Uneori nu reuşesc nici să enumăr câte chestii nu-mi amintesc

sari la comentarii

Iaca să vă povestesc despre ce firmă post-universitară pentru cesiunea drepturilor de autor asupra referatelor redactate pe perioada studiilor, pe care mai apoi să le dau la liber, vreau să-mi fac…

Mi-am găsit chemarea: peste un an, după ce-mi fac firmă pe banii statului, o să-mi deschid o companie care va primi prin donaţie (preferabil) sau va cumpăra pe un preţ de căcat, pe banii unora mai fraieri, sponsori şi alţii, drepturi de autor asupra oricăror lucrări, din orice domeniu, care au fost scrise de către absolvenţi universitari şi cărora, deci, nu le mai folosesc. Acestea vor fi repuse în circuit, gratuit, la dispoziţia viitorilor studenţi, care vor fi astfel capacitaţi legal de a “plagia”, fiind beneficiarii obiectului meu de activitate, acela de a cesiona prin rotaţie eseurile sau licenţele. Nu există un motiv anume pentru asta. Dar vom dărui multe zâmbete unor copii trişti.

Ca în spatele oricărei fundaţii fantomă, voi dezvolta o escrocherie pe măsură: de part-time, m-am decis să fiu făcător profesionist de facultate. În teorie, tot cu ce trebuie să mă ocup este să preiau carnetul de student al unui proaspăt admis la studii superioare, să urmez cursurile şi dau examenele în locul său, după care el însuşi să se prezinte la întocmirea actelor de licenţiat şi să-şi arate fasolea pentru poza de grup. Pot face aceeaşi facultate de câte ori vreau eu, ba chiar mai multe simultan, ca să beneficiez de reducere a taxelor de şcolarizare şi ajutor social, să iau bursă şi să-mi atribui lucrări prin firma mea de cesiune academică. Locurile în cămin mi le scot la vânzare. Practic, ce fac acum, doar că pe banii altora, nu pe-ai părinţilor. Plus comision. Voi fi retribuit în funcţie de rezultate, iar, în timp, îmi construiesc micul meu campus, cu sprijin guvernamental, unde să nu locuiesc pe locurile ce le ocup ca student, ci să le subînchiriez. Asta până-mi strâng bani de propria mea facultate privată, unde să fiu atât rector, cât şi şef de promoţie. Iar când vreau să mă retrag, mă fac restanţier şi spăl toţii banii în acest mare biznis, dându-mi taxele propriei facultăţi. Când toată maşinaţiunea a eliberat banii, iau examenele la re-reuri şi am dispărut.

Uneori mă-ntreb unde caută criticii şi editorii la marii scriitori, astfel încât să dea de diverse manuscrise ce sunt publicate post-mortem, varii demonstraţii de genialitate pierdute şi regăsite, de tot auzi că “hait! am găsit nu-ş’ ce şerveţel cu care s-a şters de muci ceva poet”.

Că-n această ipostază: ferească să caute unde li se strâng lucrările într-un sistem birocratic, cum ar fi pe la studiile tinereşti. Să mă-ntorc eu mai târziu în mormânt, când se editează volume cu eseurile mele de prin facultate, tot felul de abureli, peticeli de Wikipedia şi alte “surse”. Să mi se adune mie la secretariat, să-mi scoată de acolo toate boismele de le-am predat, copy-paste-urile mele grijulii, să le lege-ntre coperţi şi să se-nchine la ele, doar că-s ale mele. Noroc că n-am şanse să mor dramatic de nici o boală venerică.

***

mâncând litere

***

Ştiţi ce-i hiper inovativ la Hi5? Că te poţi împrieteni cu prieteni pe care-i ai deja. Nu-mi vine-n minte un serviciu interactiv, care are ca scop socializarea, la care să baţi pasul pe loc mai eficient.

***

Nu pot să reproduc editorial într-un mod mai relevant nunta lui Andrei Crivăţ, răs-relatată online, decât deschizând rubrica permanentă “Andrei a putut”. Nu mă refer la nici o constatare post-nupţială, ci la nişte principii foarte simple. Primele însemnări:

 • Să-ţi pierzi offline-urile în week-end-ul nunţii e cel mai înspăimântător scenariu ce mi-l imaginez. Andrei a putut.
 • Cea mai teribilă constatare pentru blogosfera românească e faptul că există probabilitatea ca la o nuntă să se adune mai mulţi bloggeri de calitate decât la un fest dedicat domeniului. Andrei a putut.

