Dacă suntem toleranţi, de ce blamăm intoleranţa, în loc s-o-mbrăţişăm?

sari la comentarii

Canalia: Nu fi tembel. În România sunt doi blogări adevăraţi: noi doi.
Eu însumi: Da. Şi unul nici nu e blogăr. Şi nici celălalt.

Întotdeauna am fost convins că mahmureala este cineva care locuieşte într-un cartier din Cluj-Napoca. Nu ştiu exact care, dar e unul în genul Mănăşturului, deci trebuie să mergi mult cu troleul ca să ajungi în el, destul de departe peste pod.

Şi de câte ori sunt mahmur, nu-mi pot da seama unde mă doare în cap, deci nu ştiu pe ce parte să stau şi cum, ca să-mi treacă. Şi aş putea să aflu şi ar putea să-mi treacă, dacă aş merge în cartierul respectiv şi aş găsi blocul unde locuieşte şi aş găsi-o pe mahmureală.

N-am mers niciodată de-adevăratelea să caut mahmureala în Mănăştur, pentru că nu sunt sigur că de Mănăştur e vorba, ar putea fi Mărăştiul, deşi s-ar putea să fie o tâmpenie toată teoria. Şi dacă m-aş trezi într-un cartier din Cluj, beat, căutând mahmureala şi mi-aş da seama că nu este acolo, cred că mi-ar plezni ţeasta. Şi apoi ar trebui să vin înapoi.

Azi dimineaţă, totuşi, am fost îndeajuns de mahmur să-mi imaginez că merg. Şi am mers, în gând, şi, dacă tot era imaginar, am ales că nu definesc neapărat cartierul. Ceea ce a fost o decizie foarte proastă, pentru că am ajuns, am găsit blocul şi am găsit-o şi pe mahmureală, când cobora din bloc, să-şi ia ţigări. Mahmureala era un bărbat de etnie rromă, adică un ţigan, la vreo 40-45 de ani şi era îmbrăcat în nişte pantaloni de blugi negri spre gri, cu nişte pantofi în picioare, cred că marca Otter, iar unuia-i lipsea catarama, care oricum avea funcţie pur decorativă, şi un tricou cu dungi albe, cu gulerul în V şi o geacă de piele, mai lungă, cam ca un palton, dar mai scurtă, cu buzunare largi ce se închid cu capse şi un lanţ la gât, din aur, nu foarte gros. Păcat că n-am numit cartierul în minte. M-aş fi putut duce şi de-adevăratelea.

Mă rog, şi m-am dus la mahmureală, în mintea mea, când ieşea din ABC, cu ţigările în mână, două pachete, nu mai ştiu ce producător şi o pâine sub braţ. Şi i-am dat ţigările pe jos din mână cu palma şi l-am întrebat nervos:

– Mahmurealo, de ce mă dori capul?!, după care mi-am mijit instantaneu ochii, pentru că urlasem prea tare şi mi se zdruncinaseră toate-n creier.

Acum sunt ferm convins că trebuia să mă gândesc ce cartier era, că dacă mai ajung la marginea cartierului vreodată, de acolo ştiu drumul pe de rost şi-s sigur că m-aş putea duce de-adevăratelea, când o să mai fiu iar mahmur şi că mi-ar trece, doar dacă aş confrunta-o pe mahmureală, fiindcă după ce m-am răstit la ea, a zis:

– Ce mahmureală, bă, ce pula mea-mi dai mie peste ţigări, că-ţi fut una, bă, de-ţi duci dinţii-n batistă, fi-ţi-ar pizda mă-tii de prunc, îţi rup picioarele, aşa, fugi, bă, fugi!

Şi avea dreptate. Nu era nici o mahmureală.

***

Ca să observaţi că, pe durata lipsei Jeg, nu s-a stat degeaba, timpul nu s-a scurs în van… iată cum am trecut peste această tragică încercare, încordându-mi simţurile şi concentrarea la maxim, ca să supravieţuiesc.


 

***

De curând, Pamfil a descoperit că e alergic la pluş. Şi, apropo de recent, mă-ntreba o fată dragă (mie; nu tu, alta) cum anume se face că oamenii (nici tu) se-ndrăgostesc; cu precădere de mine. Pur şi simplu nu îşi putea explica persoana respectivă de sex feminin, în momentul în care m-a întâlnit şi a realizat confuză cum sunt de-adevărat. Cu vreo două ore înainte să i se întâmple chiar ei. Ei bine, a aflat singură şi pe pielea proprie cum se-ndrăgostesc toţi de mine: mulţumitor de repede.

