Ştiţi ce?…

sari la comentarii

[cum zice pe site-urile alea? “articolul acesta documentează un eveniment în derulare”; da, puteţi publica toţi pe Jeg; da, acest post e scris de cititori; singura regulă e ca paragrafele să se succeadă logic… mă rog, pe cât de logic v-am învăţat]

Vite macabre! Faceţi un articol comun şi gata. Vă tot smiorcăiţi macabru. Descurcaţi-vă. Trimiteţi ce aveţi de spus Manei (marianapunctciutacuatgmailpunctcom). Ea vă publică. Dacă iese un articol coerent… ei bine, dacă iese nu se-ntâmplă nimic, dar dacă iese.

***

[Mana]

Pentru că Darius a devenit corporatist, în seara asta îl lăsam să se odihnească. El zice că merită. Om vedea dacă. Sau n-om vedea. Şi GPS-ul zice că nu e în Le General, ci în pat. Nu, nici sex nu face, că aşa sunt corporatiştii. Când ajung acasă, seara, rupţi de oboseală, abia se târăsc să facă un duş. Nici de mâncare nu le mai arde. Nu-şi doresc decât să doarmă. Mult. Aşa că sssttt! Corporatistul doarme iar noi veghem ca acest website contemporan de societate sa fie brie, nu camembert.

[Vlad]

Cred că am început să înţeleg ce se întâmplă. Dinainte de ultimul post, adică de acum câteva zile, Darius împreună cu colegii săi a fost bine săpunit cu vorbe aspre pe alocuri de noua şefă. Adică pe lângă şeful lui direct – pe care îl ştiţi deja – a mai primit şi o şefă ceva mai mare şi mult mai rea de gură. Şedinţa de masaj cerebral şi cu joarda pe spinare a avut ca scop clar motivarea fiecaruia pentru jobul zilnic. Mai puţin counter strike, mai puţine cântece la chitară şi, evident, mai puţin Jeg (deşi acesta din urmă indirect, prin implicarea micuţului în proiecte mercantile). Nu a mers din prima, fapt pentru care astăzi, în urma unei ieşiri în evidenţă, Darius a fost împins din urmă de “şefa” pe hol, loc ferit de urechile noastre. Nu pot să va zic ce s-a întâmplat acolo (cel puţin ştiu sigur că nu au fost zbierete), dar uite că Darius a stat restul zilei cuminte cu degetele prin macul sau, iar la final a rămas peste program lucrând. După aspectul noului jeg, într-adevar lucra pe bani.

[Flaviu]

Deci profit de ocazie pentru că – nu-i aşa? – am contract cu numitul Darius Groza, ca să-mi fac nişte reclamă. M-am relansat (vezi de click pe linkul de mai sus). Deci în 24 mă duc în vizită la Cluj, să-mi intru în posesia lui Iulian Cel Foarte Mic, adică Eeepc-ul de l-a câştigat binemeritat la blogfest din câte înţeleg eu. Pe care l-am achiziţionat de la Darius (la suprapreţ, ca să-l vând pe ebay.ro, peste câţiva ani şi să mă îmbogăţesc). Că tot l-am votat. (not).

Deci programul pt 24.04.08 e cam aşa:
06:43 părăsit Sibiul (fără Valeriu Cuc)
10:28 ajuns în Cluj
10:30 întâlnit Darius care mă aşteaptă desigur în autogară
10:31 îndeplinit schimb comercial (fără Valeriu Cuc.)
10:32 vedem noi
12:00 îndreptat către aeroport Cluj unde aşteptat variantă personală de Mirmen
12:43 pupat, dus bagaje, protocol de întâmpinare (fără Darius şi fără Valeriu Cuc)
14:00 sau 15:15 întors la Sibiu
Mno, dar până atunci circulaţi la paragraful următor “cu forme“, rogu-vă.

[Oana]

Scuzele mi le-am cerut, deci „vine nebuna”. Eu m-am prins cum stă treaba. Desigur, trebuie să profit de ocazie să vă spun adevărul. Darius ne pune pe noi, cititorii fideli, la muncă. În timpul ăsta el îşi întinde oasele şi râde de noi. Nu că mi-ar displace să fiu clown, atâta timp cât sunt unul cât se poate de mic şi nebăgat în seamă. Normal, doar Darius are voie să râdă.

Spaghetele sunt în sertar, Darius trebuie doar să ceară. Că el o face cinste după, asta-i başca, dar fac eu spaghetele, aşa cum i-am promis. Acum, fie vorba între noi, nu merit şi eu o cafea? Mai bine să facem linişte şi să-l lăsăm să gândească. Geniul nu trebuie disturbat. Nu v-am zis să nu mai vorbiţi aşa tare?

