Darius Hero

Cum ferească-mă Dumnezău or trecut șase luni și încă n-am scris un articol despre Denisa Vescan?…

C

Am avut parte de o gravă lâncezeală epică, în care v-am dezamăgit aicia pe Jeg, nescriindu-vă nimicuță, vouă, care altceva în viață n-aveți, în afară de ce fac eu…

Credeți probabil că asta se datorează noii mele iubite, fiindcă – scârba dracului – asta nu mă-nșeală cu fostul prieten, cum se îndeletniceau celălalte, mai puțin Lavinia, pe care o rog pe această cale să îmi răspundă totuși la telefon, că asta nu-i o atitudine matură.

În sfârșit, aveți dreptate: este vina ei, într-o anumită măsură, fiindcă Alice Strete mă face fericit. (Sper ca această declarație să îi ajute la școală, la Publicitate, cât și în viitoarea carieră din domeniu.) Situație care nu mă motivează deloc. Însă nu-mi justific și mă acuz mereu că am pierdut-o din vedere pe prietena ei cea mai bună, al cărei nume îl regăsiți în titlu, care cred că îi ajută îndeajuns la indexarea în motoarele de căutare.

Pe prietena cea mai bună a lui Alice am cunoscut-o relativ deodată cu Alice. Relativ – pentru că, deși pe Alice am văzut-o prima, fiind frumoasă, prietena ei și-a deshis prima gura, neîntrebată – desigur, când eu mă adresam lui Alice și nu ei.

Aș putea spune că mă știu mai mult cu prietena lui Alice decât cu Alice. Cumulând timpul petrecut împreună după următoarea formulă: scădem, din vremea totală în care Alice există, perioada pe care aceasta este obligată să o petreacă alături de prietena ei; apoi scădem etapele în care, deși Alice este cu mine, totuși trebuie să îi răspundă la SMS-uri prietenei ei, că altfel o sună, ceea ce scade și mai mult. Timpul rămas se cheamă timpul disponibil al lui Alice, care este compus din timpul petrecut de toți trei împreună, adică eu cu Alice și prietena lui Alice, dat fiind că timpul prietenei lui Alice petrecut cu Alice este necesar să fie privat, în opoziție cu al nostru, care nu este necesar să nimică! Există, paradoxal, și timp petrecut de mine fără Alice, dar cu prietena lui Alice, de obicei când Alice este plecată din localitate, așa că prietena ei trebuie să smulgă de pe mine orice “amount” rămas de Alice pe mine, probabil de pe periuța lui Alice de dinți. (Prietena lui Alice are și ea periuță de dinți la mine acasă.)

După același raționament, sunt mai apropiat de prietena lui Alice decât de Alice, dacă am măsura proximitatea de pe parcursul timpului petrecut în trei, când prietena lui Alice stă între mine și Alice, pentru ca, în același timp, ea să fie aproape de Alice, iar eu departe. Dacă, din întâmplare, prin orbitarea naturală a planetelor prin Univers, ajungem să ne schimbăm locurile, se aud bipăieli foarte familiare de SMS, care de obicei semnifică faptul că Alice este prea departe, deja de prea mult timp, față de prietena lui Alice, fapt care nu este admisibil.

Prietena lui Alice optează în funcție de următoarele posibilități de timp al lui Alice, în ordinea preferințelor: timp pe care Alice să-l petreacă cu ea, indiferent de condiții; timp pe care neapărat Alice să nu îl petreacă cu mine în mod special, timp pe care Alice să-l petreacă NUMAI cu ea și nimeni altcineva contactabil pe orice cale în jur, timp care mereu este groaznic de puțin, în opinia prietenei lui Alice și trece atât de repede (consider eu – fiindcă îl consumă lămurindu-se de ce Alice petrece așa de mult timp cu mine, timp cu altcineva, în general nu timp cu ea).

La un moment dat, ne-am retras la mine acasă (normal că toți trei). După vizionarea în comun a unui film pe durata căruia prietena lui Alice stătea îmbufnată că nu e singură cu Alice la mine în apartament, eu cu Alice ne-am culcat în intimitate. Prietena lui Alice n-a suportat singurătatea celeilalte camere cu conexiune la Internet, ieșire spre frigider, HDD extern cu filme, hartă cu Africa. Motiv pentru care a încercat să fugă de acasă (de la mine), în speranța că Alice va remarca lipsa ei și va intra în panică, crezând că și-a pierdut prietena pe vecie, de parcă nu s-a întoarce s-o certe sau i-ar trimite SMS-uri de reproș, după care ar suna că de ce nu-i răspunde.

În mod deloc surprinzător, Alice chiar a remarcat lipsa ei, prin faptul că nu ne-a fost întrerupt somnul din 25 în 25 de minute, imediat ce ațipeam, de la SMS-urile menționate, atât de prezente ca niște borne în relația noastră. Și chiar s-a trezit de la faptul că… de ce nu o trezea nimica?!

Pe prietena lui Alice am găsit-o grămadă pe jos, într-o rână, rezemată cu mecla de ușa de intrare în apartament, pe dinăuntru, unde adormise obosită de furie, după ce nu reușise să deschidă yala a cărui zăvor e montat cu capul în jos și trebuie să întorci invers ca să deblochezi, ceea ce nu i-a trecut prin capul sec, cât era orbită de ură.

