are un vot cu aceeasi valoare ca al nostru…
  Ei.. ( dobitocii) se cam duc la vot… De ce? Din varii motive ( se mai lasa cu cate-o tuica, un mic whatever)
  Noi… nu ne ducem ( presupun acu…ca suntem numa luminati la minte pe blogul asta, in frunte cu Stapanau Jeg)
  De ce? Pentru ca ne doare in paispe… nu agreem pe nimeni ( recunosc si eu sunt in aceasta ipostaza) …
  Rezultatul? In tara asta alegerile sunt decise de dobitoci…
  Da…poate n-o fi pe cine sa alegem ca oferta-i slaba…
  Da dintre aia, poate gasim unu doi, care macar sa nu promita pomeni din astea, si sa aiba 1-2 idei cum sa merem inainte…
  Io… o sa votez data asta ( n-am facut-o de ceva vreme) pentru ca in mod clar… nu vreau sa iasa PSD, PDL, PC,PRM… intr-un cuvant idiotii care au votat in parlament caricatura de lege cu salariile la profesori…

 • 🙂
  M-am enervat singur de fo 2 saptamani incoa’… si m-am refulat aici…

  Continuati cu putza lu basty…

 • @ geretus
  Nu râde de microporosul cavernos a lui basty… el foloseşte această unealtă la spart nuci… de cocos. 🙂 Dar degeaba ai un unicameral dacă n-ai cohoane bicamerale. 🙂 Dacă lipseşte bicameralul esenţial, unicameralul auxiliar este pentru făcut pipi. 🙂 Asta înţelege mai greu dl. Basty, durerea venită de jos în sus de la ovale bicamerale.

 • De fapt ţine de noi să facem ceva ca ţara aceasta să conţină nu numai cât mai puţini cetăţeni grobieni dar şi cât mai mulţi politicieni de marcă. Eu unul cer acest lucru în fiecare zi.

 • looooooooooool. habar nu aveam ce i-au pus lui bija jr. ultima data. multumim pentru devoalare. hahaha. vibratoare chinezesti. iti dai seama cum se pisa asta? looooooooooool.

 • @ toader
  Eu nu vorbeam despre bionicele lui glad, elemente care în cazul de faţă erau parte a unui sistem de comparaţie “pot fi bionice ca in cazul lui glad”, cu alte cuvinte probă martor.

 • geretus dragă, te anunţ cu stupoare că şi PNL-ul (căci cu ei intenţionai să votezi, nu?) a votat legea cu pricina. Ministrul educaţiei (pă nu?), de exemplu, e unul dintre parlamentarii (căci pe lângă că ministru, mai e şi parlamentar) cei care au ridicat mânuţa. Deci ha! E cam toţi în aceeaşi oală. Doar gargara diferă. 😉

 • hudreo, daca pnl ar fi gasit de cuviinta sa puna drept candidat altceva decat petre roman i-as fi votat fiindca, desi nu stiu din ce motive, nu au facut idiotenia sa sustina adoptarea de facto a legii respective. fata de basescu am pierdut si ultima farama de respect. voi vota cu el doar daca ajunge vreodata cu imbecilul de geoana in turul doi. la urma urmei am votat eu pana si cu iliescu in turul cu vadim.

  la parlamentare nu ma voi duce deci. sa vedem cine vor fi candidatii la prezidentiale.

 • Hudreo

  Eu votez cu Tariceanu…. Candideaza la mine in Ilfov…Acu e pe colegii uninominale – deci votezi persoana…

  Bou de la Educatie … e dat afara din guvern pe chestia asta…Sper sa-l dea afara si din PNL…
  Ca au votat si altii? Sunt convins ( nu ca ar recunoaste acest lucru – avantajul votului secret: e ca pe net , poti sa-ti bagi pula intr-un mare fel la adapostul anonimatului) desi personal nu inteleg de ce au facut acest lucru…Tariceanu le-a taiat macaroana astora cu legea, si PNL-ul este asociat cu el… Deci boii de la PNL care au votat legea, au facut-o degeaba daca ne gandim la castigului imediat… si anume electoral ( ca oricum n-au tupeu de ex sa iasa in fatza si sa zica” Da frate am votat pentru voi profesorii 50% la salariu, desi sefu zice ca nu-i bine”)

  Scuze de aceasta ultima interventie… continuati cu putza lu Basty…si nu ma mai provocati 😀

 • si oricum bibli a schimbat subiectul. acum discutam despre faptul ca i-au pus lui glad in loc de bionice, asa cum ar fi fost normal, vibratoare chinezesti de saracu’ nu se mai controleaza. de aici si explicatia de ce cauta bude largi, izolate si departe de colegii de munca. si probabil ca din cauza asta arpi a plecat la bucuresti.

De Darius Groza

Sociale