(despre acest eveniment vor dansa şi cânta în curând imagini controversate)

21 comentarii

zi si tu ceva
 1. Septembrie 19, 2007 la 01:09
  link permanent
  ania zice ca:

  sunt cursuri la care pur si simplu adorm… nu vrei (te rog) sa adormi tu in locul meu? :))

 2. Septembrie 19, 2007 la 01:20
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Pe bani. Mă rog, adorm pe cursuri, dar o fac pentru bani.

 3. Septembrie 19, 2007 la 01:28
  link permanent
  ania zice ca:

  pai bine asa… ca daca dormi pe bani e risc mare de imbolnavire… ca cica is acoperiti de o pojghita de bacterii…

 4. Septembrie 19, 2007 la 04:01
  link permanent
  WhiteWolf zice ca:

  “Nu există un motiv anume pentru asta. Dar vom dărui multe zâmbete unor copii trişti.”
  Cata mai straduinta in a te transforma in cel mai axiomatic blogger romani, inca, in viata si ferit de necazul BTS 🙂
  Mi se pare sau chiar tii cu orice pret sa o faci pe trendinezu’, pe ala care isi nisheaza si isi targeteaza blogul dupa tot ce-i mai actual (a se citi, mai kwel) recte, tineretul studios care mai (si) citeste ?
  Supozez ca-i tot degeaba strofocarea cata vreme n-ai detaliat suficient pe partea de monetizare. Ce cacat de bloguitor serios apari daca n-ai aere de guru pe directia pomenita si nici la tivi-uri nu mai apari ?! 😛

 5. Septembrie 19, 2007 la 09:51
  link permanent
  Darius zice ca:

  Sunt în perioada de-a fi greu de obţinut. 🙂 Şi vom aduna zâmbetele celor trişti şi le vom reinvesti, fii pe pace. 🙂 Păi, cine renunţâ la facultăţile de stat ca să vină la a mea, privată? Păi, îmbucuraţii, desiguuur! 😀

 6. Septembrie 19, 2007 la 17:11
  link permanent
  Mana zice ca:

  Pe scurt, eu am inteles asa: aici e vorba de circuitul banilor in natura si spalarea lor.
  Si, de-ti faci firma, ramai cu banii nespalati! Iaca de ce: studentii mari pot sa vanda (sau nu) lucrarile, tu trebuie sa dai banii (pe care-i primesti de la sponsori) iar studentii mici primesc gratuit. Deci banii pleaca de la niste sponsori si ajung intr-o oarecare masura la studentii mari. De ce ar da prostii de sponsori niste bani? Doar pentru ca au bugete de tocat pe programe CSR? Cu ce se aleg studentii mari? Cu bani de-o bere? Singurii care au un beneficiu real sunt studentii mici. Iar banii care raman la tine ii bagi pe cheltuieli in contabilitatea firmei si-ti iei zacusca de toti.
  Concluzia e ca ai un scop nobil, care nu se preteaza a fi obiect de activitate al unei firme. Mai mult, chiar tu ai zis ca obiectul de activitate e cesionarea prin rotatie a eseurilor sau/si licentelor… Firma trebuie sa faca bani. Iar bani…ti-am demonstrat ca nu faci. Eu zic sa-ti faci fundatie…

 7. Septembrie 19, 2007 la 17:40
  link permanent
  Darius zice ca:

  Păi, tu nu gândeşti că unii vor dona, iar asociaţiile de tineri studenţi vor cotiza, că le dăm la membri pe de-a gratisu’. O să fie felurile colaborări. Iar asta nu o să facă încă profit. O să creeze imagine. APOI, când mă fac făcători de faculţi, recte student profesionist, atunci ‘ese banii, care sunt reinvestiţi în propria facultă etc. De acolo înţelege şi mintiuca ta nepricepută. 🙂

 8. Septembrie 19, 2007 la 18:55
  link permanent
  Elena zice ca:

  Ti-am mai spus odata Darius ca ai comportamente comune cu Cioran.Si el era vesnic student numai pentru a avea acces perpetuu in cantina universitatii.M-ai facut sa zambesc .iti urez succes in afacere.dar nu-ti doresc sa fii student la infinit chiar daca pe banii viitorilor clienti.

