Toţi dintre noi…

sari la comentarii

Remeş, eşti prost, da’ bine că ne-am dat seama din timp… titrează ziarele din România, cuprinse de streche. Traduc şi titrează, cu gura până la urechi, şi cele de peste hotare şi bine fac, că asta chiar că nu-i de ţinut doar pentru noi.

PalincaDeZalauJegPentru aceia dintre voi care nu aţi urmărit ultimele desfăşurări de evenimente din mica dar cu adevărat sprintena noastră ţărişoară, daţi-mi voie să vă rezum:

Un om cu cap şi bani în el, intitulat sugestiv Ghiţă Ciorbă – pe care probabil nu l-aţi văzut prin revista Capital, fiindcă nu încape – are chef de-o licitaţie. Nu? Ba da. Şi cum nici o licitaţie nu e frumoasă, dacă nu-i câştigată, paşii fireşti în acest sens trebuie făcuţi fără ezitare. Deci, şpagă pe loc, logic. Proceduri standard pentru astfel de cazuri, nimic ieşit din comun, până acum. Ca să fii absolut precis că ciubucu’ tău furat cu sudoarea frunţii nu-i investit pe degeaba, cauţi buzunarul potrivit care să fie capabil să-l valorifice. Şi cine are cele mai frumoase buzunare din ţară? Aleşii are, desigur! Iar dacă tot ai ajuns la ministru şi deoarece e super ofertă, păi, de ce să fii ţăran de la ţară şi să nu vă-mprieteniţi, cum se cuvine, să-mpărţiţi un caltaboş, să închinaţi o ţuică şi să spargi 15.000 de euro?

Păi, da, de ce nu?!

Zis şi făcut. Da, stimaţi coninternetăţeni: toţi miniştrii pot fi cumpăraţi la birt, de orice om de afaceri mai milos. Uneori la pachet, alteori pe pachete (de licitaţii, că se mai pot îndesa câteva mai firave, pe lângă cea dodoloaţă). Da’ nu chiar pe-o salată, că ba pe-o maşină, ba pe-un zeci de mii de euro ce noi n-am văzut la un loc în viaţa noastră şi alte astfel de mărunţişuri. Şi, ca să nu se simtă excluşi şi ca să se asigure continuitatea reformei, intermediază cine?… Corect, foştii miniştri. La un episod din această incitantă telenovelă au participat de curând actualul nostru ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş, dimpreună cu predecesorul său, Ioan Avram Mureşan, plus mai sus amintitul nene cu bilă, cojones şi dinero.

La un şpriţ prin capitală, cei trei comercializau ţara-n armonie, după ce în prealabil deversaseră nişte bucate ardeleneşti la actual ministru acas’. Toate se pot vedea pe înregistrăile video ale DNA, în coproducţie cu Ciorbă care, când să se-mpută trebăluiala, se dă de trei ori peste cap şi se face, din şpăgar infect, cameraman sub acoperire. Înregistrări care mai apoi au fost scăpate, pe jos, pe-un coridor de la TVR şi apoi accidental nu-ştim-cum date pe post, în jurnal, cu Băse şi pop-cornul lipit de ecran.

Un antrenant concurs de-mprejuri ce ne încântă, pentru că de acum înainte sperăm că, odată cu evoluţia tehnologică, vom vedea furtişagurile cel puţin live, pe Youtube.

Dar staţi, ce zărim noi în reportajul TVR-ului, cu filmările flagrantului? Unde-au început tratativele pentru negoţu’ cu tot ce nu-i al nostru şi nici n-o s-avem vreodată? Păi, negreşit, la Zalău

Io ce tata naibii vă tot urlu’ aici, în scris, de luni de zile? V-am zis că Zalăul e buricu’? V-am zis!

Opinia mea? Am judecat îndelung problema şi să ştiţi că mi-am rezervat timp important să ajung la o concluzie care să nu fie pripită. În toată această conjunctură, pălincă pe la ministere, Zalăul la mijloc, întorsături, socoteli, ardeleni… Cred că ne concentrăm prea mult pe detalii lipsite de o adevărată relevanţă.

Să mă explic. Trebuie să ne canalizăm energia pe ceva constructiv. Presa internaţională a preluat deja subiectul, s-au prins că tre’ să ne taie fondurile europene pentru mai toate lucrurile ce nu le merităm, acum e momentul. În consecinţă, consider, oportună o ofensivă, un rapid damage-control: să promovăm şi noi, de îndată şi nu altcândva, valenţele pălincii zălăuane, simbolul care este ea şi moştenirea culturală ce-o însoţeşte. Tot răul spre bine! Am creat deci, următorul “spot” pentru un posibil “pitch”. Sunt deschis la oferte de cumpărare, fă, ministerelor.

