Prima teorie evoluţionistă ce-o vreau infirmată cât de repede: ciaodarwinismul

sari la comentarii

[azi, 1 iulie, la ora 16:00, pe TVR2 (pe naţional, nu unghe intră localele), dumneamea pare-se că-apar la TVR2, în scopul de-a vorbi în interviul luat cu ocazia concurusului “Tânărul Jurnalist”, organizat de Freedom House România… ne vom uita dimpreună, lăcrimând gata, o fo’, s-o dus, o să pun înregistrarea, când fac rost]

[da – plec în Spania, nu – nu de tot, ceva schimb de experienţe, viu în 10 înapoi, iar în 11 merg pesemne la Bucales, unde e ceva-ntâlnire între blogări şi politicieni, încercăm să aducem şi Năstasele, depinzând de cum îi permite cariera de blogăr]

Inventez un nou timp verbal (şi-i anexez şi axă paralelă, în viaţa reală), pentru toţi delăsătorii precum sunt şi eu. El se numeşte „viitorul recent” şi se-ntâmplă oricând este comod. Nu se conjugă nimeni după el. De lene.

Am ajuns de-o faimă, de mă caută lumea pe Google după sintagma “diacritice jeg”. Într-atât de divin, încât am aură în loc de prepuţ. (De altfel, până şi Ciutacul a zis despre mine – şi aici o să ciutez: „Pocitanie mica, ai ajuns sa bea lumea apa dupa tine…“, am încheiat ciutacul.) Am ajuns, de asemenea, într-un profund moment de meditare, la concluzia foarte sigură că mamele au un rol extrem de important în existenţa noastră. Aş invoca în susţinerea acestei dezbateri momentul naşterii, care, zic eu, dar poate mă-nşel, este vital vieţii.

Articolele mele, după cum îmi zic prieteni vechi şi dragi din Zalău, redescoperiţi imediat după ce mi-au intrat banii de la concurs pe card, devin din ce în ce mai greu de citit. Păi, să devină şi ei din ce în ce mai uşor de scrişi atunci.

Pornind de la anumite frământări de ale mele, care la sfârşit se vor concretiza în concluzii desigur pripite, voi continua seria de fabule, începută cu cea politică, povestită recent la şezătoarea de pe Jeg, în care animale sunt jucate de sunt eu şi frate-miu.

Fabula blogorae

Tot când eram mici, eu şi cu Moafle – deoarece atunci se petrec toate acţiunile inocente cărora le asociez acum adevăruri mult mai complexe, înţelegându-le – am organizat un fel de radio amatoresc. El se compunea dintr-un pick-up vechi, de unde se zgâria în urechi în fiecare dimineaţă tema sonoră de la Pantera Roz, marcând începutul emisiei, respectiv un casetofon Osaka, cu leduri multicolore-n boxe, care înregistra. Publicul se limita la vecinul de jos, Cristi, de vârsta mea, care s-a remarcat pe parcursul copilăriei noastre prin două majore evenimente: primul, în care Dacian şi înc-un băiat de la bloc l-au bătut în spatele buzii din curtea şcolii cu urzici până l-au lăsat lat pe jos şi alergic, iar, al doilea, când a avut crasa nesimiţire să-şi deschidă şi el un post concurent nouă, „călărind alături pe undele scurte” şi dispunând de-o logistică mult superioară celei ce-o deţineam noi. Deşi mai târziu s-a stabilit un fel de colaborare (interlinking), ce consta în a ne trimite cu o sfoară unul altuia casetele cu „înregistrările finale” (blogroll), între balcoane, postul nostru a rămas fidel unui stil radiofonic mai conservator, cu buletine de ştiri bine intercalate cu marile hit-uri ale anilor de aur, Cristi adoptând un stil mai modernist şi libertin, cu mixuri şi artificii tehnice, precum şi o selecţie muzicală pe care publicul nostru (adică tot el) nu o agrea în mod special, dar ascultătorilor săi (adică nouă) le plăcea.