Lumea nu-mi rezistă, nu pentru că sunt extraordinar. Ci pentru că nu sunt. Restul sunt extraordinari de dau în banalitate. De fapt, ironia îi face vulnerabili pe cei mai rezistenţi la extraordinarism, care şi-au format deja un sistem defensiv împotriva a tot ce e ieşit din comun. Eu, fiind de căcat, îi iau prin surprindere.

Am descoperit că ceva normal – adică tot ce pot fi eu ca să rămân ce sunt – e ideal. Toţi s-au dezobişnuit să le placă ceva. Îi prinde pe nepregătite. Nimeni nu se aşteaptă să-i placă ceva. În acest caz: eu.

Toată raţiunea asta nu e o chestie de înfumurare. Ar fi, dacă aş fi plăcut oricui, dar am norocul să nu fiu. Dar nu-i judec sau acuz pe aceştia din urmă, care fac greşeala teribilă de a nu mă suporta. Nici măcar nu au ceva personal cu mine, aproape că nu şi-au dezvoltat deloc vreo opinie coerentă de-a lor, proprie, legată de eu anume. Sentimentele de aversiune vin la pachet cu frustrarea lor faţă de indiferenţa a unei terţe persoane faţă de ei, în favoarea mea. Pe principiul grădinăresc “nu-mi place de cine-i place cuiva care-mi place mie”.

Iubitorii de Darius sau doritorii de Jeg nu sunt cu nimic mai breji: într-un exces pueril de corectitudine, paradoxal – ei doar urăsc faptul că nu-mi găsesc nimic de reproşat, că ar vrea să se identifice chiar, dacă ar fi capabili, dar nu sunt, aşa că nu le rămâne decât să se conformeze unei simpatii, fiind mai uşoară decât o antipatie.

În partea opusă, taberele se separă între proşti curajoşi, respectiv proşti simplu. Tre’ să fii un pic prost ca să alegi calea mai grea, de a mă urî, cu toate implicaţiile şi responsabilităţile. La fel cum a fi nobil, mândru, orgolios sau corect sunt toate forme mai avansate sau domolite de necugetare.

(articol scris aproape cu suportul Andreii, care a cedat şi s-a culcat ca o trădătoare)

19 comentarii

zi si tu ceva
 1. Septembrie 16, 2007 la 23:42
  link permanent
  Flaviu zice ca:

  deci ma… ala care e intolerant fata de intoleranta pur si simplu nu e tolerant. e clar. deci daca esti tolerant atunci musai ca tolerezi si intoleranta. deosebirea e ca e a altuia nu a ta. ca din pacate toleranta nu-i ceva proprietate tranzitiva.

  despre partea cu mahmureala insa doamne se ne ierti: e in capu tau boule nu tre s-o cauti alandala aiurea pe strazile si prin cartierele metropolei in care habitezi. (dragu de tine… io cand ti-am zis sa nu mai bei)

  cat despre chestiunea cu cum este tu-ul tau… ai fost confuz si am vrut sa comentez ceva da am uitat. (pentru c-ai fost confuz am uitat deci tu-ul tau e de vina)

 2. Septembrie 16, 2007 la 23:49
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  🙂 De fapt, mă iubeşti de te caci pe tine, vorba lu’ Botezatu’!

 3. Septembrie 17, 2007 la 00:00
  link permanent
  Flaviu zice ca:

  indubitabil… doar ca nu ti-am spus-o niciodata pana acum. ca m-am cacat pi mini si n-am avut curaju.

 4. Septembrie 17, 2007 la 00:21
  link permanent
  sepukku zice ca:

  ahahahahahahahahahhaahaha

  vreau io jucaria aia

 5. Septembrie 17, 2007 la 00:56
  link permanent
  .marius zice ca:

  Nice new domain 😉 Si primul clip e genial… tot nu te dezici 😉

  .marius

  PS: nu mi-am pus adresa site-ului sa nu zici ca imi fac “publicite”… 😉

 6. Septembrie 17, 2007 la 00:58
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Am un suflet mare. 🙂 Poţi să schimb pe eu la blogroll, vă rugăm.