Pe lângă asta, aşadar – până se pune-n mişcare monstrul birocratic – vând pălincă de diverse calităţi, la preţuri mai mult sau mai puţin rezonabile, posibil din care-a băut ministrul, înainte să o dea-n bară atât de graţios.

Decebale-Traiane, suntem alăturea de tine, hâc!, de asta avem nevoie, să ştii, eroi!

În cinstea ta, bă, martirule cu prospecte de viitor, “gâl-gâl-gâl, gâl-gâl-gâl”, vorba lu’ cântecu’! Şi ca să vedeţi că sunt pe poziţii şi deţin controlul asupra imaginii acestui produs tradiţional, cel puţin online, ia priviţi primele găsiri Google, la căutarea “palinca de Zalau“.

24 comentarii

zi si tu ceva
 1. Octombrie 11, 2007 la 10:31
  link permanent
  Adela zice ca:

  Lucrurile care conteaza sunt: politica, politicienii si palinca de Zalau, breeee! Pfft!

 2. Octombrie 11, 2007 la 10:59
  link permanent

  Interesant tiparul asta de scandal politic. Daca PSD-ul la putere se comporta ca un monolit si aproape totul se rezolva in culise, in cazul coalitiilor scandalurile si razbelurile au fost televizate sau cel putin incurajate catre media. Se mananca atat de mult intre ei incat nu mai pot fura linistiti.

  Oricum, chestia asta cu mita luata de Remes e alarmanta rau de tot si, desi usor trivializant articolul tau, ma bucur ca revii la stilul jurnalistic care te-a consacrat:)

 3. Octombrie 11, 2007 la 11:01
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ăla m-o consacrat? Măi, să fie. 😀 Oricum, mie mi se pare mai mult decât intensă săptămâna asta, cu totul pe faţă, numai că poporu’ n-are capacitatea să privească în ansambli, să lege, să etc-uri.

  De curând, Băse a pierdut comisia aia de anchetat miniştri, totul felul de întoarceri pe dos, se bat ăştia, “pe sticlă”, nu ştim nici o optâsprăzecime din ce se-ntâmplă fix sub nasu’ nost’.

 4. Octombrie 11, 2007 la 12:08
  link permanent
  danette zice ca:

  Se pare ca nu stiti …in Ardeal …caltabosul , carnatul …se dau la pomana porcului , fie-i tarana usoara si multa vreme de-aici incolo …in(veci) pomenirea lui Remes!

 5. Octombrie 11, 2007 la 12:32
  link permanent
  9 zice ca:

  :))

 6. Octombrie 11, 2007 la 15:06
  link permanent
  Ramona zice ca:

  Palinca e miezul. Restul e general-valabil. 😀

 7. Octombrie 11, 2007 la 15:24
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Acilea pân ce nu scrii cu diacriticele atât de respectate la tine-n blog, ha?! Pălincă!

 8. Octombrie 11, 2007 la 16:04
  link permanent
  decebal zice ca:

  bai, oamini ! nu euronii îs spaga..ci horinca ! ashe cum zâce fatuca aiasta, Romona :)))

 9. Octombrie 11, 2007 la 16:05
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Pălinchieee! Prrr!

 10. Octombrie 11, 2007 la 16:26
  link permanent
  Turmentatu zice ca:

  Remes ne-a facut de ras, a facut jocul dusmanilor ,de acu sa vezi aroganta procurorilor!

 11. Octombrie 11, 2007 la 17:04
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Pe mine nu m-a făcut de râs. M-a făcut de plâns. 🙂

 12. Octombrie 11, 2007 la 18:18
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Bun filmuleţul!

 13. Octombrie 12, 2007 la 01:01
  link permanent
  Oana zice ca:

  Am ras cu lacrimi, dar in ciuda faptului ca faci haz de necaz, spui si niste adevaruri dureroase.

 14. Octombrie 12, 2007 la 01:25
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Ei bine, Oană, azi ai învăţat că… râsul… cu lacrimi… e adevăr dureros. Sau ceva de genu’. Reformulezi tu cumva să pară academic. 😀

 15. Octombrie 12, 2007 la 17:40
  link permanent
  mirmen zice ca:

  “Toţi dintre noi…”…no binie să măi ajază trebile cu pălinca die Zalău pă la Ministeru’ Agriculturii ţucu-tie 😛 😛 :P…
  …văzut-ai că pă tătie le tocmnieştie şî pocnieştie şî zbiciu’ 😛 😛 :P…
  …io numa’ de mircea badea îmi fac griji…după atîta cluj…amu ş’atîta zalău…ţ…ţ…ţ…

 16. Octombrie 13, 2007 la 13:39
  link permanent
  darius f zice ca:

  Băi, oameni buni, nu ştiu ce o tăt lălăiţi cu pălinca asta de Zalău când omu care o dat şpaga e din Satu Mare, mai exact din zona Oaşului. Deci, cu riscul de a fi acuzat de subiectivism, TRĂIASCĂ PĂLINCA DE OAŞ!!!.
  În aceeaşi ordine de idei, sălăjenii nu prea ştiu să fi plantat tare mulţi pruni în ultimele 5 cincinale la ei în ţara lor aşa că nu ştiu din ce se face pălinca lor da sigur din prune, nu. Şi după cum bine se ştie pălinca de prune îi baza. Aşe că…

