Darius Hero

Toți dintre noi…

T

Remeș, ești prost, da’ bine că ne-am dat seama din timp… titrează ziarele din România, cuprinse de streche. Traduc și titrează, cu gura până la urechi, și cele de peste hotare și bine fac, că asta chiar că nu-i de ținut doar pentru noi.

PalincaDeZalauJegPentru aceia dintre voi care nu ați urmărit ultimele desfășurări de evenimente din mica dar cu adevărat sprintena noastră țărișoară, dați-mi voie să vă rezum:

Un om cu cap și bani în el, intitulat sugestiv Ghiță Ciorbă – pe care probabil nu l-ați văzut prin revista Capital, fiindcă nu încape – are chef de-o licitație. Nu? Ba da. Și cum nici o licitație nu e frumoasă, dacă nu-i câștigată, pașii firești în acest sens trebuie făcuți fără ezitare. Deci, șpagă pe loc, logic. Proceduri standard pentru astfel de cazuri, nimic ieșit din comun, până acum. Ca să fii absolut precis că ciubucu’ tău furat cu sudoarea frunții nu-i investit pe degeaba, cauți buzunarul potrivit care să fie capabil să-l valorifice. Și cine are cele mai frumoase buzunare din țară? Aleșii are, desigur! Iar dacă tot ai ajuns la ministru și deoarece e super ofertă, păi, de ce să fii țăran de la țară și să nu vă-mprieteniți, cum se cuvine, să-mpărțiți un caltaboș, să închinați o țuică și să spargi 15.000 de euro?

Păi, da, de ce nu?!

Zis și făcut. Da, stimați coninternetățeni: toți miniștrii pot fi cumpărați la birt, de orice om de afaceri mai milos. Uneori la pachet, alteori pe pachete (de licitații, că se mai pot îndesa câteva mai firave, pe lângă cea dodoloață). Da’ nu chiar pe-o salată, că ba pe-o mașină, ba pe-un zeci de mii de euro ce noi n-am văzut la un loc în viața noastră și alte astfel de mărunțișuri. Și, ca să nu se simtă excluși și ca să se asigure continuitatea reformei, intermediază cine?… Corect, foștii miniștri. La un episod din această incitantă telenovelă au participat de curând actualul nostru ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeș, dimpreună cu predecesorul său, Ioan Avram Mureșan, plus mai sus amintitul nene cu bilă, cojones și dinero.

La un șpriț prin capitală, cei trei comercializau țara-n armonie, după ce în prealabil deversaseră niște bucate ardelenești la actual ministru acas’. Toate se pot vedea pe înregistrăile video ale DNA, în coproducție cu Ciorbă care, când să se-mpută trebăluiala, se dă de trei ori peste cap și se face, din șpăgar infect, cameraman sub acoperire. Înregistrări care mai apoi au fost scăpate, pe jos, pe-un coridor de la TVR și apoi accidental nu-știm-cum date pe post, în jurnal, cu Băse și pop-cornul lipit de ecran.

Un antrenant concurs de-mprejuri ce ne încântă, pentru că de acum înainte sperăm că, odată cu evoluția tehnologică, vom vedea furtișagurile cel puțin live, pe Youtube.

Dar stați, ce zărim noi în reportajul TVR-ului, cu filmările flagrantului? Unde-au început tratativele pentru negoțu’ cu tot ce nu-i al nostru și nici n-o s-avem vreodată? Păi, negreșit, la Zalău

Io ce tata naibii vă tot urlu’ aici, în scris, de luni de zile? V-am zis că Zalăul e buricu’? V-am zis!

Opinia mea? Am judecat îndelung problema și să știți că mi-am rezervat timp important să ajung la o concluzie care să nu fie pripită. În toată această conjunctură, pălincă pe la ministere, Zalăul la mijloc, întorsături, socoteli, ardeleni… Cred că ne concentrăm prea mult pe detalii lipsite de o adevărată relevanță.