[Ioana]

Ba facem gălăgie, acu’ cât putem! Ştiu, suntem o şleahtă de profitori, da’ destoinici măcar! Nu sări, Oana, Geniul nu va fi deranjat, i-am adus bureţei sa-şi îndese în urechile veşnic ciulite. Da, el, care aude (şi aşterne cu rigurozitatea-i caracteristică) şi cea mai mică jegoşenie posibilă, va fi complet izolat în lumea sa, singura legătură cu lumescul fiind spaghetele alea. Dacă tot s-a făcut corporatist, s-a făcut cu tot cu noi… fără să ne-ntrebe, ca doar nu v-aşteptaţi la altceva! Da’ ne supunem, ca de obicei, DumneaJegului şi-i urăm (ale naibii diacritice, se joacă de-a v-aţi ascunselea cu mine) să doarmă liniştit (precum un puiuţ care se află) şi să-şi recapete forţele (macar şi pentru a ne face pe urmă în toate felurile). Domnule, dormi liniştit, zurliii vegheză pentru tine!

[Toader]

Umblă vorba prin târg că dom’ Darius are să se însoare. Cu cine nu se ştie. Pretedente ar fi trei. Două care ar vrea da’ el nu acţionează. O chelneriţă şi o anume Carmen S. O a treia ar reacţiona el, da’ nu vre’ ie. Cuuum? Caaare? Ciiiine? Păstaie. AAA. Ştim cu toţii. Da’ atunci cum îi ea pretendenta?

Păi, cum să fie? Iac’aşa. Darius va trece ori la islam, ori se va alipi unei comunităţi rrome. Nu are el bani de o cămilă sau de o bivoliţă să dea la schimb? Ne şi închipuim pe domnu’ Darius cu o droaie de moştenitori după el şi el cu laptopu’ în braţe fugind şi urlând de mama focului “Dau puradei ieftiiin… Dau un puradel pentru o mufă USB!..”. Ştim noi de ce zicem asta. Din ce în ce mai multe poze apar pe net cu dânsu’ neras şi cu o şapcă. Asta ca să se obişnuiască acoperit cu un clop din cela cu boruri largi.

Alte semne. Pai hormonii îi tropaiesc prin vintre până la a ieşi pe gura supt forme arhicunoscute : “vacă împuţită, nenorociţilor, idioţilor şamd”. El, care îi un puşti atât de fin şi politicos, nu ar scoate pe sub mustăţi aşa chemări.
Totuşi, dacă nu iese, se poate să caute şi pe plaiuri vasluiene … el fiind singurul traducător atestat de vasluiană de când cu celebrul film apărut până hăt în Academia Caţavencu.

În rest, rămâne cum a stabilit Ciutacu. Mic, din Zalau şi jegărit. Sau cum era. Începea cu “ne” parcă …

[Adrian Ciubotaru]

Care este rostul gesturilor sociale prefăcute? Care este rostul campaniilor care strâng bani pentru copiii malnutriţi din Africa? Care este rostul iniţiativelor de strângere a gunoaielor din pădurea Băneasa?

E posibil să nu rezonezi, e posibil ca, impulsionat de un prieten, să ieşi într-o acţiune unde vei planta copaci, e posibil să te duci într-o tabără de colectare a deşeurilor de pe traseele turistice din Ceahlău doar pentru a agăţa gagici şi a face o excursie gratuită, însă dincolo de posibilităţile astea, ce rămâne?
Poţi sensibiliza indivizi separaţi, însă o campanie, acţiune are nevoie de fonduri, organizare şi promovare. La un asemenea nivel de grup, aceste iniţiative sunt gesturi sociale, iar nu impulsuri umanitare sau ecologiste. Îşi pierd din spontaneitate şi devin parte a logicii sistemului.
E cool să fii ecologist, dă bine la imagine, iar uneori satisfacţiile sunt pe măsură.

La final, întrebarea mea este una deloc flatantă (însă, îmi imaginez, practică pe termen lung): în ce măsură, dacă ne prefacem acum că ne pasă de ecologie, copiilor noştri li se va părea naturală această preocupare şi o vor asimila, şi-o vor asuma la modul cel mai principial cu putinţă? Vor face gesturi ecologiste fără cârjele unor campanii, a unor bannere sau a unor reclame? Se vor preocupa de soarta mediului înconjurător cu naturaleţea gesturilor fireşti cotidiene?

În ce măsură forma inerţială a unor gesturi sociale poate deveni fondul unor impulsuri normale şi permanente la nivel indivudual?