De asemenea, când mergem la gară să o întâmpinăm pe Alice venind de la Orade’, trebuie să fie separat, în cadrul unei competiții, pare-se, pentru că prietena lui Alice vrea să ajungă prima, deși eu stau mai aproape, iar ea greșește linia la care trebuie să aștepte, fapt de care este vinovată Alice, care vine cu trenul la linia la care stau eu, fiindcă aparent m-ar favoriza.

Prietena lui Alice e bună la un singur lucru: făcut curățenie prost. E hipsteră de aia tunsă ca o lesbiană și pune în glumă manele la chefuri, da’ apoi le ascultă pe toate întreaga noapte și cunoaște versurile la fiecare.

***

[temă de vacanță, că probabil iară n-o să scriu un anotimp: conspectați din Registrul diverse!]

***

Într-o altă ordine de idei, la vecina de mai jos a venit în vizită fratele “din America”. Om de bine, plecat imediat după Revoluție cu loteria vizelor în Canada, s-a întors, cu ambiții gospodărești, un neo-nazist part-time de vârsta a doua, veșnic nemulțumit de proasta orânduire din România abandonată, dispus să rezolve el lucrurile.

“Cam bocăniți acolo sus, parcă-i El Dorado, bicicletele astea să dispară urgent din hol, că nu-i parking, mulți ar trebui împușcați, Hitler nu o fost el prost”, ne relatează el, rupând-o pe engleză cu accent nativ și-n referințe anglo-saxone, când nu-și găsește cuvintele, ca la el acasă.

Pe fratele din America l-am cunoscut în absență, prin arta bilingvă pe care am remarcat-o de cum m-am mutat. Un zid de piatră impenetrabil pe care scrie cu spray roșu STOP PRIVATE PROPERTY NU ÎNCĂLCA

O traducere din topor, desigur, probabil ca să sugereze seriozitatea cu care ar fi tratată orice problemă de securitate în care, citind acest text, deja te afli, în condițiile în care textul este poziționat adânc în interiorul curții, unde deja ești în ilegalitate. Chit că nu te ajută cu nimica, fiindcă fratele din America i-a instalat surorii sale gratii la ușa de la intrare-n casă, înainte să plece.

Precum orice artă e un “work in progress”, cum ar zice fratele din America, de când s-a întors, zidul a fost completat cu niște chenare negre, tot cu spray făcute.

Până mai ieri, când l-am întâlnit pe fratele din America afară, pe trotuar, betonând în bordură niște blocuri mari de piatră, pe care scrie, firește, “NO PARK”. Ca să se asorteze cu exteriorul zidului de la trotuar, pe care de asemenea a adăugat “NU PARCA!”, ca să citească și românii care merg pe jos și nu au mașină ca el în America, dar să fie preveniți.

Nu vrea să-l ajut, deși m-am oferit, vădit interesat de munca lui. O iau spre curte, când mă izbește: o svastică. Pe arta inițială. Aoileu! Îl întreb ce-i cu svastica. Îmi răspunde: “Să știi că io am citit multă istorie!” Ok, n-o fost Hitler prost, dar svastica e invers. Deoarece, invariabil, ca orice copil retardat, domnul o desenase în oglindă. “Lasă că așa e modernă!” Bun și de ce are lângă o stea a lui David? El probabil închipuindu-și că face o pentagramă. “Da’ aia ce mai are?!” E simbolul evreiesc.

L-am lăsat să dezbată conflictul conceptual alături de un domn de etnie romă care îl ajuta la amestecat mortarul. Fratele din America încerca să-l convingă de faptul că ar fi fost o lume mult mai disciplinată, dacă învingea rasa ariană, iar țiganul îi explica faptul că este interzis prin lege să decorezi cu svastică poarta.

Pe-nserat, vecinul neo-nazist, la cererea publicului, a revizuit și adăugit arta prin metoda de restaurare cunoscută drept copilul retardat.

108 comentarii

 • cînd plm ați reușit s-ajungeți la atî…
  eh, pnm, nu mai contează.
  unde-i masa cu alcoolu și haleala, că de-aia am venit.

 • Dariusel, sunt Marian, miticul. Da, ăla cu S la coadă.
  Ţi-am semnalat de mai multe ori că ai probleme cu comentariile, chiar şi pe mess. Ţi-am explicat cât de cât şi ce cred eu despre fenomen, am un articol pe blog despre asta.
  Am încercat deunăzi cu un nick aiurea (pulifrici) şi a mers. Vezi IP, ca să te lămureşti. Cu nickul meu nu merge, mă trezesc în spam.
  La fel păţesc şi alţii.

  Observ că te doare în… formular şi nu iei măsuri în acest sens. Zău dacă ştiu cum să înţeleg aceste chestii. Incep să mă enervez, pe bune. Spune clar ce vrei sau ia maăuri, te rog mult.

  Nu pun link, căutaţi “wordpress, Akismet, spam“ pe blogul meu. Acela care apare la comentariile anterioare.

Sociale