Să mă explic. Trebuie să ne canalizăm energia pe ceva constructiv. Presa internațională a preluat deja subiectul, s-au prins că tre’ să ne taie fondurile europene pentru mai toate lucrurile ce nu le merităm, acum e momentul. În consecință, consider, oportună o ofensivă, un rapid damage-control: să promovăm și noi, de îndată și nu altcândva, valențele pălincii zălăuane, simbolul care este ea și moștenirea culturală ce-o însoțește. Tot răul spre bine! Am creat deci, următorul “spot” pentru un posibil “pitch”. Sunt deschis la oferte de cumpărare, fă, ministerelor.

Pe lângă asta, așadar – până se pune-n mișcare monstrul birocratic – vând pălincă de diverse calități, la prețuri mai mult sau mai puțin rezonabile, posibil din care-a băut ministrul, înainte să o dea-n bară atât de grațios.

Decebale-Traiane, suntem alăturea de tine, hâc!, de asta avem nevoie, să știi, eroi!

În cinstea ta, bă, martirule cu prospecte de viitor, “gâl-gâl-gâl, gâl-gâl-gâl”, vorba lu’ cântecu’! Și ca să vedeți că sunt pe poziții și dețin controlul asupra imaginii acestui produs tradițional, cel puțin online, ia priviți primele găsiri Google, la căutarea “palinca de Zalau“.

24 comentarii

 • Interesant tiparul asta de scandal politic. Daca PSD-ul la putere se comporta ca un monolit si aproape totul se rezolva in culise, in cazul coalitiilor scandalurile si razbelurile au fost televizate sau cel putin incurajate catre media. Se mananca atat de mult intre ei incat nu mai pot fura linistiti.

  Oricum, chestia asta cu mita luata de Remes e alarmanta rau de tot si, desi usor trivializant articolul tau, ma bucur ca revii la stilul jurnalistic care te-a consacrat:)

 • Ăla m-o consacrat? Măi, să fie. 😀 Oricum, mie mi se pare mai mult decât intensă săptămâna asta, cu totul pe faţă, numai că poporu’ n-are capacitatea să privească în ansambli, să lege, să etc-uri.

  De curând, Băse a pierdut comisia aia de anchetat miniştri, totul felul de întoarceri pe dos, se bat ăştia, “pe sticlă”, nu ştim nici o optâsprăzecime din ce se-ntâmplă fix sub nasu’ nost’.

 • Se pare ca nu stiti …in Ardeal …caltabosul , carnatul …se dau la pomana porcului , fie-i tarana usoara si multa vreme de-aici incolo …in(veci) pomenirea lui Remes!

 • bai, oamini ! nu euronii îs spaga..ci horinca ! ashe cum zâce fatuca aiasta, Romona :)))

 • Remes ne-a facut de ras, a facut jocul dusmanilor ,de acu sa vezi aroganta procurorilor!

 • Ei bine, Oană, azi ai învăţat că… râsul… cu lacrimi… e adevăr dureros. Sau ceva de genu’. Reformulezi tu cumva să pară academic. 😀

 • “Toţi dintre noi…”…no binie să măi ajază trebile cu pălinca die Zalău pă la Ministeru’ Agriculturii ţucu-tie 😛 😛 :P…
  …văzut-ai că pă tătie le tocmnieştie şî pocnieştie şî zbiciu’ 😛 😛 :P…
  …io numa’ de mircea badea îmi fac griji…după atîta cluj…amu ş’atîta zalău…ţ…ţ…ţ…

 • Băi, oameni buni, nu ştiu ce o tăt lălăiţi cu pălinca asta de Zalău când omu care o dat şpaga e din Satu Mare, mai exact din zona Oaşului. Deci, cu riscul de a fi acuzat de subiectivism, TRĂIASCĂ PĂLINCA DE OAŞ!!!.
  În aceeaşi ordine de idei, sălăjenii nu prea ştiu să fi plantat tare mulţi pruni în ultimele 5 cincinale la ei în ţara lor aşa că nu ştiu din ce se face pălinca lor da sigur din prune, nu. Şi după cum bine se ştie pălinca de prune îi baza. Aşe că…

