Vă iubesc pe toţi grămadă…

sari la comentarii

În toată această perioadă am primit personal o sumedenie de mass-message-uri. N-am putut să le răspund, iar la sms-uri am dat doar un cordial bip înapoi, fiindcă m-am frământat încontinuu cu următoarea întrebare:

De ce sărbătorile (pl.) de iarnă sunt sfinte, din sintagma “Sărbători fericite!”, când, de fapt, doar una, Crăciunul, este – şi ăla prin absurd – o festivitate religioasă?

RaspunsNuStim

Nici nu am idee de unde să mă apuc să vă povestesc despre ce urmează. Absurditatea a ceea la ce am fost făcut părtaş în ultimele două zile reuşeşte să-mi depăşească de departe capacităţile epice de a vă relata-o în cuvinte. O să încep din fundul curţii, băgându-vă, fără să aveţi vreo vină, în context.

Eu am un prieten, Pişto. Iar el este un antreprenor zălăuan de succes. Adică reuşeşte să aibă afaceri în Zalău.

Dat fiind că m-am îngrăşat recent, s-a considerat, pare-se de comun acord, că eu aş fi îndeajuns cât să formez singur un focus-grup pentru el. Situaţie nefericită care mă face mereu victima directă şi imediată a venture-capitalismului său.

Pentru că, la fel ca Donald Trump, doar că cu 2.9 miliarde de dolari mai la stânga, Pişto are idei. Diferenţa dintre ante-menţionatul şi el, exceptând ante-menţionata, este că ultimul nu îşi rumegă ideile. Fiind astfel nevoit să i le rumeg eu. Iar acestea, daţi-mi voie să vă împărtăşesc, sunt idei de struţ, când analogia este pur gastronomică.

Pişto m-a rugat anume să nu le spun nimănui, pentru a nu i le sufla cineva, iar în această înţelegere am vaga bănuială că s-ar integra şi să nu le scriu pe Jeg. Mi-am întărit această suspiciune, când i-am spus prima dată că scriu articolul şi a sărit ca ars.

Dar am decis să îl public totuşi, din două motive foarte bine întemeiate:

1. cred cu tărie că aceste idei sunt cele mai protejate din lume faţă de orice formă a unui posibil plagiat, fiindcă eu am cititori versaţi, de un anumit standard, care s-au învăţat să nu mă ia în serios în general, darămite cu privire la ce rămâne să aflaţi aici;

2. mi-a dat acordul să le prezint, citez – “doar pe cele nerealizabile”, am încheiat citatul. Recte toate, integral;

Nu găsesc altă cale să vi le împărtăşesc, decât povestindu-vă cronologic propunerea lor spre analiza mea, care trebuia, la rândul meu, să le aduc îmbunătăţiri de promovare. Tot ce vă pot garanta este că sunt redate cu exactitate jurnalistică, fără nici un pic de dramatizare pentru efect. Erau bun publicabil din momentul aflării lor.

***

Pişto m-a contactat joi să-mi spună că are un concept de afaceri ce l-ar vrea pus în practică cât mai urgent, până nu îl dibuie altcineva, cu un buget mai mare. Mi s-a părut oarecum ciudat că a început cu “deocamdată nu este piaţă pentru asta în Zalău”, fiindcă un om zdravăn la cap s-ar îngrijora de o concurenţă acerbă undeva unde este şi un public consumator de satisfăcut, dar l-am ascultat până la sfârşit: o firmă de gravare personalizată, specială prin calitatea ei de imprimare laser, pe orice fel de material, de la metal la piele.

M-a şocat plăcut, pentru că am avut o veste bună să-i dau lui Pişto: nu trebuie să se limiteze doar la cumpărătorii care nu există în Zalău, ci o poate extinde pe online, pentru cei care, chiar dacă sunt din afara oraşului, totuşi vor aşa ceva. Fiindcă gravarea laser este ceva mai răsărit, nu e de ‘ici, de ‘colo, oameni din mai multe zone s-ar putea să fie realmente interesaţi.

Toate aceste detalii nu aveau însă să fie o problemă deocamdată, fiindcă Pişto urma să-şi cumpere pentru prestigioasa tarabă un aparat de gravat mecanic, până să strângă bani pentru cel cu laser, din planul său iniţial. Deci tot răul spre bine.