 17. Octombrie 13, 2007 la 15:26
  link permanent
  mirmen zice ca:

  …băi, omule bun,şpaga de care vorbeşti îi deja istorie…noi le prognozăm pe alea viitoare :D… chiar n-ai reuşit să prinzi ideea 8-| care era că pleacă pălinca de Oaş,vine pălinca de Zalău…păi dacă nu îţi e destul de clar principiul “pleacă ai noştri,vin ai noştri” te-or marginaliza “ăia” ai tăi în organizaţie :P…
  …aşe că iaca OCAZIA să-şi reamintească lumea că Ţara Silvaniei îi “ţara pădurilor de pruni”,măă!!…aşe că tribu’ ăla cu pălăriile mici…:D

 18. Octombrie 13, 2007 la 23:47
  link permanent
  darius f zice ca:

  Apăi domnule draga ăsta care io dat pălincă de Oaş lu Remeş e la a treia chestie de genul asta, tot din cauza lui o fost mazilit şi unul de la noi de la PSD şi încă unu nu ştiu de la care partid. Aşe că nu poţi să spui că e istorie, omu ăsta e şpăguitor de meserie. Deci la ăsta nu contează că “pleacă ai noştri vin ai noştrii”, dacă-mi permiţi să te citez. Concluzia este că pălinca de OAŞ este monedă universală, nu contează cine-i la putere atâta timp cât îi place să bea deci mai lăsaţi-mă cu aia de Zalău.

  Părerea me.

 19. Octombrie 14, 2007 la 09:03
  link permanent
  mirmen zice ca:

  …cine-i la putere şi-i place să bea:->…păi să vedem pănă la ce nivel partidele şi meseriaşii o rezolvă numa’ cu disponibilul din Oaş…pentru meseriaşu’ din vîrf tre’ să vă puneţi serios problema unui cartel al pălincii,măă!!:P

 20. Octombrie 14, 2007 la 12:00
  link permanent
  darius f zice ca:

  Păi avem un cartel al pălincii, se numeşte “CARTEL P”, unde p e de la pruna, evident.

 21. Octombrie 14, 2007 la 12:38
  link permanent
  mirmen zice ca:

  no! vezi cum îl puneţi la treabă în interesu’ organizaţiei,că, la nivelu’ percepţiei comune,pare-se aveţi consumtori profesionişti care să vă consilieze…:P…

 22. Octombrie 15, 2007 la 17:47
  link permanent
  Ionut Romanescu zice ca:

  In urma acestui incident media, apare urmatorul aspect:

  Avind in vedere ca toti politicienii fura ca-n codru, partidele-gasti fiind TOTAL IRELEVANTE, avem acest optiuni::

  A. Daca e o majoritate clara, (cum era PSD) furturile (spagile) au valori mari si se desf practic invizibil (televiziuni cumparate, media controlata, procurorii in regim de “sho-pe ei”). Asa si-au facut averile NAstase, DIP, Miki Sp. si toate celelalte javre de pesedei, sub pulpana omului cinstit (dar protector al hotilor) Nea Nelu Ilici.

  B. Daca e o coalitie, nivelul spagilor cade vertiginos si se dau in git care mai de care, si exista chiar speranta sa mai intre si pe la racoare.

  Avem asadar de ales intre guverne monolit, in care se fura cu gaska din greu, pe milioane, sau coalitii in care hotii se devoaleaza intr-o veselie. Tertium non datur (din pacate).

  Intre aceste doua optiuni, e clar ca de preferat este varianta cu coalitia, care e singura care incet-incet va duce spre reducerea fenomenului, pentru ca odata ce spagarii vor ajunge la racoare, exista posibilitatea de a se reduce fenomenul.

  Sigur ca vor sari cei cu preferinta pt monolit, argumentind ca o coalitie se macina in lupte si nu mai guverneaza. Acestora le spun in replica (pre-emptive strike) ca asa zisul act de guvernare devine din ce in ce mai ne-necesar. tara oricum e o jungla in care desigur se aplica legea junglei, apara-te singur. Mai bine sa se bata intre ei decit sa guverneze, ar face mai putin rau.

 23. Octombrie 16, 2007 la 08:23
  link permanent
  mirmen zice ca:

  …da-da…subscriu cu optimism la îndemnu’ mobilizator:întărîtă-i drace!!:P…

 24. Februarie 24, 2013 la 00:47
  link permanent

  My partner and I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be exactly I’m looking for. Do you offer guest writers to write content to suit your needs? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on some of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web log!

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)