De exemplu, schizofrenicii…

sari la comentarii

Ieri, într-o discuţie inteligentă cu Paula, de tipul celor după care tânjeam de mult (discuţiile, băi, nu Paula), mi-am ridicat (ok, şi Paula) o nouă dilemă sisifică. Deoarece mi se pare că i-am dezavantajat într-o oarecare măsură pe schizofrenici, ei vor fi tema dezbaterii noastre din acest articol. Îi vom privi dintr-o perspectivă psihologică diferită trecutului, una mai apropiată „realităţilor începutului de mileniu” (o să-mi fie dor de expresia asta, odată cu trecerea anilor, când îşi va pierde din actulitate):

Spre exemplu – două personalităţi diferite ale aceluiaşi schizofrenic se pot cunoaşte între ele, în vreun context social? Dacă da, care-ar fi posibilele scenarii în care s-ar fi putut cunoaşte (pe sine, să zic aşa)? Una dintre posibilele condiţii ar fi, în teorie, Hi5-ul, dar doar în cazul în care cel puţin una dintre personalităţi nu prea se ştie cu calculatoarele şi deci nu-şi pune poze în profil. Nu vreau să-mi imaginez situaţia în care m-aş găsi pe mine însumi pe acolo, „in my network”, cu poze pe care să nu reţin că mi le-aş fi făcut. O altă posibilă ipostază ar fi să se adauge ambele în lista de messenger a Paulei şi să-i ceară două întâlniri diferite, da’ asta ar fi un mai mare şoc pentru biata fată, decât pentru ei/el. O a treia circumstanţă ar fi întrunită de concursul paradoxal de împrejurări al unei homosexualităţi duble (adică a amândurora personalităţi în parte), caz în care ar putea fi ambele alegerea reciprocă făcută prin serviciile anonime ale unei agenţii matrimoniale.

Dacă, totuşi, nu? Adică nu se cunosc. Cam cum pot trăi personalităţile unui schizofrenic „împreună”?… Ce-o fi prin mintea minţile lor când îşi găsesc diverse pornoşaguri pe calculator? Sau or fi având conturi diferite de user? Multi-messenger, ce să mai vorbim? Aste întrebări fără de răspuns doresc să vă frământe, nu prostii…

***

Nu ştiu de ce se smiorcăie lumea cu privire la standarde. În ţara asta e chiar uşor să faci ceva de calitate. Totu’-n jur e oricum de căcat. Ce alte condiţii mai propice ne-ar mai trebui? Orice faci riscă să iasă mai bine decât majoritatea celorlalte lucruri din cadrul general. Ba mai mult – dacă-ncerci să faci ceva SLAB, prin simplul fapt că ai avut un plan iniţial sau o anume orientare, ai şanse mai mari să eşuezi în a fi ultimul.

Pe de altă parte, într-adevăr acum avem voie să ne plângem de ceva şi anume că nu ne ajung soşelele. Acum, când românii ajung să se ciocnează între ei în altă ţară… Şi nu mai are rost nici să ne minunăm că lumea vrea cu adevărat să plece. Iată un versus competent:

Şapte români din autocar şi şoferul trailerului din accidentul petrecut în Ungaria, toţi de cetăţenie română, au murit.” vs. „Câţiva dintre pasagerii autocarului vor să meargă mai departe la muncă în Cehia.

Din nefericire pentru toţi dintre noi, se pare că norul ucigaş, galben, toxic şi criminal şi protevist ş.a…. va ocoli România. Deci plictiseală. Totuşi, ca o veste bună, canicula continuă, deci ceva cu moarte tot o să se petreacă în zilele următoare. NU înmormântările, în orice caz, că ăstea au fost reprogramate. Oare, în consecinţă, se reprogramează şi decesele? E totuşi o situaţie mai specială. Eu zic să suplimentăm abonamentele gratuite pentru pensionari, ca să se-nghesuie şi mai mulţi în autobuze, ba să anunţăm chiar că sunt compensate, c-atunci sigur îi momim pe mai mulţi afară, în special pe ăia bolnavi, deci mai predispuşi să-şi dea duhu’. Scoateţi camerele…