Şi-i va spune Gravex. Încep să dau tot mai multă crezare teoriei lui Dacian, care a ridicat ipoteza că Pişto s-ar fi gândit înainte la un nume, iar abia apoi la ceva ce s-ar potrivi acestuia.

***

Vineri, Pişto şi-a şlefuit puţin diamantul afaceristic, extrăgând doar partea (zisă de mine) cu online-ul, altoind repejor obiectul de lucru al gravării în sine şi transformând Gravex într-o strălucitoare companie de cumpărături online, cum nu au mai văzut ochii lumii, bătută-n lung şi în lat… de la malurile eBay şi până la vărsarea în Amazon. Punct com. Pe la prânz, după o scurtă documentare pre Internet, a descoperit că parcă totuşi s-a mai făcut aşa ceva. Poate ar fi funcţionat şi treaba lui, dacă era dezvoltată exclusiv pentru Zalău, dar nu! Pişto s-a mai îmbătat o zi şi a mai dormit o noapte, iar când s-a trezit totul era clar: o firmă online care să-ţi facă ŢIE cumpărăturile DE ALTUNDEVA şi să ţi le aducă acasă.

Un fel de făcut comisioanele… dar cu comision?“, am chestionat eu, nesigur încă să întreb dacă bunurile procurate erau voluntare, după bunul plac al clientului, sau le cumpărăm la libera noastră alegere, cei care asigurăm serviciul, în funcţie de ce considerăm că le-ar face plăcere, iar apoi îi surprindem, diferenţiindu-ne puţin de curierii rapizi.

Dar n-am apucat să-mi lămuresc nici această dilemă, că Pişto m-a izbit cu următoarea, care vine, e drept, ca o adăugire la ce dezvoltase deja, în cea mai proaspătă formă. O adăugire cam cum e apendicele. La un apendice deja existent.

Într-un raţionament de adâncă circumspecţie, Pişto a ajuns la concluzia că apa potabilă este una dintre necesităţile vieţii cotidiene de prin părţile locului. Cel puţin în viaţa sa proprie, că doar şi el are una, iar imediat după o beţie cruntă ce vrea cel mai mult? Apă, desigur. Firesc să fie la fel şi ceilalţi oameni – nu? – n-o fi ceva defect numai cu el…

Şi din asta s-a născut unul dintre serviciile vedetă ale viitorului portal, combinat din nişte idei care i-au venit lui, după ce le-a văzut la alte companii şi care constă în portalul însuşi, decât că e promovat ca o îndeletnicire adiacentă, din considerente solide de marketing: adusul apei de la cişmea acasă la oameni, pe lângă alte eventuale cumpărături. Vă veţi întreba, desigur, de ce n-ar cumpăra populaţia, între cumpărăturile normale, apă normală, care să se asorteze, deja îmbuteliată, în detrimentul artezienelor din Zalău cu binecunoscute infiltraţii din sistemul public de canalizare?

Se vede că n-aveţi nici o pregătire sau măcar un minim simţ mercantil. Ei bine, n-ar cumpăra, fiindcă Pişto intenţionează să-şi doteze angajaţii cu o macara cu coş, similară cu cele folosite la instalarea cablurilor electrice pe stâlpii de înaltă tensiune, cu ajutorul căreia recipientele să fie date clienţilor direct pe geam, scoţând astfel din ecuaţie incomodul lift sau impracticele trepte. Să nu vă minunaţi prea tare de priceperea sa în domeniul acesta al biznisului, care poate unora ne este totalmente străin. Dovadă a acesteia stă însuşi faptul că este primul investitor (financiar) în Jeg, la momentele de restrişte. Deci vă daţi singuri seama…

În afară de asta, costurile sunt, declară Pişto, practic zero: apa e gratis şi tot ce mai lipseşte este o cisternă, cum chiar el s-a socotit. Iar din alea se găsesc.

***

Acum, pe sfârşit de 2007, părelile începe ca să se împarte… Măi-măi.

… din ciclul “75 la sută, da’ mai răsfiraţi, mai răsfiraţi, aşa”

HaiLaCuratenieNOT

Ei, comedie, asta n-o mers precum era planu’…

***

Dar haideţi să vedem tineretul, să nu neglijăm mediul online.