Fin. Învăţăminte: Nu pot să nu remarc, cuprins de nostalgie, da’ şi cu mare viziune, similitudinea aproape confundată cu o anumită secţiune din blogosfera românească, suprinsă şi-n titlu. Dacă pentru noi, pe atunci, la vârsta intratului la şcoală, cele de mai sus erau o distracţie firească, totuşi, revenind în zilele noastre, oameni în toată firea îşi etalează infantisimul printr-o producţie (de cele mai multe ori nici măcar proprie, deci o second-hendeală mediatică online) jenantă, de la preluări youtubăreşti şi celebrul „pr0n” cu ultimele wallpapere cu pizde (făcut ediţie de colecţie constantă şi consecventă), într-un paradox extrovertit de complexe publicate, până la chirăieli şi ciondăneli tembele, mai mult sau mai puţin reale, mai mult sau mai puţin relevante, mai multe decât mai puţine în general, demne de nivelul de „dupa buda şcolii” exemplificat anterior. O frecţie cu urzici pe alergici. De la necesitatea cretină de a comenta pe orice temă, pe şanţul din faţa sau chiar rezemat de gardul blogului altcuiva, printr-o argumentaţie cam de acelaşi scenariu, până la „datul cu părerea” în propria ogradă, când blog personal, deci de opinie, deci „hai să zic şi eu” este nu un concept prost înţeles ce poate fi clarificat, ci unul deja bine împământenit şi absolut normal.

Cu ocazia asta introduc în discuţie certitudinea că începem să „patentăm” ideea de tutore de blog. (N-am vrut să zic dădacă, deşi se califică prin unele atribuţiuni.) După ce-am iniţiat de demult blogurile respective, fiind preluate de câteva din persoanele cu cea mai scăzută rată de expectanţă în acest sens, după ce s-a creat un mini-trend, în care Denisa a făcut acelaşi lucru pentru Tăriceanu, iar Adrian Ciubotaru pentru Liiceanu, am văzut tot mai des criticată chestia asta. Faptul că-i chemăm noi, nu că au sărit repede şi grupurile parlamentare cu “Bine ne-aţi găsiiit!” Şi, în mare parte, critica e distructivă, într-un fel pe care nu-l mai găsesc nici măcar cvasi-securist, de genul „ce-i cu toţi ăştia? nu-i mai chemaţi! faceţi rău blogosferei”, ci pueril de-a dreptul. Îmi place să cred că se face totuşi un progres eficient de la „vreau să-mi fac blog, că am ATÂTEA de spus, de nu-mi mai încap în bostan” la „te invităm pe blog, că avem atâtea de ascultat”. Nu zic că pun la suflet toate reacţiile, mă dor cu toate profund la banană, dar invit să se gândească şi din altă perspectivă.

Dat fiind că am citit şi argumente şi păreri foarte competente, într-un fel dezaprobatoare faţă de acţiunea mea, sau poate realiste, ce ştiu eu?, într-un sens sceptic, citiţi mai departe, deşi până acum am fost cam la fel de amuzant cât un moş ce nu-şi găseşte loc în autobuz… de tine.

Coincidenţele se ţin lanţ. (Nu, n-am păţit iară ceva la testicule.)

Aveam intenţia să iniţiez o nobilă campanie de promovare a blogărilor mici (ca vârstă şi notorietate, deopotrivă) dintre care unii ar merita mult mai multă atenţie decât majoritatea celor „mari” (din aceiaşi parametri stabiliţi). Aveam deja-n vedere pe-un băiat anume (în afară de Sorel-Mihai, care-i de departe zeu, în grădina mea de supra-zeu), dar nu l-am menţionat, dat fiind că n-aveam dedicaţia necesară să-i citesc toate articolele, că scrie ca proştii ăia, câte 3-4 pagini A4 de articol şi texte alambicate cu umor subtil de care eu n-are răbdare. Nu l-am menţionat şi din cauză că-mi behăia ca o capră zilnic să-l menţionez, or eu nu practic asta decât din proprie iniţiativă, precum nici nu-s convins că avem încă vreunul dintre noi căderea să-ncepem să semnăm „post-uri de recomandare”.

Dar acum chiar merită. Poate m-a influenţat şi faptul că fix în timp ce scriam un articol despre exact aceleaşi lucruri (importanţa invitaţilor în blogging şi a mamelor la naştere) – dar din altă perspectivă, când am primit de la el unul spre verificare, cu taman aceleaşi teme abordate.