***

Calculatoriul meu de luat în braţe, dragul de Iulian, e deja bătrân şi ramolit şi deci o să i-l dau lu’ mumă-mea (că se asortează), cu ocazia că de ziua ei termină festiv cei trei ani de plătit rate pentru el, aşa că ar fi şi cazu’ să şi-i ia în primire. Dacă io oricum tot plănui să-mi procur un Iulian Book Pro, cu măr pe dânsul, am decis să-l las pe ăsta la azil, adică în casa părintească, să-şi ducă bătrâneţile pre sub mileuri şi bibelouri peşte. Deja a ajuns într-o asemenea stare, încât se-ncălzeşte de nu poci pune mâna pe dânsu’. Într-un fel, mă mir că mai şi funcţionează. Pe el TREBUIE să scrii repede la tastatură, că nu-i altfel posibil. Cam atâta poţi ţine un deget într-un loc, cât o grefieră de la tribunal. Ce mă şochează e că, mai mult decât atât, uneori îşi permite, nesimţitu’, să-şi oprească cooleru’. De parcă i s-o mai fi făcând „răcoare” din când în când, dacă mai scade sub 700 de grade celsius.

***

Zice la cutia cu imagini mişcătoare şi sunet (aşteptăm funcţie olfactivă) că noua aeronavă prezidenţială – cu care vrea să-i facem cinste – poate sta în aer, în caz de război, nu mai puţin de o zi. Una ziuă! Văleeeu. Bine, pe lângă că oricum sunt zboruri comerciale de juma’ de zi, până acuma credeam că i s-a urcat la cap, da’ mă-ntreb ce războaie are în minte Băsescu, de-i aşa operativ el. Oricum, măcar după ce-l primeşte, umblă vorba, poate-ncepe să aterizeze cu el şi în ţări adevărate, unde până acuma nu-l primeau că restul… păsăricilor cică ciripeau prea tare, deranjau vecinii.

oradeliniste

Deci GURA, da? Pe durata unică a două perioade, fiecare având ambele separat câte o oră a 180, respectiv 480 de minute, în total. (Să n-aud un comentariu despre săgeata aia!) Io cre’că ălea-s opţiuni, iar ora anume când tre’ să fie linişte este, de fapt, la alegere sau se trage la sorţi, în uscător, în fiecare dimineaţă, înaintea stabilirii diagramei de distribuţie pensionari per linii de troleu.

18 comentarii

zi si tu ceva
 1. Iulie 19, 2007 la 22:20
  link permanent
  netstalker zice ca:

  doo ţevi la soare se usca… oare schizofrenice era? (adică una singură casăzicaşa)

 2. Iulie 19, 2007 la 22:47
  link permanent
  Golanu` zice ca:

  Hehe, imi permit sa iti fac o mica observatie:

  Schizofrenia Personalitatea multipla (tulburarea de identitate disociata) 😛

 3. Iulie 19, 2007 la 22:50
  link permanent
  Z zice ca:

  După ce-ţi iei Iulian Book Pro mă aştept să pui şi tu un review… că sunt indecis şi n-am apucat să mă joc destul pe vreunul cât să-mi dau seama dacă merită investiţia 🙂

 4. Iulie 19, 2007 la 22:51
  link permanent
  Golanu` zice ca:

  Vad ca nu ma lasa sa adug semnul “diferit” in comentariu.
  Vroiam sa zic ca faci o confuzie: schizofrenia nu e tot una cu personalitatea multipla.