37 comentarii

zi si tu ceva
 1. Aprilie 18, 2008 la 21:10
  link permanent
  Gramo zice ca:

  oooooo, deci asta inseamna UGC! 🙂

 2. Aprilie 18, 2008 la 21:32
  link permanent

  Postezi cam rar in ultima vreme. Noi cititorii ne declaram scandalizati :))

 3. Aprilie 18, 2008 la 21:37
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Declară-te, că acuma ai ocazia în post. Declară-te ce pofteşti dumitale, să ştiu ce reneg. 🙂 Io pregătesc lucruri măreţe şi-n acelaşi timp şi trăiesc. Deci să mă scuji, că nu te pot încânta zilnic la cafei. 🙂

 4. Aprilie 18, 2008 la 21:49
  link permanent
  mirmen zice ca:

  salutari din cracovia 🙂

 5. Aprilie 18, 2008 la 22:06
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Vezi ce-mi aduci. Am schimbat yala.

 6. Aprilie 18, 2008 la 22:21
  link permanent
  virgula zice ca:

  Cand se-ntoarce Mirmen ii smulgi cadou’ si-nchizi rapid usa sau ii prezinti amanuntit yala dinauntru?

 7. Aprilie 18, 2008 la 22:28
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Mi-l arată pe vizor.

 8. Aprilie 18, 2008 la 22:34
  link permanent
  virgula zice ca:

  Si-l iei doar daca-ti place?

 9. Aprilie 18, 2008 la 22:41
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Intră doar de-mi place.

  Vladeo… io ieşitu’ afară-l ţiu minte, dar amica şefă era paşnică şi conciliantă. În schimb, săpuneala n-o reţiu. Pur şi simplu mă dedic io vouă, măi, căci ce v-aţi face. Azi am plecat ultimul. Dar asta n-are a face cu Jegu’. Sunt eu puturos. 😛

 10. Aprilie 18, 2008 la 23:23
  link permanent
  vlad zice ca:

  Vezi sa nu uiti sa iti completezi corect time-sheet-ul. In fine, poti scrie ceva acolo. 🙂

 11. Aprilie 19, 2008 la 08:54
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Mda. Noi ne dăm de ceasul morţii degeaba; eu cred că Darius se pregăteşte să-şi vopsească ouăle.

 12. Aprilie 19, 2008 la 14:04
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Păi crezi că spui “sunt un puturos” şi scapi de un filmuleţ marca JEG.ro?

 13. Aprilie 19, 2008 la 16:39
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Scrie. Bovină morbidă.

  Acuma când îi de zis din ceatără, tace Bastul, trace Toaderul. Eheeei, şleahtă de bondari.

 14. Aprilie 19, 2008 la 20:17
  link permanent
  Marian S zice ca:

  Partea proasta este ca si noi ne pregatim sa ne vopsim ouale, deci e lipsa de timp la tot poporu`.

 15. Aprilie 19, 2008 la 22:35
  link permanent
  Mana zice ca:

  Voi v-aţi speriat de ameninţarea cămăşilor cu mâneci lungi care se înnoadă temeinic la spate sau aţi luat tot flaconul de Rudotel? Ce-i liniştea asta? De-aia am stat eu toată ziua în casă, de veghe în lanul cu şmotru? Să nu trimiteţi voi nimic? Ei, comedie!

 16. Aprilie 19, 2008 la 22:52
  link permanent
  toader zice ca:

  nu scriu eu intre oameni seriosi. sau sa scriu eu comentarii cand e bine scris nu se poci.

  nu ca nu as avea deloc timp din care cauza nu am atins nici blogu’ personal azi. poate maine.

 17. Aprilie 19, 2008 la 23:26
  link permanent
  kellone zice ca:

  Mai micutule, se pare ca nu prea iese treaba. Nu te-ai gandit tu ca blogul e al lu’ ala care il scrie? Si daca cineva vrea sa scrie, cred ca deja o face la el acasa pe blog, nu la competitie. E treaba ta sa scrii pe jeg. Acum ca ti-ai facut rost de o mica pauza, ca un concediu medical platit de firma, macar dormi, mananca si salut-o pe scumpetea de chelnerita bine de tot asta seara. Hai, si maine, ca e duminica. Dar duminica seara asteptam ceva de calitate. Asa ca, spor la puturosit ca ai deja mult de recuperat.