Nu-mi împărtăşeşte ideile (uneori mi-e chiar împotrivă, cum veţi vedea – mai ales când o să-i fur prietena), asemănările de stil sunt izbitoare, aproape că-mi vine să mă loghez la el din instinct, este un pic înaintea vârstei la care-am început eu şi poate mai mult în cap decât mine pe atunci, deci îi prevăd pe când va ajung la acum-ul ce-i va aparţine atunci un trecut strălucit.

De la autorul cugetărilor constatative de genul „DA! Să ştiţi! Valeriu nu urinează în picioare. Adică nu mă piş privind faianţa, ci, mai aplecat, ascultând-o.” şi propunerilor ce-i sfidează imaturitatea la care ne-am fi aşteptat în stilul „Propun un experiment. Dacă nu-şi acceptă Băsescu blogul şi o să vă întrebaţi de ce, îl votaţi toţi pe Năstase, până conduce ţara şi pe foi, iar apoi citim post-ul prin care ne spune că de ce renunţă la blog.”, ah, şi fără altă prezentare, vă prezentăm:

creierulcupleteheader

[aci mere cu dat click, dragă…]

***

N-ar fi fain „vinerea viitoare” să fie simplu „viineri”? Alte zile nu mă interesează.

***

Exerciţiu de stăpânire de sine: Când te blochează cineva pe curu’ căruia scrie asta, ce căcat te faci?

latatznigreu

nustiuraspunsulinvers

***

Dar reformele merg bine…

minorisub18ani

… şi suntem pe drumul cel bun.

suntempedrumulcelbun

41 comentarii

zi si tu ceva
 1. Iunie 29, 2007 la 22:06
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Acuma pot să-ţi dau ignore.

 2. Iunie 29, 2007 la 22:39
  link permanent
  Geo Atreides zice ca:

  bleah, creierulcuplete e clona Jeg.
  NEXT!!!!!11oneoneoen

  G.

 3. Iunie 29, 2007 la 22:42
  link permanent
  twin. zice ca:

  ia cum il urci pe scara sociala.
  catre geo: exista creierul inainte de fi aflat el insusi de jeg. e o coincidenta bizara?

 4. Iunie 29, 2007 la 22:58
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Hahahahahahaaaa…Ce tare! Probabil eşti una (ce?!) din persoanele (pfiu, noroc că m-am scăpat de calomnie) care nu ştie să citească nici articolele Jeg, dar nici articolele de pe CreierulCuPlete. Probabil că nu eşti, dar afirmând aşa ceva…ăăă…probabil că eşti.

 5. Iunie 29, 2007 la 23:42
  link permanent
  Geo Atreides zice ca:

  Valeriu, are you talking with me?
  G.

 6. Iunie 29, 2007 la 23:58
  link permanent
  netstalker zice ca:

  hai că nu degeaba zice Mitoş de atâta timp încoace că “la tăţi ni greu” 😀 ştiam eu că vorba asta face istorie 😀

 7. Iunie 30, 2007 la 00:06
  link permanent
  Filip zice ca:

  şi pe mine când mă faci vedetă? :->

 8. Iunie 30, 2007 la 00:44
  link permanent
  Filip zice ca:

  oricum, scrie bine vali, valeriu, ccp, ăăăăă…este aceeaşi persoană nu? 😀

 9. Iunie 30, 2007 la 00:54
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Da.

 10. Iunie 30, 2007 la 00:55
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Da şi pentru…Filip. Mulţumim de aprecieri. Te invit să pui CCP-ul şi Jeg-ul ca pagini de start în browser-ul tău, pentru o navigare mai bună şi mai eficientă.

 11. Iunie 30, 2007 la 02:06
  link permanent
  WhiteWolf zice ca:

  Io nu mai sprijin nici un gard blogãrit, pe aici; mi-am facut, de ceva vreme, propria-mi carare. Da?
  Ei, uite de asta vin si(ti) zic ca-i musai sa dai chelea inapoi; sa nu se (mai) vada preputzu’.
  Atat.

 12. Iunie 30, 2007 la 02:09
  link permanent
  SorelMihai zice ca:

  Ha, acum sunt şi eu zeu?
  Dumnejegule.

 13. Iunie 30, 2007 la 02:36
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Săracu’ Valeriu, ce s-a susţinut el pe sine acilea. 🙂 (Îi vrem Olivia)

 14. Iunie 30, 2007 la 12:46
  link permanent
  twin. zice ca:

  sunt flatata.

