Oligarhii învăţământului

sari la comentarii

… sau exmatricularea de pe holurile liceului… şi scaunu’ la purtare, adică scos din cur…

În urmă cu vreo lună, amicul Ariel era ameninţat verbal cu exmatricularea, după cum relatam pe atunci. Direct de către directoarea instituţiei unde învaţă dumnealui, mai exact faimoasa Lauder Nu-Ştiu-Cum, de-şi face o campanie greşindu-şi numele la tembelizor, muicăăă, de-un penibil a la „zboară puiule, zboară”, că zici că se pregăteau să agaţe-n Ariel, aşa, de sfârşit de an, festiv. Să râdem cu ProTV, despre diplomaţiehehehe. Am rămas perplex când am auzit că aşa se practică prin capitală, că la noi, la ţară, nu mă mai surprinde nimica.

Apoi m-am dumirit: liceul e privat. După ce-am râs până la epuizare pe toate orificiile, am luat treaba-n serios – totuşi, un liceu privat e, cel puţin pentru lege, prima dată un business. Ş-atunci, întreb eu scărpinându-mă tot în orificiile cu care mă hlizeam înainte: avem oligarhii învăţământului?

După blufu’ infect cu „strângeţi boarfele şi pleacă”, de s-a trezit Ariel acasă, cu ghiozdanu’-n braţe şi fără alte socoteli, săraca doamna mă-sa nu ştia mnica, doară nu catadicsiseră s-o contacteze, a urmat o perioadă de „tiptilaj” al liceului, deoarece-ncepuse să se burzuluiască blogosfera, dar mai rău pentru ei… presa. Adică văzuseră ei că – acte-neacte în regulă SAU DEFEL – totuşi nu dă bine să dea pruncu’ afară cât încă lumea nu era cu mintea-n vacanţă, că apare pe la gazetă scris rău…

Hopaaa. Şi la o şcoală ce-şi face banu’ de pe a veni elevi în dumneaei pentru a o îndestula – “bad PR is not so good PR”, făcând astfel excepţie de la regulă. Deci au tăcut chitic. Nu l-au chemat pe Ariel înapoi, da’ a venit el singur. N-a zis nime’ mnica.

După cum i-am zis şi Arielului atunci: n-ai ce te stresa. Vorbe ce reverberează din cancelarie, dacă nu se riscă nimenea să le semneze, au valoare cam cât hârtia igienică de la buda şcolii, poate chiar mai puţin un pic, mai ales că-ţi rămân întipărite doar în minta ta de copil credul, deoarece, repet, nu-şi pune nimeni numele pe ţidulă şi funcţia la bătaie pe aiureli de astea, pornite din creieri stătuţi, care-au dat de Internet de curând şi nu-ş’ ce-i aia dreptul constituţional la libera exprimare a opiniei.

Şi aşa s-a dezumflat şi problema. Pe moment. Până când, săptămâna asta, iară zuzmăiau muştele pe la şcoală. Mna, căcat. Cică lu’ tăţi de-au comentat la Ariel – nota 7 la purtate, iar lu’ scribu’ în sine – 4. Eu, curios din fire, dau vorbesc cu tanti mă-sa: Da’, domnucă, da’ v-au zis? I-au zis un căcat cu apă rece, aia i-au zis. Ce ţie-n România legătură dascăl-părinte?! Dic aceea! Nu se există. Acolo dascălu’ pare că nu-i dascăl. Şcoala fiind privată, ei or fi dealeri de educaţie? Da’ număr la serviciu clienţi? N-avem, doamnă, păşi de aici.

Păi, maică, după ce l-or trimis acas’ acuma o lună pe gubil şi l-or futat psihic, parc-o chemat-o-ntr-o doară la o-ntâlnire, care până la urmă s-a contramandat înspre niciodată, că „nu mai era vreme”.