 9. Septembrie 19, 2007 la 19:11
  link permanent
  Mana zice ca:

  Si cum, toata aceasta demonstratie pentru a ne spune ca vrei sa fugi cu banii? Eu zic sa stergi repede articolul, pana nu se prinde lumea…:D

 10. Septembrie 19, 2007 la 21:19
  link permanent
  andronic zice ca:

  nici pe dracu’ imi foloseste firma lu’ mata’… de ai s-o faci peste ani… ca mie nu-mi ajunge neam timpu’ si mai trebuie sa frichinesc eseuri si in engleza… mdea… sa ma fi nascut macar dupa ce, din firma ta, ajungeai deja bekli, unul proaspat, ardelean neaos, cam intr-o dunga si-n rest antipatic… deci… salut, darius… iaca, fost/am vizitat jurnalul de groza… frumos, n-am ce spune… te plictisesti pe net, in retea, planificat si global… atit ca o faci fabulos… place la mine foarte… iaca, marturisesc…

 11. Septembrie 20, 2007 la 00:00
  link permanent
  Oana zice ca:

  Bine ai revenit! Sper sa ai timp sa te duci si in locul meu la cursuri.

 12. Septembrie 20, 2007 la 00:02
  link permanent
  Oana zice ca:

  Doamne, imbatranesc. Am uitat ca ti-am mai spus o data ca ma bucur ca ai revenit. In fine, sari peste. Sunt batrana. Sunt nebuna, nici eu nu mai stiu cum sunt. Dar tot ma bucur – vezi, ma bucur la fiecare post. E singurul blog care ma face sa zambesc, asa ca sa nu mai dispari ca ma enervez rau.

 13. Septembrie 20, 2007 la 10:07
  link permanent
  Darius zice ca:

  Dispar de fiecare dată, să te bucuri că revin. 😀

 14. Septembrie 20, 2007 la 16:45
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Poate că uneori crucea trebuie dusă de fiecare. Scurtăturile acestea nu vor fi uitate.
  Poate că ajutorul ar trebui să fie dezinteresat si cu mai puţină cale de salt social şi cu mai puţină vulgaritate comică.
  Uneori serios înseamnă şi luminos.
  Încearcă să te foloseşti pe cei care îţi acordă interes pentru a provoca discuţii importante pentru poporul român. Uneori băşcălia cladeşte.

 15. Septembrie 20, 2007 la 17:05
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  A venit Bibliotecaru’ de la Năstase. Dragul de tu. 🙂 Nimica pe latină? Hehe.

 16. Septembrie 20, 2007 la 17:54
  link permanent
  almalexia zice ca:

  andronic, de mai ‘nainte… eu eram… ca vaz ca n-ai reactionat neam nimicutza… de! oana-i ici, alma-i departe! hi, hi, hi….

 17. Septembrie 20, 2007 la 23:08
  link permanent
  Darius zice ca:

  Ş-unde căcat îmbli, ca să mă exprim aşa, elegant? Marş pe serviciul de mesaje instante şi adaugă apă.

 18. Septembrie 21, 2007 la 19:13
  link permanent
  Mana zice ca:

  Poate criticii si editorii de peste ani nu vor mai umbla dupa servetele, ci vor negocia, cu diversi nepoti (carora “le-a pus Dumnezeu mâna-n cap”), manuscrisele sub forma de arhive de mail si mess mostenite de la bunici (eventual, lasate prin testament)….

 19. Septembrie 21, 2007 la 22:34
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Special pentru Darius Groza: Si finis bonus est, totum bonum erit (daca sfârsitul este bun, totul bun va fi).
  Să nu se spună ca nu răspund şi la cereri, asemeni lăutarilor de valoare :)) Apropo, nu mă pricep la latină, dar îmi place cum sună. :)) Mă bucur că ma urmăreşti Dariu Groza.

 20. Septembrie 21, 2007 la 23:05
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Nu am citit niciodată. Am remarcat trebşoara cu latina. Îs un ignorant, în rest. Construiesc bine aparenţa că aş şti ceva concret.

 21. Aprilie 10, 2013 la 07:10
  link permanent
  kocaeli zice ca:

  Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)