 5. Iulie 19, 2007 la 23:29
  link permanent
  Denisa Lala zice ca:

  Dragul de Darius, cum se gândeşte el la părinţi… la iarnă n-o să mai pornească centrala termică, dacă li-l dai pe Iulian. Bravo, eşti un fiu iubitor! 😀

 6. Iulie 20, 2007 la 00:11
  link permanent
  Z zice ca:

  Denisa… ROFL =))

 7. Iulie 20, 2007 la 00:21
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Io am zis că un schizofrenic cu multiple personalităţi, cum aş fi zis un surdo-mut cu mutiple personalităţi. Doar introduceam în context. Ehehehe. Şi fac oricum toate parte la pachet din aceeaşi super-ofertă. 😀 În afară de surdo-mut, care doar uneori se nimereşte pe acolo. Sau pitic de circ. Cum vreţi…

 8. Iulie 20, 2007 la 02:51
  link permanent
  oana dobre zice ca:

  La multi ani, bre!!!!

 9. Iulie 20, 2007 la 09:55
  link permanent
  sepukku zice ca:

  Nu ziceai ma ca Paula-i mica si ca nu se cade?Escrocule.

 10. Iulie 20, 2007 la 10:24
  link permanent
  Darius zice ca:

  Şi ce, nu putem avea discuţii inteligente?! Că de exemplu tu eşti mare, se cade, da’ cu tine nu poci! 😀

 11. Iulie 20, 2007 la 15:13
  link permanent
  artistu zice ca:

  Paula e mica ma… dar precoce. Asa ca Darius poate “discuta” multe cu ea ! :))
  P.S. De schizofrenici nu zic nimik, ca dupa aia vin dictorii sa imi ia pretenii de bericioaice ! 😀

 12. Iulie 20, 2007 la 19:11
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Beheeei, ce ştii tu? Numa’ dacă eventual eşti una dintre nefericitele victime ale listei ei de messenger… 🙂

 13. Iulie 20, 2007 la 20:16
  link permanent
  Stefanescu zice ca:

  Am avut un frate cu manifestari schizofrenice .Personalitatile se manifesta pe rand.Azi vorbesti cu un om adevarat cu bunele si relele lui si maine acelasi om fizic poate spune orice ,ilogic,ireal,irelevant .Vedeti cei trei i ca in concluziile raportului de la presedentie despre invatamant.Va scriu pe un calculator de sub mileuri ramas de la baiatul meu asa cum zici ca o sa faci cu al tau si tot la fel eu terminasem ratele de platit de ceva mai multi ani.

 14. Iulie 23, 2007 la 14:55
  link permanent

  Da’ pune naibii mana si scrie ceva, ca a dat o lene existentiala-n tine si ma enervezi

 15. Iulie 23, 2007 la 16:55
  link permanent
  Darius zice ca:

  Mă duc să-i spun lu’ Victor c-a comentat cineva în locul lui…

  (Dar ce onoare! Nemernicu’ s-a întors p-o parte şi şi-o amintit de mine. Să pun Mana să scriu ceva? Uehehe! Amu’ scriu, uă, istericilor.)

 16. Iulie 23, 2007 la 23:36
  link permanent
  twin. zice ca:

  Blestem ineficienta articularii hotarate si enclitice a numelui tau pentru a da un efect fain, si pentru a sugera subtil superioritate … (la tine am observat manevra prima data, si mi-o place)
  Stii de ce?
  Ca vroiam sa incep ceva similar cu:
  “Dariuse, mai scrie ca vara-i lunga and we get bored.”

 17. Iulie 24, 2007 la 00:06
  link permanent
  cezar jipa zice ca:

  Exact. E usor sa faci lucruri de calitate intr-o tara de caca, precum Dacia. Apare insa o problema de constanta, pentru ca nici Hristos nu a rezistat prea mult intr-un context advers. Important e sa faci familie la sub 30 ani, sa iei lunar de la casierie mia de euroi, sa traversezi sectiunea de carte de la carfur in drum spre standul cu mezeluri, sa faci zilnic juma de ora de sport,sa iti pastrezi mintea limpede… etc. Vreo 40 de ani.

 18. Ianuarie 29, 2010 la 16:37
  link permanent
  e zice ca:

  schizofrenia nu inseamna personalitate multipla daca incerci sa intri mai adanc in problema , prin studiu recent si etc. , glumele trebuie trimise la o alta boala .
  stiinta evolueaza nu uita asta

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)