 15. Iunie 30, 2007 la 14:20
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Flatulată. Tu-mi vrei Olivia, boule, dar nici măcar n-ai avut intenţia în a-i citi articolele de pe Creierul cu Plete. Şi uite, dragă Geo, cum am descoperit, singura, poate chiar prima şi ultima diferenţă, care va muri odată cu blogurile, dintre CCP şi Jeg: Olivia.

 16. Iunie 30, 2007 la 14:35
  link permanent
  Darius zice ca:

  Olivia are articole p-acol? Mna. Faină treabă. Şi p-alea le recomand cu toată căldura. 🙂

 17. Iunie 30, 2007 la 14:45
  link permanent
  S zice ca:

  Apai tu vrei sa pleci in Spania si nu zici la nime’? Ru-si-ni-ca!!!

 18. Iunie 30, 2007 la 15:05
  link permanent
  Darius zice ca:

  Da’ nu mărg de tăt. Mărg o săptămulă.

 19. Iunie 30, 2007 la 21:57
  link permanent
  Geo Atreides zice ca:

  Ah, Vali, dar tu uiti un lucru.
  Darius al nostru isi va gasi si el Olivia lui, ca e baiat simpatic si destept. Si va trebui sa renunti la Olivia ta, ca altfel iarasi se confunda CCPul si JEGul.
  Deci, in concluzie, saboteaza-l pe Darius cand vezi ca se apropie de vreo Olivie. Unicitatea blogului tau e in joc!
  G.

 20. Iunie 30, 2007 la 23:39
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Spui cuvinte pe care nu le înţelegi, care nu se leagă de tine, sau între ele: “simpatic”, “unicitate”, precum şi subînţelesuri cu aceiaşi proprietate: “ideea de a avea o prietenă”, “faptul că CCP şi JEG s-ar asemăna conştient”. Ar trebui să renunţi la imaginea împotriva CCP-ului şi să fii drăgălaş prin citirea şi citarea articolelor, ambelor organizaţii non-profit. Lasă vrajba, că noi (eu şi cu Olivia, Darius doar pe semnătură) te ţucăm.

 21. Iulie 1, 2007 la 00:04
  link permanent
  Geo Atreides zice ca:

  Monser, dar imi faceti nedreptate! Eu nu sunt impotriva CCP-ului, ci doar remarcasem o asemanare de stil intre CCP si JEG. Credeti-ma, bun domn, vrajba e departe de mine, dar analiza pe text nu.
  Cat despre cuvintele care nu le inteleg, legate sau nu intre ele, virgula intre “articolelor” si “ambelor” ne face chit, ca sa zic asa.
  G.

 22. Iulie 1, 2007 la 00:23
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Deci facem pace-n târg şi ne vindem amândoi ouăle ori ne dăm unul în altuia şuturi în ele?

 23. Iulie 1, 2007 la 00:25
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Cu scuzele pentru virgula uitatăm, precum şi adăugarea “în”-ului în locul nepotrivit.

 24. Iulie 1, 2007 la 00:29
  link permanent
  andreipalatkas zice ca:

  Monseur se scrie, monseur ne citeste…imi aduc aminte cu nostalgie cand aveam si eu acealasi tip de combina muzicala- osaka- cu care inregistrai de la pick-up pe caseta sau de la radio la fel de fidel precum prietena-ta cu care nu ti-o mai tragi de 3 saptamani, ca defapt ce-s femeile decat niste paraziti cu sani. fapt care daca stai sa te gandesti ma bine este cam paradoxal si ironic in acelsi timp, adica la ce-i trebe unui parazit sani decat sa ademeneasca momeala…care iar e paradoxal si ironic deodata pentru el insasi(faptul, el). Sau poate exista o pseudo-simbioza intre parazit si victima astfel incat sanul nu are nici o functie fiziologica concreta decat dupa ce parazitul si-a implinit scopul malefic de-ai suge toata pofta de viata si ambitia odata detinuta. Si cum ziceam de combina aia neagra pe care faceam experimente timpite cum ar fi sa pun o carcasa de caseta sub acul de la pick-up ca sa pot inregistra si eu de la televizor coloana sonora de la Maguyver ca tare-mi placea serialul acela unde Richard Dean Anderson reusea sa faca dintr-un prezervativ si-o bobina de electromotor ditamai acceleratorul hidroplasmatic. Deci Dariuse keep on promoting.