OpiniImpartineOnline

40 comentarii

zi si tu ceva
 1. Decembrie 29, 2007 la 23:04
  link permanent
  fcb zice ca:

  gmail sau yahoo?

 2. Decembrie 29, 2007 la 23:12
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Scrie Yahoo! sub, mă!

 3. Decembrie 30, 2007 la 00:06
  link permanent
  Ion zice ca:

  Antrepenori mareti are tara!

 4. Decembrie 30, 2007 la 01:00
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Păcar că nu-s mai mulţi ca el, că nu s-ar mai fura şi înşela atâta! Şi copiii noştri… ah, bieţii noştri copii cu doi i şi articulat cu trei. I.

 5. Decembrie 30, 2007 la 10:48
  link permanent
  monte cristo zice ca:

  sincer sa fiu, ideile domnului pisto (cu s de la sarpe 🙂 ) nu sunt chiar asa de aruncat pe fereastra decat asta ultima cu adusul apei acasa, nu de alta, dar sunt deja firme destul de mari si extinse pe piata care se ocupa de asa ceva. chestia cu graarea pe anumite chestii ar merge chiar si fara laser, chiar destul de bine. la restul ideilor…no comment. nu cunosc cine e antonia si nici nu-mi dau seama cui i se adresa, dintre cei pe care ii cunosc. ah, era sa uit… ma tu chiar ai scos calendare cu tine in postura de sfant? ….. mda…ne ducem dracului asa usor..

 6. Decembrie 30, 2007 la 11:12
  link permanent
  manole zice ca:

  am un amic turc care cu seninatate de credit a dat vreo 800.000 de euro pe o masinuta de gravat cu laser pe mingiute pentru copii! Sa-l intreb, pentru Pisto, de unde a luat creditul?
  Darius, ai facut tu blog pentru Orbanas- care nu stie si nici nu-l interesaza – si trebuie sa vina vara pentru blogul lui Mirmen? Pai se poate? Nu e frumos! Asa macar de cacadou. De Anul Nou (2008)!

 7. Decembrie 30, 2007 la 12:23
  link permanent
  Darius zice ca:

  Monte Cristo: Da. Dacă eşti la Zalău de Rev şi mă găseşti, primeşti. Grăbeşte-te, mai sunt doar câteva.

  Manole: O să. Şi Orban ştie. Se reculege doar, de emoţie, cred. 🙂

 8. Decembrie 30, 2007 la 12:23
  link permanent
  nenea cosmos zice ca:

  ai rasturnat singur cosul ala sau erati mai multi? dupa poza l-ati pus la loc?

 9. Decembrie 30, 2007 la 12:32
  link permanent
  mirmen zice ca:

  😛 nenea cosmos strînge rîndurile în juru’ obiectivului :)) da’ d’ocamdată singur /:)

 10. Decembrie 30, 2007 la 12:43
  link permanent
  monte cristo zice ca:

  nu multumesc, ma duc la raiffasen si ma prefac ca-mi trebuie un credit si imi dau ei unul tot gratis… mersi oricum. 🙂 nu cred ca voi mai intra de curand asa ca la toata lumea un an nou plin de bucurii si ce vreti voi.

 11. Decembrie 30, 2007 la 13:04
  link permanent
  ioana zice ca:

  cred/sper ca mai multe nu i-au mers precum era planul:)

 12. Decembrie 30, 2007 la 13:19
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Tomberolu’, dragă Cosmoase, care am caculat că mi-ai ciordit voturi, cum te-a învăţat ăl’ portocaliu, era acolo aşa, fapt pentru care m-am şi amuzat şi am făcut poa de slabă calitate cu telefonul, deorece căci pe atunci prietena mea era supărată şi nu a vrut să-mi deue aparatul bun.

  Monteo Cristeo – refuji, ai? Bun! Apropo, referitor la ce dictator se referea Antonia: nu era pe mess de Revoluţie, deci lucrează şi tu prin eliminare. Îţi urăm şi ţie un an, scârnăvie, că nu poţi să aştepţi la cumpăna dintre ani în staţia Jeg, cu peronul pe ambele părţi, cum face orice om era să zic normal.