 • …băi, omule bun,şpaga de care vorbeşti îi deja istorie…noi le prognozăm pe alea viitoare :D… chiar n-ai reuşit să prinzi ideea 8-| care era că pleacă pălinca de Oaş,vine pălinca de Zalău…păi dacă nu îţi e destul de clar principiul “pleacă ai noştri,vin ai noştri” te-or marginaliza “ăia” ai tăi în organizaţie :P…
  …aşe că iaca OCAZIA să-şi reamintească lumea că Ţara Silvaniei îi “ţara pădurilor de pruni”,măă!!…aşe că tribu’ ăla cu pălăriile mici…:D

 • Apăi domnule draga ăsta care io dat pălincă de Oaş lu Remeş e la a treia chestie de genul asta, tot din cauza lui o fost mazilit şi unul de la noi de la PSD şi încă unu nu ştiu de la care partid. Aşe că nu poţi să spui că e istorie, omu ăsta e şpăguitor de meserie. Deci la ăsta nu contează că “pleacă ai noştri vin ai noştrii”, dacă-mi permiţi să te citez. Concluzia este că pălinca de OAŞ este monedă universală, nu contează cine-i la putere atâta timp cât îi place să bea deci mai lăsaţi-mă cu aia de Zalău.

  Părerea me.

 • …cine-i la putere şi-i place să bea:->…păi să vedem pănă la ce nivel partidele şi meseriaşii o rezolvă numa’ cu disponibilul din Oaş…pentru meseriaşu’ din vîrf tre’ să vă puneţi serios problema unui cartel al pălincii,măă!!:P

 • no! vezi cum îl puneţi la treabă în interesu’ organizaţiei,că, la nivelu’ percepţiei comune,pare-se aveţi consumtori profesionişti care să vă consilieze…:P…

 • In urma acestui incident media, apare urmatorul aspect:

  Avind in vedere ca toti politicienii fura ca-n codru, partidele-gasti fiind TOTAL IRELEVANTE, avem acest optiuni::

  A. Daca e o majoritate clara, (cum era PSD) furturile (spagile) au valori mari si se desf practic invizibil (televiziuni cumparate, media controlata, procurorii in regim de “sho-pe ei”). Asa si-au facut averile NAstase, DIP, Miki Sp. si toate celelalte javre de pesedei, sub pulpana omului cinstit (dar protector al hotilor) Nea Nelu Ilici.

  B. Daca e o coalitie, nivelul spagilor cade vertiginos si se dau in git care mai de care, si exista chiar speranta sa mai intre si pe la racoare.

  Avem asadar de ales intre guverne monolit, in care se fura cu gaska din greu, pe milioane, sau coalitii in care hotii se devoaleaza intr-o veselie. Tertium non datur (din pacate).

  Intre aceste doua optiuni, e clar ca de preferat este varianta cu coalitia, care e singura care incet-incet va duce spre reducerea fenomenului, pentru ca odata ce spagarii vor ajunge la racoare, exista posibilitatea de a se reduce fenomenul.

  Sigur ca vor sari cei cu preferinta pt monolit, argumentind ca o coalitie se macina in lupte si nu mai guverneaza. Acestora le spun in replica (pre-emptive strike) ca asa zisul act de guvernare devine din ce in ce mai ne-necesar. tara oricum e o jungla in care desigur se aplica legea junglei, apara-te singur. Mai bine sa se bata intre ei decit sa guverneze, ar face mai putin rau.

 • My partner and I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be exactly I’m looking for. Do you offer guest writers to write content to suit your needs? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on some of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web log!