 18. Aprilie 19, 2008 la 23:31
  link permanent
  Mana zice ca:

  Bine, eu mai aştept! Dar ţineţi minte că nu e Paşte în fiecare zi! (Mi se şopteşte în cască, din regie, că nici Floriile nu sunt în fiecare zi!) 😀

 19. Aprilie 20, 2008 la 00:08
  link permanent
  Oana zice ca:

  Liniste, sa lasam omul sa gandeasca, cum s-o faca in galagia asta? 🙂

 20. Aprilie 20, 2008 la 01:41
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  … sai să se scârme-n buric.

 21. Aprilie 20, 2008 la 01:49
  link permanent
  virgula zice ca:

  Îţâşă mişcare…

 22. Aprilie 20, 2008 la 12:11
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  La mulţi ani!, măi, florilor. Şi tu monseur Groza… iar stai ca o floare… munceste la filmuletul ala, cel cu proiectul special! 🙂

  Deci… cine înfloreşte azi?

 23. Aprilie 20, 2008 la 12:33
  link permanent
  Mana zice ca:

  Bibliotecare, de la tine am aşteptări. Sau tu nu scrii în zi de sărbătoare religioasă?

 24. Aprilie 20, 2008 la 13:01
  link permanent
  toader zice ca:

  Eu postez direct aici etc.

  [Ai postat. Am mutat. Data viitoare să respecţi regulile. Vă dorim o zi bună!
  Administraţia.
  ]

 25. Aprilie 20, 2008 la 14:19
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Toader: “neîntrecutul”?

  Ciubotaru a reuşit să fie coerent în paragraf cu el înşivă.

 26. Aprilie 20, 2008 la 14:22
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  @ Mana
  Ai fost la mine pe blog şi ai văzut că nu e scris?

 27. Aprilie 20, 2008 la 14:24
  link permanent

  Darius, tu să-ţi dai cu părerea când vei fi pe blog la tine, iar nu aici, mişelule care ai o viaţă!

 28. Aprilie 20, 2008 la 14:31
  link permanent
  Bibliotecaru zice ca:

  Dedicaţie pentru fratele Darius şi invitaţii săi pe acest blog, Zazie, special de Florii
  http://www.youtube.com/watch?v=099eYdAELEA

 29. Aprilie 20, 2008 la 16:47
  link permanent
  Oana zice ca:

  Sttt, nu vedeti ca omul munceste, voi tot tropaiti? Vine acum Imparateasa si va pune la punct pe toti. Sau poate da o petrecere, stati sa vedem 🙂

 30. Aprilie 20, 2008 la 17:18
  link permanent
  virgula zice ca:

  Mai bine petrecere, ca altfel s-ar putea ca omu’ sa-si inchipuie c-am fugit (inainte de vreme) si ca i-am lasat Jegu’ nesupravegheat…

 31. Aprilie 20, 2008 la 20:06
  link permanent
  Portaru' de la chirurgie 1 zice ca:

  Vai, nu știu cum mai muncește copilul ăsta că mi-a tras o sfântă de trântă în față la clinică… de i-a mers trotineta ca să zic așa.

 32. Aprilie 20, 2008 la 20:46
  link permanent
  Vigilentus Fantasticus zice ca:

  Trebuie sa i gasim lui Mana un prieten! Asta i clar!
  Are cumva cineva un incarcator de NOKIA?

 33. Aprilie 20, 2008 la 21:23
  link permanent
  toader zice ca:

  @darius. parca era “neterminat”. (?) ar cadra …

 34. Aprilie 21, 2008 la 01:35
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Singurul care are importanţă-n tătă activitatea fidbechică de pre Jeg: Portare – Mă, măgare! N-ai făcut poze? Da’ de aia mă trântesc io de tăte trotuarele? Să stai tu să te chiorăşti, râzând a pagubă?

 35. Aprilie 21, 2008 la 02:47
  link permanent
  virgula zice ca:

  Da’ tu vroiai musai sa intri la chirurgie sau ce?

 36. Aprilie 21, 2008 la 18:54
  link permanent
  Hudrea zice ca:

  Durere! Chiar l-ai trântit cu trotineta, zăludule? :)) Era cumva tocmai duminică seara?

 37. Aprilie 10, 2013 la 07:12
  link permanent
  kocaeli zice ca:

  Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

2 trackback-uri

 1. de la f.c.b.l.o.g. » Start again and fall apart… pe Aprilie 18, 2008 la 23:59

  […] oricine poate publica un paragraf. Adicătălea un fel de Wikibloggia sau aşa ceva. Ş-am publicat şi eu. 18 / April / 2008  […]

 2. […] si ar trebui sa stie ce cartiere sunt in Sibiu, la Andrei care s-a mutat recent la Timisoara, la Darius care stiu ca-i din Zalau, la VisUrat care-i de la Iasi, la Diana care-i din Constanta, la Oradeanul […]

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)