 7. Septembrie 17, 2007 la 15:04
  link permanent
  ania zice ca:

  cat jeg… 🙂 poate devii simpatic :))

 8. Septembrie 17, 2007 la 19:00
  link permanent
  koma zice ca:

  nuah ca bine`ai revenit printre muritori! [si nu ma refer la sodomizarile alea video, care`s si ele cu`n scop precis puse adica sa nu creada lumea ca esti ceva luceafar lovit iremediabil de geniu] ci doar la tematica propusa.

  daca ma intrebi pe mine io`ti zic ca`s 2 tipuri de toleranti: tolerantu mototol, care`i tolerant ca ie frica sa nu`l bata altii si tolerantu chibzuit, care tolereaza o deviatie doar temporar tocmai in ideea de`a o rezolva. asa ca daca ai ales sa fii tolerant si nu INtolerant, trebuie sa cureti lumea de INtoleranti pentru a`ti respecta gandirea, conform unui amarat de tertium not datur.

  dar stiu ca nu`i asta problema ta. ci e aia de`o zice Flaviu, cum ca nu ne vedem “greshalele noastre” ci doar p`ale celorlalti. am vrut sa raspund pentru ca nu sustin paradoxurile, oricare ar fi ele.

 9. Septembrie 18, 2007 la 10:18
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Eu îmi văd foarte bine greşelile. Ideea-i să nu mi le vadă alţii, că io n-am probleme noaptea cu mine însuşi. (Aici aş zice că alţii au probleme cu mine noaptea, da’ poate n-o să zic. :D)

 10. Septembrie 18, 2007 la 12:47
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  (deci, apropo de văzut bine greşelile, pentru Mirmen şi Carcea, că se dau de ceasu’ morţii: “mine însuşi” e intenţionat, remarcaţi că forma corectă a fost folosită-n citatele de început ale articolului; trimiteţi-mi bani de nuntă)

 11. Septembrie 18, 2007 la 13:14
  link permanent

  Neghiob mic, in sfarsit, nu mai esti fost blogger. Tot e un pas inainte:)

 12. Septembrie 18, 2007 la 13:18
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Îmi şi pregăteam come-back la cum o să mă ostracizezi şi stigmatizezi pe nedrept, aşa că, dacă tot l-am făcut:

  TU VORBEŞTI, MĂ?! Care te ţin când mergi în vacanţe, fac din tine blogăr, îţi arăt oraşele lumii, precum Cludge-ul Napesta. Te culturalizez şi te duc printre maghiari, să vezi şi tu alţi oameni. Care sunt singurul ce încă te-ndrăgeşte! Da?!

  Mna, buuun. Aştept să văz cum te prosternezi spăşit revenirii mere, împăcat cu gândul că s-a-ntors şeriful în urbe, iar tu eşti din nou după gratiile reci ale anonimatului, cu second-hand-urile tale încătuşate pre vecie.

 13. Septembrie 18, 2007 la 17:22
  link permanent
  jojo zice ca:

  …ce te-ai ingrasat mai darius…uite ce gusa ai! rusinica! 😛

 14. Septembrie 18, 2007 la 17:34
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Aia o am prin constituţie, din nefericire. Dar, fiţi fără griji, burtica o am din proprie iniţiativă. De guşă se poate scăpa cumva? Există vreo soluţie dezvoltată? Nu cred. Va trebui s-o suportaţi.

 15. Septembrie 18, 2007 la 17:40
  link permanent
  Oana zice ca:

  Bine ai revenit!

 16. Septembrie 18, 2007 la 18:06
  link permanent
  Darius zice ca:

  Mulţămiesc, stimabilă. 🙂

 17. Septembrie 18, 2007 la 18:28
  link permanent
  WhiteWolf zice ca:

  Gusa-i de la tiroida, animalo !
  Si cele mai pretioase sfaturi tot de la ãl de te-o facut puiutz de comunist le iei. Poate ai noroc de si-a schimbat badegarjii si nu te stiu dupa mecla astia noii; asa ai avea ceva shansuri 😛

 18. Septembrie 21, 2007 la 16:27
  link permanent
  Won Ton Ton zice ca:

  “, apropo de recent, mă-ntreba o fată dragă (mie; nu tu, alta) cum anume se face că oamenii (nici tu) se-ndrăgostesc; cu precădere de mine.”

  Pentru ca esti frumos, ma, esti frumos…

 19. Septembrie 21, 2007 la 23:06
  link permanent
  Darius Groza zice ca:

  Pe dracu’, m-am îngrăşat ca un porc nesimţit.

zi si tu ceva:

(musai)
(musai)