  Ioanăăă! I-or ieşit cheştile ce nu erau în planul ce-l ştiam noi, cu siguranţă. :)/:(

 13. Decembrie 30, 2007 la 13:35
  link permanent
  famiglia zice ca:

  lunetista scrie macar corect, spre deosebire de flood-ul de mesaje anti-basexu de peste tot. brava !

 14. Decembrie 30, 2007 la 14:07
  link permanent
  ioana zice ca:

  lasa-mi macar iluzia, bre!

 15. Decembrie 30, 2007 la 14:14
  link permanent
  manole zice ca:

  darius : bine, am inteles ca stie, da’ el si vrea? cu atatea emotii?…
  si in plus “o sa” nu e edificator. ceva mai concret ca sunt prea mare ca sa mai cred ca la 18 ani, vorbe…vorbe… 🙂

 16. Decembrie 30, 2007 la 15:11
  link permanent
  Oana zice ca:

  Darius: Sa ai un an nou minunat alaturi de cine vrei tu. Si sa ramai la fel de vesel si de pus pe sotii. Sa auzim de bine. La multi ani!

 17. Decembrie 30, 2007 la 15:56
  link permanent
  Mana zice ca:

  @famiglia: Măcar înseamnă aproximativ/aproape?

 18. Decembrie 30, 2007 la 17:10
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Manoleo! Conteşti? Caţi scandal? Când eu spun că o să, apăi o să! De aia şi zic o să, ca să ce vreau eu într-un final. Orban nu vrea încă, precum lesne se poate remarca. Să vedem când se termină sărbătorile. Era să zic “ca să fie lucid”, da’ am demonstrat că nu bea.

  Oana: Accept.

  Famiglio: Şi eu am remarcat corectitudinea şi uzul cratimelor, deşi un “mamii” l-a ciuntit de-un i.

 19. Decembrie 30, 2007 la 18:01
  link permanent
  famiglia zice ca:

  asa e, a uitat un i.
  la o a doua privire asupra textului mi-am dat seama ca e un status de messenger. hmmm, l-o fi având pe basexu pe lista de buddies ?

 20. Decembrie 30, 2007 la 18:37
  link permanent
  nenea cosmos zice ca:

  darius and mama lu’ darius and tot neamu’ lu’ darius and tot fanclubu’ lu’ darius
  daca mai acuzati o singura data comisia de validare a voturilor adica pe mine de furt il descalific pe jeg pe 31 decembrie la o ora inaintata si provoc cel mai al dracu scandal din blogosfera de cind mi-am facut eu blog incoace. aceasta este o amenintare! speriati-va!

  deasemenea orice comparatie cu ala portocaliu aka basedintele este considerata jignire cu afront si te scot din blogroll dar nu de tot, te trec la categoria Nea, sa stai printre bufnite, hoaste si cotofene. aceasta este tot o amenintare! sperie-te!

  Bagă!

 21. Decembrie 30, 2007 la 19:09
  link permanent
  monte cristo zice ca:

  ma daca ma primesti la sanul prietenei tale…ups! am vrut sa zic sanul familiei tale….of damn it! in fine intelegi ce vreu sa zic…. nu?!? , atunci da accept si un calendar cu tine….. gamias am zis ca nu mai beau cand scriu…pardon…scriu cand beau.. nu, nu mai scriu cand beau… asa.

 22. Decembrie 30, 2007 la 20:43
  link permanent
  manole zice ca:

  apoi, nu te supara si tu ca nu cat scandal si nici nu contest. sunt fomeie mai batrana si nu prea mai am rabdare ca mi-e frica ca n-apuc…
  si-acuma spune tu drept, cand?

 23. Decembrie 31, 2007 la 03:08
  link permanent
  Darius zice ca:

  Draga bai!

  Scuzati-mi diacriticele, dar estem la Pishto la local.

  Neneo – nu am indrazni deloc sa acuzam comisia ca fura ca in codru precum o curva la care nu opresc nici TIR-urile.

  Monteo Cristeo – ‘ga-mi-as, si asta tot baut precum tine reusesc.

  Manoleo – in curandul curand.