Şi iac-aşa, scoate pruncu’ de la ore, bagă-l în origini, metaforic şi tot aşa. Las’ că se căleşte. Bun.

carnetpurtareŞi, la sfârşit de an, deci nimica sigur. Neşte beşini în vânt, să-mi scuzaţi pleonasmul. Până când vin carneteleee. Oglinda elevului.

Şi se uită Ariel, precum râma-n piatră, ce s-o fi gândit: Oglindă, oglinjoară… da’ ce pula mea caută patru ăsta la purtare aici?

Dilemă estetică, de altfel, firească, deoarece până a fost carnetu’ la şcoală şi-a venit înapoi, cin’ ştie prin ce mâini a trecut? Deoarişce nu l-a semnat nimenea. (Ne reamintim chestia cu nime’ nu semnează ce nu garantează.) Diriginta, săraca, nu m-aş mira să fie prinsă la mijloc în toată socoteala. Unde să-ţi protejezi elevii, când nu te poţi proteja nici pe dumitale?

Amărut’ Ariel, ce ştie el? Dacă ar putea, s-ar muta şi să-şi vază ăia de vărzărie. Da’ poate? Poate nu. Crezi că cu nota picată la purtare şi nesemnată şi pe degeaba şi fără Consiliu şi fără părinţi te primeşte cineva să sugi de la ţâţa vacii educaţionale, pe orice păşune liceală ar rumega? Nu te primeşte, dragă. „Mergi rezolvă-ţi baiurile!”, o să fie răspunsul, oriunde te preumbli, şi-ţi închide ghişeul în nas. Şapca-n cap, ţigara-n gură, tractorist, te doare-n… blog.

Da’ în fruntea bostănăriei, şede Tova, bişniţara. De ea cine ne apără, tanţo Justiţico?

25 comentarii

zi si tu ceva
 1. Iunie 14, 2007 la 20:31
  link permanent
  Cristi Roman zice ca:

  Bravo, chiar mi-a placut semnalul de alarma si diagnosticul:)

 2. Iunie 14, 2007 la 20:32
  link permanent
  de ce? zice ca:

  bun, tu ai vrut sa zici aici ca?… Ca l-au nenorocit la medii vad, dar care e punctul matale de vedere?

 3. Iunie 14, 2007 la 20:35
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Punctul mamele de vedere este următoriul: în urmă cu o lună l-au futut psihic, cu un abuz, o “presupusă” exmatriculare “orală”, dacă-nţelegi aluzia; s-au speriat de reacţii şi au aşteptat chitic vacanţa; acuma-l pizdesc, tot ilegal, deci o comit şi mai rău.

  Punctul NOSTRU de vedere, Dece-dragă, este conştientizarea în presă. Vrem imporanţă? Cere-o. Măcar când dau în noi. Şi nu în noi-noi, că-ntr-unul mic… Să fie şi singur?

 4. Iunie 14, 2007 la 20:36
  link permanent
  marie jeanne zice ca:

  phaaaaii. noh si ce daca e privat. oamenii tot aia is, lol

 5. Iunie 14, 2007 la 20:45
  link permanent

  “Oglindă, oglinjoară… da’ ce pula mea caută patru ăsta la purtare aici?”

  AHAHhaHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHhA – merci JEGULE 😀

 6. Iunie 14, 2007 la 20:54
  link permanent
  Fata din pom zice ca:

  Directoarea aia merită bătută.

 7. Iunie 14, 2007 la 20:59
  link permanent
  ..... zice ca:

  noi, cica ..aa.. fiinte superi…. eh!!! vivat Caragiale!!!