 25. Iulie 1, 2007 la 01:04
  link permanent
  Geo Atreides zice ca:

  Se scrie monser, ca era cu s. Daca vroiam sa zic in franceza, ziceam monsieur.

  Pace sa fie, Valeriane, ca razboi fac doar in triburile.ro. Dar de vandut, nu vand nimic, sa fie clar.

  G.

 26. Iulie 1, 2007 la 01:29
  link permanent

  ţapă. căci eu am laptoapă. pe care, fisreşte, am întors-o cu susu-n gios şi-am vaz’t ce scrie acolo mai uşor 😛

 27. Iulie 1, 2007 la 02:27
  link permanent
  Darius zice ca:

  Alex, dragă, sunt deopotrivă fericit că te-am manipulat în a face aşa ceva, sper că era cineva-n jur să râdă de tine că nu ştii pe ce parte se ţine o ustensilă atât de avansată. 🙂

  Observ că Geo şi Valeriu s-au văzut, s-au plăcut, ce rămâne de făcut şi că Andrei a avut decepţii în dragoste. E un antrenament bun pentru când plec (mâine), pentru ca să nu mai fiu şi să vă descurcaţi singuri…

 28. Iulie 1, 2007 la 11:19
  link permanent
  twin. zice ca:

  Te sarutam pasional.
  Sa-ti umpli timpul intr-un mod constructiv ai placut si sa ne aduci breloace ieftine de-acol’.

 29. Iulie 1, 2007 la 21:20
  link permanent
  Bloaga zice ca:

  De cand esti sobru si iei apararea lui AN pe blogul lui, consider ca ai intrat in alta clasa de echivalenta. In plus declari ca esti prieten cu complexatul de ciutacu. Asa ca adio!

 30. Iulie 1, 2007 la 21:34
  link permanent
  Darius zice ca:

  Sunt frant pe gios de durere… (desi mi se pare ca pe Nasty l-am cam atacat, iar pe Ciutacul nu crez ca-l cunosti ca sa-i faci psihanaliza..)

 31. Iulie 2, 2007 la 03:12
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Bou ce eşti, când am zis eu, acum mii de ani “gios” ai lăţit ochii şi-ai întrebat că ce-i aia.

 32. Iulie 3, 2007 la 13:26
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Propun scrierea unui articol, aici în secţiunea comentariilor.

 33. Iulie 4, 2007 la 09:54
  link permanent
  Cristi Roman zice ca:

  Ce faci ma, ti-ai mai facut un blog?

 34. Iulie 4, 2007 la 13:41
  link permanent
  artistu zice ca:

  Vaaai nu credeam ca rezist sa citesc tot postul si toate comentariile ! OAUUU ce lung o fo !
  Andrei… 😉

 35. Iulie 5, 2007 la 17:37
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Ioai tulva Doamne, că mai literar nu mă pot exprima când văd unele comentarii şi alte bloguri.

 36. Iulie 5, 2007 la 20:17
  link permanent
  zep zice ca:

  ti-am vazut blogurile la realitatea… era o stire astazi cu blogurile politicienilor: nasti, base si altii…

 37. Iulie 6, 2007 la 00:39
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Nu te-aude. A plecat.

 38. Iulie 6, 2007 la 02:30
  link permanent
  S zice ca:

  Dragi comentatori,
  As sugera sa profitati de absenta stapanului mosiei si sa scrieti articole la comentarii (cum sugera cineva mai sus), sa dati cu barda si cu parul, sa va luati unii de altii… sa aiba la ce sa se intoarca mosierul…

 39. Iulie 6, 2007 la 13:32
  link permanent
  Darius zice ca:

  Deci asa… Buuun!

 40. Iulie 6, 2007 la 23:29
  link permanent
  Jalane zice ca:

  imi place cum scrie “CreierulCuPlete” 🙂 ma bucur ca ne-ai facut cunostinta cu el. Ah doar ca nu prea imi place numele ales… imi si imaginez, la propriu, un creier cu plete :-&

 41. Iulie 6, 2007 la 23:54
  link permanent
  Valeriu zice ca:

  Păi ce să zic eu, vorba bihoreanului “Aşe-i firma”…Mulţumesc.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)