 24. Decembrie 31, 2007 la 04:30
  link permanent
  nenea cosmos zice ca:

  TATI, tu ai talent de ziarist, ma!

 25. Decembrie 31, 2007 la 10:34
  link permanent
  vulpita zice ca:

  Un an nou fericit alaturi de cei dragi si bafta in continuare!

 26. Decembrie 31, 2007 la 11:39
  link permanent
  copy-paste zice ca:

  Hey…. am mai dormit o zi si am baut o noapte….. am niste idei nastrusnice (pisto) (R)

 27. Decembrie 31, 2007 la 12:35
  link permanent
  manole zice ca:

  http://mesterulmanole.wordpress.com/2007/12/31/pentru-toti-2/

 28. Ianuarie 1, 2008 la 15:26
  link permanent
  ionborgo zice ca:

  De ce sarbatorile de iarna sunt sfinte?Nu stii?Iti spun eu:
  -06 decembrie- Sfantul Nicolae,
  -25 decembrie Sfantul Craciun,
  -27 decembrie Sfantul Stefan,martirul,
  -01 ianuarie Sfantul Vasile cel Mare !
  Eu zic prietene ca sunt destule sarbatori pentru a spune inceputului de iarna”Sfintele Sarbatori de iarna”.Nici eu n-am stiut dar mi-a explicat un prieten,popa de meserie si asa am priceput.
  Multa sanatate si imliniri in noul an ce a venit.

 29. Ianuarie 2, 2008 la 07:42
  link permanent
  Veve zice ca:

  Ce blog de rahat.

 30. Ianuarie 2, 2008 la 10:43
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Iuane, atunci de ce nu avem şi Sfintele Sărbători de primăvară, vară şi iarnă, organizate scrupulos cu beiutură şi concedii extinse. Io numa’ toamna ştiu câteva festivaluri sfinte ale berii. 🙂

 31. Ianuarie 3, 2008 la 01:18
  link permanent
  monte cristo zice ca:

  tot asta ii inca? ba….ca faci nu mai ai pe cine plagia dariuse? >:))

 32. Ianuarie 3, 2008 la 03:20
  link permanent
  Darius zice ca:

  Stăi, domnuţule, că-i de dormit. Avem totul, doar căci tre’ să găt interviul-aniversare cu Mirmen. Mâine, cât de devreme poci. Deşi tot speram că vine Bibliotecaru’, la scape turma, cu al său comentariu etern conclusiv. 😀

 33. Ianuarie 3, 2008 la 09:38
  link permanent
  sepukku zice ca:

  ce inseamna szeretlek?

 34. Ianuarie 3, 2008 la 11:59
  link permanent
  Darius zice ca:

  Şi eu pe tu. 😀 Adică înseamnă căci “te iubesc”, dar eu răspundeam. 😀

 35. Februarie 10, 2008 la 00:11
  link permanent
  ha? zice ca:

  in dreapta pozei sunt muuulte scari. cluuuuuuj

  … am citti toate posturile, adica vreo 130’…… defapt m’am uitat doar la poze lalalalalala

  heil jeg! cuvant! (aka word! :D)

 36. Iunie 16, 2008 la 23:15
  link permanent
  edtc zice ca:

  e haios. e tare. e super. e culmea. chiar asa? cum e posibil asa ceva?

 37. Iunie 16, 2008 la 23:17
  link permanent
  chiar eu, zice ca:

  da. ei.k sa vezi.

 38. Mai 11, 2012 la 00:07
  link permanent
  forex trends zice ca:

  There are usually some intriguing points over time on this page but I have no idea of if My spouse and i see all of them middle to be able to heart. There might be some validity but I will take preserve opinion until I consider it even more. Good article, thanks and you want extra! Added to be able to FeedBurner because properly

 39. Februarie 24, 2013 la 00:47
  link permanent

  Thanks for your article. One other thing is the fact individual American states have their own laws in which affect homeowners, which makes it very, very hard for the our elected representatives to come up with the latest set of rules concerning home foreclosure on property owners. The problem is that each state possesses own laws which may interact in an unfavorable manner in relation to foreclosure plans.

 40. Martie 4, 2020 la 14:43
  link permanent
  musai zice ca:

  reply if you are reading this in 2020

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)