 8. Iunie 14, 2007 la 21:09
  link permanent
  Piticu21 zice ca:

  se cheama maketing and corporate affairs 😉

 9. Iunie 15, 2007 la 00:49
  link permanent
  S zice ca:

  Vezi ca patrule ala din carnet a cauzat o dez-aliniere a butoanelor de sub el, si le-a trimis foarte spre dreapta. Stim ca Ariel are altele pe cap, da’ poate te reintorci la biciuirea lui Dacian…

 10. Iunie 15, 2007 la 05:25
  link permanent
  marius zice ca:

  ca fiu sincer nu am inteles motivul surogatului de exmatriculare…si nici al 4-lui la purtare. ca e un abuz, e clar. ca e liceu privat, ma doare-n cot. pe vremea cand aveam placerea de a fi in liceu nu existau licee private, deci nu stiu cu se mananca ;dar ma gandesc ca ar trebui sa existe un fel de o.p.c. al invatamantului si un ‘piedone’ care sa arunce cu clor si detergent pe jitiile alea infecte. fiind privat( cu alte cuvinte’ fa muisto, io te platesc’) statul si ministerul invatamantului ar trebui sa fie mai dibaci in a observa astfel de abuzuri. pun chezasie ca si cel/cei care ar trebui sa verifice are/au parte la afacerea asta. parerea mea.

  carpe noctem!

 11. Iunie 15, 2007 la 08:54
  link permanent
  Klenken zice ca:

  Ariel :))). Politiet fikk melding om at to personer stakk av fra åstedet og etterforsker saken. For i bilen ble det funnet en del verktøy som politiet mistenker kan være tyvegods. Bilen er inntauet til veitrafikksentralen.
  Politiet oppdaget mannen ved Sunde, Ariel Constantinof, skole klokken 01.38 natt til torsdag i en hvit Opel. De gjenkjente mannen og visste han ikke hadde førerkort.

 12. Iunie 15, 2007 la 10:42
  link permanent
  Cristi Roman zice ca:

  Subiect sugerat:

  Senzational: blogărul ne-exmatriculat rupe tăcerea!

  p.s. “cristiroman” a rămas salvat în prăjiturele şi nu l-am mai schimbat

 13. Iunie 15, 2007 la 11:12
  link permanent
  mea zice ca:

  da-l incolo de carnet nesemnat! Tova presedinte al consililului director a amenintat, si-o fi vrut sa-si demonstreze PUTEREA pe cea mai minuscula cale, in casuta aia mica din carnet. eu intreb: dar catalogul ori fisa scolara ori ce masa se poarta in liceul ala, l-a vazut cineva?????ca ce scrie acolo e in frunte pus, si nu altundeva. si-apoi m-oi agita mai rau, dar intai vreu sa stiu ce scrie ACOLO.

 14. Iunie 15, 2007 la 11:28
  link permanent
  mea zice ca:

  a trebuit sa intrerup putin…. pentru ca eu am o banuiala ca Tova’ (asa i se potriveste) a vrut doara numa’ sa vada cum ne agitam si spumegam toti pentru mnica, ca mai apoi sa deie ea din umeri a nevinovata si sa-si rida cu toti coltii in sinea ei: V-am …’tut. NA! s-apoi Nu-i semnat????? Vai. Da’ poate chiar coptilu a scris acolo, sa ne denigreze ori….stiu eu ce ar putea inventa a zice.
  Haideti no s-o luam pe rind. Va rog.

 15. Iunie 15, 2007 la 13:55
  link permanent
  artistu zice ca:

  ON-TOPIC: Ariele tata asta este ! Cica cu privatzii nu te pui ! Ca are iei bani sa te ingroape ! Pe de alta parte se mai pune problema si a protocolului semnat de ai tai dragi parintzi, atunci cand ai venit la acest liceu. Asa ca e de discutat ! Nu sunt sigur daca imi aduc bine aminte, asa ca nu dati cu pietre daca gresesc, dar cred ca in perioada cand era faza cu tine cu exmatricularea, Nihasa a sugerat acelasi lucru. Asa ca ia matalutza hartiile contractului si spune-ne ce scrie acolo si atunci cu “hactili” pe masa ne putem baga cate p*** vrei matalutza in conducerea liceului. Pana atunci: “Ciocu mic, ca ei sunt la putere”. Parerea mea !
  Off-TOPIC: Darius tata vezi ca te-am facut cetateam al “mahalalei blogosferice” la “petrecerea de vineri seara !”. Nu iti dau link ca mi-e lene, dar te vei gasesti la episodul 4. 😉
  KIP IN TACI

 16. Iunie 15, 2007 la 14:33
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Artiste, regulamentele s-au cetit mai tare decât sugerezi tu să fie citite (tu, de asemenea, necitindu-le…). Aşe que, dragam, lasă că ştim cum mere treaba. Iar eu personal am citit de mi-or ieşit pe nas regulamente, când eram io în baiuri. Aşa că şezi cătinel, că ştim ce vorbim. 😀

  Şi chiar aia-i baiu’: ei se protejează după inconştienţa acestor reguli. Nici un liceu nu vrea să ştii regulamentu’. Hehehe. S-ar afla multe cheşti. Hehehe. “Ce ştim noi?”

 17. Iunie 15, 2007 la 18:14
  link permanent
  Familia zice ca:

  Umpic starnesti apele cerandu-ti drepturile si gata, nimeni nu mai are curajul sa parafeze o exmatriculare ca deh, ei nu stiu nici drepturile lor dapoi’ ale elevilor..

  Incepand de la omul de rand pana la iluminatii care ne coduc tara si ne iau banii sa-si faca case, toti sunt la fel: egoisti, profitori, nesimtiti. De la batranii care au stare materiala buna dar merg sa ieie paine gratis pana la primarii care “ajuta” firma fratelui sa castige licitatiia pentru canalizare.. toti profita si sunt mandrii de asta.

 18. Iunie 15, 2007 la 22:07
  link permanent

  @mea – catalogul nu l-am vazut dar azi mi-a fost semnat carnetul (cu nota 4 la purtare) si in plus diriginta mi-a zis ca este 4 semnat si parafat si in catalog.

 19. Iunie 16, 2007 la 12:29
  link permanent
  ProTV zice ca:

  atunci tu trebuia sa-i spui din senin sa suga pula

 20. Iunie 16, 2007 la 14:10
  link permanent
  Darius zice ca:

  Cine cui?

 21. Iunie 16, 2007 la 21:22
  link permanent
  marius zice ca:

  dar e evident….ea lui! :))

 22. Iunie 16, 2007 la 23:37
  link permanent
  Cristina zice ca:

  facil link pentru tanti Mirmen.
  oricine din restul, rugat ignorat comment.

 23. Martie 13, 2011 la 23:15
  link permanent
  draganu zice ca:

  da sigur eu as da toti directorii afara ba inca si mai mult cum ar fi ismb

 24. Aprilie 7, 2011 la 22:51
  link permanent
  dragu zice ca:

  exact desper asta vorbeam cand ma refeream la daniela nedecu una duintre ologarhiile din invatamant care fara nici o avertizare face si desface ;avand in vedere adresa inregistrata la ismb cu nr 6158/03.05.2004 va comunicam urmatoarele ca si cand a luat o hotarare in colectiv

 25. Mai 11, 2012 la 01:10
  link permanent
  Gerry Rittle zice ca:

  This is all reduce, everybody under the sun can check the advice on your site. Last me, because my is equally interesting.

3 trackback-uri

 1. […] Darius, sa nu te superi 13 iunie… 1 an de blogging 0 opinii. parerea ta conteaza! […]

 2. […] 2007 intamplari neplacute , cyberspace , opinie In primul rand, va rugam sa cititi aici si aici. Rezumat: dupa amenintarea cu exmatricularea, amenintare la care s-a renuntat (poate si) datorita […]

 3. […] să educe elevii. Mulţi profi ajung la acest post datorită relaţiilor. Cum naiba se poate face aşa ceva? […]

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)